icon

Prečo štát necháva deti žiť v biede?

26. jan 2024

Dnes som bola svedkom situácie (videla som z okna) ako 3 deti a zrejme 1 vzrastom nízka žena (alebo 4 deti nie som si úplne istá) vliezli do kontajnera na odpad a prehrabávali sa v ňom, vyhadzovali odpad von z kontajnera. Či si niečo vzali, to neviem. O to nejde. Vôbec mi neberie rozum, prečo štát ponecháva deti žiť v takýchto podmienkach? Že by mali chodiť prehrabávať odpad!
Nejako som si myslela, že keď deti žijú v nevyhovujúcich podmienkach, tak ich štát odtiaľ odoberie a žijú v detských domovoch, pestúnskych rodinách alebo sú adoptované.

nikaeli
26. jan 2024

@pribinak pracujem s nimi denno.denne už 20 rokov 😉 nosím deťom do školy jesť, oblečenie po mojich deťoch, vyčesávam im vši, sprchujem ich,.. A ako im pomáhaš ty? keď je moja pomoc hejt?

beata_k
26. jan 2024

Casom si zvyknes. Ziju tak uz generacie a neuveris, ale casto im to tak aj vyhovuje.

autor
26. jan 2024

@nikaeli a čo by reálne pomohlo?

cecilia29
26. jan 2024

@petulda333 ano..
Ono je to skôr o tom , ze urobiť niečo, aby aspoň pár rodín, pár jednotlivcov sa začalo snažiť. Viem si predstaviť, že ich sociálny pracovník by možno vedel nahlásiť aspoň pár rodín, kde sú tie podmienky najhoršie(hlavne fet, alkohol...), aby im tie deti odobrali , pre záchranu ich života ...Ale to je len také, asi utopisticke snívanie. Skutočne mi je zaťažko keď myslím na tie deti.

mandzula
26. jan 2024

@autor no vies, ono su to casto znacne primitivni ludia, u ktorych prevladaju primitivne pudy. A siahat im na ludske prava nemozeme. Viem, ze sa to mnohym pacit nebude, ale ja by som zene, ktora sa evidentne dlhodobo nevie o deti postarat (nie v situacii, ze preziva aktualnu krizu), po tretom ponukla bezplatnu sterilizaciu, a ak by ju odmietla, nedala jej na dalsie deti ziadne davky. Ano, viem, ze tie peniaze maju ist detom, ale vieme, ze realne nejdu. Idu vsak z nasich dani, ukracujeme o ne svoje deti, u ktorych je predpoklad, ze v buducnosti budu pre spolocnost prinosom a nie vyciciavacom cez dalsie davky a invalidne dochodky.

makodob
26. jan 2024

Toto je systémová chyba štátu, neriešená veľmi dlho. Odoberanie detí by aj bolo čiastočným riešením, avšak štát na to nemá peniaze. Stavajú im nové budovy, dostávajú veci zadarmo, ale nevážia si to a deti učia to isté. Ak to štát nebude riešiť komplexne, tak to nemá veľmi zmysel.

majkakvet
26. jan 2024

@cecilia29 je volba kazdeho ci pojde zachranovat psi ci decka. Vy koho zachranujete?? Sedote na ritke doma, zachranari to robia vo svojom volnom case.

bluka2
26. jan 2024

Najst niečo v odpadkoch je také hrozne? Nechápem to rozhorčenie. Veď v dnešnej dobe “circular economy” sa to uz neberie ani ako odpad, ale zdroje. staré myslenie, autorka…

autor
26. jan 2024

@bluka2 áno, mne to príde hrozné. Nehygienické v prvom rade. Neviem čo tam hľadali. Popravde vôbec mi to hlava neberie.

tetapetra
26. jan 2024

Asi by ste boli prekvapené koľko nerómov takto žije.

bluka2
26. jan 2024

Ja vidim týchto ľudí každý den, čo dajú ruku do 100viek košov každý den a vyberajú zálohované fľaše. Napríklad. A nie sú to ani Romovia

bluka2
26. jan 2024

@tetapetra vidíš, tvoj koment sa mi tu objavil až po pridaní mojho. Presne

timea301196
26. jan 2024

Podľa mňa by oko treba tie cigánky kastrovat

nikaeli
26. jan 2024

Ty si to naozaj videla 1x v živote? u nás sa hrabali v bedniach ešte z čias Československa, dvaja vliezli dnu a vyhadzovali veci tretiemu. Ako dieťa som sa vždy bála, že na mňa vyskočia z bedne 🤦🏻‍♀️

pribinak
26. jan 2024

@nikaeli finančne prispievam jednej skvelej organizaciii, ktorá sa venuje rómskym deťom

Samochvála smrdí, ale keď sa pýtaš, tak odpovedám

tetapetra
26. jan 2024

@timea301196 ako som písala to nie sú len cigáni. Bielych je oveľa, oveľa viac. Chudoba na Slovensku je neskutočná. A to že majú deti. Myslím si,že mi nikdy cigánov nepochopime. Ani to prečo utekajú po pôrode z nemocnice(po dieťa sa vrátia)

janinah
26. jan 2024

Nevidíš aké dôležité veci musí stať riešiť? Zachraňovať " našich" ľudí,vybaviť im beztrestnosť,postarať sa o teplé miestečka na všetkých úrovniach pre smerohlas prisluhovačov,natiskat sa do riti Putinovi a opicit sa po orbanovi,umiestniť nás na chvost Európy ešte lepšie mimo nej....
Kto by mal snahu sa zaoberať takými talafatkami ako kolabujuce zdravotníctvo.otrasne školstvo,krachujúci živnostníci a farmári a už vôbec nikoho nezaujímajú bose rómske deti
Tam dajú len guláš alebo 5 eurovku v deň volieb a vybavené.
Tak otvor oči kde to žiješ a buď niečo s tým urob alebo sa tvár ako všetci naokolo.ze to nie je tvoja starosť.

nikaeli
26. jan 2024

@pribinak si tak skvelá, tlieskam tvojej pomoci 😉 až budeš mať cestu na východ, zastav sa v Jarovniciach a choď autobusom, nie autom. A potom napíš, ako si im pomohla.

zuzinka888
26. jan 2024

@mandzula ja by som zaviedla gastrokarty- iba potraviny a zakladna drogeria nie keš. Ak chcu rodicia pit a fetovat ci fajcit nech si zarobia. No obavam sa ze o chvilu sa na nas vrhnu- kedze tresty budu nulove a ked ukradnu 30 000tak len podmienku. To budeme cumiet.

cecilia29
26. jan 2024

@nikaeli nám niekedy autobus , ktorý zachádzať cez Chminanske Jakubovany nedošiel, mal roztrieskane skla. A v buse sa nám podarilo nachytať aj vsi

nikaeli
26. jan 2024

@cecilia29 preto odporúčam tento výlet všetkým samaritánkam, ktoré nemajú predstavu o živote v osadách na východe 😞

autor
26. jan 2024

@bluka2 to by dávalo zmysel. Že si chcú prilepšiť tým že pohľadajú a vrátia zálohované fľaše.
Chcela som napísať, že veď deti mali byť v škole, ale bolo to v čase, keď sú už deti zo školy doma.

pribinak
26. jan 2024

@nikaeli ja mam doma osadu za domom a ešte raz, posielam peniaze organizácii ktorá urobí pre defkamviac ako ty čo ti vypisuješ nenávistne hejty a vystatujes sa že vyberáš vsi deťom z hlav

autor
26. jan 2024

@janinah riadne sa mi "otvorili" oči, to je pravda.

betulinka1
26. jan 2024

Keby im odoberali deti, tak nemaju z coho zit. Deti aj v osadách su ich jediny prijem, preto ich maju tolko. Pripadne im umyselne ublizia aby boli postihnute a mali viac penazi. Uz pred rokmi jedna prokurátorka z východu hovorila ako to robia a co robia. Teraz sa vsetky davky rapidne zvysili, to iba zvýši pôrodnosť v osadách a samorejme, ze sa nebavim iba o osadách ale vseobecne menej schopných ludi. Cize Ano v podstate sa o nich nie stat ale my zarábajúci zabezpečujeme prijem aby mali z coho zit. Ved realne je nas 5 milionov na Slovensku, kolko z toho je aktivne pracujúcich co odvádzajú aj realne odvody z príjmov, 1,5 milióna? Cize vsetky davky, dôchodky, podpory platime z nasich odvodov. Cize ak im stat zoberie deti, tak nebudu mat peniaze vobec, plus stat bude kopec penazi davat opatery tych deti este viac ako davka. Takze je to jednoduchsie im tie deti nechat, davat im podporu.

mandzula
26. jan 2024

@zuzinka888 aspon nebudeme musiet financovat ich pobyt v base za dve kradeze rozka. Ked som robila na priestupkoch, socky sa ma chodili pytat, dokedy musia druhykrat kradnut (ak bol clovek v predchádzajúcich 12 mesiacoch postihnutý za kradez, opakovana kradez sa uz posudzovala ako trestny cin a dotycny mohol ist do basy az na dva roky), aby boli v zime v teple basy s jedlom inym ako z kontajnera.

zuzinka888
26. jan 2024

@mandzula no ja si myslim ze ludom pri osadach sa teraz bude velmi tazko zit.

nikaeli
26. jan 2024

@pribinak keď myslíš 🤷🏻‍♀️

lenkakravcova
26. jan 2024

Je to kruté, ale podľa mňa by mal stať tieto deti odoberať do detských domovov a rodičov kastrovať. Inak nie je možné zabrániť tomu, aby sa to opakovalo. Malo by tam byť pravidlo 3 deti a dosť. Už aj to je veľa v takých podmienkach.

wanduska327
26. jan 2024

Dievčatá, toto je taka téma na večer, ze by sme sa do rána bieleho dotahovali.....inak v úvode chcem zatlieskať mamičke Timei neviem aký má nick presne ktorá napísala ze ciganky treba kastrovať ....(Tlieskanie irónia).

Rómovia alebo cigáni, ako Vám vyhovuje poďme sa baviť čisto o Rómoch v osade....popri mojej práci som pôsobila hlavne na Východe v osadách, poviem vám ze som stretla prípad kde žena došla za mnou a prosila ma o pomoc ostala sama s 5-timi deťmi manžel odišiel za inou.. a vzala ma k sebe do jej domu- chatrče. Bolo to asi 3×3 metre keď otvoril dvere myslela som ze to na nás cele spadne....popod pomyselnej strechy fúkal vietor a deti pri piecke skrčene ...jasne ze som pomohla. Žena býva v jednom chránenom centre pre matky s deťmi a keď mi občas napíše som rada. To je ten lepší prípad....bohužiaľ pravda je taká že týchto ľudí z osád ide len ťažko zmeniť ide to z generácie na generáciu.....
Moj návrh?
Priamo v osadách treba vybudovať komunitné centra .....kde sa budú vzdelávať a venovať deťom pracovnici.
Budu chodiť priamo do osád....riešiť veci....ale toto Dievčatá není cesta na jeden rok....toto mojim odhadom ze sa niečo aby aj verejnosť mohla zbadať stalo odhadujem na 10 a viac rokov a to zatváram jedno oko.
Niekto tu písal o odoberani pridavkou ono aj teraz funguje ze ak dieťa nenavstevuje školu a ma vymeškane hodiny, neviem presne koľko berú sa prídavky a nahrádzajú sa stravnymi listkami.
Ja by som to spravila takto , ak by bola rodina hlásenia na sociálke...teraz trosku zavediem socialka by mala Mat ľudí a kontrolovať hlavne rodiny s viac deťmi ako žijú...mali by im automatický udeliť len lístky na potraviny, a aj užera by sa ako tak utiahla...ktorá mimochodom v osadách graduje...
Ale kto z našich politikov zavedie takéto opatrenie? Véd to není vôbec populárne....však