Prečo sú kvalitné potraviny v supermarketoch nedostupné?
Rozmýšľam nad tým prečo sa v bežných potravinách nedá kúpiť napríklad kvalitný sirup, kvalitný syr, olivový olej atď... To sú len príklady. Prečo sa nedá kúpiť napríklad bio zelenina z farmy, aj keby dajme tomu brokolica nestála 1€, ale 5€. Vy také niečo kupujete? Ja mám pocit, že som mimozemšťan keď si 90% potravín musím objednávať cez internet a napríklad v takom Tescu nemám čo kúpiť.
@zuzinka888 áno o tom viem a neverím žiadnym babkám na trhu 🙂 Ja si idem tento rok pestovať sama ovocie a zeleninu
@zuzinka888 ja som zase kupovala na trhu cesnak, vraj domáci, otočím a tam cenovka 😂. Takže tak. Jahody, buď mám vlastné alebo idem na samozber. Oberiem a hneď spracujem.
Len tak mimochodom, múku na pizzu vieš kúpiť aj v DM, tá je už asi v každom meste. Tak isto ako xy ďalších "alternativnejsich" veci, napríklad ja tam chodím na rastlinné mlieko, často majú aj rôzne bio omáčky.
Si vo verejnej diskusii môžem odpovedať na co chcem. Ty si napísala ze nikomu nevadí fľaša za 30 eur áno nevadí lebo ma kupcov narozdiel od syra za 16
Autorka, pýtaš sa, čo je špeciálne na múke. Otočím tú otázku ja na teba, čo je také špeciálne na múke, ktorú kupuješ ty za 7,90?!!! Keď je to "len múka"?
@justxme ja som tam minule kúpila vegan nátierku, nemala som čas doma kuchtiť a bola veľmi dobrá.
@h2 asi aby ukázala, že na to má a my ostatní sa potrebujeme prežierať, preto toľko za ňu nedáme
Toľko nestojí ani moja bezlepková čo kupujem,
Veľa šťastia pri pestovaní želám. Ja pestujem vlastnú zeleninu a ovocie už dlhé roky. Sama uvidíš, ako tá zelenina a ovocie vyzerá, keď to nepohnojíš a nepostriekaš. Nikto na svete ma nepresvedčí, že to, čo predáva Yeme (krásne veľké plody bez jedinej škvrnky) je bez chemického zásahu. Lebo to proste nie je možné. Tak ale, ako sa hovorí: Príde hlúpy, čo to kúpi.
@h2 teiž pestujem všeličo, takže viem to porovnať a zhodnotiť. Ale už sa vytráca zdravý sedliacky rozum a ľudia neuvažujú. Potom jasné, sú presvedčení, že to čo je v určitom reťazci a ešte za pomaly dvojnásobok musí byť určite kvalitné. A hlavne keď je to vo veľkom množstve. To musí byť sakra talentovaný pestovateľ, keď má takú krásnu celú úrodu.
@h2 myslíš si, že neviem ako vyzerá domáca zelenina a ovocie? Som z dediny
@justxme ja viem kde kúpim tie veci. Veď si ich môžem objednať aj domov. Ja som si myslela, že Tesco, Koruna a podobné reťazce sú úplne pre všetkých, ale asi nie no 🙈
Domáca ešte neznamená Bio. Ľudia hnoja a striekajú aj svoje. Ak to navyše ešte niekomu predávajú, tak tým viac.
@h2 a kto povedal, že ja to idem striekať? Moja starká má plnú záhradu a nemá tam ani kvapku chémie
No to mi je jasné, že ty to striekať nebudeš. Preto som ti aj napísala, že ti želám veľa šťastia pri pestovaní. 😉
@h2 ak to bolo úprimne tak ďakujem
Bolo to úprimné. Ja proti tebe nič nemám, hoci to tak možno nevyzerá z príspevkov. Len mi ťa je ľúto, v akom sebaklame žiješ. Teda, aspoň čo sa tých "bio" potravín týka. Lebo to je len bizis, nič viac.
@h2 ja mám teda bio, bez postrekov ale pestujem iba to, čomu sa darí, žiaľ ostatné si musím kúpiť. Ale tiež si nerobím ilúzie, že je to bez chémie. Hlavne teraz na jar, tá veľká reďkovka. Moji rodičia, ešte keď pestovali zeleninu, tiež mávali krásne veľké kusy bez postrekov ale nie všetko ale z roka na rok sa tomu menej darí. Tak s tým aj prestali, keď majú používať chémiu tak to si aj kúpia. Bio mám iba od určitých overených ľudí, ktorí pestujú pre seba a rozdávajú prebytky. Všetko ostatné okolo bia ani nešlo. Hlavne na trhu.
Takéto výrobky sa dajú kúpiť aj v Tescu, aj Kauflande, dokonca aj bio banány, olivový olej sú tam aj drahšie druhy, ale kto chce nech si objednáva. A keď budú deti chodiť do
škôly, školy, kto im bude tam bude dávať takéto výrobky.
kvalitný sirup vieš kúpiť aj v Tescu. Alebo si doma uvariť.
Flasa vinka mozno tak u vas, ja alkohol nepijem,ani nikto v rodine, dokonca ani drahu kavu, ale 12-15e za poharik masla tiez davat nebudem a to som 2x mandlove maslo od nich dostala a viem,ze je vyborne,ale rychlo sa mina. Chcela som si minule kupit Jovinecku - cokoladku od Jovinecka, ale 4-5e za tycinku? Sa zblaznil? Cokoladu s kokosovym olejom si zmiesam aj doma.
Tvoja starká mala plnu záhradu ,lebo určite mala hnoj ,teda ak ho máš aj ty tak, smelo do pestovania,ešte ale nezabudni na studňu
@iwesska inak na nete je kopa receptov na rôzne tyčinky , výrobky z orieškov, semiačok, takže ak človek kúpi dobré suroviny, môže si doma spraviť lacnejšie. Ja tiež nie som ochotná toľko dať za tyčinku.
Rodičia tiež pestovali, rôzne druhy zeleniny a ovocia. Ešte zelenina sa ako tak podarí aj teraz, ale čo sa ovocia týka, tak to je bieda. Stromy napádajú rôzne choroby, postupne schnú, úroda takmer žiadna.
@ibatanecnica Hlavne je z roka na rok nejako viac škodcov, čo predtým nebývalo. Alebo také paradajky, tiež by si niekto myslel, že akú mám obrovskú úrodu. Ale tak tretina popraská a zhnije, hlavne z tých neskorších, čo už dozrievajú na jeseň. A podobné je to so všetkým. Aj autorkina babka má "plnú záhradu", ale stavím sa, že toho, čo sa jej tam pokazilo, alebo to napadla nejaká háveď, tiež nebude málo.
Super a hypermarkety sú pre všetkých nie len pre bohatých. Preto nepredávajú zbytočne predražené veci. Ty na to máš ale väčšina slovenska nie.
Joj a zabudla som na kvalitnú pivnicu, aby si to mala kde uskladniť
@h2 tak s tými paradajkami je to bieda posledné roky. Neviem či je problém v plante alebo v počasí. Mne už ani kôpor poriadne nerastie. Kto to kedy videl kôpor sadiť? O ovocí , škoda reči. Ani tie teplé zimy tomu neprispievajú.
Ja mám deti, ktoré veru nemajú radi sirup, ani granko do mlieka a ani nutelu. Osobne si myslím, že na tieto potraviny žiadna zdravšia alternatíva ani neexistuje, len sa to tak vznešene tvári.

@lakebabe to som jej aj ja napísala.