Prečo sú odsudzované ženy, ktoré nekoja?
Preco su na Slovensku tak silno odsudzovane zeny ktore nekoja? Nerozumiem co koho do toho ved ide len o stravu. Ved to nie je tak ze by tym umelym mliekom niekto svojmu dietatu ublizoval.
mam skusenost s jednou "matkou - lekarkou". robila som pre nich odkedy ich mala mala 7 tyzdnov. ona si mlieko odstriekavala a davala jej to z flasky. I ked bola doma tak ju nikdy nekojila. toto "kojenie" ukoncila ked mala mala 3 mesiace - lebo podla nej to bolo dostatocne dlho a mala dostala vsetko co potrebovala. takze po troch mesiacoch isla mala na umele mlieko lebo matka ju uz NECHCELA kojit I ked mala mlieko.
taketo matky odsudzujem. nie take co by chceli kojit a nemozu. alebo koja a zo zdravotnych dovodov musia prestat.
moje deti su vsetky kojene. ja som bola rada ze som bola schopna to pre ne urobit.
@heleninamama 1000 likov davam za tneto prispevok ..
@sylarina15 Ide len o to, ze vseobecne sa predpoklada, ze kazda matka chce pre svoje dieta to najlepsie a vseobecne sa vie, ze materske mlieko je lepsie ako umele - preto su asi "odsudzovane" mamy ktore ale nie NEDOJCIA ale NECHCU DOJCIT (mimochodom, dojcenie nie je len strava 🙂 ) Nespravodlivo su vsak s takymi mamami hadzane do jedneho vreca mamy ktore dojcit chcu ale maju s tym rozne problemy a bud ich zvladnu alebo nie - to zavisi velakrat od informovanosti (nenechavajte si radit od pediatra 🙂 ), trochu aj od dohodlania a dost aj od podmienok (ja som si mohla dovolit tyzden lezat s malou v posteli hore bez ked mi strajkovala a potrebovala som vyuzit kazdy jej "cuc", ina mamina s dalsim dietatom sama doma by si to proste dovolit nemohla...). Takze ked taka nestastica vytiahne na verejnosti flasu, tak len vidno ze nedojci, ale nikto nevie preco. Ja odkedy som mala s malou a s kojenim par krat na male a uz som fakt skusila vsetko a v zufalosti tahala do boja nutrilon (nastastie sme to zvladli bez neho) nikdy nepozeram na maminy s flasou v ruke ako na obludy 🙂
@ivanka.7 Bola by si prekvapena, ked vidim, ze rano sa mamicka 15min luci s dietatkom 3-4 rocnym tak, ze ho stiska, az nemoze dychat, pusinkuje po celej hlave, rukach... 😖 alebo ak mi mamicka povie, ze nemoze prestat kojit, lebo jej je to take prijemne... hoc si len cucne 2-3 min... na to som mierila. Aby 3 r syn si len cucol a matka z toho bola "mimo", sorry, ale to uz je prisilne kafe. Normalne kojenie, prirodzene stiskanie sa, pomojkanie, to ano, ale toto su prehnane veci a praktizovat ich aj na verejnosti... Aby som napr. na privitanie skolkara vytiahla prsnik, ze cucni si, on sa uz hanbi a mamka mu zacne vycitat, ze preco??? Len tolko...
@vejula No myslela som tym ze kopec zien sa na mna pozeralo akoby som robila strasny zlocin a otazky typu, preco som este nevydrzala, ved to nemohlo byt az take zle maly nemohol byt hladny atd, plus jasne kopec mudrych veci a story ako to oni zvladli a ja nie. Ano mohla som to aj ja brat precitlivelo, ale kto by to tak nebral, bola som po porode prveho syna a snazila som sa robit to najlepsie o som vedela ako som vedela a ver tomu ze v tej pozicii ked mas sama pocit ze ti vlastne telo zlyhalo a sama mas vycitky svedomia (ja som ich mala velmi velke) ti taketo komentare veru nepomahaju. Denne som ich pocula niekolko a takyto pocit ma vela mojich znamych ktore si presli tym istym. Dnes je tych info tak vela a je tak vela posadnutych luci a super matiek ze si zena hlavne pri prvom dietati pripada zmatena. Veru aj moje super kamosky sa na mna pozerali ako na blbu ked videli maleho s flasou, dokonca mi moja dlhorocna kamoska vynadala ze ci som normalna ze mu davam flasu.
Musim povedat ze sommala aj laktocnu poradkynu a velmi jej dakujem, lebo vdaka nej sommohla kojit aspon tie3 mesiace.
Viem,ze tiez robim pri vychove kopu chyb,to snad kazdy,ale niekedy fakt nechapem spravanie rodicov - z pohladu ucitelky,ked ich vnimam celkovo..
Napíšem svoju skúsenosť.Po pôrode sa mi mlieko začalo tvoriť až na tretí deň aj to ho bolo veľmi málo.Bábo už v nemocke plakalo od hladu,sestričky hovorili prikladať,prikladať.Ja som aj každu hodinu prikladala,malý sa krásne prisával od začiatku.Ale dojčili sme sa z oboch prsníkov aj hodinu a on bol stále hladný.Nepriberal a tak už v nemocke dávali s mojím súhlasom UM kedže som nedokázala počúvať ten niekoľkohodinpvý plač od hladu.Doma som skúšala všetko čo sa dalo.Kontaktovala som laktačnú poradkynu,skúšala homeopatiká aj Costi likeky,veľa pila,jedla rascové polievky a v kuse bábo najprv prikladala a potom som dokrmila UM.Mlieko sa rozbehlo tak,že som sa takmer nerozbehlo.Po každom kojení-aj hodinovom som dokrmovala fľaškou.Ked som si mlieko odsávala trvalo to aj hodinu a odsala som z obch prsníkov tak max 50ml 1-2x denne.A to môj malý už ako 3týždnový zjedol aj 100ml UM. Bola som s nervami v kýbli,stále som plakala aká som neschopná že neviem nakrmiť svoje dieťa.Chcela som kojiť do roka. Postupne si malý aj napriek prikladaniu zvykol na fľašku,ved zistil,že bez námahy mu ide dosť mliečka.Na prsníku plakal,doslova vrieskal,nemal už snahu sať.Ja som plakala s ním,že ma odmieta.Po šestonedelí som to vzdala.Prestala som ho prikladať aj odsávať-nezvládala som to psychicky takto nás trápiť.Prešli sme len na UM a konečne sme obaja boli v pohode.Stále ma to veľmi mrzí,že som nedojčila,že to tak dopadlo.Možno som mala spraviť viac...Neviem.Každý sa pýtal hned-kojíš??Nezvládala som dookola vysvetľovať prečo nie a obhajovať sa že som robila čo sa dalo.Budem robiť všetko čo bude možné aj ked budeme mať druhé bábo ale viem,že ked to nepôjde nebudem sa už nervovať a trápiť.Láska matky nestojí na kojení.Aj ked viem,že žiadne UM nenahradí materské mlieko.
Myslím,že toto vie pochopiť len matka ktorá to zažila.Spomínané kojomaniačky,supermatky to asi nepochopia.Nemám rada,ked ma niekto odsudzuje a neprešiel si tým.Moja švagriná kojila deti do 3rokov čo je extrém a pozerala na mňa ako na krkavčiu matku.Asi som sa podľa nej dosť nesnažila....
@mimikas nečítam to celé, ale reagujem na to, čo som prečítala: chýbala ti podpora z okolia. Je to oooobrovskááá pomoc! Mne kojenie ospevovali viaceré mamičky. Vedela som, čo ma čaká, kto mi pomôže, že je to to naj pre moje lásku a vedela som aj to, že tým niekoho nas...nas.. naštvem 😀 takže aj taká iná "motivácia". Ja osobne poznám ženy, ktoré prestali a poviem - odcudzujem!!! Ale nehádžem všetky do jedného vreca 🙂 nuž, sú ľudia (a kedysi som aj ja taká bola), ktorí poznajú len dva tábory : dobrý a zlý.
Ženy, mne veľmi pomohol pohľad môjho manžel na to, ako kojím 🙂 sladko sa na nás díval a ja som videla, že sa mu to páči (aj keď počas tehu som mala depky, či sa mu nezhnusím a pod.). To bolo najdôležitejšie. Veľmi podstatné je aj to, aby sa o tom mamička rozprávala s inými mamičkami už POČAS TEHU!!! Osobne mám skúsenosti s viacerými maminkami a poznám ich príbehy. Zvyčajne veľa informácií a podpora sú to najdôležitejšie 🙂 Momentálne sa aj my s mliečkom trápime, ale idem vpred a verím, že toto koniec nie je. Hľadám, bádam, kupujem, len nech zachránim. Ovšem - nebudem zachádzať do extrémov, no aspoň rok a pol by som kojiť chcela. Inteligentná (nie pribrzdená žena ako z dediny v 40. rokoch minulého storočia) žena si to zariadi tak, aby kojila pravidelne a ak sa to nedá, tak bude dodržiavať diskrétnosť len preto, aby nepohoršovala iných. Aj keď mňa to nepohoršuje nikdy 😀
@maca_p ale pre dieťa je potrebná aj odhodlanosť a oddanosť. Raz to možno pochopíš. Nič nevyčítam, ale nemôžeš vravieť, čo je láska pri kojení, ak si ju intenzívne nezažívala. Iste dieťatko miluješ, ale my milujeme kojenie - delenie sa o telo a podávanie stravy zo seba. Schopnosť podeliť a oddať sa v takom prípade dodáva matke veeľmi veľa energie a psychickej pohody. A pre dieťa niet väčšieho pokladu, ako šťastná matka naplnená endorfínmi 🙂
@maca_p "ja nekojííím, fľašku vytiahnem aj na ulici ale cicku ťahať nebudem" to bola veta, ktorú som počula. Za tým nasledovalo, že ona si to môže dovoliť a nechce mať na sebe "uši kokeršpaniela" . Toto veru normálne nie je, aby matka nekojila dieťa preto, že by sa bála, že jej ovisnú prsia (čo nie je pravidlo, lebo moje sú aj po 9. mes. kojenia ako predtým). Keď neviem dôvod, prečo mamička nekojí, tak nevravím, čo je to zlé, či dobré. Ale ak narovinu povie to, čo povedala, tak je veru hodné facky. Iná mamina mi povedala, že jej dieťa malo večné koliky a ona nemohla nič poriadne jesť, lebo mu všetko prekážalo. Trápila sa ona i dieťa. Nespali ani deti, ani rodičia a preto zvolila UM. Toto však neodsudzujem. Asi taký môj pohľad.
@chanthall micka, ja mam odojcene viac ako o 3 roky, ale nikdy ma nenapadlo sa povysovat nad niekoho, kto nema... a mam skoro 2x tolko rokov co ty, cize i ake take zivotne skusenosti 😀
@dana_l iste v zahranici sa s dojcenim moc neserinkaju. ale to je jedno. niektore narodnosti su proste ako psi cumaci. zato my sa ideme zo vsetkeho poka.at. a nac nas trapia problemy inych a nie tie nase 😉
ja som sa stretla skôr s opačným názorom, moje dieťa ešte cucká aj teraz a pred rokom som z okolia počúvala že načo to robím, že z akej som doby..takže asi tak.
@maca_p s tou palivou paprikou moc nesuhlasim. Ked si moja mama zobrala segru z porodnice, akurat mali doma na jedalnicku palive klobasy (zdarma) a mama sa divila, preco segra stale pisti, akoby ju rezali. Vtedy este chodili sestricky na navstevy do domacnosti, mame povedali, ze tie palive klobasy jest nema.Hned ako prestala, segra sekala dobrotu 😀 Tie ostatne narodnosti su asi na ten kapsaicin navyknute od momentu splodenia...
este som chcela toto povedat.
som za dojcenie, praca LP, osveta a podpora dojcenia ma obrovsky vyznam na slovensku. neviem aky je % podiel dojcenych a nedojcenych deti. ale...
kto chce a moze, informacii je na nete dostatok, moze si vyhladat od navodov na dojcenie az p t.c. na vsetky LP. nereklamuju sa UM oznacene c. 1, az pokracovacie. na kazdom (myslim si) baeni UM je napis, ze najprirozenejsie je MM.
tak naco to riesit az do spiku kosti? naco rozduchavat vasne?
@maca_p tak v tom prípade si si iste uvedomila aj to, že dojčenie nie je iba jedenie, ale aj kontakt. Jedlo má iste vplyv, lebo ja som chvíľku nemohla chlieb, no po mesiaci bolo ok. So všetkým sa odporúča začať opatrne. Nie každé dieťa, nie každé jedlo robí problémy v mliečku nie každej matky. Vyjadrila som len to, že ak matka nekojí, tak buď pre "luxus", čo odsudzujem, alebo preto, že skutočne nemohla, čo chápem. No aj tak by som odporúčala zachraňovať dojčenie. A to, že máš skoro raz toľko rokov nič nemení na tom, že sa nemôžem vyjadriť a mať iný názor. Som matka na plný úväzok. Bol to môj sen, ktorý si plním a moje pokroky sú zvyčajne úspešné, preto podávam vlastnú radu alebo názor. Nikomu nič nekážem, ale ide o podávanie rád a skúseností. Ak mám čím prispieť, prispejem. Dopísané
@maca_p vies, najhorsie pri tej "matke" bolo to ze ona je lekarka. I jej manzel je lekarom. nemaju pacientov len dospelych ale I deti a samozrejme tehotne a mamicky s babatkom. vies si predstavit ze ake rady im asi davaju?
mamicka, kludne ukoncite kojenie po 3 mesiacoch. to je dostatujuce pre vase dieta, dostalo vsetko potrebne od vas a len smelo kupovat umele mliecko. bude vam lahsie, vyspite sa a budete vediet kolko vase dietatko vypilo.
no priserne. pretoze oni sa ozaj na kojenie pozerali ako cosi co nemusi byt. dokonca i tie "teorie" ze jedlo sa dostane do materinskeho mlieka a tym padom moze robit dietatu problem, odmietali.
vela prvorodiciek pocuva doktorov ako niekoho kto im povie len to najlepsie pre ne a ich dieta. nemyslim si ze by si niekto zasluzil mat takychto doktorov.
@maca_p citam este o tvojom prispevku ze jedla nemaju vplyv na mlieko. a to preto ze ty si take nezazila. ja som nemohla jest vajicka pri jednej lebo sme mali nocne koncerty po nich. a tiez som musela vysadzovat jednu dobu vela jedal lebo maly mal ekzem z nich.
teraz ta asi hodim do jedneho vreca s mojom byvalou zamestnavatelkou 😉
stretla som tu jednu starsiu pani - uz dochodkyna a ta mi vravela ze ma dceru ale nikdy ju nekojila lebo jej to bolo protivne.
Pridam sa... Ako tehotna som vravela ze ja dojcit nebudem... Ale ako sa blizil porod tak som vedela ze to skusim... Mala som depky z dojcenia asi prve 3 mesiace. Mala velmi zleho pediatra ktory zil nazormi pred opicami.. uz aj um som kupila ale nedala som jej lebo mi to bolo proti srsti. Zmenili sme dr a vsetko sa zlepsilo. Mala som 3x silny zapal laveho prsnika ...mala ho neznasala a stale ho odmietala...nakoniec tam odislo mlieko. Od 9tich mesiacov ju dojcim len z praveho.
Ak matka nemoze dojcit lebo je chora alebo inak jej to ublizuje ok beriem a nemam preco odsudit...
Ale ak vsetko je ako ma byt a ona nechce tak to nechapem...
A dojcenie nie je len strava
@patkobo - ja si tiez myslim, ze to, ci dietatko je - neje moc nesuvisi s dojcenim. Moja dcerka bola dojcena dlho, 26 mesiacov a vzdy bola velmi slaby jedak. Uz takmer rok dojcena nie je, ale nemozem povedat, ze jej jedenie sa zlepsilo. Zmierila som sa s tym, ze skratka je slaby jedak a musime na nu ist trikom, aby jedla to, co je pre nu prospesne. Naopak, kamoskina mala bola tiez dlho dojcena, a jedak bola (a aj je) od sameho zaciatku velmi dobry - co nezjedlo ju, ona zjedla 😀

@mimikas prosim ako je to divať sa na niekoho ako na krkavčiu mater... Mna to len zaujima, že čo to vlastne znamená, ako môžeš z pohladu vycitiť, že ťa niekto odsudzuje... Nemohla si to len proste vnimať priliš vzťahovačne a precitlivelo?