Prečo vďačnosť patrí Bohu a nie lekárom?
Mozno kontroverzne, no vzdy ma to dokaze vytocit. Narocne operacie precizne vykonane spickovym chirurgom - vdaka Bohu! Uspesne IVF po niekolorocnom neuspesnom prirodzenom snazeni sa - dakujeme Bohu! Niekolkohodinovy tazky , nakoniec uspesny, porod - vdaka Bohu! Vy, ktore ste sa v tychto vetach nasli, nenapadlo Vam niekedy ze je to kvoli ludom? Ktori obetovali kopec rokov svojho zivota aby vas mohli vyliecit? Ktori stravili nespocetne mnozstvo dni a noci studiom aby sa mohli stat lekarom, a vy dakujete za to Bohu? Keby bol ten Boh, ktoremu tolko dakujete, taky skvely, naco by Vam bolo IVF a preco ste nepocali prirodzene? Preco vam nefunguje chlopna spravne ale chce to zasah doktora? Preco vam Boh lusknutim prsta neodstrani zlcnikove kamene? Hej rozhorcila som sa, a to preto,lebo v rodine mame chirurga, a je to neskutocne psychicky, aj fyzicky, narocna praca. A dnes som bohuzial zasa v autobuse pocula konverzaciu dvoch babiek, ako “Boh vyslysal jej motlitby a Miskova operacia dopadla uspesne”. A veci podobne slachavam casto, a je to neskutocna urazka pripisovat pracu realnych hrdinov imaginarnemu vyplodu.
@lila246 ale ja so všetkým z toho čo si napísala súhlasím. Len aj napriek tomu všetkému, čo veda dokázala a dokáže tak stále nemá moc nad Boha.
@lila246 empiricka evidencia kedysi neexxistovala ani pre atomy alebo teoriu relativity, xy veci vo vede ma zaklady, ktore sa pocas vyvoja menia tak, ze vedec pred dvesto rokmi by mohol povazovat sucasneho vedca za bluznivca. je mnoho oblasti, ktore sa veda ani nepokusa vysvetlit, lebo na to nema kapacitu, tam zacina viera, filozovia,metafyzika alebo fenomenologia, to si uz kazdy vybera sam.
Dakujem za vsetky prispevky do diskusie, samozrejme je vacsina nazorov diametralne odlisna od mojho, no naozaj dakujem ze ste si nasli cas a prispeli. 🙂 ja na dnes idem spat,popravde som necakala ze otvorim az taku diskusiu, skor to bolo pre mna mierene ako “uvolnenie frustracie” z toho dnesneho vypocuteho rozhovoru v autobuse 🙂 dobru noc
@lila246 trochu pokory a tolerancie by nezaskodilo 🙂 Lebo aj lekar je len clovek. A ten spickovy chirurg, ktory obetoval kopec rokov svojho zivota, stravil nespocetne mnozstvo dni a noci studiom, aby mohol liecit, moze spravit chybu. A potom jedine co ostane bude modlit sa.
@lila246 ty pravdepodobne v Boha neveríš, súdiac z toho, čo píšeš. Ale určite sa nerúhaj.
V existenciu Boha buď veríš alebo neveríš, nie je nič medzi tým. A my veriaci vieme a veríme, že veta "vďaka Bohu" je pravdivá.
Boh dáva ľuďom talenty, preto sú ľudia v niečo výnimoční. A je na nás, či to ďalej rozvíjame a sú z nás napríklad aj špičkoví lekári.
@lila246 ano, o ich egu, preto ja verim v boha ale nepodporujem cirkev(cisto ludske ego)
@hederamonstera určite. Keď spadne lietadlo s 200 ľuďmi na palube, alebo ročné batoľa zomrie na rakovinu, tak to táto "jedna hlavná sila" tiež pohýbala nitkami, že...Aha 🙄
@tiezjedna v podstate ano, ale vsetko je tak ako ma byt, aj ked sa nam to niekedy nepaci
@hederamonstera áno, takáto všeobjímajúca odpoveď sa hodí do karát, keď ju nikto nemusí vysvetliť podrobnejšie. Bullshit.
@tiezjedna nikto ta, do toho co ja verim, nenuti. Tak nemusis byt nahnevana. Kazdy ma svoju vieru, ktora mu doplna zmysel a poskytuje ulavu
@lila246 lebo ludia su slabi a potrebuju vediet ze oni nie su zodpovedni za nic ze to nejaka neviditelna sila ktora je sebe otcom aj synom vsetko organizuje podla "bozieho planu" a navyse na SK je strasne vela deti uz odmalicka indoktrinovanych a je to pre vacsinu tazke zacat logicky rozmyslat a odputat sa od bludov ktore im vstepovali do hlav
@lila246 a stále nechápeš, že z pohľadu veriaceho človeka je to práve Boh, vďaka ktorému lekár má a využíva svoje vedomosti a schopnosti. Boh lieči prostredníctvom lekára, on si ho aj pripraví na to.
Bez pokory to nepochopíš.
@lila246 Toto s tou liecbou nie je celkom jasne. Mam v rodine lekara, ktory robil na onkologii a ten prave povedal, ze tam videl veci, ktore sa tazko vysvetluju vedecky. Ja myslim, ze pri liecbe zohrava ulohu nielen veda, ale minimalne aj nejake vnutorne nastavenie cloveka, jeho zivotne okolnosti a ktovie, co dalsie este. Zatial veda rozhodne nie je v stadiu, ze by sa vedelo vzdy s istotou povedat, kto a preco sa vylieci..
Niekedy človek musí zažiť v živote niečo silné,aby i sám zistil,že "niečo" tu musí existovať vyššie ako on.
@autorka ty si najlepší adept na to,aby si raz bola silnym veriacim človekom. Lebo čo si to uvedomujes,čo nie....ty už teraz hľadáš...inak by si nemala potrebu na takúto diskusiu
To nevieš o Tom, že za všetko dobré môže Boh, ale za všetko zle človek ? Keď sa dejú vojny a zomierajú milióny ľudí tak vtedy je Boh len pozorovateľ, nedokáže do toho zasiahnuť. Jedine kedy to vie, je keď Janku z Hornej Dolnej operujú , vtedy robí zazraky. Keď umiera malé dieťa na rakovinu, vtedy si ho Boh povolava, lebo bol najkrajším anjelikom na zemi. Atď mohla by som pokračovať....
@lila246 pri porode, pri ktorom som mala skutocne strach, ze to dieta neprezije, som dakovala Bohu a nie lekarkam. Lebo tie dve kravy sproste, pozerali na monitor, ze preco klesaju ozvy a vobec sa nemali k cinu nieco robit. Vtedy som pochopila, ze ony by mi to dieta nezachranili...neurobili nic, proste len tupo cumeli do monitora a dumali, ze preco....nastastie vsetko dopadlo dobre, pre mna aj dieta, ale nie vdaka pomoci zdravotnickeho personalu....po tomto zazitku som stratila absolutnu doveru k lekarom...
@lila246 pretože všetko sa deje, deje sae iba z milosti Božej, aj to že som dnes vstala, prebudila sa, aj to, že môžem ísť do práce.
Boh aj v mojom živote tvorí zázraky.
@lila246 hm,zaujimave potom je,ze teologia sa uznava ako veda a mozes ju studovat v ramci statnych univerzit...a najdi si vyznam slova teologia
@zuzka1117 Boh nie je pozorovatel nasho utrpenia,ale spolutrpitel...
@zuzinabila ok
@lila246 lenze tu je narusene tvoje vnimanie Boha, ty s nim nemas vztah, nepoznas ho, si neveriaca. A ziadne ivf Boh nepodporuje.
Vies tazko pochopi syty hladneho tak ako neveriaci veriaceho....ak by si mala zaujem o evanjelijum tak kludne napis a ja ti napisem oo com to je a kto je moj Boh. Z tohto co si napisala je zrejme, ze vnutorne nie si spokojna. A hlavne nie pokojna. A presne ten pokoj, ktory dava Jezis Kristus je pokoj, ktory svet nedava. Keby si ho zazila,tak by si pochopila. Ale kludne ho zazit mozes. Len on pros....a kazdy podakuje urcite aj lekarovi. To ze podakuje aj Bohu, aj ked mnohi to vyslovia len tak ako formulku... Je prejavom vdaky, pretoze vsetko je skrze Boha a od Boha. Aj lekari maju mudrost a talent od Boha. Nie sami od seba. A keby kazdy mal lasku k Bohu, bola by na svete aj laska k ludom....
@lila246 každý potrebuje v niečo veriť, možno v niečo "vyššie"?
@larinka552 máš pravdu, chcelo by to trošku pokory, ale zo strany veriacich. Aj lekári využívajú len poznatky, na ktoré prišli vedci, výskumníci, lekári... A nie ak lekár spraví chybu napr. pri operácii, tak buď ju napravi, alebo pacient zomrie, modliť sa ti vnútorné krvácanie nezastaví. Na všetko máte výhovorku, alebo nejakú rozprávku. Aj na rakovinu u malých detí, matku ktorá zomrie pri pôrode... Potom ďakujte Bohu, má svoje zvrátené plány.
@stanulienkat Lepšie by som to nenapísala. Do bodky súhlasím. Niekedy ľudia verili, lebo nemali vedomosti, informácie, vtĺkli im do hlavy hocičo. Ale v dnešnej dobe? Mozog sa mi zastavuje. Väčšina to robí aj tak len preto, lebo moja mama, babka, patrí sa to... A presne preto sme tam, kde sme... V 21.storočí a pritom stále v stredoveku. Alebo môj obľúbený citát - náboženstvo vymysleli múdri ľudia na ovládanie hlúpych. Je jednoduchšie zavrieť oči pred pravdou a uveriť rozprávke. Ach.

Modlila som sa hlavne pred samotnym porodom. Aby som mala dobreho dr. Dobry personal ... cestu. Aby bolo o ostatne deti doma dobre postafane.... samozrejme ze po porode som podakovala aj lekarovi. Aj sestrickam. Aj sanitarkam a upratovackam co chodili na izbu... a samozejme dakovala aj "hore" ze moje modlitby boli vypocute 🙏🏻