Prečo vďačnosť patrí Bohu a nie lekárom?
Mozno kontroverzne, no vzdy ma to dokaze vytocit. Narocne operacie precizne vykonane spickovym chirurgom - vdaka Bohu! Uspesne IVF po niekolorocnom neuspesnom prirodzenom snazeni sa - dakujeme Bohu! Niekolkohodinovy tazky , nakoniec uspesny, porod - vdaka Bohu! Vy, ktore ste sa v tychto vetach nasli, nenapadlo Vam niekedy ze je to kvoli ludom? Ktori obetovali kopec rokov svojho zivota aby vas mohli vyliecit? Ktori stravili nespocetne mnozstvo dni a noci studiom aby sa mohli stat lekarom, a vy dakujete za to Bohu? Keby bol ten Boh, ktoremu tolko dakujete, taky skvely, naco by Vam bolo IVF a preco ste nepocali prirodzene? Preco vam nefunguje chlopna spravne ale chce to zasah doktora? Preco vam Boh lusknutim prsta neodstrani zlcnikove kamene? Hej rozhorcila som sa, a to preto,lebo v rodine mame chirurga, a je to neskutocne psychicky, aj fyzicky, narocna praca. A dnes som bohuzial zasa v autobuse pocula konverzaciu dvoch babiek, ako “Boh vyslysal jej motlitby a Miskova operacia dopadla uspesne”. A veci podobne slachavam casto, a je to neskutocna urazka pripisovat pracu realnych hrdinov imaginarnemu vyplodu.
@martinmmartin môžme sa mýliť,to je fakt....ale čo keď sa mýliš ty?
Na Slovensku je množstvo sakrálnych stavieb, ktoré boli postavené a zasvätené patrónom, ktorý pomohli pri chorobe blízkeho (sú to kaplnky, ktoré postavila väčšinou šľachta), alebo Morove stĺpy, ktoré boli postavené ako vďaka mesťanov za pomoc pri epidémiach.
Ďakovanie Bohu a modlitby za uzdravenie je aj súčasťou ľudových tradícií, ktoré sú na vidieku prítomné dodnes. Je o tom aj množstvo príbehov, piesní ktoré sa zachovali. Bohu sme ďakovali aj počas Protitureckých vojen aj z tohto obdobia máme veľa sakrálnych stavieb. Aj národné obrodenie sa spoliehalo na Božskú pomoc. A v Slovenskom štáte v rokoch 1939-1944 sa Bohu ďakovalo aj za riešenie Židovskej otázky. Slovenský štát mal silnú náboženskú propagandu!
A len nedávno, keď tu bola pandémia, práve Slovensko najviac podľahlo teoriem o neprirodzenom pôvode Pandémie. Dokonca máme na to aj vyšetrovanie. Ak si zoberieme do úvahy, že ľudia v minulosti pripisovali javom, ktoré si nevedeli vysvetliť nadprirodzený pôvod. Tak presne podľa tohto vzorca vznikli počas pandémie Konšpiračné teórie.
@vikimed práve tých je habadej. Ale v dobrom ukončujem túto debatu. Veľa ľudí - ateistov - začalo veriť počas svojho života, Ale nie na základe nejakých konverzácii na sociálnych sieťach. Ale na základe nejakej vlastnej skúseností. Takže toto zbytocne berie čas tebe aj mne. Lebo ja skutočne nemám potrebu vnucovať svoju vieru. Pozri, ak sa mýlim a Boh neexistuje tak sa vôbec nič po mojej smrti nedeje. Horšie to bude pre mnohých iných, ktorí v neho neverili , resp skôr sa tomu smiali a po smrti zistia opak...
@cecilia29 výmočné veci? Ako tým myslíš rakovinu u malých detí? Genocídy? Nešťastia? 🙂 tp sú tie výnimočné veci ktoré sa dejú každý deň?
@cecilia29 a taktiež veľa veriacich prestalo veriť ;) na základe vlastnej skúsenosti
@lila246 Rozumiem ako to myslíš. Ja som po každej návšteve u Dr.dakovala, že sa snažila nájsť problém a vyriešiť ho. Bola som doktorke veľmi vďačná za jej snahu. Žiaľ nepodarilo sa jej to. Každý deň som plakala, nevedela ako dieťaťu uľaviť( mala kŕče, hnačky, krv hlieny v stolici) Keď sme prišli o par mesiacov na kontrolu a povedala som, že dcera nema uz žiadne bolesti bruch, že zjedla by aj slona.. Doktorke spadla sánka, vraj ,,z toho vyrastla" Hej no, zo dňa na deň 😀 Vyzvali sme ľudí v našej farnosti aby sa s nami modlili za uzdravenie a Vianočný zázrak a v tom čase sa stal. 25.12. akoby uťalo, skončili všetky dcérke bolesti. Zo dňa na deň, nemusíš mi veriť, ale ja na náhody neverím. Prosili sme o zázrak. Od vtedy prešli 4 roky a problémy sa nevratili. 🙏✌️
@mafifka amy zas zbytocne platime dane za vase konicky 🙂
@queendixie denne sa deju aj dobre veci, len o tom sa menej hovorí a v televíznych novinách sa nič také nedovoľuje. A ako som písala vysie. Ak existuje Boh, tak existuje aj satan dôsledok toho je to co sa vo svete deje.
Mne sa veľmi páči, ako máme my veriaci dokazovať existenciu Pána Boha. Ale veď sa pozrite, ako svet funguje, aký je dokonalý. Aký je život zázrak. Ako sa niečo len tak stvorilo z ničoho? Celý vesmír, naša zem, my. Veľký tresk? Ale ako, z čoho, v čom, kde? Pozrite sa, ako žijú ľudia, ktorí veria, majú zmysel života. Zato generácia mladých, ktorá vieru nemá, je často úplne stratená.
A ku tým lekárom... myslím, že následujúce to pekne vysvetľuje:
"Pri záplave sú všetci zachránení vrtuľníkom a člnom, len farár zostane vo veži kostola. Pripláva čln a záchranár chce farára vziať do člna. Ten odpovie: „Mňa vyslobodí Boh.“ Potom priletí vrtuľník a záchranári ho chcú vziať so sebou. „Nie, mňa vyslobodí Boh.“
Nakoniec zomrie a v nebi stretne Boha. Spýta sa ho: „Prečo si ma nezachránil?“
Boh mu odpovie: „Veď som pre teba poslal čln a vrtuľník.“
@vikimed ale vies, Ty vychadzas z logiky ludskej, nepoznas dejiny spasy, Boh absolutne nezamyslal pre nas takyto svet ani choroby, bolest a ani smrt. Ale ja nemam cas to tu stale dookola niekomu pisat, naco aj. Aj tak budeme nepochopeni a povysmievani. Reagujem na toto: " Faktom je, že keď máme zdravotný problém, nesedíme doma a nemodlíme sa, ideme lekárovi. A keď k nemu prídeme, nezačne sa on modliť, ale lieči na základe vedy. A tie zázraky, no ak by boh ľuďom nedoprial toľko chorôb a smrti, nemusí robiť akože zázraky."
Jasne, ze ideme k lekarovi, mame to aj v Biblii, na to lekari su, maju liecit a uzdravovat ludske tela, a mame za to byt vdacni. Prave neist k lekarovi, nie je spravne.
Staviate do opozicie lekar verzus Boh, ale preco? Ved takto otazka nikdy nestala a nestoji. Ved ked potrebujem uctovnika, idem za nim, ked som chory, vyhladam lekara. Ci sme veriaci, ci nie, biologicky sme rovnaki. Tak neviem, preco to takto podavate, ze bud/alebo.
Dievčatá, niektoré sa stylizujete do pózy desnych drsnaciek. Kočky vám to tu pekne vysvetlili ale vy nie a nie.. ohanate sa tu dokola detskou onkológiou, vojnami, dokonca očkovaním proti covidu (😅), ale toto je také ploché a prízemné vnímanie, že nemá cenu vám niečo vysvetľovať. Vy proste nemáte ani snahu ani kapacitu to pochopiť. v prvom rade prestaňte byť primitívne a úbohé a nevysmievajte sa druhým ľuďom za vieru. Ja nechodím do kostola, ani som nebola vychovaná vo viere (ako jediná z ročníka som nechodila na náboženstvo), ale k viere som dospela sama od seba. Aj môj muž je zarytý ateista. A nie, naozaj si boha nepredstavujem ako nejakého deduska v oblakoch, ale nebudem svoj pohľad prezentovať niekomu, kto ma aj tak za to len vysmeje. Inak neviem, či ste dnes v médiách zachytili vyjadrenie manžela tej pani učiteľky, ktorú zabili v SSV. Veľmi vám to odporúčam vyhľadať si to.
@fajnova kde sa to da najsť?
@fajnova väčšina ľudí si myslí, že veriaci ľudia sú všetci vedení ku viere od malička, že im bola nanútená. Ja som tiež prípad ako Ty . Ani pokrstená som nebola po narodení. Akurát mám to šťastie, že mám veriaceho muža. A vidím ten mega rozdiel v životoch veriacich (ozaj veriacich) a neveriacich.
@fajnova stačí stranku povedať
@ramzesa jasné, že vidíš rozdiel, určite s nimi aj všetkými žiješ a dokážeš to posúdiť 🙂 Cirkev to berie tak, že je povinnosť deti viesť ku viere, tak asi vedia, prečo to robia. Štatisticky je drvivá väčšina veriacich k viere vychovávaná, tých čo začnú veriť v dospelosti je minimum.
@nevenka https://www.cas.sk/clanok/3001901/uzialena-spov...
@karolinakr
...predpokladám ze to
@karolinakr na novom čase napr. „Viera v Boha je to, čo ma drží pri živote. Všetkým želám, nech v sebe nájdu túto vieru, ktorá ich napĺňa láskou, silou a nádejou. Je to veľké povzbudenie. Pre nás je tiež veľkým povzbudením spolupatričnosť aj súcit všetkých navôkol. Božia prozreteľnosť a sila vedú naše cesty a naozaj všetkým želám, aby našli svoju cestu k Bohu,“ pevným hlasom povedal manžel Márie.

@mandzula a čo ja viem? Musíš sa spýtať jeho. Tiež nerozumiem všetkým jeho zámerom, ale viem, že existuje