Prečo vďačnosť patrí Bohu a nie lekárom?
Mozno kontroverzne, no vzdy ma to dokaze vytocit. Narocne operacie precizne vykonane spickovym chirurgom - vdaka Bohu! Uspesne IVF po niekolorocnom neuspesnom prirodzenom snazeni sa - dakujeme Bohu! Niekolkohodinovy tazky , nakoniec uspesny, porod - vdaka Bohu! Vy, ktore ste sa v tychto vetach nasli, nenapadlo Vam niekedy ze je to kvoli ludom? Ktori obetovali kopec rokov svojho zivota aby vas mohli vyliecit? Ktori stravili nespocetne mnozstvo dni a noci studiom aby sa mohli stat lekarom, a vy dakujete za to Bohu? Keby bol ten Boh, ktoremu tolko dakujete, taky skvely, naco by Vam bolo IVF a preco ste nepocali prirodzene? Preco vam nefunguje chlopna spravne ale chce to zasah doktora? Preco vam Boh lusknutim prsta neodstrani zlcnikove kamene? Hej rozhorcila som sa, a to preto,lebo v rodine mame chirurga, a je to neskutocne psychicky, aj fyzicky, narocna praca. A dnes som bohuzial zasa v autobuse pocula konverzaciu dvoch babiek, ako “Boh vyslysal jej motlitby a Miskova operacia dopadla uspesne”. A veci podobne slachavam casto, a je to neskutocna urazka pripisovat pracu realnych hrdinov imaginarnemu vyplodu.
@vikimed ano presne ako pises. Na jednej strane chceš aby prišiel kňaz na onkológiu a zachránil dieťa. V preklade uzdravil skrz Božiu milosť. Ale aj keby to urobil q následne urobili mri , povieš to co si odpovedala teraz, Tebe teda zázrak nepomôže. Nájdeš odpoveď prečo to zázrak nie je
@cecilia29 no to si ma nepochopila. Ak jednému z 10 tisíc zmizne nádor, to nieje zázrak ale reakcia tela vymykajuca sa štandardu. Ak v nemocnici kňaz vylieči 100 rôznych detí, ktoré okrem choroby a miesta nič nespája, je to nespochybniteľný zázrak, ktorému už uverí každý. Prečo by zachránil len jedno? Ak má tú moc, konať zázraky, nech vylieči všetky deti.
ľudia sa proste potrebujú chytať aj slamky, preto veria niečomu "imaginárnemu", čo im údajne pomôže...ja sama som bola veriaca, ale odkedy som sa začala viac spoliehať na seba a prevzala som zodpovednosť za svoj život, začalo sa mi aj viac dariť a veľa vecí sa mi vyjasnilo. nie, bez ľudskej snahy by tu žiaden zázrak nebol..iste, život a fungovanie tak celkovo má určité pravidlá, ale záleží na nás ľuďoch, či to využijeme alebo nie.
@vikimed čiže čakáš takéto teatralne. Takéto zázraky robil Ježiš, aj tak mu mnohý neverili. A robil to reto aby ukazal ze je Bozi syn, nie preto aby bolo potrebne dozit sa vysokeho veku.Písala som na začiatku. Cieľom nie je žiť 100 rokov. Ani Matej z článku nevie prečo prežil. Ak človek verí v život dosť po smrti, tak tie deti čaká krajšie miesto ako tento svet. A rakovina je len dôsledok činnosti nás ľudí, nášho spôsobu života. Inu odpoveď nemám , lebo človek nepozná odpovede prečo. Ale možno práve tie deti by v zivote potkalo niečo horšie.
Vieš, zbytocne strácame čas. Všetko chceš vysvetliť vedou a všetko zvalujes na manipuláciu ci možno až naivitu. Tí ľudia, obyčajní, ktorí majú skúsenosti, svedčia o existencii Boha cez články, videa nemaju dôvod niekoho manipulovať. Ani ja. Táto debata mňa iba oberie o čas. Manipuluje človek ak má z toho úžitok . Pýtaš sa, odpovedám. Nie však na všetko sú odpovede
Píšeš, že veda pokroci, mnohé zázraky sa vysvetlia. Kto vie. Mnohé sa udiali aj 100-200 rokov dozadu a veda ich doteraz nevysvetlila. Tvoja odpoveď bude - vysvetli o ďalších 100 rokov. Možno. Ale čo ak nie...
@queendixie ibaze "ten dedusko na nebi" nie je vobec dedusko 😅
@cecilia29 no ale cirkev a jej predstavitelia majú z toho dlhodobo úžitok, preto treba byť podľa mňa opatrný a vnímať veci tak, ako sú. Nejde o teatro, ale zázrak musí byť niečo výnimočné, niečo čo sa vie opakovať a je to zdokumentované. Vybrať si nejakú zriedkavú udalosť, ktorá sa stane raz 10 rokov, nevieme si ju vysvetliť, tak ju hneď označíme za zázrak a samozrejme ten náš, hoci náboženstiev a bohov sú desiatky.
Mna celkom inak udivuje, ze niekto sa nieco pyta v zmysle, ze preco toto robia ludia takto a takto, ako keby ho to zaujimalo. A ked mu "ti ludia" napisu svoj pohlad na to, tak autor otazky nie ze by podakoval, ale zacne zosmiesnovat a vyvracat ich pohlad, ze su naivni, hlupi atd...Takze si spravim obraz o inteligencii toho, kto sa pyta a uz viac asi netreba na to plytvat energiou.
@nevenka a prečo ste tam každú nedeľu ? Robí vás to šťastnou predpokladám. Neberiem. Keď vám nevadí , ze sedíte medzi pokrytcami česť výnimkám Hadzete peniaze niekomu kto bohvie kam to použijú. Viem o kaplanoch farároch čo normálne chodili do bordelov za tie peniaze , alebo si robili párty. Kúpili si drahé autá. E to vaša vec. Ja idem do kostola v italy. Do prázdneho nádherného kostola kde si sadnem a v tom pokoji vypustím svoje myšlienky. Priania poďakovania. A naplní ma to zadosťučinením. Odhliadnuc na to ako verím. Verím že existuje vysia moc ale nie na bradateho uja na oblaciku ktorý vás trestá za zle skutky. Tak to nefunguje. Ták isto by ma žiadne sekty nepresvedčili aby som robíla niečo v mene boha. Človek by mal mať triezvy pohľad . Nic v zlom.
Veris v samu seba a to je dobre. A to je proti bohu a oni ta teraz roztrhaju ovecky... :D nieze by robili nieco zmysluplne oni budu pokukavat pokrytecky ked vyjdu z kostola po ludoch, a samy vedia ze to je loz len aby ich videl kazdy. Haha
@darinkal mas podla mna skresleny pohlad na vieru. Svedomie knazov a svedomie druhych ludi ma netrapi. Ja do kostola chodim kvoli Bohu, zivemu Jezisovi v Eucharistii. Pan Jezis mohol ostat tam, kde bol a nemusel vobec chodit na zem, medzi tu spinu, ktorou sme. Jedaval s hriesnikmi, mytnikmi, spodinou spolocnosti. Nad nikym nezlomil palicu, nesudil. Ludi prijimal a odsudzoval len hriech ako taky. Kazdemu cloveku dal sancu. Ja si zodpovedam len za svoje svedomie. Ak knaz robi, co nema, je to na nom a bude sudeny na konci zivota ovela prisnejsie ako obycajny clovek. To sam Pan Jezis povedal. Ja sa spolieham na Neho, ze vie, co robi. Mna zachranil, mne pomohol, ano, aj cez uzasneho knaza. Ale aj ten knaz ma chyby. Pozeram sa na to triezvo. Hriech je zly, ale kto som ja, aby som sudila druhych? Co ja o nich viem? O ich srdci? Takze takto, toto je moj pohlad.
Toto nie je zaklad mojej viery, fakt nie 🙂
"Verím že existuje vysia moc ale nie na bradateho uja na oblaciku ktorý vás trestá za zle skutky."
@martinmmartin mne je jedno co si mysli autorka. Prispevok je podany tak, ako som napisala. Bez pokory. Tu temu by sme mohli rozvinut. Je to naozaj urazka doktorom, ked niekto podakuje aj Bohu? Co poznam ludi dakuju stale. A nielen doktorom, ale aj inym ludom ci Bohu. To je skor o vychove. Najma na onkologii dakuju doktorom kazdu chvilu. Som tam pomaly kazdy den (nie kvoli sebe).
A podme este dalej. Byt doktorom je poslanie, ale aj zamestnanie. Doktori za svoju pracu dostavaju peniaze. Keby nebolo doktorov, nemal by nas kto liecit. Keby nebolo sestier nema sa tam kto o nas postarat v nemocniciach a niekedy su dolezitejsie ako doktori. A keby nebolo tych co pestuju, seju, znu, spracuvaju potraviny, distribuuju, nemame co jest. Keby nebolo smetiarov, sme plni smeti. Keby nebolo ucitelov, doktorom by sa nikto nestal. Rozumies co tym chcem povedat? Dakuje autorka vsetkym tymto ludom?
Dakuju Bohu aj ateisti. Povedat “dakujem” komukolvek a byt vdacny, je to najmenej co mozeme urobit.
@nevenka mne je jedno čo je to za vymysel, nechaj si to pre seba a neobtazuj tym okolie
@lila246 pred 200 rokmi nik nechyroval.ze existuje atom...dnes je to davno dokazane..
Dnes nemame ( niektori maju) dokaz.ze exisuje Boh.raz dokaz bude.Je predpovedane.ze raz clovek bude s Bohom komunikovat.Preto by som tak vehementne netvrdila.ze to ci ono neexistuje..lebo niet dokaz.ZATIAĽ nie je..Ten dokaz moze prist a velmi skoro a velmi presvedcivy.
@janinah No Boh existenciu Atomu, Radioterapie, Sterility a podobne desattisice rokov aktivne tajil a ludstvo napriek tomu ze to existovalo nemalo k tomu pristup a marili sa zbytocne miliardy zivotov uplne bez dovodu, takze asi tak.
Vsetky odnoze krestanstva tvrdia ze Boh je - Vsemohuci, Vsadepritomny, a laskavy.
Vsetci krestania do jedneho
Odmietaju si ale uvedomit ze tieto 3 veci neexistuju naraz a obraz nasej reality na planete to potvrdzuje.
Bud je vsade a je laskavy - tak nieje vsemohuci (lebo detske onkologie)
Alebo je kaskavy a vsemohuci ale nieje vsade - detske onkologie
Alebo je vsade a je vsemohuci ale nieje laskavy - detske onkologie
Ak je vsetky 3 veci naozaj tak je riadne zlomyselny k tomu
@lila246 vidieť,že si ešte nedržala dieťa v bezvedomí pred operáckoua nevedela si,čo bude. Ako,ver tomu,že by si odrazu bola extra veriaca vo všetkých nabozenstvach sveta. A prosila anjelov,svätých,Boha a aj lekárov. Všetkých naraz. Len tí lekári sú poväčšine nanoperacke,vtedy ti ostane len ten Boh a svätý. A pri štvrtej operácii dieťaťa,prípadne matky tej patričnej Aničku,kebyže si sa opýtala,ver tomu,že dakuje aj všetkým svätým a aj Bohovi. Keď by sa Anička mala ,čo len trochu lepšie. Ale inak,mať tvoje problémy. Ja zvyknem doktorke poďakovať aj za predpis. Aj za vyšetrenie a aj zazelam pekný deň.
@maciatkolulu poznáš také, že zúfalí ľudia robia zúfalé veci? V tom prípade nejde o žiadnu úprimnú vieru. V danom momente bude človek prosiť aj alaha, len aby to dobre dopadlo.
@vikimed tak myslím,že všeobecné ,pri lekároch,kde sa použije formulku "Bohu vďaka" ,nebude povedané,len tak,ale pri niečom,kde sa niečo dialo. 🤷
@queendixie aka si mila, dakujem.
Navazat sa do veriacich je tu taky folklor v kazdej teme, nic nove pod slnkom.
@nevenka bodaj by nie ked chcete riesit zivoty ostatnych, lgbt, potraty, antikoncepciu, vsade by ste sa votreli a riesili inych, a my sa vam musime na vase konicky skladat z dani

@vikimed inak, Teraz som niekde čítala, že pri splodiny spermie a vajíčka vznikne svetlo . Uvoľní sa zinok alebo také niečo. V knihe ktorú som ti odporúčala, a bola písaná okolo roku 1945 obyčajnou zenou som čítala niečo podobné. Mala videné ako Ježiš rozpráva p zrode života. A bolo tam presne spomenuté to svetlo. Vtedy o tom ale ani najlepší vedel - lekár nechyroval.