icon

Prečo zamestnanci útulkov kontrolujú prostredie?

29. mar 2024

Hladame na nas pozemok psika. Nechceme nic extra. Stredneho psa dobrej povahy ktory sa znese s inymi psami a detmi. Obvolala som par utulkov a to je horsie jak u policii. To co je za otazky? Cim ho budete krmit, ockovat, kde v dome bude bla bla? Kde sme v dobe kamenej? A uz uplne ma dorazilo, ze oni si musia ist pozriet nas dom a pozemok kde pes bude. Halooo ake Vi mate pravo mi behat po dome a pozemku a rozhodovat ci to je vhodne prostredie. Co ste socialka? Potom nech sa cuduju, ze stale musia riesit mnozitelov. A tie poplatky??? Ze za fenu skoro 200€? Nemam problem prispiet ale dat z vacku 200 eur za psa mi pride sialene. Mate aj vy take skusenosti? A to mame z utulku uz dvoch psov.

misulka22
29. mar 2024

Ten pes je ich ,zachranili ho, investovali do neho cas,pracu,starostlivost ( casto sa ram dostanu psy v katastrofalnom psychickom a fyzickom stave a da vela prace dostat ich do stavu aby boli vhodny na adopciu). Takze ja sa nedivim,ze si starostlivo vyberaju kde pes pojde.
Inak mam psy s pp a do akych podmienok pojdu zaujimalo aj chovatelku a to som z vrecka vytiahla nasobne viac ako 200€... mam registrovanu farmu kvoli dvom ovciam a to bola kontrola aky velky pozemok,aky plot,cim krmime,ci maju vodu,seno,podstlane,ako je riesene napajanie atd.a este musim viest evidenciu ako keby chovam dinosaurov.
a nech len pekne kontroluju, slovensko je vo svete preslavene ako mnozitelska krajina uz by sa to konecne mohlo riesit.

ktochytavzite
29. mar 2024

@medda_beda o urcite a potom sa s tym zadkom vyvala v perinach a fuj.Inak a do tej sprchy potom po psovi ides ty?A tie sliny ktore tecu psovi kade tade,Je to skratka nehygienicke,a nie kazdy to ma rad,preto aj utulok to ma respektovat ak sa chce psov zbavovat a nie ich tak umelo zadrziavat.A dietatu das podbradnik. pes je proste bacilonosic obsraty ,obstaty a potom na gac no humus.

inom75
29. mar 2024

@ktochytavzite ved to je mnozenie! Nemam psa s PP, tak dam kastrovat predsa!!!

ktochytavzite
29. mar 2024

@inom75 ty si uz ozaj fanatik.ok tak teda zakzme chovat doma osy nik nemoze vlastnit psa lebo ludy kto ma stenata je mnozitel.Potom naco si kupujes psa?Tiez si ten co podporuje mnozenie.Idealne by bolo zakaz vlasnitt osa lebo ved my vsetci tym podporujeme mnozitelov.

nelca84
29. mar 2024

@ktochytavzite taky co si psa neustriehol, rozda zadarmo. Aj ked ani to ho neospravedlnuje, pretoze za zviera je zodpovedny majitel. Taky co predava, cielene mnozi na zarobok. Nemas ani paru a rozdavas tu mudrosti. Si hod do googla v akom stave sa nasli take feny, ak sa este nasli zive. Ty by si naozaj nemala mat psa.

mandzula
29. mar 2024

Najdi si na FB darovacie skupiny, tam bude clovek rad, ze mu pomozes, este ti prihodi aj pelech a vrece granul a nebude ta prenasledovat s blbostami typu, ci ma pes pristup do domu. To uz kde sme s takymito psycho poziadavkami. A ze ma pes koterec? Co je na tom zle? Ak tam netravi cely den, ma pravidelne prechadzky a primeranu pozornost, nic zle na tom nevidim.
Brat ma pre svoju labradorku taky koterec so zateplenou budou, ze sa tam sama pyta, nijako tym netrpi, je to stastny a vyrovnany pes, pretoze niet dna, kedy by sa jej nevenovali - to je viac ako ked ma pes pre seba cely dvor no nezaujem majitela.

ktochytavzite
29. mar 2024

@medda_beda alw prosim ta to nie je argument,aj tieto psy trpia roznymi vadami,napriklad buldock ktore krizenim su tak zdegerenovane ze nevladzu dychat a maju slabe srdce hlavne ze su z pp mnoziarne.A tieto osy nie su jedine,taky bazosovy pes ma asi lepsie zdravie ako tieto buldocky.

matullienka
29. mar 2024

Ja osobne mám psíkov rada ale vo vnútri v dome by som tiež nedovolila mu byť. To, že to niekomu nevadí v poriadku u mňa by to neprešlo

ktochytavzite
29. mar 2024

@nelca84 Ale to neznamne ze kazdy co ma na bazosi je taky mnozitel o skom pises.Proste skor tam daju ludia psov ked nevedia co s nimi.Ja zasa nepodporujem pp mnoziarne.Ty si kednym vrhom zarobia na luxusnu dovolenku.A u takeho by som si psa nikdy nekupila.

matullienka
29. mar 2024

@ktochytavzite prepáč, ale ty si už riadne rozčúlený keď si si nevšimla, že v každom tvojom príspevku píšeš o osach nie o psoch.😄 Tie preklepy niekedy stoja za to

fineta
29. mar 2024

Pretože fanatizmus. Pre mnohých má život psíka minimálne takú hodnotu ako ľudský život. Ak teda nie aj väčšiu. Chorá doba.
A áno, máme tiež psíka, má sa u nás nadštandardne, ale na roveň detí ho teda nedávame.

medda_beda
29. mar 2024

@ktochytavzite Oveľa viac nehygienické sú deti a ľudia všeobecne.Čo si myslíš, že od toho psa niečo chytíš?
Áno idem po ňom bezproblémov do sprchy.Totiž u nás doma sa sprcha umýva.
Psa vždy okúpeme, aj zuby mu umyjeme.

Mne by oveľa viac vadilo zasoplené cudzie decko v mojej posteli než čistý pes.Ten je čistý, očkovaný.
Nie deti sú oveľa špinavšie 🤣 a oveľa častejšie ochcaté a obsraté a predsa sa tiež kúpu.
Oveľa viac ma natiahne z detských zvratkov než zo psieho 💩.

Ak chceš mať psa na dvore tak si kúp povahovo vhodného a hlavne strážne plemeno.A nie psa ktorý vyžaduje socializáciu.
My máme psa od chovateľov ktorí majú deti a tie deti sú šťastné a zdravé.

Ak sa ti hnusí okúpaný pes tak dávaj pozor aj na to komu podávaš ruku.Veľa ľudí si s nimi totiž utiera zadok a špárajú sa v nose. :D.

Psie sliny majú liečivé účinky a v papuli majú mnohonásobne menej bakterií ako ľudia.

medda_beda
29. mar 2024

@ktochytavzite Preto si treba vyberať vhodné plemeno.

medda_beda
29. mar 2024

@ktochytavzite Pes nie je o nič špinavejší ako človek.
Tak ako ma neoblizuje môj pes lebo mi to vadí tak isto nedovolím luďom a ani deťom aby ma chytali, pusinkovali.

Je to všetko o nastavení hraníc.Ak si psa naučíš, že ti do postele liezť nemá tak nevlezie.

ktochytavzite
29. mar 2024

@medda_beda ale prosim ta hlavme ked ti pes zozerie na prechadzke hovno a potom ta olize.Minule som citala clanok ze si treba davat pozor na psie sliny lebo obsahuju rozne bakterie,co je logicke ked kadeco pozeru.
Plus ludia co maju psy,ci macky by sa mali tiez mali raz do roka odcrevnit.
No darmo okupes psa ked si potom olize zadok a potom teba😉
Ale kazdemu ako sa paci.Ja mam rada cistou a hygienu.Pes u mna moze byt len na zahrade ziaden pristup dnu,a toto by mali pochopit aj utulky ze takto budu stale premnozene a stale prosikat o pomoc.Ale ak sa takto budu spravat tak ani tu pomoc nedostanu,lebo ja zasadne utulky nepodporujem.Charitu robim inde a nie tam kde to zda sa ani nepotrebuju.Aky to je relevantny argument ze kto si nevhce mat psa dnu sa on zle stara?THlavne zw potom je dnu zavrety 8 h ,vonku ma pes aspon podnety.Take argumenty naozak,fakt oni asi naozaj chcu tie psy taˇ drzat silou,mocou a potom zobronit o peniaze. (asi pre seba😉 ) asi z toho ti ludia dobre ziju.

medda_beda
29. mar 2024

@ktochytavzite Pes zožerie ľudské hovno, papuľu mu poriadne umyješ a nemusíš mu vôbec dovoliť aby ťa oblizoval.Deti nepožerú veci zo zeme?
Nepchajú si ruky do úst, nosa?
A orálny sex sa ti nehnusí? Potom pusinkuješ svoje deti.
Aj takto sa prenášajú choroby 😉.
Nevyhneš sa im na 100% aj keby si chcela.

Mimochodom hovná sa majú zbierať a na prechádzke sa má dávať pozor na to čo pes zožerie.

Pes má mať prístup dnu.Nikde nie je charakterizované, že kde.Moji radičia pustili psa na gánok ak chcel.Nikam inam nechodil.Ak chcel byť von tak bol von.

Záleží od plemena.Keď si chceš zobrať maltezáka tak asi na dvore nebude.

medda_beda
29. mar 2024

@ktochytavzite V útulku kde som bola ja zarábali 480€ 6 rokov dozadu a fakt, že bez pomoci ľudí by to nezvládali.
Psov musia mať oddelených pretože nie všetky sa znesú.
Suseda má psa z útulku, sučku, kastrovanú a žiaden problém nebol.

majlo1234
29. mar 2024

Nuz niekedy jento kontraproduktivne a odradi to niektoryych zaujemcov. Ale na druhej strane, oni odvedu kopec roboty s tymi ubihymi zvieratami, snazia sa o osvetu, pretoze sme tu stale sto rokov za opicami. Pes nie je doplnok na dvor, pes je zavazok na dalsich xy rokov a ludia by si to mali konecne uvedomit. A uvedomia si to casto aj tak, ze za psa musia zaplatit peniaze, aby si ho viac “vazili”

petulda333
29. mar 2024

@mabenn robia,pretoze parkrat si psov niekto vzal a potom zas vyhodil alebo sa nestaral. Je logicke,ze chcu najst zodpovednych ludi

jaga18
29. mar 2024

Pokiaľ viem, pes nie je vec, že si ju vezmeš a odlozis kam chceš a nikoho to nezaujima. Je to živá bytosť , samozrejme, že ich to zaujima. Sú zaň totiž priamo zodpovední. 200e mi ale príde ako dosť vysoký poplatok. Viem, čo stoja vet poplatky, aj strava, máme 2 psov, ale žiaľ potom ľudí odradia a takto podporia mnozitelov, ktorí predajú šteniatko za polovicu. Keby vypytaju napr 50e poplatok plus očkovanie , mali by oveľa menej psíkov v útulku.

lujza123
29. mar 2024

Kupovali sme čistokrvné šteniatko a presne takéto iste požiadavky mal majiteľ, pride mi to úplne normálny záujem o tom kde a ako bude pes žiť …

Vieš z môjho pohľadu keby predávam šteniatko, či som zamestnanec útulku by som psa nikdy nedala k ľudom ktorý mi povedia ze bude vo voliere kým neopravia plot. Pretože predpokladám ze ked clovek chce zvieratko ma už pre neho pripravené podmienky a rozmyslene kde bude. “Opravíme plot” nemusí znamenať ze to tí ľudia naozaj spravia, pretože keby to chcu urobiť už je to dávno spravené.
Tak isto by som spozornela keby mi niekto povie ze v žiadnom prípade pes nebude vnútri. Lebo sú situácie kedy sú vonku hrozne mrazy či psík je chorý a potrebuje teply peliesok. Navyše v zime ked si všetci vnútri, na vychádzky sa moc nechodí tak psovi na dvore chyba sociálny kontakt. Pritom sa dá nájsť kompromis, psa vieš naučiť byt vnútri iba v noci/vecer na svojom pelechu, pripadne iba na určitom mieste - koberci, miestnosti, nemusí sa pohybovať po celom dome, jemu to stačí hlavne ze môže sledovať svojich ľudí, dianie v kuchyni a je spokojný …

O kŕmení normálnym jedlom ani nehovorím, to je samozrejmosť

Pozri ked sa ti podmienky nepáčia zožeň si psa cez bazos a strč ho do koterca ked si myslíš ze je to ok

kiki68
29. mar 2024

@lonely66 jednoducho, ide o zodpovednost za zivot niekoho/ niecoho ineho. Nas kopec ludi, co tyraju deti, zvierata, nie su v poriadku. A urady maju v prvom rade takymto ludom zamedzit pristup k tomu, aby mali doma , ci uz to dieta, alebo psa. Ked clovek nevie prijat to, ze ma niekomu jednoducho ukazat ako vobec byva, tak co si o tom pomysli ten, co sa stretava s tou nezodpovednostou kazdy den

inom75
29. mar 2024

@ktochytavzite nie som fanatik. Jasne, ze je mnozenie, ak mas stenata! Co je to podla teba? Skus sa zamysliet, co bude s tymi stenatami! A stenatami tych steniat…..! A ja som si nikdy psa nekupila a nikdy nekupim.

lenkakravcova
29. mar 2024

Mňa tu asi ukrizuju keď to takto napíšem..ale mne osobne príde že útulky to preháňajú. Na jednej strane chcú zachrániť každého psa (aj takého čo má problémy s psychikou alebo je starý a není tam šanca na adopciu) na druhej potom preháňajú s tými kontrolami a cenami.
Podľa mňa by to malo fungovať tak že psa odchytia, vyšetria, stanovia vek. Keď sa 6mes on nikto neprihlási tak - ak je to pes zdravý a mladý (do 6r) ešte ho podržia a ak je to pes starší alebo chorý tak by ich mali utratiť. Tam nie je ani šanca že si toho psa niekto vôbec vezme.
A k tým poplatkom - 200€ je veľa za psa z útulku s neistou minulosťou. Malé šteňa z registrovaného chovu bez papierov kúpiš za 200-400€ s tým že je očkované, odcervenie, čipkované a môžeš si pozrieť rodičov, zázemie vieš odkiaľ ten pes je a ako žil.

lenkakravcova
29. mar 2024

@ktochytavzite s tým odcervenim máš pravdu.
Ja sa psom nechávam oblizovať ale áno - zjedia kľudne aj hovienko 😃
My odcervujeme naše psy 2x ročne, pre istotu. A aj ľudia ck majú psy by mali jesť minimálne kyslú kapustu (prírodné odcervenie 🙂)

zzuunnaa
29. mar 2024

musíš vziať do úvahy koľko oni do toho psíka investovali.. To nie je len tak, že sa im pes zjaví v koterci. Možno ho majú od steniatka, možno je to nejaká zdevastovana fenka z osady, kde z trosky urobili psa pre rodinu, tak im záleží na tom, aby sa mal ten pes dobre a išiel do správnych rúk a neskončil nebodaj opäť v utulku (alebo horšie). Kebyže si kupuješ psa s PP je to to iste.. Za psa platíš rádovo viac € (nás stal napr 1200€) a tiež som musela odpovedať na x otázok, boli potom ešte u nás doma pozrieť a v zmluve mam, že ak sa o psa nebudem starať, tak majú právo si ho vziať spat. Podľa mna je super, že sa starajú a nedajú psa len tak hoc komu. Ty si možno normálny človek, ale koľko takých je? Čo ak niekto chce psa na množenie? Na ilegálne zápasy? Atd.. oni sú za tie zvierata zodpovední…

zzuunnaa
29. mar 2024

@lenkakravcova registrovaný chov bez papierov neexistuje.. každý kto má steniatka bez PP je svojim spôsobom mnozitel (aj keď jasne že asi nie takí ako tie príšery ľudské čo majú psi v pivnici a robia male jak na pase)

janulik2008
29. mar 2024

@zefyra plnohodnotný člen rodiny? Takže kto ma psa na stráženie tak nie je to člen rodiny? Mam aj ja psa, je vonku keďže ho mame na to aby strážil. Hoc nás stráži ešte aj susedov dom, stačí keď niekto ide k susede a už breše 😅😅😅🫣 ale to neznamená že nie je člen rodiny.
Musím ale súhlasiť s tvrdením že nie každý pes je na to stavaný aby bol vonku, napr čivava, tam nie je šanca aby bol iba vonku. K tým množiteľom, my msme psa bez papierov ale pre psa sme boli osobne. Videli sme ako žijú šteniatka, ich mama atď.
@lenkakravcova okrem toho utratenia súhlasím so vsetkym. My sme vzali mačku lebo jej majiteľ prišiel k veterinárovi aby mačku utratil lebo ju už nechce co vet odmietol.

A k útulkom ako takým, keď nám zomrela naša najstaršia mačka tak som si povedala že vezmem mačku z útulku ale takú ktorú nikto nechce napr lebo má hendikep práve kvôli tomu ze ich nikto nechce len neviem ci mačiatko alebo staršiu mačku a druha vec náš kocúr je blázon a doniesť mačku ktorá má niečo za sebou ku mačke ktorá má svoju povahu nemá zmysel.

medda_beda
29. mar 2024

@lenkakravcova Registrovaný chov bez PP neexistuje.
To je odrb taký istý ako aj: nemá papiere lebo je 6 v poradí.
Na uchovnenie pes robí skúšky.
Musí mať papiere.
Máme psa s PP, mali sme aj psa bez PP ktorého mal manžel rovno z ulice.

nelca84
29. mar 2024

@lenkakravcova hm, zaujimave. Ako dopadol ten tvoj psik "z registrovaneho chovu bez papierov" co potreboval operaciu? Uz si sa ho zbavila?