Predaj tovaru a požiadavka kupujúceho
Dobry vecer, chcela by som sa s vami poradit, prvykrat predavam cez bazar (nie cez MK) konkretne pouzity spotrebic za priblizne polovicu povodnej ceny, kupujuci si vyziadal doklad (fakturu) kvoli zaruke, spotrebic bol kupovany tento rok, je skoro ako novy takze urcite je v zaruke, je poziadavka kupujuceho v poriadku? Ide o to, ze na fakture su citlive udaje, moje meno, telefon, coslo uctu a nemienim ich zdielat s kompletne cudzim clovekom, takisto mi to trosku pride ako spekulacia, kupim za polovicnu cenu a potom budem reklamovat a pozadovat vratenie celej sumy, co si o tom myslite, dakujem za nazory...
Ano je to v poriadku...keby sa tebe spotrebic pokazi ides vyreklamovat. Ked nahodou jemu tak bude mat spolu.
Ak mas s rym problem tak pockaj na kupujuceho co to ziadat nebudr...
Faktúru mu odfot ale cez údaje daj čistý papier alebo dáko prekry. Prípadne nechaj tak aby bolo vidieť len tvoje meno
@kvetinkakk dakujem za kompliment, chodte sa navazat do inej diskusie pani dokonala
@nickpick nic si z toho nerob. Je lepsie byt opatrny, ako zverejnovat udaje (a ano aj fotky seba a svojich deti) bez rozmyslu. Je lepsie sa poradit a podla toho sa zariadit, ak si clovek nie je isty.
@elementissa ja cestovat nikam nemusim a s kupujucim sa stretavam na mieste kde je x-ludi takze by bolo pre neho asi narocne ma ovalit po hlave a odkracat si akoby sa nechumelilo, taktiez v nikom dopredu nevidim serioveho vraha a ani si nemyslim, ze som prehnane paranoidna, zneuzivanie udajov je v sucasnosti bezna vec a ked sa nejedna o vyssie sumy nik sa tym nebude zaoberat, ak inym nevadi, ze ich udaje vidi xy ludi prosim, v rodine mame clena ktory pracuje ako vysetrovatel, takze viem z prvej ruky kolko psychicky chorych ludi beha po uliciach, za cely zivot som predala cez bazar asi 3 veci a nik odo mna nechcel ucet, fakturu, preto ma to v tomto pripade prekvapilo, nerobim z toho vedu, len ma zaijimalo ci je to ok a ako to vidia ine zeny, ktore maju vacsie skusenosti...
To su uz ake paranoje 😂 ze seriovy vrah si od niekoho kupi spotrebic, aby ho mohol zabit 😬 na jeho mieste by som si radsej pockala, kym niekto pojde okolo tych krikov, ako riesit spotrebic.
A cislo uctu sa da ako zneuzit?? Vie ho x ludi, aj tvoja uctovnicka v robote a vela dalsich institucii
@nickpick my ked sme kupqovali nieco z inzeratu vzdy sme dostali aj zaruku, ak teda bola este platna. To iste i naopak ked sme my predavali nieco s beziacou zarukou. Cislo tvojho uctu nie je citlivy udaj nemusis sa bat.
@kvetinkakk a ty si nikde v zivote nedala cislo karty, cvc a datum expiracie? Ak ano, tak posli aj mne, ved to je to iste. Toto su mi argumenty.
@kvetinkakk vies, ja s tebou suhlasim ohladom podstaty otazky, ale autorka sa normalne slusne spytala a ty si dala toto. svedci to o tvojej "urovni".
ono clovek od teba kupuje ved za 50% ceny prave preto ze je este v zaruke. Bez zaruky je dost mozne ze dane zariadenie nema taku hodnotu.
@kvetinkakk mila pani/slecna, ide vam o pozornost? mate ju mat, nahlasila som vas adminom......ak neviete slusne jednat a komunikovat naco sem chodite? ventilovat sa? mate asi smutny zivot.....
@kvetinkakk len zo zvedavosti som si klikla na vas profil a aha ho, tema o citlivych udajoch, hneva vas ze tu matky zverejnuju citlive udaje o svojich detoch, tak bud ste rozpoltena osobnost, alebo si potrebujete anonymne kopnut aby ste mali prijemnejsi den, to ze sa moje dieta vola Olivia a ma rok moze a nemusi byt celkom pravda, je to vseobecny udaj, viete z fotiek vycitat nieco konkretne co by sa dalo zneuzit? v porovnani s tym je moje meno a priezvisko, adresa, mail uz informacia, ktorou mozte cloveka minimalne stalkovat, otravovat, a zneprijemnovat mu zivot....tak si to nastudujte pani zlata...
@hiro ved reagovala na otazku o socialnych sietach, tak asi nehovorila o ucte v banke
@babovka2321 Ahaa, ospravedlnujem sa, to mi uslo, myslel som ze sa stale bavi o cisle uctu 🙂
Ja teda celkom nerozumiem, z akeho dovodu inzerat hovori, ze spotrebic je v zaruke, ked potom predavajuci odmieta poskytnut doklad k zaruke, je to podla mna uplne legitimna poziadavka kupujuceho. My sme tu mali takeho "majstra", ked sa nam pokazila klima, a vycislil opravu na cenu pomaly novej klimy, tak som mu povedala, ze to radsej zaplatim za novu a budem mat na nu zaruku, a jeho odpoved bola "pani, ale ved aj pri mne mate zaruku. Pozrite, aj teraz ste mi zavolali a tu som, u mna mate zaruku, ze ked sa nieco stane, tak pridem." 😀
@babovka2321 "a ty si nikde v zivote nedala cislo karty, cvc a datum expiracie? Ak ano, tak posli aj mne, ved to je to iste." 😲🙄 číslo účtu a číslo karty NIE JE to isté 🙈 už by konečne mali prerobiť osnovy občianskej náuky v školách a pridať tam finančnú gramotnosť 🙏
@zuzanka.zuzu ja viem co je cislo karty aj cislo uctu, ak si to nepochopila. Ja som narazala na argument diskutujucej, ze ked dala inde svoje udaje, moze dat aj kupujucemu. Tak citaj s porozumenim, to sa tiez uci na zakladnych skolach ;)

S tým gdpr sa to už trochu preháňa a ľudia sú tak trochu moc paranoidni. That's all... Každý si myslí, že ho niekto na ulici predá na orgány, za to, že vidí jeho číslo účtu alebo tvar jeho dieťaťa na IG... Tu na bazáriku sa všetko platí vopred prevodom na účet, takmer všetky mamičky majú priamo v podmienkach aj číslo účtu. Ja tu teda nakupujem často, aj predávam a hneď prvá vec, ktorú robím, je že záujemcovi posielam číslo účtu,na ktoré mi má poslať peniaze.
Podľa mňa je oveľa "nebezpečnejšie" sa osobne stretávať s človekom, ktorého som nikdy nevidela a odovzdávať mu tovar a preberat peniaze osobne. Akú máš istotu, že to nie je sériový vrah alebo nejaký násilník, ktorý pod zámienkou, že si ide od teba niečo kúpiť ťa chce zabiť? A pri stretnutí namiesto peňazí vytiahne obusok, dá ti nim po hlave a znasilni ťa niekde v kríkoch a ešte ti aj vezme spotrebič? Ja si dávam veci posielať aj z jednej strany mesta na druhú 🤣🙈 akože nie preto, že by som mala paranoju a bála sa, že ma predajca znasilni či zabije, ale jednoducho preto, že ak mám cestovať za nejakou vecou dakam do Vrakune hodinu a hodinu naspäť, tak lístky na MHD ma vyjdú viac ako poštovné a ešte aj zabijem 2 hodiny cestovaním, pol hodinu chystanim sa, 35 minút pri presunoch z môjho bytu na zastávku, z najbližšej zastávke ku kupucej, pri preberaní, zasa od nej na zastávku a zasa zo zastávky domov.... Som zabila práve 3 hodiny svojho života presunom za vecou, ktorá stojí 3€ a na cestovnom som minula 2,60€, pričom poštovné do 100g je 0,75€... Čo ti dáva, asi 3x som to spravila, lebo som si povedala, že v rámci BA načo platiť postu. Už nikdy viac. Proste zaplatím si radšej 1€ poštovné ako behať jak kobyla z miesta na miesto. A ako vravím, osobné stretnutia s úplne neznamymi ľuďmi, ktorých poznáš len z nicku a bez fotografie... Ktokoľvek môže byť na druhej strane v čisto teoretickej rovine. Oveľa bezpečnejšie (keď už sa niekto boji o svoju bezpečnosť a zneužitie údajov) je riešiť veci online. Na účet ti pošle peniaze a ty mu pošleš balík, až keď ti peniaze nabehnú. Ty svoje peniaze máš a on dostane tiež svoj tovar. Alebo poslať na dobierku a dohodnúť sa, aby ti najprv poslal poštovné. Ak by si balík neprebral, tak o nič neprídeš a poštovné budeš mat preplatene. No... Cele mi to také zvláštne príde. Tak číslo účtu je osobný údaj, ktorý je možné zneužiť (neviem ako) , ale stretnúť sa s facebookovym profilom o ktorom nič nevieš a vymieňať si peniaze a tovar nie je možné zneužiť 🤷🏼♀️ každopádne, sprav si tak, aby si sa ty cítila dobre. A obchod nech dopadne dobre 🙂