icon

Predsudky voči Slovákom v zahraničí

mariuskaa
10. júl 2013

Chcela by som zacat temu na Predsudky voci Slovakom v zahranici.
S cim ste sa stretli, v ktorej krajine. Ako sa na Slovakov ako pozeraju, co si o nas myslia.
Ci uz ide o vase osobne skusenosti, alebo znamych.
Predsudky pocas vasho studia v zahranici, dovolenky alebo zivota.

luckamjar
11. júl 2013

@mariuskaa Ďakujem za privítanie 🙂 Praha je proste Praha, tej sa len ťažko konkuruje, aj ja ju milujem ako mesto a už som ich teda zopár videla no je to víťaz u mňa 🙂
Zemepisne sa nejako ani ja nepozastavujem, súhlasím s tým čo napísala @digysa ale zase nevypustila by som hlúposti ako niekedy prídu z US napríklad naposledy keď bol v Bostone ten útok tak zameniť si Čečensko s Českom a ešte tvrdiť že Čečensko je vlastne časť Československa....neviem, stane sa, ale nešírim blbinu keď si ju neoverím 😉

pasteleria
11. júl 2013

@luckamjar
no ano, ale aj nasi reporteri siria blbiny, vid narkoza, naposledy reporterka trepla, ze ked sa dievcata nakazia na pieskovisku toxo, narodia sa im postihnute deti. pokial viem, tak toxom sa nema nakazit tehulka a ked to dostane v detstve, tak bude latentna, takze akoby imunna. dalsi priklad je ten heckov kamen-co bolo vlastne umyselne klamstvo. jednoducho, sirenie paniky a idu robit z niekoho hlupaka, ale to su reporteri po celom svete, nielen v USA a na Slovensku. zemepisne si nasi mozno overia paru veci, ale v kazdom vecernom spravodajstve by sa nasli chyby, keby dakto hladal, si myslim.

mariuskaa
autor
11. júl 2013

@pasteleria sirenie paniky. ja viem, stale ukazuju Israel, len same nepokoje... mamina tam uz 2 krat bola a nic sa nedialo, a taksito som mala vela klientov z Israela, a vsetci, ze kedy pridem pozriet, a ja, ze popravde, ze trosku sa obavam same nepokoje. A oni, ze to je len telka... 😠 😎

barcelona94901
12. júl 2013

@mariuskaa náš sused chodil každý rok do Izraela ,ale má oblasti ,ktorým sa vyhýba ,to je ale všade..sem ked príde niekto,tiež nejde na Luník 😝

luckamjar
12. júl 2013

@pasteleria @mariuskaa @barcelona94901 to určite, hlúposti sú v každom spravodajstve, žijem vonku a keď sme leteli vo februári domov tak večer pred odletom bolo u nás v novinách aká je strašnááá snehová kalamita vo Frankfurte kde sme prestupovali, ale že hrôza a lety zrušené a neviem čo, pristáli sme o pár hodín vo Frankfurte a po snehu ani stopy 😀 😀 To isté keď mi mamina vyvoláva čo sa v správach hovorí o krajine kde som a ja nemám o tom ani šajnu a pritom som v centre diania 😀 Takéto vymyslené a nafúknuté správy sú všade avšak niekedy sa podľa mňa prestrelí...

mariuskaa
autor
12. júl 2013

Inak amici si myslia ze u nás na sk je zima.
Keď poviem ze mi je zima (v zime) väčšina sa cuduje lebo si mysli ze by som mala byt zvyknuta.
Väčšina nevie ze mame 4 ročne obdobia.

mariuskaa
autor
12. júl 2013

@mariuskaa možno si myslia ze smeblizko k Sibiru. (Metaforicky)

natas4
12. júl 2013

@mariuskaa zila som dva roky v UK...99 % Anglicanov netusilo, ze existuje nejake Slovensko, cca 60 - 70% poznalo Ceskoslovensko....vacsinou ma povazovali za Rusku, Ukrajinku, z byvalej Juhoslavie....denno denne som dostavala otazky typu: mate doma vojnu? mate doma TV? uz si videla niekedy DVD? poznas nutelu? a pod. najskor som im so zapalom vysvetlovala, neskor ma to prestalo bavit ...poznala som tam niekolko zien, ktore dlhodobo zili v UK a prekvapilo ma, ked mi jedna povedala, ze aj po 20 rokoch zivota v Anglicku ju stale povazuju za cudzinku a davaju jej to pocitit...akokolvek sa snazila, to bolo jedno, bola LEN cudzinka...bolo to pred 16 rokmi, mozno sa odvtedy situacia troska zmenila...

natas4
12. júl 2013

@marmete nepriatelstvo Cechov som pocitila niekolko x na vlastnej kozi...ale tiez podla mna zavisi od mesta...ked som bola napriklad v Marianskych laznach, tak na mna pozerali s prepacenim ako na najvacsie ho.... lebo som nemala ruble ...ked som sa v Prahe nieco spytala po slovensky, tak sa niektori ludia tvarili, ze mi nerozumenju ...pritom urcite rozumeli, len sa tvarili, ze nie ...ale napriklad v Brne som sa s niecim podobnym nikdy nestretla

marmete
12. júl 2013

@natas4 Nie od mesta, ale od ľudí samotných, to môj názor 🙂 v Prahe sa premelie kvantum ľudí každý deň, cudzinci z rôznych krajín a vidíš, pani sa osopila na mňa, lebo som jej rozumela a asi zažila niečo nepríjemné s nami, ale veď sme pred pár rokmi boli jeden štát, to som mohla spraviť aj ja v jednom obchode v BA, kde pracoval Čech, ale nie, lebo každý sa snaží presadiť ako vie a je jedno či vo vlastnej krajine alebo inej a nebudem ho teraz ponižovať, lebo iný niečo spravili alebo má niekto komplex 🙂 Ale tak isto sa mi stalo, ze nám v Prahe zrovna ten čas pomohla jedná mladá kočka, ktorá vysvetlila ako sa dostaneme na istú ulicu, sama nás oslovila, keď videla ako sa trápime v mape, takže to skóre pomyselne vyrovnala 🙂
A vidíš, v Mariánkách na teba čumeli a pritom rovnako pred pár rokmi Rusom, pardón sovietom nevedeli prísť na meno 😉

natas4
12. júl 2013

@marmete jasne vsade sa najdu aj ti "dobri aj ti zli"...ale co sa tyka M.Lazni a Prahy, tak som asi nemala stastie, ale stretla som tam dost ludi a vsetci do jedneho boli povysenecky...pritom som byvala v najlepsom hoteli co tam je..pokial som neotvorila hubu, tak sa na mna usmievali...akonahle zistili, ze som Slovenka, dali mi to pocitit...naopak v Brne som bola niekolko x a nikdy sa mi nic podobne nestalo

marmete
12. júl 2013

@natas4 Fakt nechápeme z akého dôvodu im vadilo, že si zo Slovenska... proste primitívi, ktorí asi nevedeli prekusnúť, že na to máš 🙂

mariuskaa
autor
12. júl 2013

Dostala som super nazor od cudzinca prave:
Slovaci, cesi, rusi, poliaci ..... vychodny blok strereotypi tieto:
Vacsinu svojho zivota zili v komunistickom bloku, uzavreti, nemozni volneho pohybu a nepoznali FREE world. Nie su az taki sofistikovani. Nepoznali nic ine. Vacsina chudoba, bytovky v ktorych zuju su ako projecty - takto sa nazyvaju nahradne ubytovanie pre chudobnych vo svete.

mariuskaa
autor
12. júl 2013

VYberam z internetu, celkom zabavne:
Predsudky, typicke stereotypi slovakov v zahranici.
1. Their men play great hockey, tennis and women cook great potato pancakes! (These are my stereotypes about them anyway.)
2. They speak Czech (they don't)
3. Women are very pretty and easy
4. Anybody who's last name ends with "OVA" (Murikova, Stefankovicova.....) are Supermodels.
5. Pohostinnost
6. Alkoholizmus a pitie vodky
7. Velka zima
8. Russian, Polish, Slovak women are dying to marry fat old men that will pay for their plane ticket.
9. Long lines for necessities!!!! 😀 😀 😀 😀 😀

luckamjar
13. júl 2013

Inak to že sú u nás pekné baby to som už veľakrát počula i ja 🙂
Študovala som v ČR aj na študijnom pobyte bolo so mnou veľa Čechov a keď sa bavili s ostatnými zahraničnými študentmi tak samozrejme sa vždy konverzácia zvrtla na úžasné pivo a neviem čo, ale všetci do jedného priznali, že na Slovensku sú krajšie holky a úžasné bryndzové halušky 😀
Inak počas 2 rokov štúdia v ČR som sa ja osobne nestretla so žiadnymi predsudkami alebo problémami...bolo to síce na Morave takže Praha neviem...to že sa sem tam tvárili že nerozumejú je tiež pravda ale smutné na tom je, že nie raz to bola naozaj pravda, keď som rozprávala rýchlejšie tak som vedela na ich tvárach rozoznať že nie na všetko sa chytajú a raz som sa rozprávala so svojou školiteľkou a tá mi vravela že veľa študentov sa sťažuje na učiteľov zo Slovenska že im na prednáškach nerozumejú čo mi príde teda fakt dosť...no treba vidieť aj to, že slovenské programy v TV sú raritou, bohužiaľ

sisaka
13. júl 2013

ja som zazila kratko po revolucii v Anglicku. Klasika - toto je sporak, toto mikrovlnka .... bolo to kratko po rozdeleni Ceskoslovenska, takze Slovensko 0 bodov, to bolo pre nich Slovinsko - vojna a tak, ked som odchadzala, tak mi jedna chudobna pani, suseda, co zila sama s detmi a mala sa co obracat nabalila plnu igelitku oblecenia (mile od nej, nechcela som jej vysvetlovat, ze si na Slovensku zijem lepsie ako ona), nastastie som tam zila v case, ked som za rok au-pairkovania stretla 2 Slovensky a 1 Cesku, teraz ked je to tam zamorene pristahovalcami z vychodnej europy Anglicania asi nie su moc nadseni a uz nas maju "omrknutych" a zaskatulkovanych.
V Kanade som sa zatial nestretla, ale tu je Tolko imigrantov, ze ludia su zvyknuti, aj na rozne prizvuky, na roznu kulturu. Ja hovorim, ze som z Europy, vacsine ludi tato odpoved bohate staci, ti co sa viac zaujimaju tym poviem, ze zo Slovenska, ci vedia kde presne lezi a ake je hlavne mesto od nich nevyzvedam a ani to od nikoho necakam, ze to bude vediet, ludia co cestovali po Europe maju dosts dobru predstavu, kde sa co nachadza. Chlapi zvacsa zacnu menovat hokejistov, co hraju v NHL, zeny sa povypytuju na pocasie 😀 Blbe otazky typu - ako zijeme a ci pouzivame to ci hento som nedostala

barcelona94901
13. júl 2013

@natas4 reagujem na tie lázne,
na to sa sťažuju mnohí slováci na dovči kdekoľvek či Turecko,Egypt,kupeľe ,,že k nám maju iný prístup ,máme horšie izby a čo ja viem čo..ono aj tie naše cestovky aj my máme svoj podiel viny na tom ,pretože ked ideš už len cez česku cestovku,rakusku,nemecku..máš tam fakt rozdiel 😀 bohatší výber ubytovania ,možnosti izieb,stravovania ,kým naše cestovky na nejaký ostrov ponukaju dve ubytká s ranajkami,bez stravy..nemecká cestovka má viac ponuk,nájdeš si širšiu ponuku stravovania a koľkokrát za lacnejšie 😝
u nás sa tiež robia rozdiely,si zober,ked príde nemčur,amík niekam a slovák s ruksakom,či čech ..tiež to často pocítia,len to už mi tak nevnímame

ja som zažila Karlové vary a tam všetci nadavaju na rusov,že im to tam patrí a aký su ,,blá,blá,dosť sa toho aj popísalo a aj našinec na rusov nadáva,ked ich má na dovči,že su hluční,že su zver,to isté angličania,mládež ,že hulákaju..kadečo a že nikdy viac

ja mám naopak práve na rusov tak krásne spomienky aj z Prahy ,aj z tých Karlových Varov ,nemožem povedať pol slovka na nich a to sdom zažila aj ich štvrť,krčmičky,sviatky ,grilovačky 😝

natas4
13. júl 2013

@barcelona94901 v M.Laznach som bola ubytovana v prezidentskom apartmane, takze o tom, ze by som mala horsiu izbu som nehovorila...jednoducho to bolo naozaj o tom, ze kym som neotvorila usta, tak boli ku mne mili, usmievali sa, ked zistili ze som LEN Slovenka, tak ma ignorovali ci boli arogantni...z Rusov sa isli pos...
Mne na dovolenke Rusi nikdy nevadili, clovek sa skor zasmeje ako sa vedia niekedy naobliekat 😅 nikdy som nemala horsiu izbu ako Anglican, Rus ci Nemec...ale mozno je to aj tym, ze ja sa po prichode do hotela vzdy na recepcii dohodnem a vyberiem si izbu aku chcem 😅 😝
A teda ja neviem...ale nikdy som nesla na dovolenku bez stravy...
Mam kamosku rodenu Americanku a tu som nikdy nepocula frflat, nevidela som ju zamracenu, naopak vzdy sa usmieva a nabije ma svojou energiou...

sisaka
13. júl 2013

@natas4 ale my sme LEN slovaci, nikto z nas nespadne na rit, ked nas uvidi a nezacne sa klanat, s tym, ze sme z byvaleho vychodneho bolku nic nenarobime a tvarit sa, ze sme na rovnakej urovni ako ostatne vyspele EU krajiny nema vyznam (a to nemam na mysli len ekonomiku). Rusi im tam prinasaju prachy, davaju asi pekne sprepitne tak sa z nich idu po..... ale mne to nepride nejake cudne. Slovaci zvacsa prachy nemaju, I ked sa radi ukazuju v "znackovych" veciach, sprepitne tiez asi bohvieco nie je ...., vkuse nasrati, zamraceni ..... tak vnimam Slovakov aj ja a nevidim ziadnu zmenu oproti minulosti, naposledy som sa bola pozriet pred 5 rokmi a teda sa mi zdalo este horsie, ako ked som pred 10 odchadzala.
No a ako pises o tej Americanke ..... - tak preto tu zijem, Kanadania detto. Ked chodim na dovcu do USA nikomu tam nevykladam, ze som povodne z Europy, poviem z Kanady, spytaju sa, ktore mesto, trosku pokonverzujeme, ake to tu mame a je to, ja nie som v diplomatickych sluzbach, aby som kade-tade chodila a kazdemu rozpravala o Slovensku.

@barcelona94901 o tych dovolenkach som len pocula, v case, ked som zila na Sk, sme mali tak na nejake apartmany v Taliansku. Podla mna slovaci dostanu to, co slovenske cestovky nakupia - najlacnejsie, najhorsie izby, ktore nik neberie a predaju za rovnake ceny ako tie dobre + slovaci nedavaju sprepitne, uz tu bola debata, kde sme sa bavili o sprepitnom v AI rezorte a slovaci chlpa moc nepustia, vsak AI vsetko je hradene, naco si ocenit este niekoho pracu, takze ti zamestnanci uz vedia, co cakat, ked sa im tam objavi "stedry" Slovak.

barcelona94901
13. júl 2013

@sisaka to sprepitné je fakt,ešte sa oduju pri al in ,že prečo by niečo mali dať,ked to maju zaplatené 😝
reštiky som zažila ,ako odkladali aj oriešky zo stolov 😝 ked zbadali,že sa blížia konkrétne češi 😝

sisaka
13. júl 2013

@barcelona94901 😀 , tak tomuto verim, to si normalne viem zivo predstavit ....

barcelona94901
13. júl 2013

@natas4 ono naše cestovky ponukaju napríklad klasicku izbu v hornej,dolnej ,zatiaľ čo cez rakusku cestovku si možeš vybrať rodinnu izbu ,suitu ,konkrétnu budovu,vilku pri bazéne....atd atd..takže tam na recepcii možeš podplatiť možno tak upratovačku ,ale izbu lepšiu nedostaneš než má rakušak ,pretože tá jeho je drahšia o napríklad 200-400eur 😉 a naša cestovka to v ponuke nemá ani mať nebude..hoci toho rakušáka celkovo dovča stojí menej 🙂tebe možu ponuknuť iba inu izbu,z tých ,ktoré má tvoja cestofka ,nie lepšiu než má ujo čo platí

mariuskaa
autor
13. júl 2013

@barcelona94901 ahoj, vies kde je problem s rozdielmi medzi izbami, ubytkom, stravou?
Ze slovenske cestovky, si vyberaju co najlacnejsie vsetko sluzby... ibytovanie.... pre svojich klientov.. A ked to predavaju prihadzuju si najviac marked up - ZISK nad to, lebo su nenazrati... a potom to tak vypada... cize preto zahranicne (nasich susedov) ubytko, sluzby... su lepsie ist cez nich. Lebo oni sa zameriavaju na kvalitu a chcu zakaznika, ktory sa k nim bude vraciat. NA SK nevedia robit business a staci im oklamat zakaznika, a tym padom velmi malo sa k nim vrati na buduci rok.
Vsimla som si to s mojim pobytom na KUBE, isli sme cez rakusko.. vsetko super... Slovaci tam boli ubytovani hrozne, v malych bungalovoch, my v hlavnej budove.

natas4
13. júl 2013

@sisaka nepochopila si moj prispevok...ja neocakavam, ze niekto zo mna spadne na rit, ani ze sa mi bude klanat...ale som taky isty clovek ako ten rus, ci nemec..ja som im tam taktiez priniesla prachy, nestanovala som, ani som nejedla z konzervy...
Nepaci sa mi tvoje zovseobecnovanie, ze Slovaci zvacsa nemaju prachy a ze sprepitne nie je nic moc...ja tiez ked stretnem par Americanov tak nepoviem , ze su taki a onaki, ze su vymleti a tucni..len preto, ze som zrovna na takeho narazila...v kazdej krajine sa najdu "dobri aj zli"
S tym sprepitnym si sa riadne sekla...ze Slovaci nedavaju sprepitne...no mozno tvoji priatelia ci rodina, ale teda ludia v mojom okruhu samozrejme sprepitne davaju
Nuz a k tomu, ze nepovies, ze si z Europy...asi sa hanbis za to odkial pochadzas, ale neboj tvoj prizvuk si uz urcite vsimli 😉
V jednom s tebou suhlasim...Slovaci su casto ufrflani a radi sa stazuju, ale aj to zvacsa ti, co nikdy nevytiahli paty z domu

natas4
13. júl 2013

@mariuskaa isla som aj cez slovensku aj cez rakusku cestovku...zazila som aj otrasne ubytovanie cez rakusku cestovku ....vsetko je to o tom , kolko si ochotna zaplatit za zajazd 😉 ale vseobecne suhlasim, ze Slovaci nevedia robit business...chceli by zvacsa len rychlo zarobit

natas4
13. júl 2013

@barcelona94901 izbu si vzdy vyberam na mieste a je jedno ci idem cez slovensku alebo rakusku cestovku 😉

sirinka
13. júl 2013

@natas4 cez ake cestovky chodis, kde je moznost vyberat izbu na mieste?

mariuskaa
autor
13. júl 2013

@natas4 Co som myslela, ze slovenske cestovky si vyberaju tie najlacnejsie izby..
FUnguje to tak, ze cestovky kupuju izby oni si vyberaju... napriklad 20eur/ izba, ale predavaju to zakaznikom tu izbu za 80 eur/izba. Cize daju si zisk 60 eur na izbu.. Preto nakupuju co najlacnejsie ... a su nenazrati. Konceny zakaznik si mysli, ze za tych 80 eur na noc ma krasnu izbu, ale nevie, ze dostava len 20 eurovu.

rakuske alebo nemecke (ina krajina) cestovky kupia izby za 40 eur.. cize lepsie, kvalitnejsie... a predavaju od 60, cize konecny zakaznik je spokojnejsi, a dostava lepsiu kvalitu.

zahranicne cestovky su menej nenazratejsie, a preto ta kvalita aj odpoveda cene, pricom mozes najst aj ovela lacnejsie ako SK cestovka.

barcelona94901
13. júl 2013

@mariuskaa presne

barcelona94901
13. júl 2013

inak viete čo mna prekvapilo,že všetkym chutili naše zemiakové placky ,nech boli odkiaľkoľvek 😀