icon

Predsudky voči Slovákom v zahraničí

mariuskaa
10. júl 2013

Chcela by som zacat temu na Predsudky voci Slovakom v zahranici.
S cim ste sa stretli, v ktorej krajine. Ako sa na Slovakov ako pozeraju, co si o nas myslia.
Ci uz ide o vase osobne skusenosti, alebo znamych.
Predsudky pocas vasho studia v zahranici, dovolenky alebo zivota.

Strana
z4
959touareg
13. júl 2013

@natas4
napr.taky Nemec ten da menej ako Slovak. to je pravda. ono zavisi naozaj od toho, na akeho cloveka natrafis. tu v diskusii vsak nepiseme iba o vztahu Slovak - tringelt, ale celkove o Slovakoch v cudzine a z mojho pohladu a skusenosti opat napisem a za tym si vzdy budem stat ze je to jedna velka katastrofa. ☹

briketa
13. júl 2013

Zaujimalo by ma, ale tie dievcata co su vonku uz dlhsie, viac ako desat rokov, este z cias ked vonku bolo malo ludi a vsade museli byt viza, ci ste mali negativne skusenosti s ludmi zo Slovenska. V zmysle, ze ste sa snazili niekomu pomoct a obratilo sa to uplne proti vam.
Mne sa to stalo niekolkokrat a od ludi co som poznala, nie ze kohosi na blink som prichylila. Bola som z toho dost vyvedena z miery a zapovedala sa, ze uz nikdy. A este sa mi raz stalo, ze ma z redakcie (nie tunajsej) oslovila moderatorka, ci by som poskytla kontakt a adresu nejakemu synovi (nie jej, to len niekto oslovil redakciu) ktory sem ide do skoly (nevedela som ktorej, ako, kto je, co je...) Tak som slusne odpisala, ze mi je luto ale po predchadzajucich vyslovene negativnych skusenostiach s mladymi ludmi od nas to uz nerobim a svoj osobny kontakt nedam.
Par dni na to mi prisiel od mladeho muza tak urazajuci, nadavajuci a hruby email, ze som uplne nechapala (ze si vobec daval tu namahu...) mimochodom s vyhrazkami ci ja viem kto on je a aka som ja chudera (plus ine stavnate vyrazy, ktore ja nepouzivam a ani moja klavesnica ich neznesie) a on mi este ukaze, a on si moze kupit cele mesto...atd atd atd... 😨 stalo sa vam niekomu cosi podobne, ci to len ja som taky smoliar?

sisaka
13. júl 2013

@briketa stalo a naposledy pred par mesiacmi a uz som si tiez povedala, ze nikdy viac, kedze ide o osbu z MK detaily nejdem pisat.
Inak tvoj "pribeh" nemam slov .....

mariuskaa
autor
13. júl 2013

@959touareg Ahoj, co sa tyka sprepitneho. Je to tazke so slovakmi, lebo nie su zvyknuti... Na SK je iny system.. na SK casnici maju stabilny plat a sprepitne je len velmi minimalne, cize ked niekto plati 8,20 eur, tak sa to zaookruhluje na 9,0 mozno mimoriadne 10, preto aj kvalita servisu vacisnou.... hroza.
v USA kde zijem casnici dostavaju minimalnu mzdu, lebo sa vie , a hlavny ich prinos su prave tipy, takze podla toho ti aj service daju. okolo je to 20 % z celkovej sumy. Je to inaksie proste a slovaci (vacsina) nevedia, nechapu, nemaju skusenosti s nicim. (ale to plati aj o francuzoch....., idu do restiky v usa, alebo ini z EU, a to casnici niekedy daju automaticky tip 15 %-18% lebo sa boja, ze ani to nedostanu) .
Niekedy je to ale drze, lebo ked je vacsia party, alebo ze viaceri hovoirme inou recou pri stole, a daju automaticky tip, nesnazia sa az tak, lebo vedia, ze dostanu... Ale aj ked ho daju automaticky, ty to podpisujes a je na tebe, ak nahodou som nebola spokojna so servicom, odkrojila som z toho automatickeho tipu, a dala som celkovu sumu inu, ako tam bola. s mojim podpisom. Vacsinou je to ok.
Na SK som bola v kaviarni v centre bratislavy na obhcodnej ulici, a stretli sme sa asi 15 spoluziaci, a neboli stoli vedla seba. Ani ich nenapadlo ich spojit, tak my slusne sme sa opytali ze ci si ich mozeme spojit. a oni drzo.... ked si ich spojite musite ich aj oddelit ked skoncite. 😕 😕 😕 😕 😕
Za prve, majitel nevie, koho si zamestnal, aky servise ma... velmi zly...
mozno dokonca majitel aj vie, ale nevie robit business.
V zahranici, ti automaticky ked vidia, ze vacsia party, zlozia stoly, aby ste mohli sediet spolu, a samozrejem ze aj zlozia..
Moj manzel sa rehotal, ked mu v dobrom bare naSK davali 2 deci vina cez ODMERKU. a casnicka 1 minutu vyrovnavala tu odmerku na chlp! aby to bolo presne... hahahaha.. ni o kvapku viac (menej)

natas4
13. júl 2013

@briketa ja som zila pred 16-17 rokmi 2 roky v UK....bolo tam velmi malo Slovakov, isla som na viza...pomohli mi nezavisle od seba tri zeny - Ukrajinka, Slovenka a Ceska...dodnes som im vdacna...ale pred tymi 17 rokmi to bolo v UK asi o inom...vtedy tam vladla sudrznost, co teraz uz asi nie

mariuskaa
autor
13. júl 2013

"alebo sa diskutovalo o tom, ako sa im hnusilo, ked dosli do izby z plaze a ich pyzama boli pekne upravene na posteli,ze ta predstava tych spinavych ciernych ruk, ako packa ich veci, hned som to pyzamo smarila do kufra a viac neobliekla -napisala hrdo dotycna dama....."
@959touareg toto co si pisala v prispevku hore.... ano, na SK je rasizmus (priamy, nepriamy, maly, velky, v urcitej miere...)

natas4
13. júl 2013

@mariuskaa ano to je dost podstatny rozdiel v sprepitnom...napriklad kamoska co robila v Casine v Las Vegas mi hovorila, ze ona nema vyplatu vobec, ze dostavaju len tip...ale ze aj tam sa stane, ze sa najde clovek co si zobere z tacky drink a neda jej nic...tak potom sa mu ona samozrejme s tou tackou uz vyhyba ...v kazdej krajine su ine zvyky co sa sprepitneho tyka, v Taliansku napriklad je automaticky uctovane...velmi som sa cudovala, ked za mnou vybehol casnik z kaviarne a utekal mi vratit peniaze navyse, ktore som ja nechala ako sprepitne 😀

natas4
13. júl 2013

@mariuskaa toto by som tiez nezovseobecnovala vid tvoj prispevok 20.09...v kazdej krajine sa najdu nejaki rasisti..niekomu vadia cigani, niekomu indiani, niekomu cernosi, inemu sikmooki....

959touareg
13. júl 2013

@mariuskaa
ano ako pises, hroza a des. bohuzial je to tak. ale jedno nechapem.naco vobec lezu do takej krajiny, africkej krajiny, ked sa im hnusia cierne paprce. to si mysleli, ze tam ich budu obsluhovat bieli? 😕 😨 a chudak ten clovek, snazil sa im pekne poriadit, pekne poukladat a keby len vedel co hviezda urobi....... 😢
@briketa
veru tak na Slovaka uz vo svete pomaly nepocut nic dobre. a najhorie na tom je naozaj to, ze par takychto ludi narobi zle meno vsetkym a potom nas hadzu do jedneho vreca. to ma stve. ☹
vies ake mne samej je castoneprijemne takto o Slovakoch hovorit,pisat?ved sama som jednou z nich. ale co narobim. niekdo ma s nimi OK skusenosti,niekto nie a ja patrim do druhej skupiny.
@sisaka
ano to tak byva, za dobre, nikdy dobre necakaj.

959touareg
13. júl 2013

@natas4
ano,niekde to sprepitne maju uctovane v cene, niekde nie a zavisi od zakaznika ci da,ci nie. maju fixny plat a ostatne navyse zavisi od casnika . ak je sikovny ma dobre sprepitne ak nie,bohuzial. 😉 musi sa viac snazit. sice niektori aj mozu robit co zakaznikovi uvidia na ociach, ked on je skrob, nemaju sancu.

mariuskaa
autor
13. júl 2013

@briketa ano stalo sa mi to.
v roku 2004/2005 v NYC znam ej kamos isiel do NY, ze on vyhral zelenu kartu, a ze na to aby si ju udrzal musi raz za rok cestovat a byt nejaku dobu v USA.
a ze ci moze u mna byvat... ze hlada ubytko ,a ze to nechcel ani zadarmo, ze za tyzden mi da 200 $ co je smiesne ale ze ok! Nerobila som to z vypocitavosti, (moj byt stal 1500 mesacne) 😎 skor ako sluzbu a pomoc neznamemu, absolutne som ho nepoznala.
Pocas 1 tyzdnoveho pobytu, nielen ze mi vyjedal celu ladnicku.... (nic som nepovedala), ale ukradol mi NYC pohladnice, co som zbierala, a vsetliake drobnsoti. Kedze vedel, ze mi bude musiet platit, on sa snazil tych $200 okradnut mi z bytu, aelbo aby sa mu to oplatilo....
Posledne dni so mnou este zjednaval cenu, ze je to vela, a pritom on to navrhol, nie ja... a nakoniec dokonca mi navrhoval !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! neslusne navrhy..aj ked mal doma frajerku. boli sme v rovnakom veku, a on by bol schopny sa so mnou vyspat.. asi odvdacit sa za sluzby a mozno si myslel, ze mu odpustim $200. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Na dalsi rok , aj ten dalsi, mi znovu volal, ci moze u mna ostat, ze mi zaplati viac... ja ze sorry, ani za $1000...
Hlavna vec, ze zeny su tie "lahsie" haha ale co slovak chlap, ochotny spravit, aby usetril peniaze. WOW. To je vizitka...
Pomoci slovakom.

mariuskaa
autor
13. júl 2013

@natas4 Ahoj, co som zovseobecnovala nieco?
lebo nechapem. ja som zkopirovala, co napisala predtym v prispevku. Je to mozne, ja mam ine myslienkove pochody, a ked aj nieco poviem, kamosky sa ma pytaju, ako som to myslela.. Som pozadu - po slovenksy.
@959touareg na 3 tusim strane.
a napisala, ze je rasizmus na sk.
Nechcem aby sa to tu zvhlo na temu rasizmu ( o tom su ine temy tu, na MK, a same hadky), ale ja ludi rozoznavam a odlisujem podla dobry/zly clovek slusny/drzy inteligentny/hlupak vzdelany/nevzdelany ale slusny/nevzdelany a neslusny.
Ja neodlisujem farby pleti...
a o tomto je aj tema.. ak som mala predsudky voci nejakemu etniku/nabozenstvu/farbe pleti predtym ako som cestovala.. vsetko je to ine, ked idem do tej krajiny.
Takisto ako vacsina slovakov nie su vsetci slovaci. Nie vsetci slovaci sa tak chovaju. Je rozdiel medzi jednym a druhym. Aj keby 90% krajiny boli nejaky... to neznamena ze su 100% krajjiny taki...

natas4
13. júl 2013

@mariuskaa pisala si, ze na Slovensku je rasizmus...ano su tu rasisti, ale nie vsetci a tak je to vsade do svete 😉 ak som ta nepochopila, tak sa ospravedlnujem 😉

mariuskaa
autor
13. júl 2013

@natas4 nic, ja som teba nepochopila a ty mna... hehe
hej , jasne, je rasizmus, ale nie vsetci, samozrejeme... nehadzeme vsetkych do rovnakeho vreca, nikdy.. . o tomto su tie predsudky.
Moja jedna z najlepsich kamosiek je romka super vzdelanie, velmi slusna rodina.
Dalsia co poznam, je muzikalova herecka/spevacka v SK, a tiez je romka.. neuveritelna baba..
Je to tazsie ked 30% slusnych ludi doplaca cely zivot na 70% neslusnych...
Pozri si moj album (multikultura v NYC)... ako pekne vsetci ziju spolu

959touareg
13. júl 2013

@mariuskaa
wouu, pozor, pozor, toto nie...nedavaj mi do ust nieco, co som nikde tu nepisala. ukaz, prekopiruj mi vetu, kde som JA napisala, ze je u nas RASIZMUS, prosim. 😕
to slovo som nikde nepozila.
ved to si napisala ty. presne si to pisala v prispevku o 20:09 hod.

barcelona94901
13. júl 2013

@briketa tak toto sa ešte stáva ,moj švagor a známi konkrétne vo švajci,už odmietaju pomáhať našincom,su tam skoro 10rokov a na začiatku prvé roky pomáhali,teraz už nie .práve pre tie negatívne skusenosti

barcelona94901
13. júl 2013

@natas4 o inom je aj sprepitné napríklad na výletných lodiach 🙂 ,ale myslí,že na to cestovky upozornuju snad všade

959touareg
13. júl 2013

@natas4
presne ako pises,mariuskaa pisala o rasizme na SK a trochu ma to poburilo, ze teraz pise o tom, ze ja som to pisala. temu rasizmu nemam velmi rada, je to citliva tema a preto sa ma to dotklo ze tu prehlasila, ze to slovo vyslo odo mna. 😠

mariuskaa
autor
13. júl 2013

@959touareg
Moja ja tak nezrozumitelne píšem prepac!!!
Ja som zkopirovala co si pisala ty. Zo bolo v uvodzovkavh. To je jedna veta.
To ostatne som uz pisala JA!

mariuskaa
autor
13. júl 2013

@959touareg v príspevku 20:43 malo byt "a ja som napísala"
Nie že " a napísala"
Sorry ešte raz

959touareg
13. júl 2013

@mariuskaa
ok beriem na vedomie a dakujem za ospravedlnenie. stava sa . clovek sa pomylit moze. pa 😉

varovnapetronela
30. nov 2014

Ano jasne, predsudky sú. V Anglicku s tebou nechcú mať nič spoločné, lebo je to tam samý Poliak a tí tam robia veľké problémy, sú namyslení a agresívni. Brit si povie, Slovensko je vedľa toho, Slovan ako Slovan a hodnotí ťa podľa toho. V Británií je lepšie povedať, že si z Malty alebo Lichtenštajnska a potom sa len divia, lebo odtiaľ nepoznajú ksichty. Mám to otestované. Poliaci robia ale v Británií naozaj zlé renomé svojej krajine.

A predsudky? Ale no ták. Veď potom čo boli filmy Hostel a Eurotrip o Slovensko, musíme dokazovať celému svetu celé roky, že to z filmov nie je pravda viz http://visitslovakia.link/about-slovakia/myths/ ako keĎ Borat bol o Kazachstane a Kazachstan bol v tom nevinne, lebo sa to nakrúcalo niekde inde. Oba filmy o Slovensku sa nakrúcali v Čechách a pod hollywoodskou taktovkou. Myslím že s amohli bratia Česi vzoprieť, že je to voči SK príliš urážlivé ale nie, oni boli ticho... veď im prišli peniaze z Hollywoodu.
Hollywood vypustí hentaké filmy a potom si každý študent rozmyslí, či k nám príde, lebo videl čo videl a bojí sa o život. Ďakujem pekne Hollywood.

varovnapetronela
30. nov 2014

Mňa najviac mrzí, že nás berú ako Sovietsky zväz. Bratovi tak neustále dávali pocítiť vo Francúzsku a na Korzike, že on je plebs, ktorý by mal byť rád, že mu dali prácu. Šlo o roky 2001 až 2007 a stále ten pocit neprestal, aj keď sa vrátil. Na niečo také sa nedá zabudnúť.

jabadaba
30. nov 2014

no, tiez by som rada zareagovala na predsudky. Padli tu totiz tvrdenia, ze v USA nie su. Nie je to pravda. Su. O to viac to boli ak vyjdu od kvazi rodiny. 😢 Ze mali dojem ako nas musia podporovat cele roky lebo sme chudaci...ok, nad to som sa povzniesla. Kedze jednej casti rodiny to vyhovovalo, sak co by neprijali od tetky dolace, nie? Hrdost bokom...nuz, tak sme za takych boli vsetci. Ale budis. Predsa len, na zapadnutej dedine bol ten zivot o inom ako v meste, slovensky zapadakov sice nie je odlisny od toho americkeho, ale tak dojem, ze stradame chudatenka, ten tu bol. Ja som proste oci otvarala v nemom uzase, chodiac od rodiny k rodine, co za historky a dojmy pozberala americka, sirokovetvena rodina za cele roky co sem chodievali. Prakticky od 69. teho. Smutne bolo to, ze takto deformovali z neznalosti aj dalsie, mladsie generacie. A zial, na jednu cast som narazila a teda....co ti povypustali za perly z ust, to sa ani s nadhladom nedalo brat. Od invektiv typu ake tu mame primitivne skoly, najma tie vysoke (velmi ma to urazilo, kedze som vzdelana), aki sme tu vsetci primitivi nekulturni - k tomuto stacil podnet - chybajuci lad v napoji! Ovsem vo Viedni, ale nevadi, hodilo sa to aplikovat na Slovensko. 😝 Az po hlasku, ze v slovenskych hustych horach sa stracaju ludia bez stopy, ked tam vraj raz niekoho zavlecu, v zivote ho nenajdu! Asi si to zmylili s Amazonskym dazdovym pralesom.... 😵 To je rodinka.

Od cudzich sa mi dostalo otazok ako: je na Slovensku more? Mate na slovensku obchody s osatenim? Tato otazka padla od americana, chystajuceho sa sem ucit anglictinu a nevedel co vsetko si ma do tejto ciernej diery, ako nas nazvala pani Albrightova, zabalit. Pocital totiz s tym, ze bude musiet balenie ponat od podlahy, teda od zakladnych hygienickych potrieb ako wc papier az po tie odevy. Toto bolo v roku. 1999. 😀

Nuz, asi tolko k tym predsudkom. 😎

jabadaba
30. nov 2014

@varovnapetronela inak, vidis - aj my mame predsudky. Neber v zlom, len si to uvedomujem a v podstate to odznelo v tvojej vete, ktora mi to pripomenula - "beru nas ako Sovietsky Zvaz".... Vies, ze taky rus by sa tiez na toto mohol urazit? Sovietsky Zvaz davno nie je, je tu Rusko, ktore ma od ZSSR na mile daleko a su tam ludia tak ako my. Cim to je, ze narody vzdy maju nejaky iny narod, ktory povazuju za menejcenny a prechovavaju k nemu predsudky? Zapad voci Ost bloku, my v ramci toho byvaleho Ost bloku voci inym, ako napr ten byvaly Sov. zvaz a pod.... Je to neznalost? Alebo arogancia a pocit vlastnej vynimocnosti alebo kombinacia oboch alebo este niecoho? Celkom by ma to zaujimalo ako to vznika, preco sa niekto povazuje za lepsieho? Je k tomu vychovavany od mala v ramci toho svojho naroda? Ktovie.... 😉

varovnapetronela
3. dec 2014

Ale no tak. Len píšem, ako nás ludia berú. že sme postsovietská krajina. To je celé. Sovietsky zväz tiež ale nebol žiadna výhra, mentalita ľudí a národov, ktorá sa spojiť dala len pre to, že boli chudobní. Inak by sa nespojili.

mariuskaa
autor
12. jan 2015

Predsudky sa menía danom šance druhému pŕesvedcit o opaku.
Ked spoznáme inu kultúru a zistime ze to tak nie je alebo neplatí na väčšinu.
Napriklad take drobnosti
Nie každý Ind je budhista (hinduista), nie kazdy ma zarandzovanu svadbu. Atd.
Nie každý Rus je ožran.
Nie kazdy žid je lakomy
...

marorlinko
13. jan 2015

Vsade vo svete, kde som bola nemam ziadne zle skusenosti, v uk zijem 13 rokov a ani kumne a k mojej rodine, moj muz je spaniel sa nikto zle nespraval, prave naopak. Spravam sa k ludom milo a som vdacna , ze to vedia ocenit . Ked ideme do francuzka na dovolenku, tak som si zvykla uz ze ma povazuju za rusku, ako keby vsetky blondyny s modryma ocami nima museli byt, ale v pohode. Tu kde zijem, tak Slovensko povazuju za peknu krajinu, hoc viac poznaju Prahu. Co ma rozosmialo bolo , ked v triede mojho syna som videla ze pouzivaju atlasy sveta este ked SMe boli ako ceskoslovensko , potom sa nedivim, ze mnohi nevedia o rozdeleni, moj maly vie je to aj z casti jeho vlast 🙂)

Strana
z4