Priateľ a financie
Ahojte chcela by som radu....mám priateľa cca 5 mesiacov..on žije u rodičov ja kúsok v podnájme so synom 6 r.neviem ako fungujú doma či prispieva rodičom na stravu alebo čo ale tu umna či raňajky obed večera už sa stalo samozrejmé len problém je že nakupujem sama ani raz mi nedal ani len 10€ alebo ja neviem že mu to nevadí.ja neviem ako mu mám povedať že niesom jeho matka a niesom povinná ho živiť zadarmo mám 24r syna a som samoživiteľka on ma 28 robí nemá žiadne záväzky...len neviem fakt ako mu to povedať je mi to blbé 😐😐😐
spávať spolu viete, ale povedať mu, že nemáš prachy na stravovanie troch ludí je ti už "blbé"?
@19misiatko93
A to fakt s ním čakáš dieťa?
fakt nechápem tieto novodobé vzťahy, vzťah je podľa mňa v prvom rade o komunikácií, aby mi bolo trápne pred partnerom riešiť, že nemám peniaze na jeho jedlo... trápne ti to môže byť, ale veci treba riešiť, ked mu to nepovieš, tak nebude vedieť v čom je problém a prečo máš nervy
si tehotná, staraj sa o svoje zdravie a nie či bude pánko naštvaný
Chod s nim normalne na velky nakup a hadam mu docvakne, ze to ma zaplatit. Ja som to takto robila s mojim manzelom, ked sme spolu randili, resp tiez sa u mna stravoval. Bolo to predtym, ako sme mali spolocny ucet.
Potom, ked sa nastahoval, sme mali spolocny ucet. Celkovo moj chlap je samostatna jednotka, maminkou super vychovany, takze ani ziadne financne problemy neboli.
Viem si ale predstavit, moj brat bol v mama hoteli, az kym mama nezomrela, tak on ani nemsl paru o zakladoch fungovania. Teraz si narazil holku a ona mu organizuje zivot.
@maminuska no je rozdiel ci v tom vlastnom byte aj byval a stravoval sa sam a platil vsetky poplatky alebo to bol byt len, ktory prenajimal alebo len v nom prespaval, platil ho a chodil jest k mamicke a veci jej tiez daval prat. Ono neverim, ze je pri mamke len kvoli tomu, ze preraba svoj byt..
@oslo1 akurát sme na takom nákupe boli včera a nič vôbec ani ho nehlo preto má to tak začalo asi viac mrzieť ako predtým 😐😐....no on byť kúpil ale sám sa nestravoval a nežil zatiaľ byť este len dostáva do stavu obyvania keďže ho prerabal od základov....je šikovný zručný aj pracovitý ale toto ja neviem .aj my máme v rodine takého ocinov brať si našiel ženu čo mu organizuje všetko a on je spokojný možno je aj toto ten typ
@19misiatko93
Čakáš s ním dieťa?
@kluska ano v tomto máš pravdu .
@19misiatko93 možno tým že on prerába byt akože pre Vás aj keď je byt vlastne jeho , tak to berie tak že ti nemusí prispievať.
Len skutočne musíš si to s nim vyjasniť. Bola tu jedna prispievateľka , nie je už na MK ,ktorá dokonca bola vydatá a s manželom zažívala menšie peklo , ten sa vždy tváril že sa ho nákupy a financovanie detí netýka. Dokonca ju pozval do kina na výročie , ale čakal že lístky zaplatí ona keď stáli pri pokladni . Pri každom nákupe potravín buď pri platbe odišiel preč, alebo sa tvárilže tam nie je. Takto skončiť hádam nechceš.
Určite zajtra príde k tebe na obed, je Silvester, tak mu povedz to čo ti tu napísala myslím pribinák. Začneš rok 2018 s čistým štítom .
@mondolina no áno zatiaľ ale mám z toho veľký strach ....kôli veľa veciam a jednou z nich sú aj financie...
@maminuska on prerabal byť už keď sme boli ešte len kamaráti takže kôli mne alebo nám to nieje ale máte pravdu čím skôr tým lepšie aspoň budeme mať jasno čo a ako kto myslí ..a aspoň ma netrafí šľak 😂
@19misiatko93 ono zas 5 mesiacov vzťahu a len občasné prespávanie / stravovanie u teba nie je podľa mňa dôvod na to, aby ti nejako finančne prispieval či kupoval významné dary... Takisto je ešte vo vašom prípade skoro na spoločné bývanie - keby si bola sama bezdetná, tak ok, skúste si to, ale je tu dieťa a dosť veľké, ktoré všetko vníma, nerob mu v živote zbytočný chaos. Vy nemáte vydiskutované základné veci, tebe je trápne to riešiť, jemu to nedochádza... Už to tu padlo a odpoveď zatiaľ nepadla - si s ním tehotná? Ak áno, tak čím skôr si vyjasniť finančné a praktické veci okolo spoločného fungovania.
@sissy27 práveže áno preto že sme pred vianocami zistili že som tehu navrhol spoločne bývanie dovtedy sme to neriešili .... najhoršia že ani ja som nechcela druhé dieťatko zatiaľ po zlých skúsenostiach a on ešte tiež nie dával si Max pozor len musela som prestať užívať antikoncepciu a nejak sa to stalo.zaujal super postoj k tomu čo sa mi veľmi pacilo....doteraz sme spolu netravili nejak extra veľa času skôr len občas on chodil do práce a do garáže robí auta kadekomu vecsinou prišiel na večer a ja zas robota učenie so synom a podobne...takže toto všetko sme začali riešiť len cca týždeň dozadu a je toho na riešenie ešte veľa
@19misiatko93
Budem asi staromodna, ale do postele s nim si isla bez rozpakov a teraz sa hanbis mu povedat, nech zaplati on nakup.
Cakas s nim dieta ,vyries si s nim financnu cim skor, aby si ho neskor este aj zo svojej materskej nezivila.
@sissy27 a tak isto niesom ten typ aby som od niekoho ťahala peniaze alebo darčeky...ja som šťastná že mi je oporou ale občas ma vytoci aj to že ideme na nákup teda ja a on somnou a nepovie nehaj zaplatím to veď u teba jedavam alebo tak chápeš?
@oslo1 neviem či som tu ja riešila posteľ a podobne!!!boli sme 6 rokov veľmi dobrý kamaráti a v auguste sme sa začali stretávať viac a nejak sme to neriešili ...nebol to človek ktorého by som týždeň poznala a hneď sa snim vychrapala....chcela som skôr vedieť ako začať debatu snim ohľadom toho a nie počúvať rady o sexe
@19misiatko93 no výborne, tak sex bez ochrany v pohode (aj o tom ti bolo trápne s ním hovoriť a jemu nedocvaklo?) a praktické veci tabu... No spoločné bývanie navrhol, lebo čo už mal robiť, že... Čo najskôr si sadnite a porozprávajte sa o tom, ako budete fungovať, či si uvedomuje, že bude istý čas živiť 4 ľudí z jedného platu, nie že na jeseň ostane on v šoku a ty sama s dvoma deťmi opäť v podnájme... Ty si uvedomuješ, že riešiš vlastne totálnu chujovinu, či ti prispel na stravu alebo nie? Pretože o pár mesiacov sa karta otočí, budeš ty žiť v jeho byte, aj so synom, míňať energie, a zrejme aj jesť z jeho chladničky, ktorá sa bude plniť z jeho peňaženky, pretože ty budeš mať chvíľu materskú a potom len rodičák...
@19misiatko93 zle si ma pochopila.
Co som chcela povedat, ze v minulosti sa , aj v mojom prulipade clivek okunal, ked islo na intimnosti. Naopak vo financnych veciach som mala jasno, ze sa nenecham vyuzivat. Tymto som sa ts nechcela dotknut, ani ta urazit, tak sa ospravrdlnujem ak si to tak pochopila.
Co sa tyka toho, ze tvojmu priatelovi netrklo pri pokladni, mala som jedneho takeho ctitela, ze sme isli na piknik a ja som ten piknik v obchode zaplatila aj s jeho drobnostami. Boli az dve randa a potom som ho zrusila.
Pre teba je teraz velmi dolezite, aby on pochopil, ze zivit ho nebudes. Lebo on nie ze lrn nema sajnu, co kolko stoji, ale nema ani sajnu, kolko stoji babatko a vacsie dieta. Aby si nedopadla tak, ze on sa k tebe bude chodit najest a gule vyprazdnit a ty si casom nebola slobodna mamicka s dvoma detmi.
Financie su vo vztahu velmi dolezite, hlavne ked ty budes na materskej a tym padom budes vo velmi velkej nevyhode.
otvoríš si ústa: "zlato, nevychádza mi to, ked sa u mňa stravuješ, čo keby si robil menší nákup, ked sem nabudúce pôjdeš, čo ty na to?"
@19misiatko93 ja si myslím že by ti mal prispievať teraz aj potom keď budeš u neho v byte bývať. A podľa mňa neriešiš žiadne chujoviny ale podstatné veci . To že ty budeš mať nižší príjem ,nuž nie si samooplodňovacia. Do materskej a rodičovského si nespadla len tak , ako Panna Mária, musí prevziať finančnú zodpovednosť aj za teba a jeho dieťa, druhé dieťa má svojho otca. Takže žiadne také že on bude plniť ľadničku zo svojej peňaženky.
@maminuska v porovnaní s tým, do čoho "nedopatrením" idú, je ozaj chujovina či jej teraz prispieva na stravu alebo nie... A ak nevedia vyriešiť takúto banalitu, tak potom neviem ako chcú riešiť vážne veci... Ona bude bývať uňho aj s dieťaťom z predchádzajúceho vzťahu, nebude mať žiadny príjem, takže všetko pôjde z jeho peňaženky, neviem na čo ďalšie by jej mal ešte prispievať. A nie, neoplodnila sa sama, ale ani on jej to dieťa nespravil potajomky bez jej vedomia. Sú v tom 50:50, akurát finančne bude na ňom čoskoro oveľa viac...takže nejaký nákup či obed je naozaj zbytočné teraz riešiť.
@19misiatko93 no skratka hanba nehanba, musis mu poveda, ze sa musite porozpravat o financiach. lebo jednak mas zvysene naklady, ked byvate/stravujete sa spolu a tiez ta cakaju zvysene naklady pocas tehotenstva - lekar, vysetrenia, lieky a navyse po porode predsa ostanes na MD a neskor RD teda s minimalnym prijmom,
spolocne byvanie kde - u teba? tak by mal hradit zatial tretinu rezii a min svoju stravu. dalej sa rovno opytaj, ako si to predstavuje, ked ty ostanes s dietatom doma - tam bude musiet pomoct viac. lebo z rodicaku neutiahnes ani podnajom, nie to este svoju stravu ... navrhni mu nejake spravodlive rozdelenie vydavkov kym pracujes, resp budes mat matersku, predostri mu cca kolko stoji dieta, co potrebujete dokupit do vybavicky a teda nech rovno vie, ze ked ri skonci materska a budete byvat spolu, musi potiahnut viac. aby neostal prekvapeny ...

@sissy27 tak teraz neviem , ide o spolubývajúcich alebo budúcich partnerov ?
Ak o spolubývajúcich čo majú spolu dieťa , tak ańo, bude ju dočasne živiť. Ak o partnerov , hoci nie sú manželia ,tak nerozumiem vete že všetko ide z jeho peňaženky . To by ti potom tu tie čo nie sú zosobášené a tvrdia že sú rodina , riadne dali . No nejaký ten príjem mať bude, materská , rodičovský , prídavky, výživné na prvé dieťa od jeho otca a okrem toho počas tej materskej niekto bude vykonávať práce v domácnosti a starostlivosť okolo aj jeho dieťaťa. Niekto nahradí jeho matku vo varení , v praní , v žehlení , v nákupoch ... . Takže reciprocita tam bude.
No a ak ide otecko s dobou , môže ísť na pol roka na materskú a ona do práce. Karta sa otočí .
Nespravil jej dieťa potajomky, ale ani s jej súhlasom . Jednoducho dieťa tu je a onedlho sa narodí .
Finančná otázka je nesmierne dôležitá , či v manželstve alebo v partnerstve. Chodiť sa k niekomu najesť a nič neprispieť, neviem dokedy by si to ty sama tolerovala. Ja teda určite nie , a to ani krátko . Nikdy som však toto riešiť nemusela, moji partneri automaticky prispievali bez toho aby som ich k tomu vyzvala. A to aj exmanžel a aj terajší manžel.
Finančná istota pre ženu , ktorá má deti je veľmi dôležitá , veľmi. Plne rozumiem tomu , že ak si žena najde partnera, ktorý sa nejak nemá k tomu , aby fungoval ako istota aspoň počas toho kritického obdobia , vzbudzuje to u nej právom pocit neistoty a pochybností.
@19misiatko93 fu, no tak on je typ, ze mu treba vsetko polopate povedat inak mu nedocvakne.. a ty si typ, co nevies o niektorych veciach hovorit, co ti je to trapne.. tak to ste sa nasli... rychlo zacni hovorit, alebo to skoncite, lebo budes mat peklooooo... trapne netrapne, budes mu sice vsetko musiet diktovat ak s nim chces zostat, ale tak ked je v tomto dilinko tak co uz...
@19misiatko93 by som sa ho opytala narovinu ze: zlato, cakame spolu dieta... to si vazne myslis, ze nas budem vsetkych zivit ja? ty nezarabas? este ti nedocvaklo, ze by si mohol obcas aj nakup zaplatit??? normalne narovinu, ved co je debil? a chlapi to inak beru, to len zeny vsetko rozoberaju z desiatich stran, a toto je blbe a tamto je blbe...
Tvoj priatel he divny... mal by ti prispievat automaticky. Aj tebe aj synkovi
@19misiatko93 Lenze pozor,to chlapom malokzdy napadne,ze kupit aj nieco ine,ako im napises! My sme spolu v domacnosti skoro 8rokov a pochopila som,ze musim mu presne vymenovat,co chcem a kolko-mnozstvo. Inak nedonesie. Oni prosto vacsinou nevedia nakupovat tak ako my.. Uplne inak to vyzeralo,ked nam obcas spravila nakup svagrina.. Nedonieslai s muzom len podla presneho zoznamu,ale aj ine,co sa im zdalo.. Vseobecne zadanie "ovocie a zelenina" chlapi nechapu. Treba presne vymenovat a necudovat sa,ze ked napises banany a ine ovocie,ze donzsie maximalne tie banany.
No v kazdom pripade by som si urcite veci vydiskutovala,ze co ti prekaza este teraz a hned. Nie v hneve,normalne sa porozpravat a vysvetlit mu situaciu..
@19misiatko93 najhorsie, co mozes urobit je dusit to v sebe a potom vybuchnut. On bude na teba pozerat v soku a potom sa opyta, ze preco si nic nepovedala? Lebo vacsine chlapov musis specificky nalinkovat, co a kolko kupit, inak im to nedojde. To v tom lepsom pripade.
V horsom sa bude krutit ako cervik na haciku a v duchu sa zlostit, ze mu to nepreslo dlhsie, ak je drzgros. Ty vies, ty ho poznas.
A inak suhlas s @oslo1 ze ste spolu zazili najintimnejsie veci co sa daju zazit medzi partnermi a tebe robi problem s nim hovorit o dost podstatnom detaile vasho buduceho spolunazivania.
Niekde je porucha na vysielaci.
@19misiatko93 kedze s nim cakas dieta tak predpokladam, ze budete riesit otazku spolocneho byvania....takze by bolo fajn si s nim potom sadnut a pozhovarat sa ...nakolko cakas jeho dieta, tak by mu mohlo docvaknut, ze treba do spol.domacnosti stravu, drogeriu a pod...
Dufam, ze nedopadnes ako niektore zeny tu a to, ze bud budete platit vsetko na polovicu alebo dokonca on bude chciet, aby si z materskej prip.neskor z rodicovskeho vyzila s 2 detmi a panka nenapadne dat ti ani cent
@maminuska nepísala som, že teraz ide všetko z jeho peňazí, ale keď sa k nemu presťahujú a ona zostane doma s dieťaťom, tak pôjde. momentálne spolu nežijú, ona v podnájme, on u mamičky, svoj byt on prerába, občasné návštevy s prenocovaním u nej, počas ktorých sa podarilo neplánovane a hlavne nechcene otehotnieť... Nuž keď nechcem otehotnieť a chcem sexovať, tak kombinujem všetky možné spôsoby antikoncepcie a nenechávam to na "daj si pozor", hlavne ak už dieťa mám a teda aspoň tuším ako sa tieto veci dejú... No ale stalo sa a už sa neodstane. U nás je bežné mať hostí na obed, prípadne na prespanie alebo aj oboje, účet som zatiaľ nikomu nevystavila... Toto tu mi ani nepríde ako niečo viac než len občasný hosť, akurát teda je tam bonus v podobe sexu... No a keď už sa im pritrafilo spoločné dieťa, tak ju teda pozval k sebe bývať - keďže ona bude čoskoro bez príjmu (rodičák nie je príjem, ale sociálna dávka určená pre potreby dieťaťa, výživné takisto nie je jej príjem ale časť nákladov na potreby staršieho syna ), tak bývanie aj všetko potrebné pre chod domácnosti pôjde z jeho peňaženky. A to nie len na ňu a spoločné dieťa, ale aj na jej prvé dieťa. Jej odpadnú výdavky za podnájom, čo nie je málo, takže oprať či ožehliť navyše nie je zas taká obeta. Každopádne je nevyhnutné, aby si spolu sadli a otvorene sa porozprávali o tom, ako budú fungovať. Ona má svoje predstavy o ktorých jej je blbé hovoriť a on asi neuhádne, lebo sa to nemal kde naučiť...
@siska53 presny postreh. ked som mojho chcela poslat do obchodu, ze kup na zajtra nieco na ranajky, tak ohen na streche 🙂 ze on nevie ... pritom ranajkove menu je u nas pomerne fadne a toci sa dokola ... deto po porode, ze kup mi aspon sunku na ranajky - tak doniesol 10 deka . minule: suc poucena, napisala som jogurty ovocne - ja ich kupujem vo velkom, aj 10 kusov, on doniesol 2 - ved uz to su jogurty. a pripisala som jeden biely jogurt - chcela som ho do salatu dietneho namiesto majonezy. kupujem vzdy smotanove zvolenske - aj ovo aj biele. ine v chladnicke nemame. dotrepal aktiviu sladenu, lebo "som si myslel, ze ta boli brucho a iny biely tam v regale neboooool" ... tak som sa zasmiala, ze ja som sporsta. a presne - este som napisala, ze jablka - pred sviatkami, ked su tri dni zavretel obchody a on aj maly jedia jablka denne, tak kupil az 4 🙂 takze ked tomuso chlapovi, co ho ohovarame, zakladatelka napise chipsy a kolu, tak donesie len to, nenapadne ho riesit veceru/ranajky ...

@19misiatko93 sproste, nesproste - chlapi to tak neberu.