icon

Priateľ a financie

19misiatko93
30. dec 2017

Ahojte chcela by som radu....mám priateľa cca 5 mesiacov..on žije u rodičov ja kúsok v podnájme so synom 6 r.neviem ako fungujú doma či prispieva rodičom na stravu alebo čo ale tu umna či raňajky obed večera už sa stalo samozrejmé len problém je že nakupujem sama ani raz mi nedal ani len 10€ alebo ja neviem že mu to nevadí.ja neviem ako mu mám povedať že niesom jeho matka a niesom povinná ho živiť zadarmo mám 24r syna a som samoživiteľka on ma 28 robí nemá žiadne záväzky...len neviem fakt ako mu to povedať je mi to blbé 😐😐😐

maminuska
30. dec 2017

@sissy27 pozri ja mám na to iný názor. Aká je to hĺbka vzťahu , neviem . Návšteva je návšteva, nemá u teba raňajky, obed, večeru a to opakovane. Takú návštevu by som ja pakovala. Slušná návšteva vždy zo sebou aj niečo prinesie ..dezert, víno ..
Materská , rodičovský a aj výživné + rodinné prídavky sa započítavajú do príjmu pri určení hmotnej núdze člena. To je posúdenie finančnej situácie jednotlivca alebo rodiny , posudzuje sa to teda ako príjem .Čo sa týka starostlivosti o domácnosť, nuž je potrebné posúdiť koľko stojí taká gazdiná , mňa len upratovanie 1 krát týždenne dve poschodia v dome ( tretie si upratujú deti) stojí 25 EUR krát 4 je 100 EUR ( niekedy 125 EUR ) a to je len upratovanie. Opatrovanie dieťaťa ak začneme min 3 EUR na hodinu /2 , to je 1,5 EUR na hodinu , môžeme ísť aj na príspevok nevydatej matky, hodina žehlenia ..ono sa to nazbiera , ak by sme začali počítať.
Takže podľa mňa jej príspevok do domácnosti by mal byť primeraný vzhľadom situácii . Ak to zoberiem na manželku a manžela, nuž ak by niektorej z nás manžel povedal že žije z jeho peňazí a ide to z jeho peňaženky , tak by bola jednoduchá odpoveď :

1.nemal si sa ženiť
2. nemal si si robiť deti , ak nemieniš dočasne ( alebo podľa dohody dlhodobejšie ) prevziať finančnú zodpovednosť. Jeden z nás sa o tie deti starať musí , a keďže príroda obdarila matku materským mliekom ,je to primárne ona. V prípade že by žena nekojila, môže sa starať muž a žena po šestonedelí môže do práce a všetko pôjde z jej peňaženky.
3. alebo obidvaja do práce a 1/2 na opatrovateľku , normálnemu mužovi by sa toto nepáčilo, deti matku minimálne do roka veľmi potrebujú .

Rozdiel je tu len v jednom ,nemajú ten "zdrap papiera " ( osobne pre mňa mimoriadne dôležitý ). A keďže nevydaté matky oponujú tým ,že to nie je v papieri , ale v nastavení a zodpovednosti toho chlapa, v schopnosti prijať a riešiť určité životné situácie, ktoré nie vždy vychádzajú tak ako chceme.

Ja som vstupovala najprv do partnerstva a potom do manželstva už s dvoma deťmi, môj partner neskôr manžel nikdy neriešil výdavky na moje dve deti , jednoducho sa to zaplatilo a bolo. Ani raz som nebola vystavená situácii aby som si musela pýtať peniaze a to rok 2009 bol pre mňa dosť ťažký , doslovne som pokľakla na kolená ( kríza ,odchod firiem zo SR ).

"Každopádne je nevyhnutné, aby si spolu sadli a otvorene sa porozprávali o tom, ako budú fungovať. Ona má svoje predstavy o ktorých jej je blbé hovoriť a on asi neuhádne, lebo sa to nemal kde naučiť... "

S týmto absolútne súhlasím.

melody5
31. dec 2017

MIška, máš tu dosť intímne info a tvoju fotku a údaje. Ak by sa Tvoj priateľ k tomuto dostal, a to je celkom možné, asi by sa mu to nepáčilo. Prosím Ťa, vo vlastnom záujme, použi iný nick, alebo to zmaž, ak sa dá.

0silvia0
31. dec 2017

@ukulela len tak pre ozrejmenie situacie - tvoj chlap nebyval nejaky cas sam ked ma tento typ nakupneho spravania? Lebo moj napriklad zasa nakupuje vzdy do zasoby a dost, bol zvyknuty sa predtym ako sme sa spoznali starat o domacnost sam, takze predpokladam ze v tomto je pes zakopany.

catherinah
31. dec 2017

Suhlasim s tym, ze naozaj su chlapi, ktorym to samym nedojde. Nie vsetci su taki,ale tento Tvoj pradepodobne ano.

cistykvietok
31. dec 2017

Ty ho len ospravedlňuješ, nič iné. Baby ti tu dobre píšu, no ty zakaždým nájdeš dáke ALE. Pozri, pred nami ho nemusíš zastávať, nám je jedno, s kým žiješ, ale si mladá baba, pomaly 2 deti a partner taký, že v tom nevidím moc oporu a pomoc. Ja nechápem tú naivitu.

sissy27
31. dec 2017

@maminuska nuž, asi všetky tie naše návštevy vykopnem, aj decká cez prázdniny, tie sú tu aj niekoľko dní po sebe 😂 ale vážne, sú to naši hostia, pozvali sme ich, nebudem nikoho pakovať. Drobnosť donesie asi každý, ja to neriešim, nepotrpím si na to.
O hĺbke vzťahu zakladateľky a jej partnera je tu myslím popísané dosť, stačí čítať - poznajú sa roky, v auguste sa to tak nejak zintenzívnilo, ale keďže on veľa v práci a ona ešte aj povinnosti okolo syna, tak sa videli málo, sem tam prespal... Ja tomu hovorím "Friends with benefits". A dieťa vyslovene nechcel ani jeden z nich, ale ani jeden z nich sa nepostaral o antikoncepciu - pre mňa nepochopiteľné. On jej prinesie nákup bez rečí keď ho o to požiada - čiže ako keď návšteva prinesie víno, akurát on prinesie niečo užitočné. A dokonca aj tie chipsy prinesie, ale to sa neráta... Naozaj nevidím dôvod, aby jej chlap v takomto "vzťahu" prispieval napríklad na nájom. Samozrejme dieťa mení situáciu, keďže rodičmi budú obaja. Ponúkol jej bývanie - no síce je tu vykreslený viac menej ako príživník a mamičkár, ale podľa mňa to svedčí o aspoň nejakej zodpovednosti z jeho strany, lebo kľudne sa mohol zachovať ako mnohí iní - počkať na pôrod, určenie otcovstva a stanovenie výživného a naďalej bývať v mamahoteli a byt prenajímať... A ona nech si žije v podnájme s dvoma deťmi a pretĺka sa ako vie...
Doteraz ona minula nejaké peniaze navyše na jeho stravu, ale buď sa mala ozvať alebo nevyvárať extra kvôli nemu, fakt neviem, či sem tam jeden rezeň k obedu navyše je taká finančná záťaž. Proste nemám na to, tak nerobím extra nákup lebo on príde, krajec chleba so salámou navyše na raňajky sa snáď nájde všade. Onedlho sa karta obráti a bude to preňho finančne vyššia záťaž ako bola doteraz pre ňu. Upratovať, variť, prať, žehliť bude buď pre tri osoby v podnájme, za ktorý si zaplatí, alebo pre štyri osoby v jeho byte, kde jej najväčší výdavok odpadá. On je vyžírka, lebo neplnil chladničku automaticky a do plna (hoci tam nebýval, len občas prišiel na návštevu), ale že ona príde do hotového a aj k tej plnej chladničke len tak, je už ok, lebo s ním otehotnela (aj keď nespravila nič preto, aby sa tak nestalo).
Tvoj muž sa rád postaral o teba aj tvoje deti, lebo predpokladám to tak chcel, boli plány... Tu to bolo trošku inak, a nie len jeho vinou...
A nezastávam sa ho, len sa na to snažím pozrieť aj z druhej strany. Nerobme z nej chudinku, ktorá za nič nemôže ale má právo na všetko a z neho príživníka, ktorý by sa mal postarať o všetko automaticky. Lebo najprv to bolo, že neprispieva nič a neskôr sme sa dozvedeli, že vlastne keď mu povie, tak donesie v pohode no ale nič navyše, iba to, čo chcela... A to už väčšina pozná, že chlapovi treba presne definovať druh aj počet kusov a neočakávať nič navyše - nie z lakomosti ale proste preto, že sa snažia vyhovieť a splniť do bodky to, čo im bolo prikázané a nepokaziť to nejakou improvizáciou. Plus ide s ňou keď ona chce / potrebuje, je šikovný aj pracovitý, je k nej dobrý... Neviem, ale mne sa to nevidí také tragické, ako to bolo na začiatku vykreslené. Vlastne fajn chlap, len očividne technický typ, potrebuje návod. Sám ešte nežil, ani s frajerkou, tak nemá asi odkiaľ vedieť, čo sa od neho očakáva, to je celé.
Na to, že sú dlhoroční kamaráti, mohli mať tieto veci dávno vydebatované ešte pred prvým sexom.

kluska
31. dec 2017

@sissy27 super napisane 🙂

taga
31. dec 2017

Pozri povedz mi to takto: len pred Vianocami ste zistili ze budete mat babatko a je dobre ze sa k tomu postavil ako chlap (viacmenej)... tak povedz ze vzhladom na tuto novu situaciu by si chcela aby ste sa porozpravali aj o spolocnom gazdovani kedze budete spolu byvat a kedze z vas bude rodina tak aby ste aj vsetko v zivote zacali riesit ako rodina, ci uz byvanie, stravovanie, financie, volny cas a tak... vsetko dobre v novom roku a vela stastia

19misiatko93
autor
1. jan 2018

No čítam že je tu dosť komentárov tak za tieto ďalšie asi dva dni som zistila že to nemá význam....včera Silvester ja som bola s malým doma potom sme zašli na pol noc do mesta a on miesto toho aby bol snami prišiel o 1.50 zamnou ....dnes vstaneme že idem spraviť raňajky???no raňajky som robila ja on si spravil kávičku a malému čaj kks nakrajal asi osem rožkov dobre spravila som vo vajíčku malému dal jeden ja som stihla pomedzi robotou zjesť polovičku ostatné všetko zjedol kks bez toho aby ho sralo či si nedám alebo koľko som zjedla....teraz skladám puzzle a som hladná a nasratá aká som krava...podľa mňa je sebec za týchto pár dní sa ukazuje krásne

lilyianka
1. jan 2018

@19misiatko93 to ste isli do mesta, on ta tam nechal a prisiel az o 2 rano? No pekne! By som ho nakopala..

19misiatko93
autor
1. jan 2018

@lilyianka nie on išiel o piatej k rodičom na večeru a miesto toho aby prišiel za nami alebo šiel snami išiel s kamošmi...nevidím v Tom budúcnosť

obsadenemeno
1. jan 2018

@19misiatko93 no tak nabuduce kup len dva rozky, jeden tebe a jeden synovi....

19misiatko93
autor
1. jan 2018

@obsadenemeno viete čo už z toho začínam byť zúfalá až mám chuť ho poslať do riti ...fakt totálny sebec decko neviem už čo chová sa tu ako doma už naozaj ale to že mňa tie potravinami fakt niečo stoja to ho nesere 😐😐😐aspoň keby toľko toho nezjedol ale fakt to je už moc

catherinah
1. jan 2018

@obsadenemeno by zjedol asi on oba jak tak citam ☹

catherinah
1. jan 2018

@19misiatko93 Mala si mu nieco POVEDAŤ!
Nepovedala si nic, ze?

19misiatko93
autor
1. jan 2018

@catherinah presne ako píšeš mám pocit že keby mám dva rožky zozerie jeden a pol ...nie nepovedala 😐😐 ja nevem fakt ako začať ako ja varím rada aj všetko ale keby mi fakt prispel vôbec mi nevadí že si zoberie jogurt alebo to je jedno ale ani mi nevadí veď hocikto by tu bol hocičo dám nieje problém skôr to že jemu je to u riti najradšej by som sa ho už opýtala ..ty si kkt či čo nedochádza ti že mňa toto tvoje zranie navyše niečo stojí??ach ako fakt keby si robím raňajky pre seba a malého spravím dva Max tri rožky vo vajíčku nie osem a ani sa nenazeriem už píšem ak sedlacka ale som nasratá na seba aj na všetko

obsadenemeno
1. jan 2018

@19misiatko93 no tak treba otvorit usta a povedat.
Ja fakt nechapem, ze ked sa daju otvarat vsetky ine otvory na rozlicne ucely, preco si nemozes otvorit hubu na to, co je treba a co ta sere? Tiez ti to napisem polopate.

A ked nevies povedat, tak mu to vezmi spred huby a povedz mu, ze teraz musis jest za dvoch. A daj mu do ruky zoznam a posli ho na nakup. Ked mu nedojde, budes to tak musiet robit stale. Poznam jedneho takeho, sestra ho ma za muza. Decku co ma speci dietu a sestra kupi drahu sunku aby malo do skoly, tak aj tu zozere. Mala minule odpadavala, lebo ma cukrovku a sli na bicykle, samozrejme cukor jej klesol po celodennej aktivite a otec teliatko nemal pri sebe nic, ziadnu sladkost alebo rozok a boli kdesi v riti daleko, ziadna dedina naokolo, nic.

Proste mu to MUSIS povedat. Inak si ten vztah doserete este v zaciatkoch.

taga
1. jan 2018

@19misiatko93 no ale takto mozes byt ozaj len ma seba nasrata... z jeho pohladu nespravil nic zle-keby si mu dala na tanier 2rozky ze to su tvoje a na druhy pre seba - ked uz o tom nevies polopate hovorit tak polopate konaj... keby mne muz 'zozral' tehotnej ranajky a nedocvaklo by mu tak by som na neho tak pozrela ze by hned siel prazit dalsie rozky... a hlavne myslis ze on chape preco si teraz nasrata?

Ale to, ze o polnoci bol s kamosmi a k tebe sa prisiel vyspat a naranajkovat - to by ma stvalo viac... ja by som o 2 uz ani tel nezdvihla nech ide spat domov

lilyianka
1. jan 2018

@19misiatko93 no je to od neho velmi sproste, este spolu aj dieta cakate... echapem, ved ked raz s niekym chodim chcem byt s nim ( na vianoce, silvestra, meniny, narodky, stale) a on da prednost kamosom...je to nezrely a nezodpovedny chlap
A ohladom toho jrdla sa treba ozvat a pivedat mu to narovinu a polopate

19misiatko93
autor
1. jan 2018

Baby ja ho asi úplne pošlem do riti čo už snim radšej dve deti na krku ako tri a pri ňom vidím že je ako dieťa naozaj

alex49
1. jan 2018

OTVOR SI USTA!!!!!!!
toto fakt nie je vzťah, rozprávate sa aj o niečom inom ako o tom, čo budete pozerať v telke?

kluska
1. jan 2018

@19misiatko93 skoda skoncit vztah, ked mu nevies povedat co ta trapi, ved spolu cakate dieta. Prepac, ale tiez asi nie si uplne dospela, ked mu to nevies povedat. Mozno mu to fakt nedocvaklo, nikdy nevies a pripravis sa o moznost mat komplet rodinu. Inak aj moj muz, ked navarim obed, je rad ked to rodelim na porcie, teda mu dam na tanier, ze vie kolko ma zjest. Mne to tak pripada, ze ten tvoj inak nie ze nezil sam, ale ani nemal nejaky vazny vztah, chodenie za rucicky je nieco ine ako spolu byvat.

19misiatko93
autor
2. jan 2018

No takže dnes to dopadlo tak že som ho pekné ránko poslala do obchodu nech ide nanakup a nemal žiadny problém ani sa nijak divné netváril len že napíš čo potrebuješ donesiem....tak tomu nerozumiem žeby kým som cusala ja cusal aj on?? neviem

obsadenemeno
2. jan 2018

@19misiatko93 a tu vidis, aka je komunikacia potrebna....... no je to typ - daj mi instrukcie....inak mu nedojde..... 👏

19misiatko93
autor
2. jan 2018

@obsadenemeno budem to tak už robiť hah konečne som prišla na to ako naneho....

ukulela
2. jan 2018

@19misiatko93 vies, ale to, ze ho posles do obchodu a on necekne a kupi tvoj problem nevyriesi. vy sa musite porozpravat o vaspom spolocnom fungovani a financovani domacnosti! ako to bude s nakladmi na sopolocne dieta, na tvojho maleho, na byvanie, kolko si mozes dovolit minut, kolko budes mat matersku a rodicak a kolko buide musiet financovat on. alebo ako? on bude chodit po porode na nocovky az mu jeden den pride po ranajkach do schranky navrh na urcenie vyzivneho na vase spolocne dieta, lebo ty sa ho budes hanbit opytat? on je bulo, ale ty tiez nemas dobru predstavu o tom svetkom - on sa nedovtipi a ty budes cusat a cakat kym co?
nemyslim to v zlom, len sa rozhyb, cim skor, tym lepsie.

lilyianka
2. jan 2018

@19misiatko93 niektorym chlapom resp.vacsine pokial nepovies polopate co chces tak si myslia, ze je vsetko ok...proste povedia, ved si sa nestazovala, nic nepovedala, tak myslia, ze robia vsetko ako treba
Inak to, ze si twraz "vyhrala" este neznamena, ze to tak ostane...porozpravaj sa s nim o vsetkom...proste, aby vsetko pichopil...s chlapmi treba jednat ako s malymi detmi, pekne posadit a vysvetlovat

bolavyzub
29. aug 2018

Posielať ho do nekonečna na nákupy, a tak vyvážiť prispievanie budúceho otecka do domácnosti s už jedným dieťaťom je mierne povedané od veci (môj názor). Chápem, že ti je trápne o tom rozprávať. Ale keď je on naozaj taký chmuľo, že samému mu veci nedochádzajú, pričom bez problémov plní to, o čo ho požiadaš, možno ten otvorený rozhovor až taký trápny nebude. Otvoríte tému bábätka, financovania budúceho a aj financovania súčasného. Možno tento chmuľo (s prepytovaním) bude len pritakávať a nebude to až taká trapošina, možno to vezme ako ok, ako s tými nákupmi, ktoré na požiadanie prinesie. Ak by sa tomu, čo mu navrhuješ bránil, aspoň sa vieš zariadiť (napr. navrhneš výživné a pod. + zrušíš súčasné využívanie, vyjedávanie). Určite sa ti po vyjasnení vecí uľaví.
A v prípade, ak nastane situácia v duchu: "z 2 rožkov by zjedol 1 a pol", čím obmedzuje teba aj tvoje dieťa, musíš v tej sekunde zareagovať -nechaj prosím ťa pre mňa aj syna. Možno začiatky vášho spolužitia budú takéto, ty si zvykneš upozorniť hneď, kým si ešte kľudná a on si zvykne na určité pravidlá spolužitia. Možno si ho vychováš do prijateľnej podoby. Už keď s ním čakáš tvoje druhé dieťa, asi by bolo dobré sa o to pokúsiť (viaceré si tu zrejme museli svojich mužov nejako "nastaviť", pokiaľ im nejaké samozrejmé veci nedochádzali).
Takéto veci by pre jedného chlapa mali byť absolútne samozrejmé, ale čo tu tak čítam, nie si jediná, čo to rieši. Chlap konštrukciou vyzerá ako dospelý, ale správa sa ako decko (často aj oblieka sa ako decko, hrá sa ako decko, event. je to decko, tudiž ho treba asi vychovať). Veľa trpezlivosti.

lenka9g
29. aug 2018

Zaujímalo by ma ako to dopadlo, ste spolu? Bývate už aj spolu? Dohodli ste sa na financiách?

srnec
Autor odpoveď zmazal