icon

Príspevok na plat gréckokatolíckeho kňaza

26. mar 2025

Ahojte, neviem ci ste počuli, ale v gréckokatolíckej cirkvi je taký projekt, že kto chce môže prispieť na plat kňaza. Čo si o tom myslíte ? Keby ste boli veriaca, prispeli by ste ?

zuzinabila
27. mar 2025

@viestta inak , pracovala som aj pre cirkevné inštitucie a to by si pozerala, ked vam neveriacim už pomaly umieráčik do hrobu zvoní, ako zrazu viete prosiť o tie cirkevné služby.🙂

viestta
27. mar 2025

@zuzinabila nemocniciam preplacaju starostlivost o pacientov zdravotne poistovne. Tak ako kazdej inej nemocnici. Skolam vyplaca stat prispevok na ziaka, tak ako kazdej inej skole. Ci to vsetko hradi cirkev zo svojich penazi?

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
viestta
27. mar 2025

@zuzinabila ani sukromne nie su tak dotovane. Kto tam chce dat dieta zaplati si. Kto chce dat dieta do cirkevnej, tie si moze doplatit.

veronikakos
27. mar 2025

Greckokatolicky kňazi majú väčšinou mnoho početné rodiny. Náš farár ma jedenásť detí. Čiže manželky sú zväčša s deťmi a farár ten sa nezastaví. Obdivujem ich. Ja som rimskokatolíčka. Rímskokatolícky farári sa majú lepšie. Dovolím si povedať, že žijú očividne neskromne. Stačí sa pozrieť na ich fary a tie ich vozové parky. Greckokatolicky farári sú skromnejší, ľudskejší, obyčajnejší a najmä živia rodiny( a nie malé) a to sa mi na nich veľmi páči. Preto si myslím, že je fajn im pomôcť.

zuzinabila
27. mar 2025

@viestta zmazala som koment, lebo som išla napísať iné. že píšeš o odluke Cirkvi od štátu, ale vlastne nevieš presne, ako by to fungovalo. v každej krajine je iný model. ty by si aký chcela? napíš a uvidíme, či sa vyznáš v tematike do hlbky a celeho kontextu

taktotedanie
27. mar 2025

Ano pocula, nie neprispela

maja22
27. mar 2025

@veronikakos Tie fary sa stavajú z príspevkov dobrovoľníkov, farári ich nevlastnia, ani nevedia, ako dlho tam budú. A čo sa týka áut, no napr. ten náš peniaze brať pre seba nechce, sama som bola svedkom, ako za ním prišiel bezdomovec a môžem si len domýšľať, že to nebolo prvý raz, lebo sa chvíľu spolu rozprávali, napokon mu farár dal, čo mal vo vrecku a auto sa dlho zdráhal prijať od vlastného brata, lebo ho považoval za “luxusné”, na to, že je farár, ale bolo jazdené, nie nové, od vlastnej rodiny, ale bál sa rečí a pohoršenia… Aj takí sú.

ella2015
Autor odpoveď zmazal
ella2015
27. mar 2025

@janinah @janinah prepáč, neviem kde máte takého ochotného kňaza ako píšeš, ale ten “náš” je stale niekde na dovolenke, omše v sobotu s platnosťou na nedeľu sú bezna prax tak 5-6mesiacov v roku- lebo on nebude trávit nedeľu len v kostole, za omšu na úmysel si berie 30€ po novom , sobáš 100€, pohreb 50€, spoveď doma, pomazanie chorých tiež 30€, ma na starosti 3 obce, každá mu mesačne prispieva 100€ na benzin - tieto sumy nezdaňuje takze by som mu prispela vieš čo. Teraz posledne pikoška, že potrebuje deťom zariadit na fare novu detsku izbu lebo ich ma viac než je hadzanársky tím- tak mu ľudia povedali nech žiada od biskupského úradu
@isis234 A k tým farám- chod na východ Slovenska fara nie je v kazdej obci

zuzinabila
27. mar 2025

@ella2015 a kolko z vašich veriacich sklonilo pokorne hlavu a siahli do svojho vrecka a mlčali?? so vsetkou uctou ku knazom, poslala by som ho do prdele. toto su presne ti veriaci typu "ovca", z ktorych si robia posmesky a necudo.

bloger
27. mar 2025

Pokiaľ by som takú možnosť mal tak určite.

veronikakos
27. mar 2025

@ella2015 ako krstná mama som bola na náuke pred krstom u rimo......nehovoriac o náuke, ktorá bola úplne odflaknuta, keď to porovnám s naukami s greckokatolickymi kňazmi, ktorí o živote čo to vedia, tak veta na konci náuky ma dojala. " Mamička, taxa za krst je 50€." OK nech to nerobia zadarmo, ale ten prístup. No išla som preč znechutená. Úprimne, niekedy mám pocit hanbi, že patrím k rímskokatolíkom.

zuzinabila
27. mar 2025

@veronikakos tak to je ozaj smutne. My sme mali krst 4X v Bratislave,rozni knazi aj farnosti a 3X 1.sv.prijimanie a este aj priestory nam ponukli na oslavu zadarmo.ziadne taxy nikto nespominal.ale zas,ja nie som z tych co by sklonili hlavu, asi by som mu vynadala slusne a moj muz mozno aj neslusne keby zahlasil,ze taxa za krst😀teraz nas caka 1
.sv.prijmanie na vychode,tak uvidime,ako to bude

kavasmliekom
27. mar 2025

@veronikakos 11 detí? Čiže len prídavky 660e mesačne, daňový bonus, ak pani manželka robí, je tiež slušná suma. Bývajú na fare, kým slúži, žiadne starosti. To ze majú toľko detí, je ich voľba, nikto ich živiť nemusí... Aká otrepana fráza a veľmi "obľúbená na modrom koni" robím si toľko detí, koľko zvládam uživiť.

janinah
27. mar 2025

@ella2015 vsetko zdrazelo.ale farar aby odsluzil za 5 eur.z tej sumy vies komu este ide ciastka? Zisti si....
A ako kazdy okrem našich nedotknutelnych politikov aj knaz ma nadriadenych.nieco sa vam nezda ok tak nechsapáči sa sťažovať

ella2015
27. mar 2025

@zuzinabila väčšina to tak robi ako píšeš a potom si pani kňazi myslia že sedia skoro vedľa samotného PánBožka, myslim a dúfam, že tento kňaz bude odvelený inam lebo tie sťažnosti na něho už nemaju konca

tulipanik12
27. mar 2025

Ja osobne si myslím, že cirkvi by nemali ani v našom štáte byť platené štátom a hneď by bolo viac peňazí na dôležitejšie veci ako sú nemocnice či školy

ella2015
27. mar 2025

@janinah vieš sú knazi a kňazi, a ked je niekto hovado v sutane tak nemože čakať že ho budu mat ludia radi a mas pravdu všetko zdraželo a komu ide kolko z tej sumy ma nezaujíma nakoľko daňový doklad nedáva takze štátu to nebude

dobryden
27. mar 2025

@pribinak ale neodpisala si na to podstatnejšie,ty si tiez ta co slobodným matkám bez pomoci radi dat dieta do jaslí a ist brigádovala mat dve prace.Knaz by sa na to neznížil?Alwbo teda jeho manzelka nech ma dve prave ked on ma almužnu.

janinah
27. mar 2025

@ella2015 nie.dane sa neplatia..len kostolnik.kantor.organista pridu v svojom volnom case na tvoj sobaš zadarmo a svetla ci sviečky na ten tvoj konkretny obrad asi fara fasuje za 0 centov
Ale suhlasim.aj knazi su vselijaki.preto maju veriaci moznost komunikovat s nadriadenymi.

dobryden
27. mar 2025

@zuzinabila no u nas sa stavala nova fara a ani keden knaz nepriložil ruku k dielu(katolíci,bezdetni) ale namiesto toho vyhlásili v rozhlase ze ktora cast obce ma službu v mesiaci,trapne.A zasa ved nech idu príkladom podla Ježiša,Jezis ine hlásal a nie hmotne statky,takze ani ti knazi nejdu príkladom.Potom je to o com?

zuzinabila
27. mar 2025

@dobryden vsak ja ti neoponujem, je to trapne, hej. ja len vravím, že nie všetci sú takí.

zuzinabila
27. mar 2025

@tulipanik12 a ktory model odluky Cirkvi od statu je pre teba prijateľný? býva to rôzne, povedz svoju predstavu

ella2015
27. mar 2025

@janinah my v greckokatolickom kostole organistu nemáme, všetko čo sa kostola a fary týka platia ľudia takže tieto sumičky čo som pisala sú pre neho, kostolnik u nas plat ani nič podobne nedostava
Takze pánovi farárovi može byt jedno kolko sviečok zhori, lebo on platby okolo kostola nerieši ale chcel by 🙂 on len žiadal ludi aby drobne do kasičky nedavali- na to mu rovno počas kázne odišlo asi 5 ludi z kostola

pribinak
27. mar 2025

@dobryden na podatatne som odpísala, a okrem toho ak nechápeš službu Kňaza tak asi škoda času a energie

ella2015
27. mar 2025

@janinah som vnučka kostolnika, starky prišiel z prace v stredu, vzal ma so sebou a šli sme do kostola a na faru zistiť čo treba porobiť, v nedelu po na liturgii farár povedal aby chlapi čo budu mat čas cez tyzden počkali a na konci sa s kostolnikom dohodli čo sa kedy bude robit- nikto za to nedostával peniaze, stara mama na dalšiu sobotu napiekla štrudle, kysnute koláče, ine ženy hrnce s obedmi doniesli a šlo sa na faru a okolo kostola robit, manželka farára menežovala katering doneseny, čaj uvarila nieco potom chlapom naliala a bolo, dnes je tam taky knaz, ktorého žena ked sa robi okolo fary a v kostole neda ani pohár vody že si mali doniesť vlastnu z domu, vtedy farár bol aj pozvaný na obed dnes je tento rad že mu ludia do kostola pridu.

tulipanik12
27. mar 2025

@zuzinabila jednoducho, nech nie sú žiadne cirkvy platené štátom, ak tam má niek

tulipanik12
27. mar 2025

@tulipanik12 niekto potrebu chodiť, tak nech si zato platí !

veronikakos
27. mar 2025

@kavasmliekom ak by rozmýšľali farári takto tak by asi nemohli byť farármi