Prispievate žobrákom?
A bezdomovcom? Ja som prispela a muz ma ofrflal ze kto jemu da?! Ale ved ked mam tak dam nebudem mat nedam.. Či?
Nedávam. Kedysi som dala a potom som pána videla piť pivo a fajčiť, odvtedy nedávam, ked ma na také veci, nech si kúpi jedlo radšej, ja budem svojim deťom od trhať aby pan mal na také závislosti?
@heln och to je strašné, ako sa niekto dokáže takto prizivovat na ostatných a využívať ich dobrotu. . Aj u nás bol jeden, o palice dedko, pýtal peniaze, aj som mu dala a potom on vraj všetko do automatov nahadzal, ale prosil ted a poriadne, ako nemá na taxík domov a tak, že ho noha boli, nedostane sa pešo. Keď som ho poslala na mhd, tak ma preklial.
Dávam jedlo.
Už sa mi pár krát stalo, že niektorí zrazu že "oni nepotrebujú, nechcú jedlo.." že vraj iba pol eura stačí. 🤣 tak takým nedávam nič. Peniaze proste nie.
Ale keď vezme jedlo, napr pizza rožok, tak niekedy kúpim ešte nejaké ďalšie. Alebo raz ma jedna pani pýtala, že potrebuje pre deti jedlo, že nemá - opýtala som sa jej, že čo konkrétne. Čakala som, že to bude nejaký odrb, že povie niečo drahé alebo zbytočné a ona pomaly s plačom že "si prosí múku alebo zemiaky", tak takým pomôžem, lebo ti sú skutočne chudobní chudáci.
Minulý týždeň som jedného pozvala na pivo z plastu na futbalový zápas.. muž mu ponúkol dve cigy. Chlapík mal vraj zrovna narodeniny a dokonca jeho birmovny otec bol Michal... bolo to na Michala...či vravel pravdu neviem, ale mal celkom prehľad , dokonca povedal že by nevolil Kotlebu. Urobila som to prvý krát, bolo to také spontánne
Áno, prispievam. Beriem to tak, že som mala vo viacerých ohľadoch v živote šťastie (biela, zdravá, z fungujúcej rodiny, bez finančných problémov, v spokojnom manželstve, so zdravými deťmi,...). Takže - dávam žobrákom a na hocijaké zbierky. Jednoducho, mňa to -1€ nezabije a jemu možno pomôže.(alebo si s tým 1€ bude ničiť zdravie lacným chľastom, jeho voľba).
Radšej prispej organizácii čo im pomáha alebo ak poznáš rodinu čo je na tom naozaj zle nie vlastnou vinou. Žobrákom na ulici nie, väčšinou sú to smejdi prizivujuci sa na ľudskej solidarite rovnako ako babičky stojace každý deň pred lekarnou že im chýba 5 eur na lieky alebo ksichty na stanici čo celé roky nemajú na lístok do Martina.
Darovať skôr jedlo
Aj ja prispievam a co. 1-2€ ma neznicia. Nevravim,ze kazdemu dam,koho stretnem,ale prispejem. A uz je na nom,co s tymi peniazmi urobi. Mne tiez zamestnavatel neprikazuje ako mam nalozit s vyplatou. Prispievam aj ludom,o ktorych ozaj viem,ze su v nudzi napr cez portal ludia ludom a podobne. Sme ludia,mali by sme si pomahat.
Ja ak, tak kúpim niečo na zjedenie.
@marca12 akurát im pomáhaš k alkoholizmu a dlhšiemu utrpeniu na ulici. Lebo na 99%si kúpia alkohol, cigarety, alebo niektorí drogy. Tým im moc z toho v nepomôžes. Lepšie by si urobila ak dáš na nejakú organizáciu pre bezdomovcov, ktorí im naozaj zabezpečia co potrebujú.
minule som si v Lidli kúpila kávu z toho ich automatu a keď som vyšla von, tak tam pán predával Notabene. O časopis som záujem nemala: Celý čas, čo som skladala nákup do auta ho pozorovala moja 7 ročná dcéra, po chvíli za mnou prišla, či jej dám peniaze, že by chcela kúpiť kávu pre toho pána, ktorý tam asi stojí celý deň... Dala som jej to moje cappuccino a povedala nech mu ho zanesie, že ja si dám inokedy. Šťastnejšieho a vďačnejšieho človeka som dávno nevidela...
Keď dôjde niekto vypýtať, tak mu dám.. je mi úprimne jedno, či to bude na chľast alebo na deti. Choď ty a vypitaj si od cudzieho... tú odvahu oceňujem. Samozrejme odtiaľ potiaľ
Bezďáctvo je určitý typ slobody. Odporúčam knihu Nadne v Paríži a v Londýne
@stastnystastlivec knihu pozriem
Muž má pravdu. Kto jemu len tak niečo dá?! My si musíme zarobiť prácou. My sme napríklad takým ľuďom nie raz ponúkli, že môžu prísť upratať stavbu a podobne, aby si zarobili a viete aké boli odpovede? Ďakujem nie a výhovorky prečo nie.
Sem tam kúpim notabene a keď stretnem v meste bezdomovkynu je to taká starsia pani tak jej viem kúpiť niečo teple na jedenie napríklad malú pizzu
Ano dam, oni nemozu za to v akej situacii sa ocitli.
Pomáham inak. Darujem šaty niekedy aj nové. Pomôžem keď niekto potrebuje. Ale som single mama moje deti tiež potrebujú a kto im dá?
niekedy ano niekedy nie. no musim povedat, ze si skor vyberiem, komu dam alebo nie. u nas su uz take zname tvare, ktore proste aj keby mohli ist nieco robit tak nepojdu
Dávala som ale už to nerobím. Mám dojem, že pred obchodom už ani nemôžem vystúpiť z auta bez toho, aby ma niekto žiadal o peniaze. Raz sa mi dokonca stalo, že sa dva pohádali, ktorý ma oslovil prvý. Nechala som ich tak a išla preč. Raz ma neskutočne pred školou vytočil chlap, ktorý bol relatívne slušne oblečený, vypasený... Že či nemám nejaké peniaze, že bude so mnou jednať úprimne a chce si kúpiť cigarety. Trafil blbý deň a strašne som mu vynadala... Ale zas v lete som bola v obchode, na parkovisku sa ku mne blížil bezdomovec, už som sa v duchu stihla obrniť, ale prosil ma o fľašu vody, bolo veľmi horúco, samozrejme som mu vodu kúpila, tiež nejaké jedlo. Pekne sa poďakoval. V zime som zas kúpila teplý čaj, tašku s jedlom a miesto ďakujem povedal: "a peniaze sú kde?" Takže peniaze už nedávam vôbec a aj to jedlo si vyberám komu...
@hortenziaj prispievam aj organizaciam
Prispejem eurom dvomi kedy ako, ale vacsinou ked niekoho takto vidim pred obchodom, kupim potraviny a mineralku, ked to vezmu, viem, ze su to ludia v nudzi, ktori su za to vdacni, ak nie, viem, ze su to proste nenapravitelni ludia, ktori uz idu iba za jednym cielom..

Viem, že tak nedopadnem, pretože robím všetko možné aj nemožné, aby som sa tam nedostala. Pozri si príbehy tých ľudí- usilovne na tom pracovali celý život, aby skoncili tak, ako skoncili. Jeden z miliona ma smolu a dostane sa na ulicu nahodou.