icon

Problémy so zálohovaním obalov po dátume spotreby

casopis1
26. feb 2025

Dnes ráno som sa rozhodla vrátiť prázdne PET a plechovky do zálohomatu, mala som plné vrece zálohy
no akotak vhadzujem vyskočí mi na displeji pri každej
zálohy toto (fotka) . Neviete si predstaviť ako som sa rozčúlila , chodila som k zálohomatu k zálohomatu.
No po rozhovore s pracovníkom jednej prevádzky som to vzdala a vyhodila som vrece s neplatnú zálohou do koša.

,,zálohované obaly ktoré majú po dátume spotreby nápoja sa už nedajú zálohovať,,

Čo si o Tom myslíte vy?

Problémy so zálohovaním obalov po dátume spotreby
casopis1
autor
27. feb 2025

@maxik24 hmm neviem čo by si ty robila na mojom mieste keby ti to ukazovalo na automate pri každej fľaši a plechovke.

patka06
27. feb 2025

@casopis1 zamyslela by som sa nad tým ako dlho stáli tie obaly u mňa doma.

ukulela
27. feb 2025

@casopis1 nie je mozne, aby si prisla s vrecom obalov a ukazovalo to iba a len tebe pri vsetkych, pritom obaly su OK v predaji. moze byt nejaky vypadok a chyba v systeme, ale to pre vsetkych a vedelo by sa to. nie ze iba tebe a v celom meste a nikomu inemu. takze ak mas 40 flias, co stali niekde v restike 2 roky vo vreci a uz su davno mimo predaja, tak nie, take nevratis.

gab1sol
27. feb 2025

@gejb ja v tom vidím význam aj tak - plasty sa majú separovať. To zálohovanie malo byť motiváciou. A ak mi už fľaše nezoberie, mám ich plné vrece, tak ho nehodím do komunálu, ale rovno do plastov, však to mám pekne vytriedené. A to je zmysel toho celého.

misanthropicdann
27. feb 2025

@casopis1 na čiarovom kóde nieje nikde zapísaná informácia o dátume spotreby takže to nijako nesúvisí.
Čo sa mohlo stať že začali vyrábať nové nápoje a tie staré so starým čiarovým kódom sa prestali predavať a teda sa upravili zalohomaty na nové kódy a preto staré neberie

ekira1
27. feb 2025

@casopis1 fľaškomat má čítať dátum spotreby na obale? Vážne? 😄 no tie vody majú dátum spotreby dva roky, ponaučenie, kúp, vypi, odovzdaj..

ekira1
27. feb 2025

@zuzanka.zuzu nechápem, displej napíše, že obal sa už nepredáva a ona z toho pochopí, že sa nevykupuje, pretože je po záruke..

maxik24
27. feb 2025

@casopis1 co by som urobila? Ja jednoznacne citala s porozumenim 🙏 pretoze nic take ti flaskomat nenapisal, co pises ty.

natiblaskova
27. feb 2025

Ja neviem odovzdať zas hell kávové plechovky a neboli po spotrebe.

veronikaszabova
27. feb 2025

@natiblaskova ved na nich nie je Z,tak preco ich chces odniest do zalohomatu?? 🤷

""Zalohovanie sa bude týkať všetkých nápojových obalov obsahujúcich viac ako 80 % vody, ktoré sú balené v plastových fľašiach alebo plechovkách s objemom 0,1 až 3 litre. Zálohovať sa nebudú plastové ani kovové obaly od mlieka a mliečnych nápojov, sirupov a alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 15%"

patka06
27. feb 2025

@natiblaskova tie nie sú zálohované, patria do triedeného odpadu

rozculena
27. feb 2025

@natiblaskova ale tu vôbec nejde o spotrebu🙄

alyson29
28. feb 2025

Panebože 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

mateson2004
28. feb 2025

Nečítala som všetko. Mne keď sa toto párkrát stalo, tiež som nadávala, než som zistila že sme fľašu kúpili na Morave lebo v Rakúsku a nemá Z🤦 Ale boli sme vrátiť plast dva týždne dozadu a stalo sa to aj pri fľaši kde Z bolo. . Tak neviem, ja to nejak neriešim, hodím do odpadu. Ale aby sa to stalo pri vreci fliaš, to sa,mi nechce veriť...

rozculena
28. feb 2025

@mateson2004 ktovie,kde to vrece a ako dlhý čas stálo.

natalka13
28. feb 2025

@zuzanka.zuzu niektore skoly to deti ucia /vacsinou len sukromne/
To tu mas na koni tyzdenne dotaz na uz urobeny citatelsky dennik, lebo helikoprerova matka to ide urobit za dieta, pardon opisat.🙈
Niekomu je tu divne aj separovanie 🤷‍♀️
No co uz- vivat slovakia

evaachesa
28. feb 2025

Odkiaľ si vyhrabala tie fľaše keď komplet všetky už boli po expiracii? Veď taká malinovka je poriadna chémia čo vydrží v kľude aj 2-3 roky ..to znamená že tie obaly za ten čas mohli dávno zmeniť a preto ti ich automat nevzal. 🤷

trisha_r
1. mar 2025

@casopis1 ja som si myslela že tieto debilné fľaše sa zalohuju,lebo ideme zachraňovať planétu ... Tak vlastne to vyzerá že je to zasa iba niekoho O J E B.... Lebo potom by nikoho netrapilo,že sa ten produkt už nevyrába , ide predsa o to aby sa plast nedostal do prírody. Celé je to trápne, aj s celou EÚ.

rozculena
1. mar 2025

@trisha_r výrobca občas zmení tvar fľaše.Najprv sa predajú všetky staré zásoby a potom sa naskladnia nové fľaše.Napriek tomu,že staré sa už nepredávajú,tak minimálne pol roka sa ešte vykupujú,čo do toho pletieš EÚ.Autorka odniekiaľ vyhrabala bohvie ako staré fľaše a teraz sa rozčuľuje úplne zbytočne a ty s ňou.

natalka13
1. mar 2025

@trisha_r hmmm pochopila😂🙈

cina1
1. mar 2025

@trisha_r presne toto aj mne hned napadlo

lenkakravcova
1. mar 2025

@casopis1 mne to čo sa ti stalo, príde blbé z princípu. Pri kúpe tých nápojov si zaplatila za zálohovanie. Tým pádom by mal byť obal vratny až dokiaľ ide prečítať EAN kód, to znamená do rozpadu obalu. Kto si potom nechá peniaze za takéto fľašky?
Nejde o veľa. Ale ten princíp by mal byť dodržaný. Zalohujem, zaplatím, vrátim fľašku vrátia zálohu. Kľudne aj o 10 rokov. Veď tým, že ju máš dlhšie doma, tak len tvoja záloha stráca (infláciou). Je nespravodlivé že si to firma na zálohovanie nechá len tak. Mne osobne sa to nepáči a nahnevalo by ma to.

gab1sol
1. mar 2025

@trisha_r aký O J E B? Však nejde o samotné zálohovanie, ide o separovanie. A ľudia to nerobili, tak sa prišlo s motiváciou. Pretože za peniaze vedia zrazu aj fľaše vytriediť. A pritom ich stačilo separovať a hádzať do plastov.

luliu
1. mar 2025

@natiblaskova nejde, lebo nie sú zálohované

natiblaskova
3. mar 2025

@luliu ale zálohu som platila 😅

luliu
3. mar 2025

@natiblaskova za kávu v plechovke určite nie

mandarinka555
3. mar 2025

@natiblaskova Netáraj...

veronikaszabova
3. mar 2025

@natiblaskova netrep koniny prosim ta

natiblaskova
4. mar 2025

Kokso naschvál kúpim a od fotím blok 😅

luliu
4. mar 2025

@natiblaskova má na sebe Z? Ak áno, musia ti to vziať, ak nie automat, tak treba ísť na centrum pre zákazníkov. Ak nemá Z, nie je zálohované