icon

Progresívne Slovensko - nevidím plusy

2. okt 2023

Baby keďže máme už po voľbách... mňa by zaujímalo v čom vidíte plusy v strane PS. Ja úprimne patrím v tým konzervatívnejšim ľuďom, ktorí sa boja tejto strany. Niesom nejaká zakomplexovana puritanka. Dokonca nemám nič proti manželstvám rovnakého pohlavia, ani proti adopciam deti týchto párov. Veď v detských domovoch vyrastá kopec deti, ktoré nezažiju rodičovskú lásku a mali by nádej ju zažiť možno s dvomi mamy. Čoho sa ale bojím je, že moja 16 ročná dcéra by mohla ísť bez môjho vedomia a bez nejakého oboznámenia s možnými následkami na potrat. Môj pohľad je, že ak budú potraty v tejto forme, tak tí mladí ľudia budú len viac nezodpovední. Veď prečo si zakaždým dať pozor, keď by sa vlastne nič hrozne nestalo.
Ďalšia vec, tie pohlavia.... kde končí len zmena rodu a kde začína psychická choroba? A hlavne, pre deti ju puberta beztak zložita. Každý chce byť iný, mať svoj štýl.... to ozaj budú tie decká rozmýšľať o svojom rode? Akože jedna vec je takých ľudí rešpektovať, ale to by mal byť taký nejaký celoplošný rešpekt voči komukoľvek ( chorý, hendikepovaný, čierny, škaredý, tlstý) Ja sa v tých rodoch nevyznám, budem rada ak mi to tu zo svojho pohľadu vysvetlite a možno si poviem, že ok máte pravdu.
Toto sú pre mňa také tie strašiaky, neviem si to vôbec predstaviť. Preto budem rada ak mi tunapíšete dôvod prečo ste ich volili. V čom sú tak dobri.
Ďakujem ❤️

babulkomale
2. okt 2023

@h2 aha tak.

ruxandra
2. okt 2023

Slovensko ma ovela vacsie problemy a vsetci sa napriek tomu furt navážajú do lgbti a pod. Pricom, tí, čo dostali do parlamentu tieto veci ani riesit nebudú, uplne zbytocne sa toho bojíte, mam pocit, ze toto uz mali kedysi v programe aj SaS a tiez sa to ani len do parlamentu na prerokovanie nedostalo, napriek tomu, ze SaS tam bolo, nic z tohto neriešili a riesit sa to rovnako nebude ani teraz. Iba niektore strany mali potrebu postrašiť poslabsich jedincov, lebo nic ine a závažnejšie na PS nemaju. PS ma v programe ovela viac bodov a treba si prečítať aj tie a nie len toto, cim strašia ine strany (ktore tiez vedia, ze tohto sa vobec bat netreba).
Takže autorka, skús si prečítať program na stránke PS a nie na stránke fica ci uhrika 😉 a potom sa pýtaj, ked niečomu nebudeš rozumieť. Lgbti nas z biedy nevytrhne a to su si vedomí aj v ps, ale očividne voliči inych stran to nevedia pochopit a boja sa niečoho, co sa ich nijak nedotkne (potraty detto, bosorka sa vratila, takze sa budu práva ženám len brat a nie davat 😉 )

yoxinka
2. okt 2023

@chodec15
Pozri okresy v ktorých Matovič vyhral a pochopíš, kde nahrabal hlasy.

la_dolce_vita
2. okt 2023

sú oveľa väčšie problémy ako homosexualita, potraty a zmena pohlavia... toto by si mali ľudia uvedomiť. Najmä na SK máme problémov až až... PS sú moderná strana, tak riešia aj túto problematiku, ktorá sa rieši v modernejších krajinách, proste vývoj sa nezastaví. U nás nehrozí aní potratová tabletka, tak čo potom tieto veci, vôbec to nie je u nás aktuálne. Ale na strašenie ľudí očividne zaberá veľmi dobre, ach jaaj...

zeldia
2. okt 2023

@viestta ja sa ti pod to co si napísala aj podpíšem. Sám bych to nerekl lépe. 👍

andreakotesova
2. okt 2023

Tých 500 eur bolo podmienené tým, že ich rozdá len v prípade, ak bude vo vláde a tam teda nebude. K Uhrikovi sa radšej nevyjadrujem... 😅

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
la_dolce_vita
2. okt 2023

takže stačí byť slušný.... takých slušňákov by bolo a pritom... napríklad Raši, fešák k tomu... ale veď aj Šimečka je slušný, kultivovaný, ale u neho to zrejme nestačí... 🙂

slovakboy
2. okt 2023

Vysvetlím ti prečo sanebojim zmien pohlavia a ani potratov a ani homosexuálov.
Homosexuáli tu boli vždy. Každý nejakeho poznal, videl ze to musí skrývať, niektorí sa im smiali, niektorí ich považovali za chudákov, ľutovali ich apozerali sa na nich ako na chorých v tomto smere. Nemohli normálne žiť v heterosexuálnom manželstve, niektorí ano ale mali z toho problémy keď zistili ze ich viac ťahá rovnake pohlavie. Poznám aj ženu, ktorá opustila dobrého muža a sve deti len preto lebo sa zamilovala do ženy. Odsúdenia hodne? Určite to nechcela. Z dlhodobého hľadiska je to pre tých ľudí silné a trápenie. Môžme to nechať tak ako bolo a pokračovať v ich tichej ale neoficiálnej akceptácii a zaradiť ich medzi chorých a divnych. Nič ale od nás nechcú nič nám neberú žiadne práva nám neberú len si chcú uplatniť tie svoje. Veľmi sa mi páči toto jednoduché vysvetľujúce video od Maštalíra.

https://www.youtube.com/watch?v=iXmXCsSFo6Q

Ty vravíš že s nimi nemáš problém tak to je dobre a píšem to skôr pre iných. V ďalšom vysvetlím pohlavia.

majla87
2. okt 2023

Autorka, nevyznam sa velmi, ale cim su pristupnejsie potraty vo vyspelych krajinach, tym je tych potratov menej. Deti kvoli tomu, ze je tu taka moznost, urcite nebudu menej zodpovedne. Ano, budu niektori sexovat, ano, niektorym sa podari aj otehotniet. Ale zakladom vsetkeho je osveta a nie zakazovanie. Na to maju v prvom rade rodicov. A keby sa aj nahodou stane, ze dcera otehotnie a rozhodne sa podstupit potrat (s tvojim ci bez tvojho vedomia), nastupuje lekar, ktory toto bude mat pod palcom, aby vysvetlil co sa bude diat s jej telom a ake to moze mat nasledky. Bude poucena, deti nad 16 rokov su uz celkom vyspele, aby si to vedeli skalkulovat a vyhodnotit situaciu. A myslim ze dieta, co ma dobry vztah s rodicom, ho touto skutocnostou (nezelanym tehotenstvom) oboznami a bude hladat podporu. Dieta co ma zly vztah s rodicom, tak tam myslim ze ani sam rodic by nebol nadseny tehotenstvom a sam by bol skor za potrat. Ale vsetko je to o rozhovoroch, osvete a hlavne aby boli aj taketo metody pristupne, pretoze to ma mensie nasledky ako kyretaz..

panda21
2. okt 2023

Tak napríklad, mňa zaujali viaceré veci.
Pôrodníctvo - chceli preskúmať všetky pôrodnice, ktoré majú nálepku baby friendly, lebo veľa ich má iba na oko a klame tým rodičky. Chceli aby jeden človek (PA), sa starali o ženu pred tehotenstvom, počas - aj by rodila PA a nie lekárka, a po pôrode. Ambulantné pôrody sú tiež iba plus. Zriadiť centra pôrodnej asistencie a pod. Proste som mala pocit, že sa konečne niekto zaujíma o prirodzene, rešpektujúce pôrody, kedy by ženy neboli iba telce na páse..
Ďalej školstvo - finančná gramotnosť v osnovach na strednych školách. sexuálna a vzťahová výchova. Kedy by sa deti učili aj o sexuálnom obtazovani. Ja viem, že pre mnohých je to príliš, ale je väčšia pravdepodobnosť, že dieťa bude obťažovane doma, rodinným príslušníkom. Čiže sa takéto deti nemajú odkiaľ dozvedieť, že toto z ich telom nemá robiť NIK, ani mama, ani otec, ani súrodenci.. A tie čísla zneužívaných detí sú fakt alarmujúce.
Možnosť flexibilného pracovného času, mamičky by to fakt ocenili. Možnosť otcovskej dovolenky aj na iného príslušníka ako otca. Flexibilny rodičovský príspevok na 2 alebo 3 roky (v Čechách to funguje už dávno). Možnosť odložiť si trocha RP na čas škôlky. Výživné garantované štátom, čiže štát by vyplacal výživné, a rodič povinný platiť výživné, by platil štátu. To by pomohlo mnoho mamickam, kedy cez výživné sú dosť vydierané otcami, alebo ich neplatia vôbec.
Mali tam dosť dobrý program zameraný aj na právny štát, na zmiernenie paragrafu 363,vďaka ktorému nie je Fico stíhaný.
Aj antikoncepcie a sterilizácie zdarma mi prišli ako celkom dobrý nápad. Lebo ľudia keď chcú, súložiť budú, ale aspoň zodpovedne. Čím menej neželaných tehotenstiev, tým menej dani na RP, čiže sa to dosť vyrovná. Kondómy do 25r zdarma znížia riziko prenosu chorôb. Znova, teenegeri keď budú chcieť, súložiť budú, ale takto aspoň bezpečne. Interupcie sú také schodné pre mňa. Na jednu stranu áno, aj tabletky super. Že by nebol potrebný súhlas rodiča je pre mňa také rozpoltené. Na jednu stranu viem, že by niektoré mami donútili si to dieťa nechať, aj keby ho nechcela, čo nie je správne. Ale zasa si nemyslím, že by mladé dievčatá chodili na interrupciu ako pre rožky. Je to záťaž, operácia, nemocnica, narkóza, predoperacne vyšetrenia.. A vďaka antike zdarma, by mohli byť chránené, a nemuseli by nič takéto riešiť. Neviem. Na jednu stranu áno, na druhú nie.
Registrované partnerstvá o tých ani písať nemusím. To by som zlegalizovala hneď, teraz. Aj rovnosť rodičov rovnakého pohlavia. Príde mi choré, aby vychovávali dve ženy dieťa 10 rokov, jedna z nich umrie, a keďže druhá nie je nikde zapísaná, odtrhnu dieťa od druhej mami, od rodiča ktorého miluje, do detského domova.
Operácie trans ľudí sú aj teraz. Len ich povinne kastrujú, čo je úplne mimo ľudské práva. Oni nechceli povoliť niečo, čo neexistuje. Iba chceli pozmeniť zákony, aby to nebolo také neľudské.
Plus sú orientovaný na EU, to je budúcnosť.
Momentálne sme dosť prepieraný, prirovnávaný k rusku, Maďarom, poliakom. Keď budeme jedna ruka s Ruskom, veľa zahraničných investorov odíde. Česko sa už tiež vyjadruje na výhru Fica a nie moc pozitívne. Proste miesto kroku vpred, sme zasa spravili 40 krokov späť.

majla87
2. okt 2023

A k tym rodom- kazdy sa istu dobu hlada, kto je vlastne "on sam". To je normalne. No na operaciu na ine pohlavie ti predsa nepojde nikto, kto o tom nie je na 100% presvedceny. Takze polemizovat o tom, ze sa tu zacne hufne preoperuvavat na ine pohlavie, alebo ze zrazu bude kazdy druhy sa citit ineho pohlavia, to je fakt trosku pritiahnute za vlasy. To sa tyka tak maleho percenta (skor promile) ludi, ze nema zmysel vobec nad tym rozmyslat, pokial sa to teba alebo tvojej rodiny netyka. To fakt zahod za hlavu.

estellas
2. okt 2023

Tie potraty sa tam spomínajú ale, ja si myslím že by to aj tak neprešlo takže zbytočne sa autorka obávaš. Ostatné strany by za to nehlasovali takže netreba šíriť paniku.Veď zákony by neurčovala len oni. Asi si myslela toto:

,,Presadzujeme progresívny zákon o interrupciách, ktorého hlavným cieľom je zabezpečenie dostupnej interrupcie pre všetky tehotné osoby, ktoré sa pre ňu rozhodnú. K tomu patrí odstránenie čakacej lehoty, zrušenie povinného poučenia nad rámec informovaného súhlasu nevyhnutného pre výkon medicínskeho zákroku, zrušenie 6-mesačného obmedzenia od posledného prerušenia tehotenstva (upravené 15.9.), ale aj povinného súhlasu pre neplnoleté osoby.''

Je to skopírované z ich stránky priamo z programu.

yelena159
2. okt 2023

@autorka Tak dúfam, že tvoje dieťa nebude takto "choré", lebo mať takúto netolerantnú matku, bola by som z toho smutná. A mysli si čo chceš, nie je to psychická choroba.

panda21
2. okt 2023

@majla87 a pritom, to sú mesiace u sexuológa, psychológa, dlhé veľmi dlhé roky hormónov.. To si nikto len tak ráno nepovie, že idem na hormonálnu, náročnú cestu.

slovakboy
2. okt 2023

Pred niekoľkými som videl pekný dokument alebo reláciu na Českej televízii kde si moderátorka pozvala do malého divadla hostí ľudí a rozprávala sa tam o zmenách pohlavia s odborníkmi psychológmi psychiatrami chirurgovi. Odrazu z hľadiska pozvala na pódium jednu ženu obyčajná ženička stretnete na ulici možno 40 45 ročná. Kľudne si ju viem predstaviť ako znaku taškami veci z obchodu a A vari za správu. Žiadna krásavica žiadne silikóny obyčajná úplne. Začal hovoriť o tom ako bola chlapec ako sa vždy cítila byť dievčaťom ako ste kvôli tomu mala problémy psychické škole ako išla na vojenčinu a potom po revolúcii už mohla o tom začať trošku rozprávať. Keď sa rozhodla ísť do zmenu pohlavia musela prejsť minimálne ročný alebo až dvojročným testovaním psychiky chodila po psychológov pripravovala som blato a mala stále sa možnosť rozhodnúť či áno alebo nie. Odborníci súčasne posudzovali či je vhodný Adept psychickej stránke Na zmenu pohlavia. Keď sa rozhodlo že môže ísť na zmenu pohlavia tak potom ďalší rok brala lieky hormonálne ktoré ju začali meniť na ženu. Až na konci absolvovala chirurgický zákrok. Popri nej tam sa zhovárala tá moderátorka aj s jej psychologičkou aj s jej Hormonal do lekárkou aj s tým chirurgom ktorý podpisoval ako sú také operácia robí. Keď to všetko skončilo tak znovu pozvala z hľadiska na pódium jedného tiež kolo 40 až 50 ročného pána taký obyčajný bol plošinku aj pupok rovnako ako tá žena bol úplne na nerozoznanie od obyčajných chlapov v jeho veku. Tiež rozprával svoj príbeh ako bol najprv dievčaťom a podobne ako tá žena aj on prešiel takýmito procedúrami Psycho testov cez rozhovory s psychológmi s prípravu hormonálnu liečbu a operáciu. Obaja boli neskonale šťastný za to že ich celá tá Procedúra vyliečila s trápenia. Áno môžeme si povedať nevyliečiteľnými chorobami a žijú nejako. Aj ty to mohli žiť aj bez týchto operácii. Ale ja si myslím že ak existuje vedecká metóda na riešenie trápenia hociaké choroby hociaké nenormálnosti pretože nechcem povedať normálne keď sa muž cíti ženou. Ide o to že sme tolerantný a chápajúci. Spoločnosť ktorá vie tolerovať ktorá vie pomôcť svojím uboleným členom a menšinám je na vysokej úrovni s Ladis K vývoja. Teraz spoločnosti na celom svete v tom vyspelom svete prechádzajú takýmito zmenami a konzervatívny ľudia sa toho boja tak ako sa báli všetkých iných zmien v minulosti. Nevyzerá to že by sa Amerika kvôli týmto zákonom vstávala dnes slobodnej show alebo že by to spôsobovalo nejaké problémy v spoločnosti nebodaj znižoval Pôrodnosť. Príčiny demografického poklesu sú iné. Už aj také krajiny nejako Španielsku a Taliansku majú inštitút registrovaného partnerstva. V praxi takáto zmena pohlavia prechádza príslovka kontrolu a nemôže si to urobiť niekto len tak načierno a nebodaj malé decko ktoré sa dnes rozhodne že chce byť dievča a zajtra chcem byť zas chlapec. Tak toto nebude fungovať aj keby to v PSK chcela tak to spoločnosť nebude akceptovať. Rovnako aj adopcie detí takýmito pármi budú veľmi ťažké. Aj hetrosexusli to majú ťažké. Prosté nemôže sa stať nejaký psychicky chorý alebo neschopný človek vychovávať deti dostal dieťa na adopciu. Preto sa týchto veci nebojím a chcel by som aby sme sa pripojili vyspelé mu svetu a aby som vaša spoločnosť stále viac tolerantnou aby sa v nej viac ľuďom žilo dobre a nemuseli trpieť len kvôli tomu že väčšina ktorej sa to ani netýka to nechce. Potrat ty šestnásťročných neviem či budú možné. Viem že PS spolu sa vyjadrilo že deti do 18 rokov sa nič z týchto veci horespomenutych nebude týkať a že to len o nich roznášajú dezinformacie. Neviem či som ti trosku objasnil dôvody a zahnal obavy.

sara07
2. okt 2023

v prvom rade by si si mala prečitat ps volebny program na ich stránke,nie vytrhnuté prekrutené fakty
aký je rozdiel ked ti nepovie o tehotenstve 16 a 18 ročná ? každy rodič by mal tak viest dieta aby mu bolo schopne povedat o takejto závažnej veci, nie všetko riešit zakazom a prikazom
skutočne si prečitaj citujem ich programu kde tu máš písané o potrate

Presadzujeme bezplatnú antikoncepciu a núdzovú tabletku hradenú z verejného zdravotného poistenia. Navrhujeme, aby boli všetky hormonálne antikoncepčné prípravky viazané na lekársky predpis a tiež aby boli vnútromaternicové teliesko a sterilizácie plne hradené z verejného zdravotného poistenia. Okrem toho tiež navrhujeme preplácanie tzv. núdzovej tabletky, po ktorej Slovenky siahajú len v krajných a urgentných prípadoch. Zároveň chceme, aby boli nehormonálne formy antikoncepcie dostupné v lekárňach zadarmo pre osoby od 16 do 25 rokov.

maca1984
2. okt 2023

Pretože sme sa najviac stotožnili s ich volebným programom /tým oficiálnym a nie nejakými drístami falošnými/ čo sa týka školstva a zdravotníctva.
-pretože sme chceli,aby sa krajina "posunula" vpred, nie aby stagnovala či dokonca cúvala
-pretože sme za to, aby homosexuáli mali práva ako heterosexuáli. /keď majú rovnaké povinnosti-prečo nie práva? "
-pretože sa nebojíme toho, že by tu zrazu pobehovali ľudia, čo sa ráno zobudia ako Mara a na druhý deň z nej bude Fero.
okrem tohto to skvelo zhrnula
@panda21

sara07
2. okt 2023

konkrétne tu máš link
https://progresivne.sk/programy/porodnictvo/

nájdi mi tam to čoho sa bojíš nikde sa to čo píšeš nepíše, je smutné že si to nik neoverí le

majla87
2. okt 2023

Ako pise @ruxandra , konkurecne strany vytahovali len take body, ktorymi konzeravtivnejsich ludi pekne postrasili, clovek mal pomaly pocit ze PS riesi len potraty a lgbti (a este aj to cele preformulovali tak, aby to znelo desivo)...

queen_mary
2. okt 2023

Ja zasa nechapem,.preco kazdy hned mysli na lgbt, ked sa spomenie ps 😀

autor
2. okt 2023

@panda21 super,takto som to chcela vysvetliť. Ďakujem ❤️

queen_mary
2. okt 2023

@ruxandra boze presne toto. Akokeby mali len to v programe

sofiia87
2. okt 2023

Poprve, sanca, ze PS zostavi vladu je zial miziva, bude nam tu vladnut prepity mafian, ktory ako prve prekope prokuraturu a sudnictvo, vyhrabe vsetko svojich kamosov z basy a poisti seba.
K tvojim otazkam, zmena pohlavia je siahodlhy proces, ktory prebieha pod dozorom psychiatrov a psychologov, nerobi sa zo dna na den. Samotnej operacii na zmenu pohlavia predchadza dlha hormonalna liecba, ver ze to naozaj nepodstupi niekto len pre nejaky rozmar.
Pokial viem, ziadne potraty od 16 tich rokov nikde v programe nemaju, jedine nehormonalnu antikoncepciu pre ludi od 16 rokov zadarmo. V dnesnej dobe sexuju 13 rocne deti, na tom, ze budu mat ochranu k dispozicii zadarmo nevidim nic zle. Je to urcite lepsie ako mat kopec neplnoletych slobodnych matiek.

slovakboy
2. okt 2023

Ospravedlňujem sa za môj príspevok diktoval som ho cez aplikáciu a domrvil kopec slov. Už som to nevedel zmeniť. Dúfam že hlavna myšlienka je zrozumiteľná. Ďakujem za pochopenie.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
estellas
2. okt 2023

@sofiia87 majú tam že chcú aby neplnoletý k interupcii nepotreboval súhlas rodiča.

sara07
2. okt 2023

@estellas kde konkrétne daj screen z ich programu

panda21
2. okt 2023

@sofiia87
@sara07 zrušenie 6-mesačného obmedzenia od posledného prerušenia tehotenstva (upravené 15.9.), ale aj povinného súhlasu pre neplnoleté osoby.

estellas
Autor odpoveď zmazal