Prosim Vás o radu ako prežit z výplaty
Ahojte všetci strašne rada by som bola keby ste mi niekto pomohli.. hladame s partnerom nejake byvanie no problem je ten že nemame dostatok financii aspon čo si myslim ja... chceli by sme sa osamostatnit no najom bytu stoji 350eur minimalne + strava 200eur čo som počitala + platby za mobil, auto a neviem čo iné. Prosim baby pomôžte mi čo mam robit ? ako sa to da zvladnut ? ja som na vyške občas zarobim cez leto nejake peniaze a môj partner zarobi 600eur mesačne
@tinaa64 ja som si to na, rozdiel od teba odzila, takze realna som tu ja....byty boli druzstevne, ktore si.splacala cely zivot, po revolucii v 89 sa tieto byty doodkupovavali, potom boli statne, tie dostavali funkcionari, uradnici, policajti atd. a samozrejme vysoky komaci a potom boli podnikove, to znamenalo, ze si v danom podniku musela odrobit xy rokov...ked.si.odisla musela si z bytu prec...po sociku si mohla byt odkupit...praca?..nie, pracovat nemusel kazdy, poznam vela ludi, zien, ktore nepracovali, videla si film dukla 61..presne rak to bolo, zeny nemuseli vsetky pracovat...a za statne a podnikove byty si platila najomne...takze, ziadne zadarmo nebolo...
@martinka150 ja netvrdím, že sa to nedá. Len sú tam určite komplikácie, ktoré treba najprv vyriešiť a určite to nie je také jednoduché, ako to tu prezentuje.
@slimstar my sme si tym presli, a nie, nie je na tom nic komplikovane
@slimstar nie, vlastne byty neboli, boli po 89 pred boli len vlastne domy, byty nie
@martinka150 keď myslíš, ešte sa ti niečo nestalo, keď už sa o tom bavíme. Takze nemôžeš hovoriť hop, keď si sa v takej situácii neocitla, napr s úmrtím, alebo z invaliditou.
@evittam no...evidentne nue je vsetko rak ako pise...
@slimstar nemyslim, ze s tym banky maju nejaky zasadny problem, ak predajna cena nehnutelnosti pokryva hypoteku
@erikavesela tak ako to, že tetka podomnou vlastní ten byt už vyše 50 rokov??????????
@slimstar neviem o com teda pises, bavime sa o predaji nehnutelnosti s hypotekou. Keby sme mali mysliet na to ze sa nieco stane umrtie atd tak mozme sa robno hned zakopat lebo nic nedosiahneme
@tinaa64...vies na pripad, ze manzelovi sa nieco stane a zene.ostane hypo na.krku existuje poustka
@martinka150 reagovala som na príspevok, že keby sa jej niečo stalo, tak by urobila to alebo hento. A keby si nemala tu hypo dostatočne splatenu, resp by sa ti to nepodarilo predať za takú cenu, akú by si chcela, ( zostalo by ti malo na akýkoľvek byt) a k tomu by sa ti stalo niečo strašné a teraz hneď by si to musela riešiť? Tak by to nebolo také ľahké, ako to tu niektorá predložila.
@erikavesela jasné, ty vidíš do každej zmluvy, kto má akú poistku k tomu a čo to tam vlastne má. Nič nie je isté dneska
@slimstar Môžme ukončiť túto debatu konštatovaním, ze hypoteka je tak nevyhodna, ze ju nedajú hocikomu. Skutočne je extrémne výhodné behať po podnajmoch, preto si tento luxus môže dovoliť každý, kto prvý mesiac zarába vo fabrike 😉 ešte urobte z ľudí, ktorí majú možnosť vziať si hypo úplne socky, a bude to ceresnicka na torte tejto debaty 😂
@slimstar tak to ja neviem...mozno jej rodina bola povodny majitel nudovi a takto ich odskodnili, ale takych pripadov bolo ako.safranu...jeden pripad, ktory poznas z okolia nebol pravidlom
@slimstar Nikde som nepisala, ze vy mi zostalo na hocijaký byt. Zostalo by.možno na malý, možno by bolo treba dofinancovat menšou hypotekou. Ale stále je možnosť mat menšiu hypo a platiť menšie splátky, ako to nechať zajst do uplnych sraciek a dat si vziať byt/ dom v exekúcii. Pretože takto to tu mnohé prezentujú, ze hypo rovná sa rovno vystahovanie za účasti exekútora po nesplateni.jednej mesačnej splátky.
@slimstar zlata moja, na hypoteku existuju iste pravidla, poistky.su.samozrejmostou...nie, do kazdej zmluvy nevidim, ale hypoteky som mala dve, takze.presne viem o com pisem, ked sa poberatel hypo zda co i len trosku rizikovy, tak si.ho bankabsakra poisti, tu ver
@erikavesela nie nebola jej rodina pôvodný majiteľ, ona si to kúpila od pôvodného majiteľa. Určite bude toho viac.
@slimstar tak uz chapem..ano, take pripady boli, ale nebolo ich vela
@slimstar Prosím, zisti si najskôr ako prebieha exekučné konanie. Potom sa vyjadruj. Nikdy nikomu nevzali byt za jednu ani dve nezaplatené splátky. Pre banku je výhodný klient ktory platí. Vždy je možnosť odkladu splátok, pripadne inej dohody. Posledná možnosť je predaj nehnuteľnosti zatazenej hypotekou. Samozrejme, človek ktorému chyba základné ekonomické vzdelanie neplatí hypo, nepreberá zásielky a čaká na zázrak, moze ľahko skončiť s holým zadkom bez bytu/domu. Ale je to len o jeho rozhodnutí.
Niektoré tu píšete totálne nezmysly - byty sa celkom bežne za socializmu odkupovali. A k tým podnikovým bytom - aj dnes by sa nemálo ľudí rozhodlo podpísať stabilizačnú zmluvu na 10 rokov s podnikom, v ktorom sú zamestnaní, ak by dostali byt, ktorý by bol po uplynutí odpracovanej doby ich.
@slimstar hypoteka je asi nejjednoduchsi a najbezpecnejsi sposob, ako sa dostat k vlastnej nehnutelnosti. Jasne, ze ked nezaplatis jednu splatku, nebudu ti hned brat dom. Exekucia a drazba je uz uplne posledna moznost a nech sa na mna nikto nenahneva, tak daleko to necha zajst len hlupak. Existuje x moznosti ak sa stanu vsetky tie tragedie o ktorych pises, hlavne to treba s bankou odkomunikovat. Docasne znizenie alebo odklad splatok je uplne bezna vec a ak aj napriek tomu by dotycny nedokazal dalej splacat, vzdy je lepsie predat to skor ako pride k drazbe.
@anemone123 k tej prvej vete by som dopísala s rizikom. K druhej vete, neviem ako si nato prišla, že si niečo také myslím. K tomu ostatnému, dražby sú aj budú a ľudia o to bývanie naozaj prídu. Nič nereálne som nepísala.
@slimstar boze co si taka negativna stale a furt pises o drazbe? No a? Ked je niekto hlupak, tak nech mu zoberu byt. Vzdy sa da najst riesenie.
A podnajom je akoze bez rizika? 😂 V porovnani s vyhodami je to riziko akceptovatelne. K druhej vete - z tvojej reakcie o 22.31. Ak som ju nespravne pochopila, tak sa ospravedlnujem. A ano, drazby su aj budu, ale ako som napisala, nechat to zajst tak daleko je len dokazom neschopnosti, financnej negramotnosti a neochoty riesit problem dotycneho

@slimstar a kupili sme ho na hypoteku. Takze ty si mozes kupit byt a predat ho, napriek tomu, ze je na hypoteku