icon

Prosim Vás o radu ako prežit z výplaty

niejetolahke
29. júl 2018

Ahojte všetci strašne rada by som bola keby ste mi niekto pomohli.. hladame s partnerom nejake byvanie no problem je ten že nemame dostatok financii aspon čo si myslim ja... chceli by sme sa osamostatnit no najom bytu stoji 350eur minimalne + strava 200eur čo som počitala + platby za mobil, auto a neviem čo iné. Prosim baby pomôžte mi čo mam robit ? ako sa to da zvladnut ? ja som na vyške občas zarobim cez leto nejake peniaze a môj partner zarobi 600eur mesačne

simcatko17
31. júl 2018

My sme s manželom tiež chodili na VŠ v KE a keď sme chceli spolu bývať a nie byť na intráku tak sme šli do bytu kde sme mali len prenajatú izbu, a to určite do 200e zoženiete a na začiatok to stačí. Ja som si potom popri škole našla brigádu a šli sme do garsonky 🙂 takže ak sa chce tak sa dá... 🙂

evittam
31. júl 2018

@tinaa64 Aha, no stále nejak nechapem-nemate na dostojny prenajom s poriadnymi a slusnymi podmienkami. Ale na to aby ste cistili,zveladovali,zariadovali a este zariadenie aj nechali prenajímateľovi na to mate. A ešte sa aj nechat okradat.....🤔

tinaa64
31. júl 2018

@evittam no isla bu so do rakuska? Za nou?ved sme sa jej ani nedovolali..keby nebo domovnika ani nevieme ze mame preplatky.vie ake?od 1400 do 1800 eur. Ja som ju nikdy v zivote nevidela..pisala som ze vydzubanci su aj s jednej aj s druhej strany aj to ze by bolo super zmluvu nastavit tak aby bola chranena aj jedna aj druha strana...teraz platime 400 eur.toto je dobra suma za dve velke izby plus zahradu pivnicu a garaz(auto nemame)...a tamten byt sme museli dat doporiadku...umakart vol posprejovany...s tmavym sprejom nasprejpvali vesmir..izby vymalovali s hnusnou ruzovou farbou...skrine stare smradlave...sporak?bake do placu bolo ked ho cistila ked videla tu spinu..mm zachod opravoval..v kuchyni bateriu sme museli dat novu...mesiac trvalo kym sa to dalo do raleho stavi aby sme ram mohli ist byvat..viec cp to bo premalovat tie farby?do teraz mame fotky ako ten byt vuzeral...ale dali sme to dajak dokopy a zili sme tam 4r .vyhodpu bolo asi to ze majitelka nam dala pokoj..asi preto lebo nemusela riesot roto co pri predchadzajucich(mladych bez deti)z 11 posch.ich bolo pocut na 9-te...bordel hluk kazdy sa stazoval...aj policia tam bola...prri nas toto riesot nemusela..nikto sa nestazoval.s domovnikom sme boli kamosi zatial co predchadzajucich neznasal.....ziadne zurky(pri babätku isto nie)ziadny krik ..este kazdemu bolo luto ked sme isli prec odtial...a mozno aj toto je dovod preco nechapem ze nechcu mlade rodiny do podnajmu...ano kazda rodina je ina...

tinaa64
31. júl 2018

@evittam jezisi..to bol nas prvy podnajom...teraz tam byva moja teta aj preto sme to tam nechali...Vstavanu skrinu sme tam nechali kebo moj ujo povedal ze on to uz montovat dole nebude..nemali sme kam ist museli sme to vziat..nemohli zme ostat v troizbovom dome s babkou dedom tetpu a jej synom..mame slusny a poriadny podnajom..sme v dvoizbovom dome so zahradou...akurat tie plastove okna riesime..inac je tu dobre..

evittam
31. júl 2018

@tinaa64 Tak ja neviem aku ste podpísali zmluvu! Este raz a len pre teba (evidentne nechceš pochopit alebo skor chápeš len nemozes priznat,ze ste sa nechali parádne okradnúť) - v prvom rade ak teda uvidim byt a nemám inu možnosť ako sa nasťahovať tak trvam na riadnej zmluve kde vo vasom pripade uvediem,ze vsetky naklady vynalozene na opravy, rekonštrukciu a podobne bud znasa prenajímateľ alebo ich zapocitam s najmom, co sa tyka preplatkov-to iste ak nevráti-pri takych sumach na sud. A nabytok ak chceli dalsi najomcovia-zaplatit aspon nejaku symbolickú cenu.

beky1813
31. júl 2018

@tinaa64 keby si sa nezacala rozhorcovat na vysku najmov a ze preco to nedavaju lacnejsie a nie je prenajimatel ludsky, tak ti nik nenapise

tanapeta
31. júl 2018

@tinaa64 tebe je ľúto slobodných mamičiek, že nemajú kam ísť. A keby sa tvojmu niečo stalo, tak si na tom úplne rovnako. Či budeš vedieť zvládať sama platiť podnájom? Ja by som kvôli tomu ani nespávala

evittam
31. júl 2018

@beky1813 Presne tak. Ja kupim byt na hypotéku,splacam 300Eur, náklady 200 a prenajmem to za 400 mladej rodine lebo ved treba ich lutovat a pomahat.😁😉

anemone123
31. júl 2018

@tinaa64 nebudem ti uz viac nakladat, myslim, ze bolo povedane vsetko a aj tak to nema efekt, ale niekolko prispevkov dozadu si napisala, ze odteraz budes sebecka... a vies co? Je to to najmudrejsie co si napisala. Bohuzial, doba je taka, vacsina ludi nedostane nic zadarmo a musi si to riadne odmakat, na velke samaritanstvo nie je priestor, pretoze kazdy musi v prvom rade zabezpecit svoju rodinu a v tomto zmysle byt sebecky. Takze presne to ti radim, nech budes v zivote v akejkolvek situacii, bud sebecka, mysli na seba a svoju rodinu a potom tie rozhodnutia budu jednoduchsie.

erikavesela
31. júl 2018

@tinaa64 necotala som vsetky vyplody tvojej fantazie, ale ty kde prosim ta zijes?...po prve, za socializmu nemal nikto vlastny byt...evidentne si za toho casu nezila, tak aspon nedristaj, po druhe, neverim tomu, ze keby si brala byt na hypo s tym, ze.ho ides prenajimat, mala by si energie za 140€, tak by si ho prebajala za drobne....evidentne si v takej situacii nikdy nebola, tak nekecaj.aspon, predpokladam, ze samaritan nie si, vychadzam z tvojich vyrokov... chces, aby.sa stat staral?..a preco by to mal robit?...ty chces deti..ty sa staraj...to, ze clovek prenajmom zaraba peniaze.je normalna vec, nebude ti byt v lokalite, kde sa to da prenajimat za par euro, ved aj.on musel na ten byt robit...jemu.tiez nepadli peniaze z neba priamo do lona...prenajom je biznis, nie socialna ubytovna

tinaa64
31. júl 2018

@erikavesela ja som pivedala ze chcem aby sa stat staral?ja som napisala aby ako tak pomohol...som rocnik 90...a pisem to co mi bolo povedane..a to je to ze kazdy mal robptu (lebo musel)kazdy mal kde byvat(lebo ano stat väcsine davala byty)...a je rozdiel dat za 3 izbovy byt 500 eur alebo za 1 izbovy byt 500 eur(ano aj take som videla)tak kto je tu nerealny?

slimstar
31. júl 2018

@erikavesela Nemal nikto vlastný byt ? To myslíš asi tie družstevné, že ? Ktoré sa dali potom odkúpiť. Si predstav moja suseda, resp jej matka mala vlastný byt a táto ho potom zdedila, suseda o poschodie nižšie, vlastni rovno dva, kúpila si ich za 13000,- v 1965, 1 trojizbový a 1 jednoizbový, mala nejakú diagnózu od 15, neskôr brala invalidný z mladisti a jeden byt, vtedy aj dnes, na čierno prenajímala, ďalšia suseda tiež načierno roky prenajímala ten darovaný byt. Neviem ako u vás, ale u nás takto. Dom sa dal postaviť za 100000,- s pôžičkou od štátu, kde bol velice nízky úrok + mladomanzelska nenávratna pôžička.
@tinaa64 mala možno na myslí aj takúto pomoc mladým rodinám. Teraz sa kašle na všetko, len sebe nahrabat vačky. U nás teda s prenájmom nie je problém, tu sú prázdne byty, nikto tam nebýva, fakt. Jedine to môžte spraviť tak, že by ste mali dve výplaty a požiadali pomocou dobreho finančného poradcu o hypo, možno by sa to podarilo, aj keď máte záznam v registri. ( Nechcem sa do toho starať, to len tak na okraj).

tinaa64
31. júl 2018

@tanapeta a preco by som nemala spavat?a tie co mate hypo a vasmu muzovi sa nieco stane tak ako to budete zvladat"a ja nad takymi vecami ani nerozmyslam..pre istotu

tinaa64
31. júl 2018

@beky1813 hej..lebo ako som uz pisala ..je rozdiel dat za trojku 500 alebo za jednotku ci za jednoku 380 a za dvojku 400...(co za dvojku za 1.5)

slimstar
31. júl 2018

@tinaa64 teda môžem potvrdiť, že nám pomohli aj cudzí ľudia, nie v tejto veci, ale inej. Či už len vludnymi slovami, alebo aj spisanim istých dokumentov. Hlavu hore. Takisto som pochopila, čo si písala o tom, že nikto si nemôže byť istý ničím. Zo dňa na deň, sa môže stat niečo zle a človek môže ostať bez ničoho a rodina sa obráti chrbtom. Rodina je niekedy horšia, ako cudzí ľudia, u nás sa to potvrdilo. Až keď sa stane, potom človek zistí, kto sa pretvaroval.

tinaa64
31. júl 2018

@evittam yen dalsi najomnca je MOJA TETA..s kt.mame velmi dobre vztahy...tak este od rodiny mam pytat peniaze?od cloveka kt.sa o mna okrem babky a deda staral?a ano ako da tam stahovala sme sa dohodli ze ked ONA pojde prec tak si vezmeme obyvaciu stenu a pracku..a ostatne tam nechame lebo :-toe veci su tazke jak fras a uz nikto nema na to nervy to stale stahovat niekam
-kupili sme si novy gauc aj postel neame to uz kde dat
-je pravda ze to nie su iz najnovsie veci (ale ani nie nejake stariny..maju par rockov)

Dalsia vec..BOL to nas PRVY podnajom a boli sme radi ze sme radi....

martinka150
31. júl 2018

@tinaa64 nepisala si nahodoz ze obyvaciu stenu a pracku?

martinka150
31. júl 2018

A vsak to je jedno

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
tinaa64
31. júl 2018

@anemone123 ano budem egoisticky sebec..a nepomozem nikomu(to je v jedno v com) a bude mi jedno ci tam deti su alebo nie.a ani sa uz nikdy nikoho nezastanem...stale sa to obrati prori mne..cim lepsie chcem tym som horsia.tak budem mat v p..i na lehatku..budem mat klapky na ociach aj usiach...uz mam toho dost...co uz svet je zli ludia su svine(väcsina .to je jedno v akej oblasti )budem aj ja taka....

Nemusite mi nakladat ..a za co vlastne?nakldajte inym ludom tam kde to treba...ja nezijem mimo reality..nemam ziadne fantasmagorie alebo vyplody fantazie....som normalna zena ktora sa stara o dve deti muza domacnost kt.si prezila za 28 r. kde co..a som rada ze som ako tak zdrava..a ano som vdacna za to co mam lebo viem ze su ludia na to ovela horsie ako ja ...a nikto nema istotu ci uz byva v pidnajme ci vo "vlastnom"..alebo aj ten kto ma byvanie ozaj svoje bez hypo ci uveru moze zo dna na den skoncit na ulici... A tymto by som uz tuto debatu aj ukoncila..zite si svoj zivot ja budem svoj ...

pivonka6
Autor odpoveď zmazal
slimstar
31. júl 2018

@pivonka6 s opotrebením sa musí rátať, nič nevydrží večne, hlavne aj keď sú použité , tie najlacnejšie materiály. Aj také som zažila. ;)

takaakoty
31. júl 2018

@tinaa64 Jednoduchý príklad: ked mam hypo 100.000 na dom, a jeho realna(predajná) cena je 150.000...ak by sa čokoľvek dialo, dom predám, 50.000 mi zostáva, ja zbalim pár veci a idem do bytu. Ked budem v podnajmet, nikdy nenadobudnem ziadnu hodnotu. Proste odchadzas s holou ritou.

ukulela
31. júl 2018

@tinaa64 glorifikaciou socializmu, ktory si ani nemala sanci zazit, si uplne mimo ... (vsetci, co s laskou spominate na zamestnanie a lacne stavanie - stavalo sa casto z kradnuteho, banany raz do roka, pomarance len kubanske, maso pod pultom pre znamych, a ludia, co sa im rezim nepacil, mohli s VS robit akurat tak v kotolni, deti im nevzali na ziadnu skolu a problemy mali nie len oni, ale cela rodina ... nedaj boh nejaka rodina emigrantov, ti si to zlizli ...)
@slimstar ano, dom ste mozno postavili za 100 000 Kcs - ale to bolo pre mnohych 100 a viac platov. za sto platov postavim dom aj ja dnes ...

slimstar
31. júl 2018

@takaakoty ale najprv ten dom, musíš mať cely splatený, aby si s ním mohla narábať, len v tom prípade. Teraz by sa to aj dalo ponúknuť za tú cenu, keďže je ďalšia bublina, ale ešte musis nájsť aj kupcu a to nemusí byť také ľahké, alebo hneď. A za druhé, ceny bytov, takisto vzrástli, možno by si za tú sumu, ani nič nenašla, podľa tvojich kritérií.

tinaa64
31. júl 2018

Co ste nerozumeli na vete ze tuto debatu koncim?

slimstar
31. júl 2018

@ukulela aha, takže keď bola predmanželska pôžička 50000 kcs, tak si asi aj dobre pomohli. Byť stal trojizbový 17000 kcs, niektoré 20000 kcs. Info mám z prvej ruky, vo všetkých prípadoch, čo som uviedla. Vtedy bolo ľahšie postaviť, keďže bola podpora štátu, to bol hlavný zmysel môjho príspevku. Okrem toho ľudia si pomáhali a robili svojpomocne, také škôlky a kulturaky stavali vo voľnom čase a zadarmo v rámci brigády. Na taký odpad, čo sem dovážajú, sme sa mohli zvysoka vykašľať, my sme mali svoje dopestované a dochovane. Treba ísť zrátať, bezdakov po meste, každý rok vidím nových príchodzích.

takaakoty
31. júl 2018

@slimstar ??? Dom rovnako ako byt mozem predať aj ked je zaťažený hypotekou. Hypoteka sa následne vypláca, a rozdiel zostáva. Neviem, co je na tom nereálne, veľa ľudí v mojom okolí takto predalo nehnuteľnosti. Bublina síce je, ale reálnu hodnotu napríklad stavbou domu určite vytvorím, určite väčšiu ako bývaním v podnájme.

slimstar
31. júl 2018

@takaakoty môžeš ho predať, ale najprv si to musíš prepočítať, aby sa ti to aj oplatilo, keďže tam figuruje ešte aj banka. Určite to nebude také ľahké, ako prezentujes.

martinka150
31. júl 2018

@slimstar ale samozrejme ze sa to da, my sme si kupili byt v novostavbe, po mesiaci sme ho dali na predaj a predali. Kupili sme iny byt. Da sa vsetko