Prosim Vás o radu ako prežit z výplaty
Ahojte všetci strašne rada by som bola keby ste mi niekto pomohli.. hladame s partnerom nejake byvanie no problem je ten že nemame dostatok financii aspon čo si myslim ja... chceli by sme sa osamostatnit no najom bytu stoji 350eur minimalne + strava 200eur čo som počitala + platby za mobil, auto a neviem čo iné. Prosim baby pomôžte mi čo mam robit ? ako sa to da zvladnut ? ja som na vyške občas zarobim cez leto nejake peniaze a môj partner zarobi 600eur mesačne
@blairgossip neda sa nereagovat, ked ti tu niekto ide predkladat nazor, ze ludia, ktori vlastnia nejaky majetok a nedajboze uspory, su uplne padnuti na hlavu, lebo ved co ked pride vojna/mor/spadne meteorit... vsetci by sme na tieto vysoko pravdepodobne udalosti mali cakat niekde zalezeni a vsetko radsej darovat charite 😉
@dilino 😂😂to iste, prečo by ho mali živiť, keď zarába..veď ma dvere otvorené a môže ísť aj do podnájmu..podľa mňa takto je to správne, a tie peniaze mu možno odkladajú, čo ty vieš...ja mám známych, čo živili dcéru aj frajera, lebo im chceli pomôcť, frajer našetril za pár rokov, zbalil sa a odišiel..dcéra sa s rodičmi nebaví..tak odtiaľ potiaľ.
@anemone123 ja nikoho neobvinujem, ani nesudim a ani nejaké fórum neberiem osobne. Teraz je to ľahké, ale keby sa ti niečo stalo, už by to bolo o inom. Ja nie som negatívna, len myslim reálne.
@slimstar nemam ten pocit.. obcas si niektore prispevky precitam, takze je pravda ze nemozem tvrdit s urcitostou co tu kto tvrdi.. praveze mi prislo ako "zivot je gombicka" tvrdenie, ze ked niekto ma byt mal by ho samaritansky prenajimat na vlastne naklady... ale v podstate mi to je sumafuk.. 😁
No hypoteka je urcite lahsia ako chodit z podnajmu do podnajmu a byvat v cudzom stale
@jana_eyre sú aj takí čo načierno prenajímajú celé veky a nikoho to nezaujíma. Úplne bežne konanie aj v časoch minulých, keď sa písalo do pisanky, bez dokladu a bez zmluvy. Už som zažila aj to, že byt nadobudol za 13000,- a predal ho za mastné eurace. Nemal každý také šťastie a naše generácie sú na tom najhoršie. Buď hypo a drat sa tu, alebo ísť do zahranicia, buď všetci, alebo muz. Alebo keď je niekto rozvedený, ženy ho obrali o majetok, keďže naše úžasné súdnictvo nemá nič spoločné so spravodlivosťou, plus nejaké exe a ten človek je súci na samovraždu.
@slimstar zila som aj v socializme. nastastie sme nemali v priamej rodine pripad politickeho vazna a podobne ... ale otca tlacili, aby vstupil do strany, lebo "deti nevezmu na skolu"- ani strednu. polia starkym vzali do JRD. a ak vam k zivotu stacilo postavit dom (casto z fabrickeho materialu poprehadzovaneho cez plot) a nevadilo vam, ze raz chyba toaletak, inokedy silonky, lebo soudruzy to v patrocnici zle domysleli, tak sa vam zilo o la laaaaa paradne! zo sveta ste videli rit palovu a ak chceli decka rifle, tak pokutne zhanat bony do tuzexu.
co sme mali vlastne dochovane? v tych panelakoch? ked sme chceli lepsie maso, museli sme poznat masiara.
ved nech sa paci, venezuela, kuba, KLDR, .... vsertci by ste radi menili, ze?
@slimstar ja neviem načo je to táto generačná ufňukanosť... moja mama zasa roky tvrdí, že ich generácia je na tom najhrošie, moja babka zasa že ich generácia bola na tom najhoršie. Každá generácia je niečím špecifická, ale načo je dobré nad tým lamentovať? V každej generácii sa má niekto lepšie, niekto horšie, niekto má viac šťastia alebo rozumu, niekto menej...
@slimstar to myslis vazne? Podla mna je nasa generacia natom super - vsetky dvere otvorene ( okrem tych ktore si sama zabuchnes alebo sa neodvazis otvorit pripadne cesta k nim je pre teba velmi komplikovana tak sa k nim ani nevyberies ) - ja som zazila este socializmus a teraz tuto dobu - som z obycajnej rodiny, nic som nededila, nikto ma nikde nepretlacil, vyzeram normalne... povedala by som ze uplne priemerny clovek zo spokojnej rodiny... aktualne v plnej sile s moznostami ako nasi rodicia nemali - mozem sa ucit jazyky ake chcem, ist kde chcem, robit co chcem - jasne, nic nie je zadarmo a vsetko nieco stoji - takze tiez zvazujem ci mi to stoji zato - ale teda ja som zdaleka nevyrastala v takych podmienkach ako maju moje deti...
@ukulela u nás boli zabíjačky, kopec zeleniny a ovocia. Veľký rodičovský dom, každý zo súrodencov si postavili a rodičia pomohli, buď sa daroval pozemok, alebo mu v tej dome pomohli so stavbou a supli mu 80000,- a to neboli žiadny vysoký predstavitelia, ale obyčajný ľudia na vidieku. To je čo? Všetko sme mali čerstvé a chutné a nikde sme nemuseli postávať na úbohé pomaranče, ani tovar, ktorý teraz preteká a nikto si ho nechce kúpiť. Šaty sa usilí, ustrikovalo sa, detstvo bolo iné krajšie. Predstav si boli aj na dovolenke pri mori a pocestovali toho hodne s csad.
@0silvia0 to bude o tom, že zadarmo dostali od štátu, alebo za polročný plat a potom za pár desaťročí na tom pekne zarobili, na tých mladších generáciách, ktoré sa kvôli tomu istému bytu za pár supov, idú zodrať na 30 rokov. Aj tetka, čo má tie dva byty od 1965, ktoré načierno prenajíma celé veky a ktorá v živote nerobila, teraz fnuka že má málo, lebo ona má s mužom a z prenajmu vyše 1000 euro.
@slimstar aj u nas boli zabijacky , ovocie a zelenina - to je aj teraz... moji rodicia napr. Dom nemali, byvali sme v panelaku tak ako tisicky dalsich ludi v mestach... detstvo je vzdy krasne - lebo je to detstvo - moja babka tvrdila ze jej detstvo bolo krasne - pritom dieta bola v 2hej svetovej😉
Tento spomienkový optimizmus ...
@slimstar ľudí, čo nahnali komunisti do uránových bani nespomeniete? Milada Horakova vám nič nehovorí?ľudia, čo nemohli študovať, cestovať. Politické procesy. Ja som žila v meste s priateľskými sovietskymi vojskami. Ze niečo znarodnili... celé fabriky, obchody, majetky! Placte za komunistami... Doteraz nám vďaka vám vládnu ich pohrobkovia.
@ukulela nie nepoznám takých, ten čo držal hubu, tak sa mal dobre, s čím pracoval to mal aj doma. Znárodnili všetko a zo všetkého bol aj zisk, mali sme vlastne výrobky, vlastne poľnohospodárstvo atď, ešte sa aj vyvážalo. Po 89 sa všetko rozkradlo a vyzrali nás kapitalisti, momentálne ľudia otrocia na západ.
Stačí si pozrieť manželské etudy. Tie prvé aj po 20 rokoch. Tie ich problémy rane ako dneska.
@slimstar myslíš tá úžasná pomoc mladým rodinám za čias socializmu, keď matere nahnali do roboty od malých detí a polročné ich našlahali do jaslí? Nooo pomoc je to fakt úžasná, nechcela by som byť na mieste toho polročného dieťaťa. Dobre, niektoré podniky jeden čas dávali byty (keď sa zaviazali odpracovať tam xy rokov), ale nebolo to všade a bola dosť paneláková doba, takže ten staviteľský boom a 80000 tisíc do vrecka neviem odkiaľ berieš, ale väčšinou to tak nefungovalo, asi vaša rodina mala nejaké dobré zdroje, možno ani nevieš aké...
My sa bavíme stále o majetku, preto bolo vtedy lepšie, pretože ten majetok si mohla získať omnoho skôr, hlavne aj vtedy, keď si si založila rodinu. Pretože rodina bola základná bunka štátu. Teraz to už neplatí. Preto bolo vtedy lepšie ako dnes. A preto boli lepšie podporované mladé rodiny ako dnes. Preto bol aj taky obrovský boom a rodilo sa toľko detí.
@0silvia0
@0silvia0 dobrý zdroj tam bol, volá sa to dedičstvo. Byt dostal každý, kto sa zapísal do poradovníka. Veď všetky tie byty čo vidíš, zväčša postavili komunisti. A ako je to na západe, koľko sú na materskej oni? A koľko platia za tie jasle? Kto pracoval v Tesle, dieťa si dal do ich jaslí, kde sa oňho postarali, byt mal skoro naproti. Pretože v rámci toho ich programu, sa byty postavili pre ľudí blízko závodu. Zo školy vyšiel a už mal istú prácu, zarobilo sa tam pekne . Napriek tomu sa od roboty nepretrhli.
@slimstar bola úplne iná doba, s touto sa do nedá ani porovnať. Baby boom bol preto, že neboli iné možnosti, človek mal na výber realizovať sa v rodine alebo ostať slobodný. Budovať kariéru, koníčky neexistovalo, všetko bolo nalinajkované a človek bol ako pes na reťazi a mohol robiť len to, čo bolo zhora dovolené, toto nebola sloboda bytia... Realizovať sa človek mohol akurát tak v záhrade, ak nejakú mal...
Ale ak sa tebe takáto doba páčila, ok. Hlavne že má človek pridelený byt a celý život šetriť na auto a žiť ako pes na reťazi. Ok, sto ľudí sto chutí...

Ten moment ked sa diskusia zvrhne na hádku medzi ludmi ci je lepsia hypoteka alebo podnajom 😂 Vysledok : Nerobim si deti ak nemam na to