icon

Prosim Vás o radu ako prežit z výplaty

niejetolahke
29. júl 2018

Ahojte všetci strašne rada by som bola keby ste mi niekto pomohli.. hladame s partnerom nejake byvanie no problem je ten že nemame dostatok financii aspon čo si myslim ja... chceli by sme sa osamostatnit no najom bytu stoji 350eur minimalne + strava 200eur čo som počitala + platby za mobil, auto a neviem čo iné. Prosim baby pomôžte mi čo mam robit ? ako sa to da zvladnut ? ja som na vyške občas zarobim cez leto nejake peniaze a môj partner zarobi 600eur mesačne

elizita
29. júl 2018

@niejetolahke my sme sa osamostatnili hned ako sme skoncili obaja skolu a zacal robit... manzel skoncil a ja som este rok studovala.. uz sme ale byvali spolu, no na vikend kazdy k rodicom.. pocas kazdeho leta sme si vsak obaja pekne zarobili este pocas skoly... ked som skoncila skolu uz aj ja, zamestnala som sa a vikendy u rodicov sme obmedzili, o rok sme sa zobrali.. neprislo mi vobec chore sa osamostatnit az v 25ke... stalo sa tak, ked boli na to podmienky a nie za kazdu cenu..a to sme boli spolu od 18tich

obsadenemeno
29. júl 2018

@niejetolahke joj, moja, ty si prestan "predstavovat" a zacni vnimat realitu.... chces sa osamostatnit v 20tke? Tak sup-sup na brigadu a mozete sa stahovat. Inak suchaj nohami do 25ky a mozno aj dlhsie, kedze nevyzeras na niekoho, kto zatne zuby a ide si za tym, co chce.

P.S - a "blbe a chore" to nie je, kazdy sme iny a co vyhovuje jednemu, nemusi druhemu. Potom si najdi ineho frajera, co zarobi dvakrat tolko a bude si ta vydrziavat. A nebudes sa musiet citit "blbo" 😒

hettinka
29. júl 2018

@niejetolahke rodičia ti platia internát? Ak áno, nemohli by ti tu istú sumu prispievať na byt?
Súhlasím, že treba začať pracovať. Možno nie denne, ale vikendy, prázdniny by si mohla prebrigadivat cele. Žiadna škola nie je od rana do večera, tiež dom študovala a voľna bolo habadej.

Mobil si vybav na ISIC za 9€ mesačne, auto nemusíte mat, radšej sa normálne nejedzte. Nauč sa variť.

evittam
29. júl 2018

@niejetolahke A co je na tom choré a blbé?! Preboha dievca, ty máš oveľa viac problemov ako len vek. Ty radšej studuj a neries vek kedy budes zit so svojim priatelom.

eliska13
29. júl 2018

@niejetolahke tak to si mala od 17 r brigádovať a šetriť.Mne je čudné, že to máš nejako nalinajkovane čo by sa kedy malo.A spýtam sa inak snáď sa Ťa to nedotkne nie je To blbé len za to, že ty chces s ním bývať, aby skoro všetko platil on?lebo tebe sa zdá, že by ste mali už spolu bývať?
Poznám ľudí, ktorí sa osamostatnila aj v 30 r čo je na tom divné?
Nič neušetríte a ledva prežijete, ale splnis si nejaký tvoj cieľ.Aspon sa otukate kto má aké priority v míňaní, hospodareni

mircalla
29. júl 2018

@niejetolahke Pokial sa niekam ponahlas, tak to blbe je.

radkaaa12
29. júl 2018

@niejetolahke veď sa osamostatni od rodičov ale osamostatnenie neznamená že budeš s priatelom bývať v podnájme a rodičia ti budú všetko platiť... musíš sa o všetko postarať sama až potom budeš samostatná

leteku
29. júl 2018

S mužom som od 16tich. Ja som šla na výšku, on pracoval. Po mojej škole sme sa zobrali, čiže som mala 24, spoločný prenájom, obaja pracujúci. Neprišlo mi to neskoro na osamostatnenie. Dcéru som mala o to neskôr. Mali sme už vlastný byt, bol však poloprázdny. Bolo ťažko vyžiť a občas sme si museli požičať na plienky, ale zvládli sme. človek má na čo spomínať. Nemáš sa kam ponáhľať.

kratulka
29. júl 2018

Inak aj ja chcem vedieť ako minut len 200 eur na stravu drogeriu oblecko....poznám expertov co 4 clenna rodina do 100 ale vyzieraju denné babky aj oblecko im kupujú kym oni "vyrehotani" mesacne 700 eur do ponožky odkladaju...

andy241
29. júl 2018

@obsadenemeno haha presne toto som chcela napisat ale som rada ze si to napisla za mna 😀.. lenive nech si hladaju bohatych frajerov lebo inak cely zivot budu len hovorit kamoskam ale to je cele nespravodlive 😂🤷‍♀️😂🤷‍♀️

boozlesk
29. júl 2018

Zakladom je uskrommit sa a minimalizovat naklady tam kde sa daju. Pouvazuj este raz nad garzonkou alebo zdieľanym bytom s ludmi vo vasom veku, a predovsetkym ako aj TY mozes doniest peniaze do vasho rozpočtu? (priatel nemoze tahat oboch z vlastnej vyplaty)➡ chod na externe studium ak ti to dovoluje tvoj odbor (Ma tvoj odbor buducnost?) ALE, musis makat cez leto ale nie predavat zmrzlinu na kupku za 100 eur mesacne. Chod do Talianska na jablka za 1200 eur/ mesacne na 2-3 mesiace - z toho odlozis na najomne na rok. Popri studiu MUSIS mat aj mensie brigády, inak to nejde. Tak ako priatel prispieva rodičom, ty musis priatelovi ak budete spolu. Zaciatky nie su lahke, takmer kazdy si tym presiel. Ozajstny zivot sa ti este len zacne po skole ked budete platiť hypoteku, poistky, pridu deti.... Hlavu hore, vsetko sa dá vyriešiť ale nezabudni, vzdy sa zakryvaj perinou, na aku mas. 🙂

eliska13
29. júl 2018

@kratulka preto som sa pýtala či rodičia dávajú mäso či niečo.Lebo tiež takých poznám po škole deti jedia u babky cez víkendy u svokry, oni v práci, večer praženica či chlebík a potom sa čudujú, keď poviem koľko miniem na stravu.

martinka150
29. júl 2018

@boozlesk 1200 e ako najom na rok? Nepomylila si sa nahodou?

kratulka
29. júl 2018

@eliska13 šak to že to nie je osamostatnenie sa ked stale bude niekto dievca vydržiavať...ja som 2 vysky naraz študovala a brigady ako blba a nenechala by som sa vydržiavať ak by to nebolo krajne nevyhnutné...
A čo sa týka expertov a rodín co vyzieraju babky...to ani nekomentujem...keby na to nemali ok...ale lenivosť a lakomost....potom.si ja pripadam ako idiot ked sa nám skeria do ksichtu o 15:30 obaja doma vyvalene puky zarobeno...kym moj maka do noci a mne druha smena doma začína...a veru 700 neodlozim mesacne...ani zdaleka...

martinka150
29. júl 2018

Hm, inak to “vydrziavanie” ma zaujima. Zeny co ste na rodicaku, tiez to berete ako vydrziavanie od muza? Len tak sa pytam pre zaujimavost 🙂

eliska13
29. júl 2018

@martinka150 píše 2,3 mesiace a mesačne 1200 eur

brona235
29. júl 2018

@eliska13 babka da obcas zeleninu. Deti jedia doma ja tiez. Manzel si brava obed z domu. Vecer robievam aj krupicu aj chlebik. Prazenicu aem tam na ranajky. A co je na tom zle?

boozlesk
29. júl 2018

@martinka150 myslim si, ze nie. Ved ked pojdu do zdielaneho bytu do izby za 200 eur na mesiac tak on da 100 a ona da 100. 12x 100 sa rovna? ;) Ale prosim ber to ako príklad, vsak to moze stat menej aj viac... A prosím, netahajme sa za slovicka. Dôležité je, aby mala nasetrene a co bude chybat, vyrovna dalsimi brigadami pocas roka.

eliska13
29. júl 2018

@martinka150 to je iná situácia, keď je uz dieťa snáď to nechceš porovnávať?

ukulela
29. júl 2018

@niejetolahke pisem izbu - vo variante zdielanie bytu. ved pohladaj, mne hned prve vyhodilo za 150 izbu zariadenu uzamkynatelnu. skratka aktualne na vlastny 2izb byt nemate, tak musite niekde skresat naroky .... a sharovanie bytu s nejakym dalsim studenstkym parom je asi najrealnejsie ...

eliska13
29. júl 2018

@brona235 nič ty varíš denne ja hovorím o tých čo dieťa dostane v škôlke obed o 12, ktorý mu nechuti poobede pomazánku na chlebík v škôlke a večer dostane chlebík, lebo kto by varil?O ľuďoch čo denne jedia chlieb,lebo strava je draha a pritom majú.Tiez má hnevá koľko minieme na stravu a neviem to nijako okresať🙂

martinka150
29. júl 2018

Viem, ze je to kapanek rozdiel byt slobodna a mat rodinu ale podstata je rovnaka, nie? V jej pripade ona studuje a on pracuje (ano brigadovat moze, ale vsetky vieme, ze co sa tyka financii sa nevyrovnaju), prero ma zaujima, ze preco to berete ako vydrziavanie? Ja som si s priatelom napr zobrala hypoteku po 5 mes nasho chodenia, (otehotnela som), zarabal som viac ako priatel, cize je na mna, a on mna a moje deti zivy uz cez 5 rokov. Necitim sa ako vydrziavana 🙂
Tym chcem povedat, ze ak baba zacne normalne pracovat, tiez prispeje do domacnosti, ale co sa ma vykaslat na studium len preto aby nebola vydrziavana? (Opat opakukem, ze popri studiu sa neda robit urcite nonstop a pochybujem, ze zarobi tolko co priatel)

kratulka
29. júl 2018

@martinka150 skor myslim ze je to myslené tak ze mala by prispieť kolko moze a nie len cakat...jasné bude mesiac kde sa jej 30 eur a kde sa jej 100 podari.....

obsadenemeno
29. júl 2018

@martinka150 tak potom nech ostane na intraku a nezgruni tu na fore, ze mlady plati rodicom.... keby platil jej, nestazovala by sa asi...... 😉

martinka150
29. júl 2018

Mne sa len nepaci, ako niektore pisete o vydrziavani. Nie vzdy sa da vyrovnat platovo, jeden ma menej a jeden viac. Ak sa naozaj lubia a chcu byt spolu, tak ked sa jednemu neda (opakujem naozaj neda), tak druhy potiahne. O tom je vztah, v buducnosti to moze byt napr naopak, tomu komu sa nedalo, potiahne a ten komu sa dalo, nepotiahne.

dadulala
29. júl 2018

@niejetolahke prepac, ale nejako sa zacinam v tebe stracat...nepripadas mi ako clovek, ktory ide cielavedome za svojim cielom,so zrelym uvazovanim a zitim v realite..pod pojmom spolocny znamena zvycajne 50 na 50( no dobre, studujes tak 40-60 ) .Cim chces prispievat do spolocneho ty ked ani brigadu nestihas ? To si predstavujes ze ty budes chodit do skoly a priatel vsetko tahat sam ? Nedokazala by som byt odkazana na peniaze niekoho ineho a nebodaj skladat ucty za vsetko co si kupim...niekto je na osamostatnenie pripraveny skor a niekto neskor..ja som o tom v 21 ke ani nerozmyslala..studovala som, zarabala ,hned po skole som si ale nasla pracu ,odstahovala od rodicov a osamostatnila sa..mala som 24

martinka150
29. júl 2018

@obsadenemeno neviem no, tazko sa do toho vrtat, ked ona ani nenapise aky ma nazor na to priatel

brona235
29. júl 2018

@eliska13 to je to co som uz pisala. Ze ked mate vy doma vyssi prijem tak ta hneva kolko minies a nevies to okresat ale mozno keby si mala tak ako napriklad my tak by si automaticky nakupavala za menej a ani by si si to mozno neuvedomovala... ☺

obsadenemeno
29. júl 2018

@martinka150 ale ved to je samozrejme. Ale v tomto konkretnom pripade..... no, neviem. Na otazky, aka je to skola, kde sa "neda" popri brigadovat, autorka temy neodpovie. Ale ze chlapec prispieva rodicom, to ju zerie.
Vlastne ona nenapise ziadne podrobnosti, len ze sa neda.... tak ked sa raz neda, tak sa proste neda,no.
...a s tym "vydrziavanim" to bol taky podpich, ze je vlastne aj takato moznost, ked sa brigadovat "neda".

boozlesk
29. júl 2018

@martinka150 nikto tu nepise o vydrziavani. Skor je je to myslene tak, ze ak sa chcu osamostatnit, tak obaja musia pre to nieco spravit. Je jasne, ze ona nezarobi pocas studia tolko co on ale v ramci moznosti je vhodne aby niecim prispela. Lahka matematika, mam na to a idem byvat s priatelom. Nemam na to nejdem byvat. Porovnavat mlady parik co sa chce osamostanit a rodinu s malymi detmi kde zena dostava matersku a neskor rodicak nie je na mieste. Inak poznam rodinu, s dvomi detmi, zena na rodicaku, muz ma 600 eur mesacne a ona si privyraba po veceroch ako uctovnicka. Podla mna normalna vec. On si uvedomuje, ze penazi je malinko a robi nieco preto, aby sa mali lepšie. Aj napriek tomu, ze je vyčerpaná z celeho dna.