Prosim Vás o radu ako prežit z výplaty
Ahojte všetci strašne rada by som bola keby ste mi niekto pomohli.. hladame s partnerom nejake byvanie no problem je ten že nemame dostatok financii aspon čo si myslim ja... chceli by sme sa osamostatnit no najom bytu stoji 350eur minimalne + strava 200eur čo som počitala + platby za mobil, auto a neviem čo iné. Prosim baby pomôžte mi čo mam robit ? ako sa to da zvladnut ? ja som na vyške občas zarobim cez leto nejake peniaze a môj partner zarobi 600eur mesačne
Neviem ci mate niekto nasetrene ale vacsina ludi pozaduje aspon 1-2 mesacneho najmu ako deposit. Taktiez energie a platy bytovemu druzstvu su tiez dost vela. Strava sa da za 200 euro ale treba mat prisny rozpocet a nebudete vyjedat. Ja by som pockala az ked budete bud obaja pracovat a zarabat alebo ak jeden s vas si najde lepsie platenu pracu. Inak to bude biedne. Moze to byt posilnenie vztahu ale financie dokazu taktiez vztah rozbit!
@stanka2612 😂😂👍👌
@brona235 nechcem to tu moc spamovat,čítala som poctivo celú tému a vážne máš môj obdiv 👍👌
@matazirafa ked ma niekto nahlasi, pride mi aj upozornenie? jo, registrujme, ze sa jej niekto pytal, ci cie, co jej nick znamena - a ona ze nie 🙂🙂🙂
Moja sestra s priatelom(teraz uz manzelom) obaja studovali na vs, a popri studium mali obaja brigady, nasli si byvanie s dalsim parom a v pohode to zvladli. Ja som sice na miesto vs zvolila zivot v zahranici hned po maturite, ale naposledy som pytala peniaze od rodicov ked dom mala 16rokov. Brigadovala som aj cez tyzden popri skole a niak ma to neobmedzovalo. Vsetko sa da ked clovek chce. Neverim tomu ze by nemohla popri skole brigadovat,ze nema cas... Ak takto uvazuje tak asi este nie je zrela sa takto osamostatnit a zit a priatelom.
internat? a zbav sa auta
@niejetolahke panebože, ke´d si predstavuješ spoločný život od 21 rokov, tak sa podľa toho aj zariaď a zaisti si príjem aj ty. Mám taký pocit, že ty máš svoje predstavy ale žiadny príjem. Tak si zabezpeč aj ty príjem peňazí a môžeš si spĺňať svoje sny. Pretože priateľ ani nikto iný , nie je povinný ti tvoje predstaviť spĺňať, zatiaľ čo ty budeš hľadať iba výhovorky.
Keď na to nemáš, tak sa nikam nehrň.
@brona235 naozaj obdivujem, ak z tej dumy dokážeš dlhodobo SPOKOJNE žiť. My sme tiež mali s mužom obdobie pol roka, keď sme žili z asi 600-700€, ale k tomu sme pominali úspory a bolo to o hubu. V noci som na striedačku plakavala a vymýšľala, ako siituáciu zmeniť. Manžel chodil ako lev v klietke, zháňal fusky, inú robotu... no hrozne to bolo.
Ono je ľahké tu vypisovať, ako jete lacné nekvalitne potraviny a chodíte vyobliekaní v starých handrách a darčekoch na Vianoce ... A spraviť si do toho ďalšie dieťa. Fakt, klobúk dole... Keby ste mali ako autorka 20 rokov nepoviem pol slova. Každý nejako začínal, väčšinou skromne a postupne sa vyhrabal z toho. Aké toto mi rozum neberie, že niekto si robí deti a nemá na to...
@niejetolahke kym to nevyskusate, nezistis, ci by ste to zvladli a ked to nebudete zvladat, aj najom sa da vypovedat, co je sice krajne riesenie, ale je
Píšeš, že priateľ musí pomáhať v záhrade, čo ho neskutočne vyčerpáva - to čo také ťažké robí?
Keď majú jeho rodičia štyri firmy, nie je možné, aby si v niektorej z nich brigádovala aspoň príležitostne? Keďže sa poznáte, pravdepodobne by ti mohli prispôsobiť prac. dobu tak, aby si stíhala aj školu.
@oliva276 tak odpoveď na túto otázku-ohľadne brigády, by ma veľmi zaujímala.
@hettinka a ako vieš že na to nemajú? Mne sa zas rozum zastavuje ako može niekto napísať takýto príspevok ty máš nejake deti? Tipujem že nie a aké sú to nekvalitné potraviny a staré handry? To akože keď si človek nenakupuje každý mesiac nové handry tak je žobrák čo chodí v starých handrách? Ako rozum sa mi zastavuje fakt a ak budeš niekedy v podobnej situácii tak si spomeň ako si tu mudrovala na koníkovi a že ty aj tvoje deti jete nekvalitné potraviny len preto že nemáte príjem 2000 eur mesačne
Mna zas zaujima ake su to kvalitne potraviny ved skoro vsetko mame dovazane co vsade pchaju atb a chemiu a to my jeme.Ked niekto napise ze cerstve a u nejakeho z domu ze to je kvalitne tak mi je to tiez smiesne lebo keby clovek urobil rozbor vzduchu tiez by tam vselico nasiel takze ani trava neni to co byvala takze ani zvierata co sa na nej pasu a su akoze bio tak veru niesu.takze co znamenaju kvalitne potraviny?
@hettinka ja miniem na stravu mesačne do 200,-eur. A sme 3 dospelí. Kupujem mäso, ovocie, zeleninu, V podstate všetko, dokonca chodíme občas aj do reštík. Domov kupujem suroviny - múku, mak, šošovicu, fazuľu. Či sú kvalitné alebo nie. Ako to prosím ťa podľa teba zistím? Dá sa z toho uvariť perfektné jedlo na niekoľko spôsobov. Kupujeme aj jogurty. Slovenské príp. české. Oblečenie kupujem keď sa staré zoderie. Nepotrebujem mať doma plnú skriňu vecí. Každý má iné priority a možnože tie rodiny, kde je viac detí a uskromnia sa, sú šťastnejšie ako tie ktoré sú bez detí alebo majú iba jedno a majú toho viac. Tie materiálne veci Ti nenahradia dieťaťu súrodenca a osamelým dieťa.
@laska201 presne tak, mne to niekedy príde ako zaslepenosť. Niektorí zaplatia aj 2x za potraviny s označením BIO a pritom možno obsahujú to isté ako tie neBIO. Hlavne ovocie a zelenina. Veď ako by sa mohlo v dnešnej dobe vo veľkom dopestovať toľko peknej úrody bez chémie. Vidím to u nás na záhrade. Každý rok sa urodí niečo iné. Keby som to mala na kšeft, môžem s tým skončiť. Takto mi je jedno, že mám na strome 50 broskýň a ďalší rok ich bude možno 20. Alebo že mi nevyšiel petržlen. Ale keby som z toho mala žiť, tak asi robím to čo ostatní. Použijem chémiu. Veľa ľudi nakupujem v DM-ke. A koľko káuz už bolo, že tam našli niečo, v čom bol presiahnutý nepovolený obsah. Sú určité značky, potraviny, ktoré nekupujem. Ale už ani tá voda a vzduch ktorý dýchame nie je čistý.
@kvetinka75 ludia tu pisu vela krat o trhoch ze tam maju co doma vypestovali a co zistila kontrola ze vecsina to maju aj tak dovezene len tam maju nalepku ze vypestovane na sk.o tomto je cely trh.
@mircalla Reagujem na tvoj komentár, že za 200€ sa dá vyžiť len na nekvalitnej strave. Tento mesiac som odkladala bločky a my dvaja s mužom sme čisto na stravu minuli 150€ a teda mäso sme kupovali tiež, aj ovocie a zeleninu, jogurty a podobne. Spolu so sladkosťami, sladkými vodami, pivom atď to bolo cca 210€. Samozrejme záleží aj od toho, kde človek býva a nakoľko si potrpí na také tie blbostičky, ktoré hrozne lezú do peňazí. Ale teda ja nevidím problém sa normalne prestravovať za 200€.
@hettinka a kto povedal ze na to nemame? Keby sme nemali tak si deti nerobime. Akurat mame inak nastaveny zivotny standard. A ake nekvalitne potraviny? Ved varim uplne normalne. Ja nepotrebujem bio potraviny alebo od slovenskych vyrobcov a podobne. Kupujem tie ktore su lacnejsie alebo v akcii. A aj ked som deti nemala tak som si na seba handry nekupovala. Iba ked som velmi potrebovala. Namiesto 5 tenisiek mi stacia aj vzdy stacili jedny. Tak isto aj sandale. Kabelky mam dve a aj tak ich nenosim lebo mam stale tasku z kocika nakolko mam male deti. Kocik som kupila vzdy z druher ruky a neriesila som ziadnu znacku. A tak isto veci pre deti. Co je na tom ak im kupim z bazaru po jednom dietati ked to nieje vobec znosene?A podobne.napisala si to ako keby sme boli dajake socialne pripady. A predstav si ze deti maju aj ovocie aj jogurty. A chodime aj na vylety a kupaliska. Nic im nechyba. A nam tiez nic nechyba. Mame vsetko co potrebujeme. Ale zbytocne to tu vysvetlujem. Ked to niekto nechce pochopit tak to nikdy nepochopi.
@laska201 presne tak, ja som raz bola na tržnici, že kúpim cesnak, vraj domáci. Len babka zabudla odlepiť cenovku z nemenovaného reťazca. A mimochodom, na Sk sa nepoužíva chémia. Používa. Poznám ľudí, ktorí majú sady a striekajú stromy. Inak by z toho nič nemali a bolo by po kšeftoch. Takže moje predstavy o zdravej zelenine a ovocí sa rozplynuli. Tú mám na záhrade. Aj tam musím dať na tie 3 stromy čo tam mám aspoň ten prvý postrek, inak by som nemala ani tú trošku ovocia. Možno má niekto to šťastie, že nemusí vôbec striekať ale ani na trhoch, ke´d kúpiš niečo domáce, a krásne , nemáš istotu že v tom nie je chémia. Vidím, čo sa kedy ako urodí na záhrade, takže ilúzie padli.
@thoughtfulweirdo ja si myslím, že pri malých deťoch ktoré nie sú až také žravé a prieberčivé by sa dalo z takejto sumy vyjsť. My minieme na stravu minimálne 500 eur, ale my sme rodina s pubertiakmi. Tí zjedia oveľa viac ako my, okrem toho počas školského roku musím riešiť desiate, musím mať vždy doma niečo navarené, lebo dcéra nechodí na obedy. A to máme záhradu, čiže v sezóne ovocie a zeleninu nekupujem. Tiež by som si vedela predstaviť minúť menej, ale nikdy sa mi to nepodarí.
@kvetinka75 tiez sme museli striekat rajciny inak by ich napadli chrasty a uz by bolo po rajcinach.taka je realita takze bio naozaj nie je bio ako to vela ludi pise.
@brona235 niekedy mám pocit, že niektorí ľudia si o tých, ktorí zbytočne nerozhadzujú peniaze myslia, že na nič nemajú. Ja mám tiež 2 kabelky a z toho je 1 dcérina. Už si musím kúpiť takú väčšiu, nech jej túto vrátim. 🙂. Ale 20 eur za kabelku, ktorá mi vydrží rovnako, ako tá z bazosu za možno 10,- je dosť. Ja mám napr. 3 tenisiek a z toho jedny vôbec nenosím. Takže tiež by mi stačili 2 páry. Neviem, prečo by mal mať človek byt zaprataný vecami ktoré ani nepotrebuje. Len preto aby niekomu niečo dokázal? Kupujem len to, čo potrebujem. Na čo by mi boli ďalšie veci? Aby som viac upratovala, mala viac zaprataný byt niečím čo nepotrebujem? To pôjdem radšej niekde na výlet. To mi dá viac ako ďalšia handra v skrini.
@laska201 no tie naštastie nemusíme. Ja som si za roky už vyzistila, čomu sa darí a čomu nie, čo sa týka zeleniny. Máme hnusnú pôdu, takú navážaninu, takže o niektoré druhy sa už ani nesnažím. Ale rajčín, hrachu a jahôd máme vždy dosť. Ak je dobrý rok. To viem že je 100% bio. No možno, lebo keď zoberiem do úvahy ten vzduch, dážď. Možno sa niečo aj z toho do nich dostane.
@niejetolahke my sme začínali takým štýlom, že ja aj môj partner sme študovali externe na nie úplne najlahsej VŠ v Trnave Materialovo-technolog.fakulte. Školu sme navštevovali niekedy v piatok, plus sobotu od 8:00 do 19:00. Popritom sme boli obaja zamestnaní na dobu neurčitú. Začali sme pol roka mojej maturite spolu bývať v podnájme kde sme platili 310€ mesačne. Podotýkam, že sme si popri štúdiu a práci postavili rodinný dom, väčšinou svojpomocne a s pomocou rodičov. Pracovali sme väčšinou do 15:00, prišli sme do podnájmu, prezliekli sme sa a išli pracovať na stavbu. Tam sme bývali do ôsmej večera, a na druhý deň ten istý kolobeh práca, dom. Piatok, sobota škola a voľná len nedeľa. Popritom všetkom sme ešte museli stíhať robiť kadejaké zadania a kreslenia do skoly a samozrejme zvládnuť aj skúškové obdobie. 🙂

@niejetolahke trošku blbý názor témy. Názov mal znieť "Prosím vás o pomoc ako prežiť z PRIATELOVEJ výplaty". Nie si ochotná poľaviť zo svojich imaginárnych štandardov, nie si ochotná takmer ničím prispieť (lebo sa nedá) a v hlave rátaš ako vyžijete obaja z jeho výplaty, lebo tebe je blbé sa osamostatňovať až vo veku 25 rokov, lebo patrilo by sa skôr. Nie si zrelá ešte osamostatňovať sa podľa toho čo píšeš. Počkaj radšej nejaký rok a priateľovým rodičom do tej záhrady miesto nudy na smradlavom intráku by si mohla ísť občas pomôcť, možno to ocenia a budete spolu.