Prváčik od septembra 2012
Rada tu privítam maminky budúcich prváčikov 🙂
Nasi skoncili pri "N" a tento tyzden pojdu na "y" ale uz cita všetko, teda trenuje a chce sam tak ho nechavam, obcas ked je zlozitejsie slovo a viac spoluhlasok za sebou tak mu pomozem, ale inak ho to bavi a uz sa tesi zajtra do skoly 🙂
@lenja123 tie šlabikáre nepoužívaju všetci rovnaké,možno preto sa ti zdá,že pozadu..
u nás sa ide na N ,číslo 9
@barcelona94901
@matisd
Veru, sú dva druhy šlabikárov (čo ja viem, možno aj viac), my sme ešte nemali to vaše T 😉 . Práveže sú veľmi pozadu, máme šlabikár LIPKA. Ja som bola prekvapená, že mu nejde také jednoduché slovo ako PRIANIA, lebo deň predtým som mu písala oveľa dlhšie a zložitejšie (centrifúga, skomolenina, neprevychovateľný 😝 ) - s tými nemal problém. Asi to IA a IE tak za sebou nezvládol 😀 .
Ahojte, tak som sa sem po dlhsom case dostala 🙂
Oneskorene prajem vsetkym nasim prvacikom a ich rodinam v novom roku len to naj...
ahojte, nasi maju slabikar so sasom dole hlavou, pred prazdninami skoncili t,T a uz pisu k,K, pisanku maju uz cislo 3 pri tom istom pismenku. V matematike zacali cislo 10. Nas slabikar je podla mna lepsi ako Lipka, tam sa mi to zda take zlozitejsie. Moja pekne pise, ide jej to super. A matematika ju veeelmi bavi, to je asi na otca,on chodil na strojarinu 🙂 Vasi prvacikovia ako pocitaju ?? Moja niekedy z hlavy a niekedy na prstoch 😀
čaute maminy prváčikov...my máme šlabikar s mimozemšťanom Kukom 🙂) a dneska brali veľké B 😉 ..a musia stále pri čítani slabikovať..naši tiež si musia ukazovať matiku na prstoch 😒 a že má byť zas štrajk,nejako v marci cez monitor? 😠
@miskakyska , aj my máme ten istý šlabikár a dnes písali malé B 🙂 ráta občas na prstoch a občas z hlavy,
Počujte, aj vaši ešte píšu ceruzkou? U nás celá trieda ešte, ale malá si cez prázdniny precvičovala písmenka dopredu, tak som jej dala vyskúšať pero a podľa mňa to tým perom vyzerá oveľa krajšie ako ceruzkou. Ináč vraj píše pekne, neviem posúdiť ja, porovnať nemám s kým.
@lenja123 ahoj aj my mame prvacika a naša učiteľka užíva karticky na čítanie a musím povedať že je to super.. Lebo aj slova sú tam buď po pismenkach a nebo po slabikach... A čítanie nám ide a aj ma náš syn kamaráta co je starší a je to jeho vzor lebo ten kamarát veľa číta... A aj ked ideme autom číta mi cedule nebo iné reklamy...
A matematika mu ide na jednotku už... Bolo to tiez ťažké, ale počítame a počítame... A kružky si vybral sám a to vytvarnu a tanečnú 🙂... A ešte chce angličtinu
@cairka píšu s perom..používame tornádo..na to nedám dopustiť 🙂 to je raz dobré pierko..dcéra s ním písala do sedmičky 😵 ceruzkou kreslili,len v tých prvých čiarach ..no akože synátor ma tiež prekvapil,čo som vôbec s tým nerátala,ale píše krasopisne..sa učiteľka čuduje,že chalan a píše najkrajšie z triedy..nemajte mi to za zlé,musím ho tu takto verejne pochváliť 😅 od mala stále a rád krelil,tak možno to je dôvod,že mu to písanie tak ide...ale,ked si má čosi zapamätať,tak dovidopo 😠 už sa teším ked sa budú mať naučiť nejakú básničku..to bude iná sranda 😅
@cairka moja píše už od 1.10.2012. Keď učiteľka videla, že deti netlačia ceruzkou, tak im dovolila perom. Asi 4 deti vtedy začali písať perom, postupne aj ostatné deti, teraz už všetky deti píšu perom. Ceruzkou píšu len ked začínajú nové písmenko, v šlabikári a niekedy aj v matematike. Niekedy aj perom. Ja som jej kúpila Centropen pero - tenučké, píše ako atramentové, a má aj druhé (musia mať vždy 2, ak by jedno dopísalo) - 0,4 mm, a na konci je guma - ak by sa náhodou pomýlila (ešte chybu neurobila).
@ajca123 moja má povinnú angličtinu, majú ju 2x do týždna, ako plus predmet má francúžštinu. Anglinu vie, má ju už od škôlky, môj brácho žije v Londýne, tak sem-tam sa jej opýta na nejaké slovíčka. Keď tu nie je, tak aj cez skype 😀
Francúžštiny som sa bála, ale je to v pohode, základné slovíčka, pekne si ich zapamätá. Má ju raz do týždna, stále si ich dookola opakujeme. Máme len slovenský jazyk (čítanie,písanie), matematiku, hudobnú výchovu, výtvarnú výchovu, prírodovedu, angličtinu, francúžštinu a moja chodí na náboženstvo.
Majú vaše detičky napríklad aj informatiku - chodia na počítače ?? Moja kamoška čo má prváčku (chodí na inú školu v našom meste) - nemajú hudobnú, ale majú počítače.
Mojej sa hudobná veľmi páči 🙂
@tinkag informatiku nemajú, ale vo vedľajšej škole, nad ktorou sme tiež uvažovali je informatika už od prvého ročníka dva krát do týždňa. Neviem či na úkor iného predmetu. Angličtina je na oboch školách tiež 2x v týždni od prvej triedy. Ale to už asi skoro všade začínajú s cudzím jazykom takto skoro.
@cairka ceruzkou už nepíšu dávno, možno od začiatku novembra. A spočiatku bol ten prechod na pero dosť ťažký, lebo malý veeeľmi rád gumoval, keď sa pomýlil. Teraz si už dáva oveľa väčší pozor a dvakrát si rozmyslí, kým niečo napíše 😀
Zaujímavé, mne sa to tiež zdá už dlho, a hlavne tým perom - bombičkovým, fakt písala oveľa krajšie, teda krajšie to ukázalo. Ale oni ozaj celá trieda ešte píšu ceruzkou, uvidíme, kedy prejdú na to pero 😕 budú poslední v republike 😀 Ináč prichystané má jedno no name bombičkové a Stabilo.
Anglinu majú raz za týždeň, zatiaľ v pohode, moja má veľmi dobrú pamäť (občas jej ju závidím 😀), takže slovíčka si pamätá v pohode zatiaľ.
Jo, a informatiku nemajú, ale občas chodia do počítačovej učebne, nijak pravidelne, raz za čas. A malá chodí na etiku.
Aj môj píše perom od októbra a tiež krasopisne (keď sa už chválime) 😀 a ja som sa tak bála že čo bude, v pondelok začínajú s číslom 10 a čítajú a píšu T,t. Angličtinu majú povinnú 1x týždenne, chodí na náboženstvo, v dedine je mladý pán farár, dosť sa im venuje....na informatiku idú sem-tam keď je voľná učebňa....majú aj vaši také predmety že Matematika hrou a Čítanie s porozumením?
@cairka Tak,to ste už asi fakt posledná škola,čo píše ešte ceruzou.Naši už tiež asi od októmbra prešli na pero.
U nás angličtina nie je,až od tretej triedy,aj som rada,lebo sa ešte trápime so slovenskou výslovnosťou,ešte nám nejde dobré R,takže cudzí jazyk nám nechýba.
U nás majú len čítanie a písanie,matematika,telesná,hudobná,výtvarná,spoločenská výchova,detská literatúra a môj chodí na náboženstvo.
U nás preberajú Z a 9tku.
@cairka nie ste posledná škola 🙂 . U nás začali niektoré deti po Vianociach písať perom a niektoré ešte doteraz píšu ceruzkou podľa toho ako sa im darí.Naša pani učiteľka to zatiaľ nesilí ani s tým učením. Pero vyžaduje bombičkové s tým pierkom na konci.Vraj aby sa naučili zľahka písať ale sranda je že teraz niektoré nové perá sú také že s ním musíte pritlačiť aby vôbec písalo sme sa sním nanervačili. tak som rada že som potom zohnala starší typ.
keď vás tu čítam naši to berú zatiaľ tak light. Na prázdniny dokonca nedostali žiadne úlohy iba iba povinnosti 5 prstov 🙂 tak to nazvala. Každý deň urobiť niečo -jednu vec. 1-čítať ,2 písať a predcvičovať tvary ,3-počítať príklady do 8, 4- kresliť maľovať vyfarbovať strihať si niečo a 5 tancovať skákať behať sánkovať sa. 🙂
@frick
@slivka3
@matisd
@lenja123 žienky prosím Vas,môžem Vás otravovať otázkou mimo témy?.......majú už Vaši prváčikovia prerezané tie posledné stoličky,ktoré sa zalievajú?...prerezali sa v pohode?...ja som spadla skoro na zadok dneska,ked som mu kukla do pusy..........ja neviem či to tak má byť,či máme ísť k zubarke,ale to dasienko mu zo dňa na deň ostalo ako "rozbombardované"čisty masaker ☹ ešte mu tam kúsok toho dasienka normálne "plápolá" 😨
@miskakyska to sa pýtaš tej správnej 😀 . Malý mal presne to isté, ale teda ešte minulý rok. Išli sme s tým k zubárovi, ten to chcel rezať a následne zošívať 😲 😲 😲 . Tak sme zmenili zubára a nová zubárka mu to spravila laserom - bez bolesti, bez stresu, za pár sekúnd. Takže šup-šup k zubárovi, ale vyberaj si dobrého! Držím palce
@lenja123 ma nestraš..načo rezať a znova šiť..by sa zbláznil ☹ ešte k tomu mám ehm,ehm zubarku,hľadanie novej som donedávna vzdala a na súkromníka nie sú prašule..oooooooooooch ☹ ☹ no dííky moja 😉
@miskakyska no skús si zistiť, či by ti nespravil súkromník len tento jeden zákrok, ak má vybavenie. Mňa to stálo minulý rok 50 eur, ale neľutujem z nich ani cent, tiež si neviem predstaviť, že by mu to rezali. Ale tak naša zubárka je známa tým, že je dobrá, ale jedna z najdrahších. Vystrašila ma aj tým, že sa mu ten kus ďasna môže natrhnúť a že by to veľmi krvácalo, tak to treba odstrániť čím skôr.
Ženy moje, my sme s tými stoličkami nemali problémy žiadne....akurát že ho pobolievalo ďasno a pripuchlo mu, a to bolo všetko.....my máme súkromnú zubárku, ale ja jej robím účtovníctvo, takže cena je vždy v pohode 😎 a tá mu s tým nerobila nič.
My sme mali v utorok rodičko a vyzerá to celkom dobre, až na to, že by mali ešte písať polročné "písomky" z matiky a z sj ... ale pani učiteľka ich všetkých chválila, že sú šikovní a celkom dobre pracujú...len sa trošku ťažšie rozbiehali...po tých prázdninách a ... po chorobe (dva týždne pred Vianocami "vypadlo" kvôli nejakému vírusu 20 detí z 24 ...) ...takže skoro mesiac neboli v škole...
takže vo štvrtok na 4. hodine dostanú vysvedčko (len odpis) a po obede idú domov a v piatok majú voľno ... rozmýšľam že ju v piatok "šupnem" k ocinovi do práce, lebo k babke a dedovi, ktorých máme tu v Ba, sa jej moc nechce... že sa tam nudí ...sama ...😀 ...
Ahojte, my sme mali rodičko včera. Naši už písali polročné písomky, dopadli na VDV 😎 ešte zajtra majú písať diktát, tak hádam nezazmetkuje. Ináč ju tiež p. učiteľka chválila, len že je občas nepozorná a miesto svojho zošita kontroluje všetkých naokolo 😅 ináč aj čo som pozerala zošit diktátový, aj tie polročné testy, tak naozaj tam boli chyby len z nepozornosti, chýbal dĺžeň, bodka za vetou...pri odpise z tabule vynechala jednu vetu 😅 a také, no . Je to škoda takých chýb, lebo sa rátajú rovnako, ako keby vynechala písmenko, alebo napísala nesprávne...
Stoličky vyšli bez problémov, určite tam nemala kráter 🤐
My sme tiež dnes písali polročné písomky z matiky a sj. Malému som len ráno spomenula, že budú písať, nech si dá záležať. Poobede hlásil, že to bolo veľmi ľahké. Tak som rada a dúfam že to napísal dobre. Lebo nám ich učiteľka ukazovala na rodičovskom a naozaj to bolo úplne jednoduché, myslím, že v pracovných zošitoch majú oveľa ťažšie príklady.
Naši neviem,či čo budú písať,len dnes doniesol z diktátu 2,čo som bola sklamaná,ale tiež je dosť nepozorný,takže musíme na tom ešte popracovať.

No ja som ho asi prechválila aj s čítaním. Dnes mal prečítať vetu - Víla plní priania. Prvé dva slová krásne, ale posledné ani za nič. Skúšala som mu to rozložiť po slabikách, zakrývala časti slova, ale nijako mu to nešlo. Na dvakrát prečítal PRIA-NIA a keď som mu povedala, že teraz spolu, tak povie PIRAŇA 😀. Už som nevedela, ako ho naviesť, čím viac sa snažil, tým horšie mu to išlo.