Prváčik od septembra 2012
Rada tu privítam maminky budúcich prváčikov 🙂
@michalag aj my cakame az do konca maja... ma porazi... je tam strasne malo miesta, odchadza im jedna trieda deviatakov, nemaju priestor... ja som myslela, ze tam je malo deti, lebo je to taka skor starsia stvrt, ale postavili tam par novostavieb bytoviek, tak tam su asi deti... mne rovno povedali, ze beru LEN tych s TP a ak naaahodou zostane miesto, co nepredpokladaju, tak zoberu aj nas... 😠
@lamada181 http://www.mimibazar.sk/nove_fotografie.php tam je nejaka technologia, aby sa to nezanasalo... my sme jednu stratili, pouzivame to aj na bicyklovanie
my budeme mat od septembra tied prvacika, list zo skoly o prijati uz mame doma, ale do skoly este nekupujeme nic. Tasku dostane az na narodeniny a tie ma v auguste, takze mame casu na vyberanie a na zapise nam ukazali taky balicek pre prvaka, pomocky vsetky co bude potrebovat, za 14e sa to dalo objednat, platit to budeme az potom - teda zatial peniaze nepytali. Mohli sme si vybrat ci chceme "verziu" pre pravaka alebo lavaka, nas je lavak. Ako tak citam, kazda skola si robi po svojom.
My ako flasu pouzivame taku obycajnu od jupika alebo tak a po case vyhodime a dame novu... To mi nenapadlo, ze kupovat nejaku specialnu flasu, ved nebolo to raz, co flasu stratila alebo zabudla vonku a uz ju tam nenasla a pod.
Skolsku tasku dostane maly na narodeniny, s najvacsou pravdepodobnostou kupime tuto:
http://www.topgal.sk/tasky-a-batohy/skolske-tas...
Ahojte maminky môžem sa k vám pridať,keďže aj mi budeme mať od septembra prváčika.Ešte si Vás musím zajtra prečítať,lebo neviem o čom píšete.Najskôr som myslela,že sa má táto téma nebude týkať,ale dnes po testoch zrelosti mi psychologička odporučila dať syna do školy,síce som s tým vôbec nerátala,ale nakoniec som teda súhlasila.Ale aj tak nie som s tým úplne vnútorné vysporiadaná,strašne sa bojím ako to všetko zvládneme,keďže som si stále myslela,že dáme ten odklad.
@slivka3 jasne kludne sa medzi nas pridaj 🙂 . Ja som tiez bola rozhodnuta pre odklad, ale psycholog ma vyviedol z omylu, ze do skoly by mal ist, takze ideme 🙂
Tak my sme od dnes oficialne prvaci 😵 , dnes nam prisiel list že maly je prijaty 🙂 , to bolo nadsenie, len som zvedava dokedy mu vydrzi 😅 😀
ahojte, dovolte mi aby som sa ku vam pridala.
aj nasa cica ide od septembra konecne do skoly. tesi sa uz od vlani lebo kedze je septembrova a dost sikovna zvazovali sme skolu uz vlani ale nakoniec sme len vymenili skolku aby neopakovala tu istu predskolsku. skolksku tasku este nemame ale kedze syn ma hamu, pravdepodobne budeme aj malej kupovat tasku hama. kocurik ju nosi treti rok a okrem toho ze je spinava a odtrhol taku ozdobnu visacku na zipse, je taska bez akykolvek znamok poskodenia. az je to neuveritelne ked ho poznam ako sa k nej sprava a pohadzuje ju kde pride. keby bola cica ochotna ju nosit tak ani novu nekupujeme ale ona "potrebuje ruzovu" takze bude mat novu. nechavam si to ale az na august lebo dufam ze bude nejaka zlava.
@michalag Ďakujem za privítanie.Tak nás už oficiálne prijali na zápise,ale dali si tam upozornenie,že uvažujem o odklade,takže ešte budem musieť zájsť za riaditeľkou a povedať jej,že sa odklad nekoná a aj tie zošity až nám objedná,lebo pri zápise som to neplatila.......A ak sa smie spýtať prečo si uvažovala o odklade?My preto lebo sme letný,narodil sa mi 26.8 o pár dní skôr,ale aj kvôli častím chorobám/je astmatik,alergik,atopik/,ale aj kvôli tomu,že mne osobne sa zdá ešte taký decký,hravý a nesústredený,ale aj kvôli reči nevie ešte pekne rozprávať.Tak preto mám ten strach či to zvládne,ale zas musím ho pochváliť,že po tom zápise sme sa mu už začali viac venovať aj spôsobom,že nielen učiť sa rozprávať,ale aj písať.Dostal takú veľkú knihu pre predškolákov na rôzne úlohy,tak to poctivo vyplňuje a zatiaľ ho to baví,takže dúfam,že nám ten optimizmus vydržíííí. 😀 😀 😀
Ahojte a prajem pekny den...aj moja dcerka nastupuje od septembra do 1. rocnika.....avsak sa stahujeme do zahranicia za chvilku....je tu niekto kto prezil takuto sitaciu ze dieta nastupuje do 1. rocnika....do inej krajiny s inym jazykom?
@wladka Ahoj chcem sa Ťa opýtať,ak sme už absolvovali tie testy zrelosti,môžme na na ísť ešte raz?Tak koncom júna?Lebo ja fakt neviem,či som urobila správne,že som si včera ten papier o odklade nezobrala.Ešte sa raz porozprávam so synovou učiteľkou v škôlke/hoci ona,by bola skôr za nástup môjho syna do pripravného ročníka,ale kvôli tom,že to má byť zamerané na poruchu komunikácie,čiže poruchové deti,tak takúto formu pre svojho syna absolútne odmietam/a taktiež aj s našou logopedičkou,čo na to povedia,že by sme mali teda nastúpiť do školy.
@michalag my sme tiez zvazovali odklad, kedze je Martinko narodeny 31.8., ked som si predstavila, ze bude mat v triede spoluziakov, co mozu byt od neho aj o rok starsi a to je v tomto veku este velky rozdiel. na druhej strane je ale Martinko velmi sikovny, takze sme naozaj vahali a ked v skolke robili testy skolskej zrelosti s psychologickou tak som ho zapisala prva, pre pokoj duse /bolo to dobrovolne/ no a vysledky aj pohovor s psychologickou ma presvedcil, ze skola je to prave pre neho 😀, v skolke by sa uz nudil. Testy spravil najlepsie, psych. povedala, ze ju jedina vec prekvapila, ze je M najmladsi, vychvalila ho, co mi ako matke naozaj polichotilo, lebo si myslim, ze nie som velmi objektivna, ked ide o moje dieta, aj ked sa snazim, mozno som na neho az velmi prisna niekedy...viem, ze je sikovny, ale na druhej strane velmi zivy a hlavne tvrdohlavy. Tak teraz uz len dufam, ze bude mat dobru pani ucitelku, lebo to je zaklad toho aky vztah si k skole urobi. Ja si doteraz pamatam moju prvacku ucitelku, bola to jedna zlata zena.
Ináč mi ešte nenakupujeme,nič keďže som bola doteraz presvedčena o odklade.U nás to,ale funguje tak,že kto chce si na zápise zaplatí základný balík učebníc a zošitov /stálo to tuším 15 eur/a potom sme dostali zoznam s pomôckami,ktoré si už máme sami dokúpiť.
@slivka3 aku poruchu komunikacie ma diagnostikovanu? Neviem, co na to psycholog, ale ja by som tie testy este raz skusila,ak je moznost.. Najlepsie je dat na usudok ucitela, ktory ho viedol 3roky, ako na psychologa, co ho vidi 1hod maximalne.. Pri rozhodovani sa budes musiet spolahnut na seba.. Kazdopadne si treba vsimat urcite znaky zrelosti pri poruche komunikacie: pozornost (ci dokaze sledovat dianie, a ci vydrzi pri jednej cinnosti dlhsie / 20min, aspon.. v skole sa nesedi 45min, ale striedaju sa tam cinnosti, ucitel musi byt tvorivy, tak tych 20min v kuse je ideal/), adaptacia - ci ma problemy v kolektive (z nedostatocnej reci-ci nema komplexy sa vyjadrovat), motorika ruky (spravny uchop pera, naklonenie pisma), a synov charakter.. a mnoho dalsich.. ak je sikovny, lahko si zapamata urcite veci, texty, basnicky, ovlada cislice, pismenka, kreslenie je prijatelne jeho veku = tam by som uz nezvazovala odklad 😉 ....
@wladka Práveže mi nemáme poruchu komunikácie,ale tá trieda má byť zameraná na deti s poruchou komunikácie.U nás čo sa týka tej reči tak nevie pekne zrozumiteľne hovoriť a R mu ide ešte veľmi slabo,ale podľa vyjadrenia tej psychologičky,čo nás včera testovala to nie je problém a do septembra sa ešte aj tak doučí.
@slivka3 tak to zamietnut.. nie som proti tomu, ale to mu nepomoze - ta pripravka myslim.. popracujte s nim doma, nekyvte mu, ze mu rozumiete co hovori.. skor vyzadujte, aby to pekne zopakoval, zrozumitelnejsie v ramci jeho moznosti ;).. R sa dopili.. 😉
na motoriku jeho ust existuju rozne cvicenia, skuste pohladat na nete, a popracujte na tom.. ;)).. spievajte spolocne, s tym, ze vy hlasovo menej, on viac.. pokial nebude spravne vyslovovat slova v basnicke, vracajte sa k slovam, opakujte si ich.. az potom mozete v basnicke pokracovat.. nejake ovocie (hrozno) do ust, prehazovat si ho v ustach, pretlacat, medzi zuby atd.. skuste ho motivovat takou zabavnou formou.. 😉 na obratnost jazyka.. atd.. a nekyvat za kazdym, ze mu rozumiete!! pravidlo cislo jeden! 😉
drzim palce, a ziaden odklad!
@wladka Až teraz mi nabehol celý tvoj príspevok.Takže číslice vie pekne do 10 aj sčítavať aj odrátavať,pozná aj niektoré písmenka,farby.Básničky sa tiež učí celkom rýchlo,musíme na logopédiu.Ta sústredenosť sa postupne zlepšuje,ako sme kúpili ten predškolácky zošit na doplňovanie,ale občas sa aj stane,že sa mu nechce učiť alebo písať,keďže rozvoju reči sa venujeme denno denne,tak sa stane že je mrzutý,lenivý a plačlivý......Motorika ruky je celkom dobrá,som mu už dala atramentové pero až sa učí tie doplňovacie čiari s ním a ide mu to,dokáže už aj sám prepísať číslice a písmenká a celkom pekne.Tej adaptácie sa tiež bojím,pretože syn je v takej triede,kde je len 8 predškolákov a zbytok mladšie deti,takže je malinká pravdepodobnosť či niekto s jeho triedy pôjde vlastne do školy,ešte som to nezisťovala,keďže som si bola istá,že dáme odklad.a on sa ťakšie dáva dokopy s deťmi čo nepozná,ale aj to sa už pomaliky upravuje...Takže mála pravdepodobnosť,že niektorí s jeho kamarátov pôjde s ním do školy teda aj do triedy.
ahojte, narýchlo som poprečitovala čo ste popísali, aj my máme budúceho prváka, tiež nevieme R, ☹ ale nevedeli sme ani L od min. septembra chodíme k logopedičke, cca každé 2-3 týždne, L mu už pekne ide, keď sa snaží, ale keď rýchlo rapoce tak sa pozabudne, ani jemu sa nechce do školy, 😒 v škôlke sú len dvaja chlapci a 5 dievčat, tak je na kamaráta dosť naviazaný a ten pôjde do školy až o rok.... doma mám ešte 2 a 1/2 ročného hyyppperaktívneho, (on je aj za dvoch) ten všetko po ňom opakuje, takže ako 4-ročný už možno bude čítať.... 😀 . takže asi tak. A psychiatria je cez víkendy a tiež keď sú poobede doma obaja. Ináč super téma 😀 😀 😀 píšte ďalej čo a ako.
@matisd 🙂 tu psychiatriu doma mame teraz aj my. od pondelka sme vsetci okrem mm chori takze nemozeme chodit von a deti sa uz nevedia vpratat do koze. nasi su hyperaktivni vsetci ked nemaju teplotu 🙂
ani nasa cica podla mna nevie poriadne R ale ked sa snazi tak to ide. ich vysetrovala v skolke logopedicka tak nevravela ze treba chodit na logopediu hoci ja som si myslela ze nas posle. ale ked som pocula niektore ine deti tak je to celkom v pohode. teraz jej ale chybaju predne zuby takze este aj susle 😀 😀 😀
aj môjmu chýbajú - dorastajú 2 spodné, tiež je šušľavý a chorobou sme prešli pred 2 týždňami doniesol zo škôlky niečo a vykľula sa z toho chrípka....
Vám už vypadavajú aj zuby?My teda máme ešte všetky,ale keďže sme augustový počítam,že nás to čaká až v tej prvej triede.
ahojte kočky, môžem sa pridať?
môj krpec je decembrový, 6rokov mal 8.12.2011
čo sa týka reči, máme problém s písmenkom R ☹ chodí k nám do škôlky logopedička každý týždeň, a doma sa učíme takmer denne, ale to R sa mu nejako nedarí...L sa naučil za 3,5mesiaca
na zápise nám dupľovali že sa musí to R naučiť, a basta 😠 neviem, či to stihne--staršie tri decká problém s rečou nemali žiadny, tak neviem...
a čo sa týka motoriky, jemnej, tak hrúúúza 😝 ani za svet sa mu nechce kresliť, vyfarbovať, robiť pracovné zošity 😠 neviem,ako ho máme "donútiť" strašne sa rozplače vždy... keď kreslí v škôlke, tak ako tak, čo sadáva na nástenku to v pohode, ale keď je voľné kreslenie, tak ee... často krát mi odpovie že on ani nevie, čo nakreslil, alebo že zabudol 😖 panáčikov robí takých mini, asi 3-4cm, a nie a nie väčších ☹
bojím sa, neviem čo robiť,lebo toto som fakt pri starších troch absolútne nepoznala- už pred školou vedeli písať,samy sa naučili... krpec mi pripadá ako strašný exot 😝 😀

@michalag my tam mame len prechodny pobyt, vraj to nestaci