Psa či mačku? Poraďte, prosím ♥.
Hľadáme učenlivé, pokojné zvieratko, kamoša pre naše dieťa a nového chlpatého člena našej rodiny. Pre starších susedov ale je podmienka nič hlučné, pre veľkosť bytu niečo skutočne malé, pre alergika v rodine nič silne púšťajúce chlpy. Ešte sme psa ani mačku nemali, len rôzne iné menšie zvieratká a o psíkovi, alebo mačičke uvažujeme už dlho, ale nevieme sa rozhodnúť, ani si vybrať. Chceme byť pri výbere zodpovední, je to živá bytosť a chceme, aby sme boli spokojní aj my, aj zvieratko. Pomôže, prosím, niekto so skúsenosťami? Ďakujem za každú odpoveď.

@lindusss2016 ja som to myslela tak že je z cistenim zachodika starosť a nemyslela
Som to určite na všetkých ľudí 🙂 takze klido pido určite sa nejdem hádať len som vyjadrila názor 🙂
Jezis urcite psa!macku nie.
@lindusss2016 nasa aportuje. Hodis gumicku, donesie. Hodis, donesie. Takze aj macky vedia aportovat😂
@solito macka sa naučí na záchod hned. I ked kamoška čo maju kocúra je takaaa svina. Znackuje si aj po kastrácii. Psika treba venčiť, denne. Aspoň 5 x. Ale zas je taký mojkavejsi. Mačka sa prituli ked ona chce. Ale riešenie jeaj také. Skúste pozrieť v okoli utulky či kuk organizácie. Zobrat si zvieratko do dočasky. Doma deckam vysvetliť ,ze ho mate zatiaľ len na chvíľu , na skúšku..a rozhodnete sa.. aj tak sa dá....
@solito my máme aj psa aj mačku. Macka došla sama a jednoducho sa k nam nasťahovala.. je ockovana, vykastrovana, má pootvorene okno a chodí si von a dnu ako chce.. psika mam z utulku, take male teda skôr vetsie tornádo.. ale je zlaty, keď sa ku mne prituli a keď sa teší že dojdem z práce 😄 chodime na cvicisko a je úžasne vidieť pokroky.
Ja len toľko, že netreba zabúdať na to ze alergia neni len na chlpy, ale aj na sliny!!!
K výberu komentovať radšej nebudem, lebo pes a mačka je 100 a 1.
A keď autorka ani v tomto nemá jasno, zamna žiadne zviera.
@solito Ahoj, prešla som si tým istým, aj keď ja som bola jednoznačne rozhodnutá pre psíka. Keďže však bývame v byte, chcela som vybrať "správne plemeno" predovšetkým preto, aby bol psík šťastný a v byte netrpel. Prelúskala som veľa www stránok a zisťovala predovšetkým povahu psíka a jeho potrebu tráviť čas vonku. Po veľkom zvažovaní sme vybrali Cavaliera a hoci ho máme len mesiac, musím povedať, že lepšie sme si asi ani nemohli vybrať. Psík je veľmi šikovný a učenlivý. Netvrdím, že sa mu nestane nehoda, ale to tak raz za 2-3 dni. Z bytu odchádzame o 7.30, dcéra prichádza cca o 15,00 a ja o 17.30. Psíka máme mesiac, aktuálne, keďže je malý a musí žrať 3x denne, chodí k nám môj otec, ktorý ho na obed aj vyvenčí. Takže zo začiatku treba určite počítať so zvýšenou starostlivosťou.
Ja som psickar telom a dusou, mala som uz viac psov, aktualne mam sucasne dvoch, no mala som i macky. Pes je jednoznacne viac kontaktnejsi a viac lipne na majitelovi. S mackou zas ziskas tu vyhodu ticheho zvieratka, co sa ti pri psovi nemusi podarit, ak teda musite brat do uvahy aj susedov. Macka je predsa len o cosi samostatnejsia a tym padom je to aj pohodlnejsie, ked potrebujes niekam odist. Takze zvaz. Kazde zvieratko je ale radost, pes aj macka, to uz je z mojho hladiska podstatne zaujimavejsie na interakciu ako tie mensie zvierata typu zajac, hlodavce, korytnacka atd a s tym prichadzaju samozrejme aj starosti.
@nika3136 vnutri? Lebo kto mal macku len na dvore, nikdy ju nepoznal 🙂
Ahoj, my sme si pred 2 tyzdnami kupili maciatko britskej whiskas - macicku. Zijeme v 3i byte, syn ma 2,5 a je alergik a atopik. Dlho sme rozmyslali nad tym, ake zvieratko synovi, nakoniec zvitazila macicka. S muzom sme viac psickari, ale treba uvazovat do buducna - ak pojdete do prace, syn do skoly, psik bude takmer cely den doma sam a nebude to znasat dobre. Macke je to v podstate jedno, ta vydrzi sama aj par dni, ak ma dostatok jedla a vody.
Macicka je velmi hrava, syn ju miluje. Moze jej pchat prsty do oka, ucha, taha ju za chvost a macicka si od neho necha vsetko. Samozrejme, synovi tieto cinnosti zakazujem, ale ked si mysli, ze to nevidim, robi to aj tak. Ale macka fakt kludas, ani raz po nom nevystartovala.
Od zaciatku chodi na macaci zachodik, dokonca aj ked blila, sla tam. Vzdy ked sa vykadi, pride mi "povedat". Ak cistis macaci zachod pravidelne, vobec to nesmrdi. To mna viac natahuje z tych smradlavych granul. Kupujeme s co najvacsim obsahom masa a mne maso dost smrdi.
Nevyhoda, co mne strasne prekaza, je, ze skace na stol. Toto jej nemienim tolerovat, tak isto ako skakanie na kuchynsku linku (tam zatial nevie vyskočiť) a spanie v posteli so synom. Takze ju 500x denne skladam zo stola a utieram to sanytolom. Tak isto musime mat vzdy zatvorene dvere v spalni (syn spi zatial s nami v posteli), pretoze akonahle je otvorene, uz skace na postel.
Zacala som viac vysavat a viac umyvat podlahu, ale zatial nebadam nejaky narast chlpov. Robim to skor preventivne. Boli sme 2x aj na celodennom vylete a macicka vydrzala v pohode. Nic nenici, len vyskakuje na gauc, na okno, na stolicky a tak.
Akurat co som si vsimla pocas poslednych dni, ze sa synovi zhorsil ekzem. Nie som si zatial ista, ci je to z macky. Ale ak ano a ak sa to bude zhorsovat, s velmi tazkym srdcom asi budeme musiet macicku dat niekomu inemu...
@solito ked v pohode a samostatne..macku.cika do svojho zachoduka,vela spi,je rada sama😂😁z hladuska alergie,je lepsie ma ka ako kocur,lebo alergia ide zo slin a nie z chlpov ako si mnoho ludi mysli.naj su obycky macky,maju dibre povahy vacsinou.a mavky sa ucenluve,rizumeju zakladnym slovam,vedia aj aportovat,znizuju tlak😁ked pradu..macky su super
@solito za mňa určite mačku, nemáte s ňou starosti ... so psom je treba chodiť vonku, mačka vám ostane doma aj celý víkend sama, stačí jej jej záchod, voda a granule ... s mačkou nie ste tak obmedzovana 🙂 chcela som psa, už som mala vybraté aj plemeno aj všetko, ale potom sa niečo zmenilo a zobrala som si dočasne z útulku kocura, už aj ten ma dosť obmedzuje, ale uvedomila som si že so psom by to bolo horšie, nemohla by som bez neho ísť na víkend nikam, ani len na jednu noc
@solito ahoj 5ak ak pre alergika jedine macka bezsrsta .
Co sa tyka učenia poslušnosti macka si robi co chce no na druhej strane nesteka a neknuci ako psík pretoze treba rátať aj s tou moznostou ,ze nie vzdy budete moct psíka brat zo sebou su miesta a situacie,ze sa to ozaj neda a v tedy moze nastat problem stekania, knucania a ničenia.
Pravda nie kazdy psík je taky a zalezi vela aj od vychovy .
Zas pri dieta ja osobne by som radsej brala psika este skor fenku su poddajnejsie.
ťažko povedať čo bude pre vás lepšie. povedala by som, že s mačičkou je to o čosi lepšie, nie je tak viazaná na dostatočný pohyb, no zas viem, že mávajú svoje chvíle a nie každá sa rada mazlí. to ona sa bude musieť chcieť hrať... psík je iný k deťom si myslím, že lepší, len je náročnejší hlavne čo sa venčenia týka
Teda ja som psickarka, milujem psov, mali sme v panelaku pudla, na dvore mix nejaky 🙂 ale skrz svoje pohodlie, co mi je mmt prednejsie a skrz jednoduchsiu starost mam dnes macku, lebo tej je jedno kedy pridem, vencit ich netreba, v ziadnom pocasi sa uz nemusim chystat von, cistotne su prirodzene, netreba ich na zachod ucit, a ked aj 2dni domov nepridem, tak im je to fuk. Nech maju vodu, granule a hajzel 😁 inak sa vravi, ze macky znesie iba sebavedomy clovek, lebo iba ten vie akceptovat, ze macka sa neda moc vycvicit a neposlucha na slovo. Ked chces oddaneho kamosa, tak ale psa. Lebo macka ta ma casto aj na haku. A teda ale psa potom na ukor vsetkych tych starosti, vencenie za kazdeho pocasia, hranie, cvicenie. Tu je pes prvorady, potom ty a rodina, lebo ked neni vyvenceny, vybehany moze narobit galibu a u nas som ja, rodina a potom macky 😁 a nechce sa mi ani zbierat hovna po nom po vonku 😂
Ale ked deti podrastu, pojde zase na dvor pes.
Tak ja som mala alergiu v detstve tatko si doniesol domov psa hroza v byte nikdy v zivote bolo to stena vsetko trhalo stalo kakalo kychala som ako sprosta potom isiel na dedinu lebo vyrastol bol to velky pes...sestra doniesla kocura kychala som ale po case som prestala alergia sa stratila ja som mala skoro na vsetko alergiu hladkala maznala vsetko hrala som sa s nim bol poslusny kocur..a teraz mam doma kocura ktory sa vola Turbo a za nic na svete ho nedam krasne pislucha na zachod sa pyta von pri dverach vonku si poskriabe pazurky s malym sa krasne hra malej sa boji lebo je mala a skor vrestala uz sa skludnila 😉mna ochranoval ked som bola tehotna je to moj treti cecek pretoze ked kdesi idem a mame otvorene auto nasackuje sa dovnutra ze ide tiez..alebo ma ide odprvadit na pristupovu cestu..je to strasny mazel rad sa mojka nerobi nam ziadnu neplechu aspon nesteka 😀ale musis sa rozhodnut sama
@diewcatqoo A máte pre ňu nejakú zábavku? Ten mačací strom, na lezenie a skákanie.. My chceme tiež pre syna mačičku, mali sme kocúrika, no žiaľ pobral sa svojou cestou po trištvrte roku.. Prečkal u nás zimu, ja hovorím.🙂 .a ako sa oteplilo, poďho vnohy..asi za mačkami. Alebo sa mu chudáčikovi niečo stalo. Nenašli sme ho už..
@tinapa ano, kupili sme macaci strom na skakanie a lezenie este predtym, nez sme si macicku priniesli domov. Mame aj kopu hraciek, ale ju naviac bavia synove hracky a skakanie na gauc.. asi tusi, ze to nemoze, tak to robi naschval 🙂
No kocurikovia maju tulave labky, ak zacitia macku v okoli. Preto treba kastrovat hned ako uvidite, ze pohlavne dospel. Kocur prestane znackovat a nema potrebu nahanat macky. A macky sa skludnia a mate istotu, ze vam domov neprinesu nezelany darcek 🙂
asi by som siahla po sikovi, no to len preto, lebo nie ze nemam rada macky, ale nejak ich mat doma nemusim. neviem si pomoct a nechcem ani nikoho urazit, no psik mi pride pri spravnej vychove taky tvarnejsi a vhodnejsi k detom
@diewcatqoo Veď to, nedali sme ho kastrovať, odkladala som to a on zdúchol.. Už budem vedieť pre druhý krát. Syn bol dosť smutný.. Na každý prípad kúpime ten skákací strom, aby sa nenudila a hračky.. Ja nejak nemám skúsenosti moc s mačkami, a neviem, či by nebolo dobré mať dve mačky, aby sa zabavili spolu, keď nebudeme doma..no neviem, či by som to horko neľutovala potom.. najviac ma štvalo na tom kocúrovi, že mi poničil kvety pár teda ale nemali sme ten skákací strom, čo bola asi chyba.. Inak zlatý..naučil sa aj nevyliezať na linku a stôl, hoci ktovie, či to nerobil, keď sme doma neboli, ale pred nami neliezol..
Mačka je fajn ale záleží od povahy...napriklad moja vie aportovavať za malou vecou keď jej ju hodím a vie ju aj doniesť....kocúr je zas jedna čistá katastrofa ..prevažne...toho by som ani nechcela.. zdvihne chvost a vytrasie gulky hoc kde proste oští čo sa dá a potom všetko aj katastrofálne smrdí 😣

de o to ake zviera chces. Ja mam 2 macky a v pohode v 1 izbovom byte. Vysavam kazdy den. Plznu takze neviem ci je to dobre pre alergika. Su specialne veci do zasuvky ktore by mali pomoct ale neviem ci su na 100% ucinne. Ked su male tak sa priprav na to ze su ako baba. Aktivne vela krat nespavaju cez noc ale ked vyrastu tak je to v pohode. Zalezi na charaktere macky. Moja starsia je samostatna a rada spi. Moja mladsia je ako pes. Chodi za tebou kde si. Ako taky tien. Taktiez je aj velmi maznava a miluje spolocnost cloveka. Moje nezhadzuju nic ale su betarky ked chcu a je vidno ze su inteligentne.. Ale ako hovori Linduss kazde zvieratko je obeta. Mozno by som sa popozerala po starsej macke ktora uz ma historiu s detmi. Kedze niekedy je to traumaticke pre maciatko ale aj dieta kedze si nemusia vzdy sadnut.. Inak neviem ci si pozerala su tie macky bez chlpov ale nie kazdemu sa pacia.. Ja osobne v buducnosti ked vyriesim byvanie planujem aj psika. Moj nazor je ze zvieratka su dar a dokazu straasne zlepsit zivot. A co im das to ti niekolko nasobne vratia. Moje su napriklad uzasne na udrzanie psychiky ked sa clovek citi zle ale ma depresie a pomohli mi cez vela veci. Inak netreba pocuvat sprostosi o mackach. Macky su verne zvieratka a cloveka miluju..