Psík vhodný k deťom od troch rokov
Ahojte,
zakladam ďalšiu diskusiu. Chceli sme do domu psíka, malé plemeno čivavu, bola by dnu. Deti majú od 3 plus do 15, avšak prečítala som si názory že čivava nie je vhodná k deťom. Mate prosím niekto reálnu skúsenosť? Veľmi sa nám páči. Viem že k deťom by sa mal psík vyberať podľa povahy a nie podľa výzoru, no...úplne to nie je možné.
Prosím Vás viete mi poradiť ktoré malé plemeno by bolo pre rodinu ok? Deti by chceli so psíkom santit, aby ich naháňal, naučil sa základné povely, poprosiť, dať labku, mojkat sa s ním, spat.
Ďalšia vec je čo je vhodnejšie krátko alebo dlhosrste plemeno vzhľadom k údržbe domácnosti,.chlpy a tak. Plemená ako shitcu alebo také nieco malinke. Ďakujem krásne za názory.
@hennyinnsbruck aby som ťa uviedla na pravú mieru . Šteňa z chovky či je štandardné alebo neštandardné vždy má papiere a vždy sa originál posúva novému majiteľovi , nie že len ukáže. Nie je absolútne žiadny dôvod aby si ho nechával majiteľ chovky , je mu že k ničomu . Za neštandardné šteňa je vždy polovica ceny alebo symbolická a nie podľa toho či k nemu dostaneš papiere alebo nie.
Toto čo opisuješ sa deje v prípade ak CHS nemá krycí list k spojeniu dvoch psov, teda nemá povolený odchov od klubu . Ak nemá povolený odchov, šteňatá nie sú zapísané do plemennej knihy a v danom prípade sa CHS chová ako množka.
My máme nemeckého špica a ako tu píšu ženy nejde o vzhľad. Mne sa páči husky ale viem jednoducho že na neho nemám keďže potrebuje pohyb atď.
Inak s deťmi je ok susedovie ho chodili kŕmiť len my sme stále boli pri nich predsa len deti 🙂
@21oktober no vyhrabala som ho,lebo mnozka to 100% nebola.
Este raz pisem nechcela som ho na vystavy ,preto sme sa tak dohodli.
Ja ta chapem ale su asi aj chovatelia (alebo ona vynimka bola)ako vidno co daju lacnejsie Nielen koli nestandartu.
ale ako kukam je to origos 😳???ma leskly kolok .
Ten papier lezi vyse 7r v sufliku😂
Ako majiteľ najdokonalejsieho psa k detom na svete ti môžem poradiť par veci 😂
1. Pes je zviera. Musí sa vychovávať /trénovať /cvičiť, aby bol taky ako potrebuješ.
2. Pes je zviera. Niektoré charakteristiky proste nezmenis...darmo budeš chcieť od teriéra aby spôsobne sedel pri nohách, keď ten pes potrebuje behať....behať....veľa behať...to majú v sebe.
3. Pes je zviera. Môže mať hygienické návyky, ale prezuvat sa zrejme nebude...A vám sa po dvoch mesiacoch prestane chcieť umývať mu laby každý raz keď vojde dnu. Takisto sa bude otriasat a musíš sa zmieriť so silnou na nábytku, chlpom v jogurte či čerstvo opratom bodycku...
4. Ty budeš riešiť všetok bordel po ňom. Fakt; ani muž ani deti. Aj tak to časom všerko ostane na tebe, lebo ty jedina budeš ta ktorej vadí, že musí každý druhý deň prezliekat periny...
5. Všetky výjazdy dovolenky...budete riešiť s ohľadom na psa. Keď ho dáš do kufra, oslinta ti zbytok batožiny...keď pod nohy, oslinta sedačku a tapaciry. A smrdí to. Fakt.
6. Každú chvíľu budeš riešiť niečo s veterinarom a keď umrie, prereves ešte týždeň a potom vždy keď zbadáš nejakeho psa,
7. Nájdete si kopec psickarskych kamošov a ľudí v meste budete poznať skôr podľa mena psa.
8. Vaše oblečenie zošportovatie
Proste - dobre si to premyslite, choďte na návštevu k niekomu kto ma psa vnútri a popýtajte sa co vás zaujíma. A obzerajte sa po spoločenských plemenach. Určite nie poľovné, lovecké, pracovné psy, pokiaľ sa.im.nebudete regulerne psickarsky venovať.
http://www.psickar.sk/plemena-fci/spolocenske-a...
Tu sú niektoré...pridávam sa.k názoru ze čivava k deťom nie. Sú nervne a deti im môžu ľahko ublížiť.
Taka nemecka doga obvykle nebrese, väčšinu dňa prespi a decko na nej môže orať koľko chce.. Doslova. 😂 Akurát na hovna potrebuješ tak tesco tašku...😂
@hennyinnsbruck ak je farebný a má lesklý kolok je to originál . Ak je čiernobiely , bohužiaľ.
Ak si chcela psa nie na výstavy alebo do chovu , tak chovateľ zväčša vyberá psa ktorý má síce znaky plemena ale nemá výstavné predpoklady . Teda je na hranici štandardu . Mala som suku , veľmi kvalitnú ale .. bola trošilinka, trošilinka dlhšia ako je štandard a už som mala nie najvyššie ocenenia ale IBA VN1, V1 . A to skúsený chovateľ pozná už na šteňati . Teraz keď som si bola vyberať chovného psa , tak som strávila 45 minút pozeraním 6 šteniat , samozrejme majiteľka mi dala odporučenie a aj sme sa zhodli že ktorý pes má najvyššie predpoklady a pekne to mala cenovo odstupňované.
@tajy neviem u ktorého plemena to je zvykom ale určite nie u toho ktorého chovám ja . U nás sa nič neškrtá ale priamo v zmluve sa upravuje že ide o šteňa neštandartné , nedoporučuje sa chov. Zároveň takéto šteňa aj keby si nemala nič na PP sa nikdy neuchovní, neprejde bonitáciou a uchovnením .
@tajy no pravdupovediac nikdy v živote som sa s tým nestretla a nemalo by sa to robiť a to ani ako zvýšená ochrana. Mám teraz doma PP neštandardného šteňaťa bez preškrtnutia , normálne vydané farebné papiere s kolkom . A teda riadne by sa mi to nepáčilo ak by mi to urobila chovateľka .
Na druhej strane chápem aj prečo to robia , lebo ľudia sú stále sprostí , si myslia že otec s papiermi , matka s papiermi , len šteňatá sú bez papieroví lebo nestihli o ne akože požiadať, alebo však to len jeden odchov atď.
Ale teda ja osobne som to nikdy nerobila , skôr som si veľmi dôkladne vyberala kam štence pôjdu , je pravda že som som mala len dve mimo štandard , jedného psíka ktorému nezostúpilo vajo a druhého psíka , ktorý mal jedno oko podstatné svetlejšie ako druhé , proste jedno mal tmavohnedé a druhé ako svetlé pivo , čo je vylučujúca vada. Inak všetky ostatné štence z daného vrhu vysoko štandardné a kvalitné .
@tajy super, ďakujem za rady.
K tomu PP a ne-PP....
V útulku sú psíkovia, ktori už sú na svete a treba sa o ne postarať.
Ale keď kúpiš Bez PP stena od množitela, tým pádom podporujes jeho hnusny biznis. Keď sa mu šteňatá nepredaju, a ostanú mu na krku dospelé psy ktoré treba živiť, veľmi si rozmysli, ci nabudúce bude nakryvat.
ani pes s PP nemusi byt drahy, my sme tak kedysi pred rokmi prisli k airedalovi s PP, kde nam majitel vysiel v ustrety a na cene sme sa dohodli. A bol to psik po exterierovej aj povahovej stranke vyborny, aj ked to nie je velmi fer voci ostatnym chlpacom v nasej domacnosti, ten airedale bol ten najlepsi pes, akeho sme kedy mali. Takze mozno to bude stat vela telefonatov, vela nastev chovatelov, ale da sa zohnat aj "papierove" steniatko za cenu, ktoru si moze clovek dovolit.
a teda aj k detom bol nesmierne trpezlivy, vzdy ochotny sa s nimi hrat a za kazdych okolnosti ich branit. Mal len jednu jedinu chybu - nebol nesmrtelny 😢
@ckatka
Ďakujem za rady a názory, som si vedomá že psík nie je hračka na rok. So všetkým súhlasím,.zatiaľ ešte nie som presvedčená o kúpe psíka a nemám vybraté plemeno..nie som typ rýchlo sa rozhodnúť, som práveže nerozhodne preto zbieram rady a názory. Ďakujem.
@hennyinnsbruck čivavu za 150 e nekúpis ani cez inzerciu, stojí 500. A že mini nie je to som si už naštudovala. Ja som sa všeobecne vyjadrila o kúpe šteniatok na Bazoši..ale vidim že som sa dopustila hriechu Sveta.
Najradšej by som kúpila psíka od overených známych. Ak sa teda vôbec rozhodneme. Ďakujem.
Volakedy stali tolko 😂dobre sli s cenami hore😳😳😳😳
Ked som sa rozhodla kúpiť dcére psa, hľadala som hlavne informácie o povahe psíka. Pravdupovediac dom yorshira aj civavu okamžite zamietla. Chceli sme menšieho psa, spoločenského, vhodného aj do bytu. Mame 2,5 ročného Cavaliera (Cavalier King Charles Španiel). Skvelé plemeno do bytu aj k deťom. Je to náš miláčik. Môžem len odporúčať
ja osobne nemam rada malych psov.. ale aky pes k detom, to je tazko povedat. Viac menej kazde plemeno moze ist k detom, okrem tych uplne nervoznych a este aj tie si na "svoje deti" zvyknu. Skor povahove vlastnosti psa, jeho potreby su dolezite. Darmo ti poviem, ze ja som za viszlu, pre mna je to najuzasnejsi pes, ked potrebuje aspon raz za cas riadny venc a denno denne sa mu treba venovat - ak na to nemate cas. Je to stredne velky, aktivny pes, maznak, ale velmi elegantny podla mna. A potom vacsie: Irsky seter. Krasny pes, ale oproti viszle, treba cesat a je vacsi flegmatik kym ten moj je ako duracelka. Ak mensi: vsetko s narazenou papulkou ma problem s dychanim, strasne chrapu, chrcia, slintaju (nic proti mali sme mopsika, a brat teraz chova buldocka, podobne sme napr pekinskeho palacoveho ako male deti velmi chceli ale napr mne to v interiery strasne vadi, vnoci sme museli cely byt pozatvarat, uz v tinedzerskom veku som riesila teda aj stuple do usi :D ). Sused mal pudlika roky, to bol sikovny a priatelsky pes, neplzol. Paci sa mi aj bigel...
Ale tak napr. tu je zoznam naoblubenejsich malych psov (inak na dvoroch smalymi psami pozor, tym ze je to krpec, lahko ujde :D).
https://www.chovatelahospodar.sk/tema/20-najobl...
Nie je tam spomenuty Westhighlandský biely teriér a dost malo ho vidim takto vonku, nie je to take bezne plemeno u nas asi, ale to je tiez zlaty psik (rodicia maju druheho) a tiez povaha zalezi od starostlivosti a jeho zazitkov. Druhu mame od rodiny, kde nedostala fenka asi co bolo treba, tak velmi nemala dlho v oblube deti hlavne ziadne stiskacky a pod. (byvali majitelia mali 4 deti, robili jej zle, celorocne bola vonku sama, zobrali sme ju cca 2,5r, ked ju davali prec kvoli neviem comu).
PLus treba si pozriet chovne stanice a ceny tychto psov. Ceny "udrzby". Ja viszlu vykefujem raz za cas a vybavene, ale su psiky s ktorymi budes chodit do salonov, strihat, maju tentenciu k zubnemu kamenu (to neviem ci sa kazdemu psovi robi, nas s tym veru problem nema, kamoska ma yorka a odstranuju pravidelne v narkoze) atd. Detto moznost alergii, cena stravy... kazde plemeno ma nieco "svoje".
Osobne si myslim, ze ked pojdete pozriet nejaku chovku, nejake psiky... ked zbadate toho svojho budete vediet ze to je ON 🙂)
@tajy ved ale PP vobec napr. u mojho plemena nehra rolu. Pes musi byt riadne uchovneny, prejst skuskami klubovymi - exterier, u nas aj pracovnymi a neviem ci aj nejake vystavy musi mat za sebou (to neviem, mozno staci ta klubova). Az potom moze mat papierove steniatka (aj to sa musi nahlasovat uz ked ich planuju) a teda nejake "skrtnutie" PP je uplna zbytocnost. Kazdy kto mnozi iba ukazanim PP a nema riadnu schvalenu CHS je len mnozitel a je jedno kolko X bude mat v papieroch nacmaranych. Mne keby predavajuca skrtla nieco v papieroch, tak mi pekne vyziada nove.
Ahoj, ja odporucam Maltezacika, nas sa dozil 17 rokov a bol to najlepsi psik. Velmi rad sa mojkal a hral, nestekal, neplzol. Bol velmi pritulny aj k detom.
@tajy ale to ci bude vylúčené z chovu, chs podľa mňa neurčuje, ak má nejakú vadu takúto tak sa to uvádza v zmluve, psík by proste nepresiel "skúškami" a teda by nebol uchovneny Takýto psik zvykne mat samozrejme nižšiu cenu (ja o cenách nepíšem nikde). Neriešim pp a bez PP problém, ale to ze ak pes nie je uchovneny, je mu pp papier ako taký zbytočný, lebo by nemal byt mnozeny. Ak to niekomu stačí aby ho mnozil, tsk taky človek by mnozil aj psa bez PP. A teda je zbytočné Xkovat pp. Ten pes tie pp ma, aj keď ma vadu, vadou on nepríde.
@hennyinnsbruck áno sú drahé vzhľadom k tomu že teda sú to šteniatka z mnoziarne.
@jaaty je rozkošný.

@21oktober ano koli tomu ze spustila s ceny lebo som nechcela na vystavy.origos som videla Samozrejme 😊aj celu rodinku aj fotky z vystav a vse kolo toho.mila chovatelka dlho sme mali aj kontakt cez email.