icon

Pýtajú sa vás ľudia, prečo vaše dieťa nemá náušnice?

annm81
17. mar 2023

Ahojte,
idem trocha rozvíriť diskusiu možno mierne kontroverznou kultúrnou témou. Tie, ktoré máte malé dievčatká a nedali ste im náušnice, stretávate sa často s komentármi cudzích ľudí (najmä na ihriskách), že čo je to za dievča, keď nemá náušnice? Mne sa to na slovenských ihriskách stáva často a keby išlo len o staršie panie, asi by som to príliš neriešila. Strašne ma ale udivuje, že taký názor mávajú aj mladé kočky medzi 20-40 rokmi. Mám len ja šťastie na také typy? Trávim len menšinu času na Slovensku, tak možno je to ozaj len náhoda a pri dennom pobyte na ihriskách by som taký dojem nemala. Je to regionálne? Alebo medzi východom, severom, juhom a západom Slovenska nie je rozdiel? A ak ste tu niektorá, čo žije v zahraničí a malému dievčatku dala náušnice, riešia ľudia v zahraničí vaše dieťa?

Aby som hneď na začiatok pridala svoj pohľad: osobne mi dievčatko s náušnicami vždy udrie do očí a pomyslím si, aká škoda, že bez náušníc by to bolo také rozkošné dieťatko. Samozrejme, nikdy som nič také ani nenaznačila cudziemu ani kamoškám. Na druhej strane viem, že mužova rodina by asi neprežila, keby sme dcéru podľa nich zohavili a hoci u nich na verejnosti by to nik nahlas neriešil, mnohí by si mysleli svoje (smiešne, že obriezka je tam široko akceptovaná).

P.S. často sa tu stretávam s príspevkami, že načo taká a onaká téma, ale nie je to nutné písať aj tu. Je tu preto, že mňa tieto rozličné kultúrne a etické pohľady na rôzne veci vždy zaujímali, ak vás nie, nevadí.

tanyag
17. mar 2023

@sasanka605
Ja som tiež z východu a tiež som nikdy od nikoho nepočula, prečo nemá dcéra naušnice, dokonca ani od nikoho z mojej rodiny

annm81
autor
17. mar 2023

@judit47 Ak dieťaťu nepovieš, že si ho pokrstila, pozná to na sebe? Zatajíš mu prepichnuté uši? Pre mňa je krst to isté, čo privítanie bábätiek na radnici. Sama som pokrstená, ale má to na mňa nulový vplyv a to som dokonca v krajine, kde sa platí cirkevná daň. Úprimne ale, skôr než kvôli dileme, či dieťa nechať či nenechať rozhodnúť sa (v detstve sa predsa nerozhodne o milióne iných vecí), som náušnice nedala preto, že sa mi to nepáči. Zvlášť na maličkom dieťatku to na mňa pôsobí veľmi nevkusne.

zuzulka558
17. mar 2023

Ja dokážem dat takú odpoveď slušnú ale zavrieť aj hubu ze sa dotyčný potom hanbí sam za seba,, nemam rada keď sa niekto pýta dieťaťa ale mal by sa rodiča, napr a ty máš ešte plienku atd

vroni
17. mar 2023

Moja dcéra ma prepichnute uši a skor sa pristavili miestni, ze jej, babatko s nausnicami. My sme jej dali nastrelit v 6 mesiacoch, ja som bola opacny pripad, mne rodicia nedali prepichnut uši (sestra mala problemy) a ja som tuzila po nausniciach. Nastrelovat sa ešte nedalo a prepichnut na vlastnu ziadost az od 16, takze som si dala na 16. narodeniny darcek a odvtedy nosim nausnice nepretzite. Pre mna bolo jasne, ze moja dcéra nausince mat bude. Mala. Dnes uz je velka a nausnice nosí len obcas.

cyberk
17. mar 2023

ja osobne nechapem ten trend nedat nastrelit usi dietatu, ked je to fakt dievca.. maju mamicky traumu, ze im uska opuchali/mali alergicke reakcie? netusim.. pride mi to stale divne, ale nech si kazdy robi ako chce :D ale sranda je ked taka mamicka povie "sama si povie ci chce ci nie nausnicky neskor" ale hlavne, ze ju tam taha na krst lebo tam uz slobodne rozhodnutie nehrozi :DD
Moj pohlad je ten, ze vsetky dievcatka vyzeraju ako chlapci, ked su babatka, o to viac ked nemaju prepichnute uska, mozu byt neviem ako naobliekane v ruzovom..
ps. mojej sme dali nastrelit v 9 mesiacoch, tiez sme si dali nacas, ale neponahlala som sa 🙂

tini27
17. mar 2023

@judit47 my sme deti ani nekrstili. Sme veriaci, protestanti- krsti sa u nas vtedy, ked sa pre to clovek rozhodne sam ❤️

annm81
autor
17. mar 2023

@cyberk No vidíš, ja zas osobne nechápem, že niekomu sa to tak páči. U malých detí mi to príde nevkusné, kolotočárske, rovnako ako dievča kompletne v ružovom - takže to napr. môže byť aj vec vkusu, ktorý má človek od človeka iný. To s tým krstom som už spomínala vyššie, že je úplne o niečom inom, keďže krst nie je zbytočný trvalý zásah do ľudského tela. Dala by si svoje dieťa potetovať? Veď je to prakticky to isté.

yanni
17. mar 2023

@annm81 v DE to sice nik seriesi ale je to klasifikovane ako Körperverletzung.

annm81
autor
17. mar 2023

@yanni Hm.. nevedela som. Keď tak zbežne skúšam googliť, nachádzam len odporúčania lekárov (zvyčajne viazané na očkovania) a že uši prestreľujú aj niektorí lekári. Je to nejako právne ošetrené?

banalu
17. mar 2023

Par krat sa to stalo, ze sa niekto opytal. Odpovedam podla nalady a tonu akym sa cudzia osoba pyta - vacsinou odpoviem nieco strohe - taka klasicka neurazliva odpoved je zdravotne dovody a taka ustipacna je lebo sme chceli aby sa nas cudzi ludia pytali preco nema nausnice 😂

thoughtfulweirdo
17. mar 2023

Občas sa stalo, že sa niekto spýtal. Ale oveľa, oveľa častejšie sa stávalo, že si mysleli, že je chlapec, lebo ona dlho nemala takmer žiadne vlasy a mohla byť navlecena od hlavy po päty v ružovom, akonáhle videli krátke vlasy a holé ucho, oslovili ju ako chalana 😄 smiešne na tom je, že mladší syn v rovnakom veku s rovnako krátkymi vlasmi a holým uchom má občas oblečené niečo ružové (u nás na nehráme na "dievčenské" a "chlapčenské") a vtedy sa vždy cudzí pýtajú, či je to dievča 😄 ale nič z toho mne osobne nevadí a keď sa niekto spýtal, prečo dcéra nemá náušnice, odpovedala som, že ich ešte nechcela.

yanni
17. mar 2023

@annm81 Nie, lebo to nik neriesi a DE je este stale rozpoltene na vychod a zapad. Vychod je ako SK, tam stale tento nausnicovy trend vidis. Dr. by sa k tomu ani nemali vyjadrovsat, ani nijake odporucenia. je to len na rozhodnuti rodicov. A tiez, rodicia sa musia dohodnut. Stava sa vselico, ked su rodicia rozhadani. Dr. taketo ukony ani nesmie vykonavat. Je to pearcing.

lienka9
17. mar 2023

@annm81 mna sa to len raz na ihrisku spytal a to chlap..inak to nikto neriesil.v mojom okoli vela dievcatiek nema,resp im nastrelili az ked boli uz v skolke.

laurita285
17. mar 2023

Podľa mňa to ty moc riešiš a celkovo si tieto situácie priťahuješ do života... ,, neviem si predstaviť že by chcela naušnice" prezentuješ to ako keby si chcela dať vytetovať bielká očí na červeno 😂

sense
17. mar 2023

Stalo sa mi to raz, odpoveď bola keď bude väčšia a bude chcieť tak dám pre pichnúť.
A debata bola ukončená

annm81
autor
17. mar 2023

@laurita285 Nemyslím si, že to príliš riešim. Ale áno, náušnice na malom dieťati sú pre mňa porovnateľné s tetovaním na malom dieťati (neviem, či práve s tetovaným očí, ale tetovaním rozhodne).

tamvtme
17. mar 2023

Mam 3 a pol rocnu dceru a ani raz sa ma nikto nespytal preco nema nausnice....jediny kto to riesil bola svokra, ta strasne chcela aby mala nausnice od nej, inak ani nikto dalsi z rodiny to neriesil

jesenzima
17. mar 2023

@annm81 podľa mňa sa nad tým zbytočne zamýšľaš 🤷 ty máš svoj názor na nausky, oni svoj, ty si ho vyjadrila,oni tiež ... Ber to ako obyčajnú otázku, nie niečo osobné. Toto sú také malichernosti ... Zbytočnosti ... Úvahy o ničom...

denisah6
Autor odpoveď zmazal
lucia147852
17. mar 2023

Nikto sa ma nikdy nepýtal ani to nekomentoval. 🤷

stanzi
17. mar 2023

@annm81 Som z BA a mám 1,5 ročné dievčatko, ani raz sa mi nestalo, že by niekto na ihrisku (alebo inde) riešil, že nemá náušnice 🙂
@cyberk Odpoviem za seba, nie, nemám žiadnu traumu, len nechápem, prečo by som jej tie náušnice mala automaticky dať len preto, že je dievča 🙄 Veď malým deťom sa nedávajú ani iné šperky, nenosia zlaté náhrdelníky alebo náramky, tak prečo by náušnice "museli" mať?
Ale teda nech si každý robí, ako uzná za vhodné...len nechápem, ako sa môže niekto vôbec čudovať, že bábätko nemá náušnice 🙂

cyberk
17. mar 2023

@stanzi no vidis :D ja nechapem ako niekto nemoze dat a ty nechapes ako niekto moze dat :D obe sa cudujeme a aj tak nam je jedno, co ktora spravi s jej dietatom 🙂

heni79
17. mar 2023

@annm81 Stretla som sa s tým, dcéra má 13 rokov, náušnice nemá, ani prepichnuté uši. Ja síce dierky v ušiach mám, no náušnice nenosím. V detstve som s ušami mala problémy. Opakovane sa mi zapálili dierky, v ušných lalôčikoch sa mi robili hrčky, puchlo to.... Patálie poriadne. Navyše mám dierky prepichnuté zle, nerovnomerne, vyzerá to smiešne, ak si dám náušnice. Dcéru som sa rozhodla od toho uchrániť. A riešilo to veľa ľudí. Aj rodina (širšia), aj známi i neznámi ľudia z okolia. 🤷 A síce dnes žijem na západnom Slovensku, no pochádzam z juhu stredného Slovenska. A riešili to aj "tetky v dedine" tam. Presne otázky typu, či je chlapec, lebo nemá náušnice. Keď ešte bola v kočíku. A to som si ešte dovolila mať modrý kočík. 😉 Keď mala 8-9 rokov, chcela náušnice. Ale zároveň sa bála bolesti. Tak cúvla. Ak raz bude chcieť, pokojne s ňou na nastrelenie pôjdem.

heni79
17. mar 2023

@annm81 A ešte dodám, že s tebou súhlasím i v tom, že náušnice na malom dieťati vyzerajú zvláštne. Pre mňa rušivo, nepatrične. Rovnako aj retiazka na krku či ruke batoľaťa. Aj jantárový náhrdelník je pre mňa cez. No keď to vidím, nekomentujem to nahlas.

misulka22
17. mar 2023

Moja ma 7 rokov a zatial sa nikto na nausnice nepytal

silvike
17. mar 2023

@annm81 My zijeme na vychode SVK. Moja dcerka nemala nausnice. Dali sme jej nastrelit az ked mala 6,5r. Nie, nikto nikdy nejako extra neriesil. A uz vobec nie na ihriskach, to som fakt ja nikdy nezazila a to smne teda mali ihriska pochodene statocne. A ked sa niekto niekedy opytal (lebo teda stalo sa, skor z rodiny ked prisli na navsetvu alebo kamosky) ci jej nedavame alebo preco sme jej nedali nausnice normalne som povedala co a ako (ja som aj chcela dat ale nikde tuna nenastrelovali, tak sme to nechali tak). No ale nemala som nikdy pocit z toho, ze to ludia nejako velmi analyzuju a riesia. Proste ked, tak len obycajna zvedava otazka. Nic pre mna obtazujuce. Takze moja skusenost....nikto to extra neriesil.

silvike
17. mar 2023

@jesenzima 👍

slniecko66
Autor odpoveď zmazal
jaond19
17. mar 2023

@annm81 dcere sme dali nausnice medzi 4-5rokom ked si ich vypytala, ako babatku som jej nechcela davat, hrozne sa mi to nepacilo a taktiez si pamatam ako s tym sestra mala dlhe mesiace problemy ako babatko (stale dierky zahnisane, bolave, opuchnute). No ale blbe reci teda odvsadial.... automaticky bola chlapec, hoci mala na sebe ruzove.... hocikto sa v dedine malej prihovoril tak sa najprv pytali a ty si co? Chlapcek? Jasné, s ruzovou mikinou. Mi to prislo uz ako sprostý naschvál.... takisto na ihrisku sa raz hrala s jednym chlapcom a prisiel otecko a hovoril synovi, nech sa rozluci s chlapcekom ze idu domov... a takych situacii bolo moc.

juliet86
17. mar 2023

moja 3rocna nema nausnice ma kratke vlasky. a sem tam nosi aj teplaky aj modru farbu. ak ju niekto poklada za chlapca tak pouzijem krycie meno Jergus a hotovo 😅😅😅 uz sa mi stalo ze mala ruzovu capicu ruzovu bundu a aj tak jej hovorili ze je chlapcek. takze js to uplne jedno. dierky do usi su nenavratny zasah do tela. mne ich dali rodicia az ked som si sama pytala. ked bude sama chciet moze o svojom tele rozhodnut