icon

Rada ohľadom stavby domu na menšom pozemku

anonymka11
15. júl 2020

Ahojte potrebovala by som poradiť. Mame mensi pozemok 361 m2 chceli by sme na ňom stavať dom zastavaná plocha okolo 90 m2 plus terasa mate skúsenosť s menšími pozemkami a mate na nich postavené domy? Ste spokojne? Za každú skúsenosť a radu ďakujem

Strana
z2
moonlight1210
16. júl 2020

@anonymka11 ja by som to poňala tak, ze by som mala pivnicu (na práčovňu, klasicky odkladaci priestor atd).
Prizemie by bolo v tvare U. V strede U by bola terasa, kusok aj nadkryta, aby sa tam dalo sediet aj za dazda.

Spodne miestnosti by mali francuzske okna, ako vychod na terasu. Boli by tak zaroven ciastocne skryte pred cudzimi pohladmi, ale miestnosti by boli presvetlene a posobili opticky vacsie.
Alebo minimalne obyvacka by mala taketo prepojenie na terasu cez velke posuvne dvere.

A poschodie by uz bolo v tvare L, ale uz len na jednej strane domu, tej menej slnecnej, aby cez rok slnko svietilo na terasu co najviac.
Plus by mi tak vznikol este aj balkon na poschodi nad terasou.

anjelicek26
16. júl 2020

@moonlight1210 inak balkon vobec nepouzivame, kedze mame terasu. Dodnes si hovorim, ze na co sme ho tam vobec davali.

moonlight1210
16. júl 2020

@anjelicek26 my mame praveze taky mensi hore v hostovskej izbe. A z toho som si urobila moje utocisko pred rodinou. Mam tam svoj utulny kutik s vankusmi, kde sa za teplych letnych vecerov vyvalim s knihou a limčou a citam si tam. Alebo tam lezim s mobilom.
A pocuvam ako u susedov na komine spievaju drozdy, sumi vzdialena premavka dialnice a na ulici sa hraju a vykrikuju decka. Na to vzdy celu zimu tesim, aka bude zase pohoda.

anjelicek26
16. júl 2020

@moonlight1210 moj sen je sa vyvalit niekde s knihou kdekolvek, ale deti mi to zatial nedovolia 😵😂 Mozno o par rokov sa toho dozijem 😂

anonymka11
autor
16. júl 2020

@anjelicek26 a môžem sa opýtať prosím Vás na veľkosť vášho pozemku? Áno aj nám ide o to aby sme schovali auto mali pekný altánok a priestor pre dieťa keď sa chce hrať a vy behať ja zvieratá mat nebudem to som si istá rovnako len chcem kúsok trávy možno malý priestor na sadenie rajčín ináč nič 😁

anjelicek26
16. júl 2020

@anonymka11 my tu mame system spojenych zahrad, takze to tak nevidno, ake je to male...dom zabera 1/3 pozemku... mame 200m2, ale na tri poschodia (bohuzial tu nebolo mozne spravit pivnicu (mame za domom rieku). Rozmery nemam, ale je to v podstate len po tie kriky co vidis a vpravo je domcek a vlavo este kusok a zasa kriky... je to male... ale nikdy im nic nechybalo.

simca06022011
16. júl 2020

@anjelicek26 inak presne, my sme dom kúpili hotový s 3 balkónmi a to je taka zbytočnosť.. Hrôza. Iba starosti s tým mám, keďže to treba riadiť🤦‍♀️Suseda na jeden a tiež iba na sušenie prádla používa... Fakt asi nik to tu nepoužíva...

anjelicek26
16. júl 2020

@simca06022011 ja mam na nom muskaty, to je jediny dovod, preco tam chodim a ked tam zotriem dva krat mesacne dlazbu, aj to je vela, lebo si vravim, zbytocne. Sme sa s muzom smiali, ze ked synovia budu fajcit mozu ist na balkon ked budu starsi, to chalani na nas zdesene - fajcit!!!!???? To nas chcete zabit? My fajcit nebudeme 😂 Tak uvidime teda.

s_a
16. júl 2020

my máme záhradu dokopy tak 100m.. :/ ale brali sme to tak, ako prvé bývanie na začiatok, dobudúcna by sme chceli určite niečo väčšie, ale myslím si, že ten 365m čo máte vy, je fajn,, dnes si človek nenavyberá a ja by som šla stále radšej do menšej záhrady, ako do bytu 🙂 nečítala som komentáre, ale ak postavíte na tých 90m dvojposchodový, tak to bude určite fajn,, mne sa nepáči, ked niekto má mini pozemok a postaví na polovici pozemku obrovský bungalov,, aj keď chápem, že sú dnes v móde, ale dvojposchodový dom je fajn, že je tak oddelená tá denná a nočná časť lepšie 🙂

saskia_98
16. júl 2020

@petulda333 ta tam by som si slucku hodila ked si predstavim ze to treba kazde max. 2 tyzdne kosit a kosis to cely den 🙈 ja ked mam kosit u nas tote paru metre, mam dost. Kde este tolko 😂

saskia_98
16. júl 2020

@s_a ono nie vzdy sa da ist do vysky. My mame dom postaveny na "bazinach". Proste niekedy tam boli baziny, uz je to zavozene, my mame pozemok odvodneny ale keby idem do vyšky, dom mi začne praskat. Jednoducho zaklady by to v mokrej zemi nedali.. Ale ak sa dá, tiez by som na takom pozemku sla do výšky.

petulda333
16. júl 2020

@saskia_98 u nas len muz bude 😀 ja mam silnu alergiu na travu

saskia_98
16. júl 2020

@petulda333 bud rada. Moj muz ked 3 razy do roka pokosi ta vela kedze je prec a ja chcem ci nechcem, proste musim. Zato mam odpor k tomu uz.

s_a
16. júl 2020

@saskia_98 my bývame v 2 poschodovej radovke, a tiež tu boli kedysi močiare v našej obci, tak dúfam, že ešte pár rokov teda vydrží :D

anjelicek26
16. júl 2020

@saskia_98 my sme si naviezli zeminu a vsetko je vyvysene, tym padom je nas pozemok aj dom najvyssie v okoli a s terasy je asi 1,5m prevysenie... ale ano susedia, co stavali pivnice a su na strane smer rieka mali problemy uz par krat, ked rieka stupla. Vravim nastastie sme investovali do architekta, ktory vsetko toto zohladnil.

saskia_98
16. júl 2020

@s_a u nas moja krstna ma postaveny na bazinach, dom ma 15 rokov a spraskany z kazdej strany. Zato ked sme sli stavat som vravela ine jak bungalov neprichadza do uvahy..

saskia_98
16. júl 2020

@anjelicek26 ta mne architekta netrebalo lebo sused ma postaveny dvojpodlazny dom a nema pozemok odvodneny a pri kazdej vacsej burke mu voda na dvore stoji a v pivnici po pas vody. Ja som sa poucila krstnou, susedom atd ale keby idem na tak maly pozemok, isto investujem peniaze do architekta aj ja.

andulka1988
16. júl 2020

My mame pozemok 361m2, 12x30 projekt sme dali akurat architektovy ,rozhodli sme sa pre poschodovy domcek. Osobne neriesim kolko ostane zahrady,ked bude vsetko hotove zahrada sa prispôsobí.

petulda333
16. júl 2020

@saskia_98 no ja aj keby som chcela, tak nemozem. Ale my si vela travy nenechame.

simca06022011
16. júl 2020

@anjelicek26 no ja tam mam neskutočny prach.. 🤦‍♀️ Všade sa stavia okolo atď... Drevené zábradlia, čo zase bude robota všetko teraz dávať do poriadku..

1mina
16. júl 2020

My mame 430 a z toho este nejake metre su akoze tak hore do svahu ktory este neni ziadno vyuzivane (tento rok sme len sa stahovali) tam casom spravime schodiky a nieco vymyslime...takze realne je tak podobny tpmu vasmu... my osobne sme spokojny staci nam mala zahradka presne len nejaka smykalka potom vonku a tak....samozrejme to zalezi od kazdeho co chce ci velku zahradu na pestovanie alebo nie... mne napr by vyhovovalo aj ked su tie radove domceky len s mini zahradkou vzadu mne sa to zda mile.... takze podla mna v pohode jedine ci neni uzky pozemok lebo musite mat ezte 2.5 metra okna od susedovho pozemku sa mi tak zda ked sme stavali ze su podmienky 🙂

anonymka11
autor
16. júl 2020

@s_a ďakujem za odpoveď vieš čo nechystám sa ísť do výšky teda neviem možno zvážime aj toto ale skôr asi do lka s tým ze my ostane plac pekne v strede akože toto riešenie má zatiaľ najviac oslovilo a nasla som k tomu aj pekný dom a ako poviem ti 200 m2 na záhradu mi naozaj bohato stačí teda raz možno zmením názor ale vedľa je malý pozemok ešte 200 m2 na ktorom žije starý deduško tak sme rozmýšľali časom ak sa bude dT lebo tam dom asi nikto nepostaví odkúpiť aj jeho pozemok

s_a
16. júl 2020

@anonymka11 a 90metrov vám bude dosť? teda neviem či máte deti, alebo plánujete, no my máme teraz vyše 90m a 3 maličké izby a na dve deti sa mi to zdá malé :/ ale tak určite, ak neplánujete záhradníčiť vo veľkom 200m je dosť 🙂

anonymka11
autor
16. júl 2020

Ďakujem Vám dievčatá po vašich skúsenostiach už nemám takú obavu ako som mala zo začiatku i to bude v pohode 😊 viete ten pozemok je v časti kde chceme veľmi bývať plus pekne okolie a asi láska na prvý pohľad 😍 takže ste ma uistili ze rozhodnutie bude správne

anonymka11
autor
16. júl 2020

@s_a mame byt ktorý má 54 m2 a jednu izbu skoro vôbec nevyužívame 😂 takže 90 m2 znamená pre nás ze sa stratíme

anonymka11
autor
16. júl 2020

@s_a a dieťatko mame a plánujeme možno ešte jedno ak vsetko bude ôk

eliska13
16. júl 2020

@anonymka11 nemyslím si, že to bude zle ja som tiež fanúšik prízemných domov, ale tu by som asi chcela dvojpodlažný, ale tiež sa mi veľmi páčia L kove domy Neviem ako máš veľké dieťa, ale priestor Ti bude chýbať či úložný, či, keď prídu kamoši teraz je predpokladám stale s Vami v obývačke a muž príde vecer😀keď už dom, tak aspoň nech ponúka viac ako byt

anonymka11
autor
16. júl 2020

@eliska13 ahoj vieš čo akurát to momentálne riešime s tou stavebnou firmou od ktorej by sme chceli dom uvidíme co oni navrhnú ako to vyriešia alene sa veľmi páčia tie L domy a v tomto prípade rátam že by to bolo podľa mňa fajn riešenie keďže uprostred ostane plac verím tomu, že s takýmito vecami majú skúsenosti tak im verím 😁 ze navrhnú nejaké dobré riešenie hlavne aj finančne prístupné 😂

domininka
17. júl 2020

@anonymka11 ja poradim len zistit si na stavebnom urade, ci je dovolene stavat na takom malom. Zo skusenosti, niektore obce maju urcenu minimalnu velkost pozemku, aby sa dalo stavat.

Strana
z2