icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

lili_mia
17. júl 2012

@margarita áno, toto som prehliadla, opravujem svoje tvrdenia .. a tie otázky a odpovede v tlači, to že pre mňa to nemá váhu, myslela som práve to, že otázky pôsobia nezmyselne, spôsobom nasilu na neho natlačiť špinu, čiže nech sa samotná Cirkev začne prezentovať inak ako týmito "pre mňa nezmyslami" .. Bezák odpovedá ako najlepšie vie .. ako som vyššie píšem, nech sa kňazi začnú lepšie prezentovať, než spôsobom, že sa Cirkev nebude k ničomu vyjadrovať, lebo nemusí .. teda nech povedia, koľko môžu, k tomu odvolaniu, ak to bol nejaký prešľap a nie ten ich postoj, že oni nič .. toto ma hnevá

ale odluku cirkev od štátu vytrvalo odmieta .. neviem ako sa volá dokument s Vatikánom, ktorý má vraj iba Slovensko

margarita
17. júl 2012

suhlasim, ja som tiez za odluku len tam potom treba este doriesit spravu kulturnych pamiatok vo vlastnictve Cirkvi.
ale hned by sa konecne realne ukazalo, kolko nas tu katolikov je, keby sme mali platit cirkevnu dan 😀 myslim, ze z tych 82 ci kolko posledne bolo %, by ubudlo viac nez polovica 🙂

ktosi kdesi napisal, uz si nepamatam kde, ze Vatikan je v podstate posledna monarchia v Europe, co je pravda, a preto uplatnovat nase demokraticke predstavy a pravo na info voci Rimsko-katolickej Cirkvi je fakt utopia...len ako tvrdohlavu ovecku ma to v tomto pripade velmi skrie 😀 😎

minewka
17. júl 2012

@lili_mia ale veď všetko jasne vysvetlil, meno Sokol sa spomína už v takmer každej kauze, najmä čo sa cirkevného majetku týka. A tí, ktorí robili finančný audit už podali trestné oznámenie.

Vzhľadom na prepojenie politiky a cirkvi (ako sa to deje už od stredoveku) - nerobím si ilúzie, že to niekto poriadne vyšetrí a že nedajbože bude niekto za to aj zodpovedať. Možno zotnú nejakú malú rybku, či bielu rybku (koníka).

Jednoznačne ho zosadili z pozície nejakého vplyvného človeka v pozadí a niekoho, komu nevyhovovalo, že nezavíja s vlkmi. Lebo ten list - preboha, ved to je výsmech inteligentného človečenstva - je to ako z lacného amerického filmu o inkvizícii - je to tragédia a ešte tragickejšie sú "dumky" veriacich v štýle - "nepochybuj o cirkevných hodnostároch, nemysli, nezisťuj."

Nemala som ilúzie o politikárčení, biznise, korupcii, ktorá veselo kvitne určite aj v cirkvi - ale tento list teda predčil všetky moje očakávania. Smutné.

lili_mia
17. júl 2012

@minewka o Sokolovi si myslím svoje 🙂 aj o Tkáčovi, šak ma vyškolili v GTA 😀 cenná skúsenosť, ktorú si nechcem zopakovať, stačilo .. ja som sa držala tých prvých správ vysielaných z kostola, ako tvrdil, že nevie, čo sa stalo (voľne prepísané, nechcem to podrobne citovať) .. áno, neskôr sa to pohlo .. mala som jasne napísať, že zároveň s tým ako poukazoval na spreneveru, tak malo bežať trestné oznámenie, nie až po 3dňoch, čo som sa až teraz dočítala (sakra, kde to žijem, že mi uniklo? moja chyba)

billam
17. júl 2012

Tak a preto som pisala, ze verím v Boha a nie v cirkev...toto nie je ta cirkev, ktoru chcel Boh, zial ☹

maja22
17. júl 2012

Cirkev tvorí viac ako miliarda ľudí, cirkev nie je pár biskupov a pápež. Všetci sú omylní a robia chyby. Ako pápež, tak aj biskup Sokol a tak aj otec Bezák. Niekto robí chyby malé, prehliaduteľné, niekto veľké, škandalózne. Tak ako robia dobré skutky. Niekto ich robí veľa, niekto menej. Cirkev nesúdim podľa počtu chýb alebo podľa počtu dobrých skutkov. Má svoje poslanie, pre ktoré bola ustanovená, stráži a uchováva veľký poklad - čím nemám na mysli nič materiálne, ale telo a krv Ježiša Krista, má ľudí, ktorí pre jej ideály položili život, má ľudí, ktorí zažili otvorený vzťah s Bohom, má ľudí, ktorým pomohla v konkrétnych životných situáciách. Sú v nej "zapísaní" ľudia, ktorí svoj vzťah voči nej a Bohu ďalej nerozvíjajú, sú v nej ľudia vysoko postavení, nadpriemerne inteligentní, ale aj chudobní, či ľudia pykajúci za svoje činy vo väzení. Cirkev je spoločenstvo mnohých a to Ježiš Kristus chcel. Aby bola otvorená pre všetkých, aby v nej bolo uchovávané a šírené evanjelium - radostná zvesť, aby si v nej každý našiel svoje miesto. Vedel, že nebude bez chyby, aj on prijal medzi svojich 12 najbližších učeníkov Judáša a vedel, čo urobí. Dával mu šancu až do konca, nevylúčil ho zo svojich radov. Ježiš Kristus vie, aký je človek náchylný prispôsobiť sa situácii, ako sa bojí, Petrovi povedal, že ho 3x zaprie, ale mu to odpustil a ustanovil ho za hlavu, videl v ňom potenciál a človeka, ktorý sa raz tohto sveta prestane báť. Boh vie, akí my ľudia sme, vedel, kto sa ako v Cirkvi zachová, a napriek tomu túto Cirkev, spoločenstvo veriacich, chcel a denno denne sa im dáva, pod spôsobom chleba a vína. Preto pre mňa veriť v Boha a veriť v Cirkev je niečo, čo nejde oddeliť, Boh je s cirkvou prepojený spôsobom, ktorý len tušíme, ale skláňame sa nad tým, ako nám stále verí a dúfa, že budeme raz takí, akých nás chce mať.

minewka
17. júl 2012

@maja22 cirkev je spoločenstvo mnohých - ale to neznamená, že budeme alibisticky v mene pochybného dobra všetkých, hájiť či "zmierňovať", chyby jednotlivcov.

Je jedno, či je veľká chyba, či malá - vinník sa má zodpovedať - a v pozemskom žití sa má zodpovedať pozemským súdom - z hľadiska večnosti nech ho súdi Boh.

Dobré skutky by nemali ospravedlňovať tie zlé.

maja22
17. júl 2012

@minewka Tvrdím niečo iné? Ak ide o trestný čin, tak súhlasím, vinník má byť súdený aj pozemským súdom. Nikde nepíšem, že nie.

minewka
17. júl 2012

@maja22 potom nerozumiem, čo si chcela napísať svojím príspevkom.

maja22
17. júl 2012

@minewka reagovala som na @billam a teda všeobecne na vetu, že verím v Boha, ale v cirkev nie, resp. že toto nie je cirkev, ktorú chcel Boh. Boh vedel, ako bude Cirkev rásť a čo sa v nej bude diať a predsa ju založil a verím, že ju aj vedie. Lebo Cirkev je dnes miliarda ľudí, nie pár jednotlivcov... O tom bol môj príspevok.

billam
18. júl 2012

@maja22 každý má svoj nazor....mna vsak nepresvedcis, budem naďalej veriť v Boha- avšak bez cirkvy.

billam
18. júl 2012

A ešte by som rada vedela, prečo sa nemozu knazi zenit?...chcel to Boh?...určite nie!

helita
18. júl 2012

@maja22 suhlasim s tvojim nazorom a chcela by som len dodat, ze to preco sa o tom vsetci teraz bavia a je to tak velmi medializovane je prave preto mlcanie...myslim, ze aj poslusni synovia a dceri na Slovensku si zasluzia trochu ucty v podobe vysvetlenia.

zuzkalenka
18. júl 2012

@billam
niečo som ti o tom našla kukni sem: http://www.nj.sk/index.php?go=blogy/doc/zenbakn...

billam
18. júl 2012

@zuzkalenka 🙂)) odkiaľ vies, ze Jezis zil v celibate???...a to, ze sa cirkev ospravedlnuje Jezisom, ze to odporúčal 🙂)), neverím, že existuju ľudia, ktorí v toto veria 🙂))...cirkev zaviedla celibat...a to z jedného jediného dôvodu: MAJETKY...a nenávisť k zene, lebo žena je pre nich povodcom zla - diablove semeno - prečo ženy nemozu byt fararkami v r-k.c.???

zuzkalenka
18. júl 2012

@billam
ja to netvrdím ja som ti len niečo o tom našla

nalla
18. júl 2012

@billam určite tam nie je žiadna nenávisť k žene, zle si to vysvetľuješ. Kto povedal, že žena je pôvodcom zla?
Pokiaľ viem, žena je v učení kresťanstva vnímaná ako veľmi dôležitá - uctievanie Panny Márie a navyše, čo píše Biblia? Komu sa Ježiš prvému zjavil, keď vstal z mŕtvych ? ;)

Menej negativizmu do toho trošku ;)

billam
18. júl 2012

@nalla nie je to negativizmus, len fakty, ktore zaviedla cirkev - aspoň vidíš, že sú negatívne 🙂...na jednej strane je Panna Maria a na druhej je cirkev, ktorá nedovolí knazom brat si zeny, nedovolí ženám byt fararkami....prečo? Majú menej pokory?...to rozhodne nie, povedala by som, že oveľa viac než muži, ale žena plodí deti a to je uz pre cirkev neprijatelne - pretoze deti sú dedici 😉

billam
18. júl 2012

@nalla spomínaš Pannu Mariu, ale prečítaj si o Márii Magdalene...Ako sa k nej cirkev stavia?...ďalej spomínaš bibliu - co sa pise v starom zákone? - Rozmnozim ti tazoby v tehotenstve, v bolestiach budeš rodiť deti, budeš tuzit za svojim mužom a on bude vládnuť nad tebou...len toľko k tomu negativizmu 😉

nalla
18. júl 2012

@billam ja spomínam aj Mariu Magdalénu, len si si to ty asi neuvedomila 🙂 🙂 🙂

ešte raz, komu sa Ježiš prvému zjavil keď vstal z mŕtvych?

pomôcka: nebol to chlap ;)

Starý zákon sa nemá chápať doslovne

a máme tu Nový predsa ;) tak prečo argumentuješ starou zmluvou

halit13
18. júl 2012

@billam presne ako si napísala, verím v boha, ale tiež nie v cirkev ktorá si stavia svoju silu na strachu ľudí z trestu ....a v ľudí ktorí iba zneužívajú boha na svoje ciele, stačí pozrieť skutky bohabojného KDH....

billam
Odpoveď bola odstránená
cecil36
18. júl 2012

@billam absolutny suhlas s tymi majetkami. Ja len podotknem este jednu vec, cirkev si upravuje vsetko tak ako jej to vyhovuje. Prikladom su gnosticke evanjelia 😉 Nehodila sa im maria magdalena? Sup prec s jej evanjeliom....atd, prikladov by sa naslo neurekom. A este jeden z nedavna: Kamarat odchadzal z RK lebo to tak citil, nasiel si priatelku a tak. RK sa ho snazila podplatit, aby zostal, dieta zabezpecit (ziadne na ceste nebolo) a zenu tiez vyplatit aby mlcala. No, tak dovi dopo.....

billam
18. júl 2012

@cecil36 presne tak...zial ☹((

nalla
18. júl 2012

@billam kde konkrétne je napísané, že Mária Magdaléna bola Ježišova manželka a že s ňou mal deti?

V knihe od D. Browna: Da Vinciho kód? 😀

ja nič neprekrúcam, Nový zákon je Nová zmluva medzi Bohom a človekom, ono sa to dokonca aj v tom Starom píše, prečo sa vyjadruješ k veciam, ktoré nemáš naštudované?

Ja sa nevyadrujem k jadrovej fyzike, pokiaľ o nej nemám dostatočné informácie..

Ty sa vyjadruješ ku kresťanstvu a základné pojmy si mýliš s dojmami...

nalla
18. júl 2012

@billam a ešte ak ťa smiem poprosiť, odcituj mi pasáž, kde sa píše o žene ako o diablovom semene

ďakujem

maja22
18. júl 2012

@billam nepresviedčam ťa, napísala som svoj názor, ktorý je odlišný od toho tvojho. Boh nás miluje všetkých bez rozdielu, či sme v Cirkvi alebo nie, jeho láska k nám je dokonalá. Cirkev bola založená pre nás, aby sme my našli spoločenstvo, aby sme my zdieľali svoje pocity, život, myšlienky s niekým, kto nám je v tomto blízky, aby sa uchovávalo Jeho slovo, Jeho telo a krv pre nás, ľudí, o tom to celé je, všetko, čo Boh robí, robí pre človeka. Ale ak ty vieš byť blízko k Bohu, k jeho láske a k láske ku svojim blížnym sama, bez spoločenstva a Cirkvi, je to tvoja vec, nikto ťa nenúti niekam vstupovať, k niekomu sa hlásiť, byť aktívny v Cirkvi je vyslovene dobrovoľná záležitosť. Boh ťa pozná, miluje a čaká na teba, to je úžasné, no nie? 🙂 🙂

maja22
18. júl 2012

Nemyslím si, že by Cirkev niekedy ponižovala ženy a vyzdvihovala mužov, práve naopak, tým, že evanjelium bolo hlásané pre všetkých, v dobe, ktorá obchodovala s ľuďmi ako s otrokmi a žena bola skutočne považovaná trebárs v právnych otázkach či vo vzdelaní za "menejcennú", práve evanjelium a jeho ohlasovanie spôsobovali, že ľudia začali na seba hľadieť rovnocenne. Kým podľa Starého zákona mohli muži svoju manželku prepustiť, Ježiš hovorí, že tak to nie je správne. Prikladá význam manželstvu ako takému a tiež poukazuje na to, že nie je v moci muža rozhodovať aj o žene. Ženy majú v evanjeliách svoje nezastupiteľné miesto, sú zachytené rozhovory medzi Ježišom a niektorými ženami, ako tu už niekto naznačil, to, že vstal z mŕtvych, vedeli prvé ženy, im sa zjavil, im kázal zaniesť túto radostnú zvesť apoštolom. To, že ženy nie sú u nás farárky, vyplýva z tradície a z prirodzeného rozdielu medzi mužmi a ženami. Ženy môžu byť rehoľnice alebo nájsť svoje uplatnenie v Cirkvi iným spôsobom, to nie je diskriminácia. Aj keď sa to niekomu zvonka tak môže zdať, pretože dnes chceme, aby muž aj žena zastávali všade rovnocenné pozície. Hoci už zo stavby tela vyplýva, že žena je stvorená pre niečo iné ako muž. Ťažiť v bani rudu je makačka pre chlapa, nieto ešte pre ženu, to len my sme si "vydupali", že to chceme, byť "rovné" mužom vo všetkom. Že nás to môže zničiť, to je vedľajšie... V Cirkvi zadelenie "úloh" vyplýva práve z toho chápania odlišností medzi mužom a ženou, ako fyzických, tak aj psychických a v neposlednom rade ide o ten samotný úkon vo svätej omši, keď kňaz hovorí Ježišove slová - toto je moje telo, toto je moja krv a v tú chvíľu sa ten chlieb a to víno skutočne stávajú Ježišovým telom a krvou. To je úloha zverená apoštolom a oni ju len odovzdali ďalej. Takže celé je to len o tom, ako vnímame isté veci, či veci hodnotíme s láskou a úctou a rešpektom alebo do toho začneme vpletať vlastné predstavy a pocity nadradenosti a podradenosti. Boh má s každým svoj zámer a to, že chce, aby sme boli odlišní, je zjavné.

billam
Odpoveď bola odstránená
maja22
18. júl 2012

Oprava, vyjadrila som sa nepresne. To, že Ježiš vstal z mŕtvych, vedeli ako prví vojaci, ktorí strážili hrob, mala som napísať, že Ježiš sa zjavil po svojom zmŕtvychvstaní ako prvým ženám. 😉