Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@billam tak fajn, mňa by zasa zaujímalo, že z akých prameňov vychádzaš, kde si si o Cirkvi a evanjeliách načítala informácie, ktoré máš. To je pre mňa vždy dôležitá otázka, keď idem čítať knihu, hľadám na obálke čosi o autorovi a vydavateľstve, lebo to veľa napovie. A pri diskusiách s odlišnými názormi ma tiež zaujíma prameň.
@billam na prvú otázku som ti odpovedala na predchádzajúcej strane. Prečo si myslíš, že Ježiš mal ženu a rodinu? Osobne si myslím, že pokiaľ by to bola pravda, zachytili by ju aj tie 4 evanjeliá, ktoré Cirkev uznala za pravé. Možno by sme sa dozvedeli čosi o jeho zásnubách alebo svadbe, o tom, či ho rodina nasledovala pri jeho trojročnom ohlasovaní evanjelia (čo napr. o jeho mame zaznačené je), čo bolo s nimi, keď ho ukrižovali, čo bolo s nimi po jeho nanebovstúpení, proste, nejaká zmienka by sa určite vyskytla. Preto jeho manželský stav považujem za čistý výmysel niekoho, kto mal buď len príliš bujnú fantáziu alebo mal chuť zasievať do veriacich pochybnosti a rozkoly...
Zavedenie celibátu má svoje historické, ľudské aj duchovné príčiny. Je to vec, ktorá nie je daná dogamticky, preto sa časom môže zmeniť. Dnes je to tak a ja to rešpektujem. Kto chce, sa ožení, kto chce sa stane kňazom, kto chce, ostane slobodný a bez záväzkov. V manželstve a v kňazstve prichádza k záväzkom, ktoré je treba plniť, preto si treba dobre premyslieť, či do toho idem. Porušenie týchto záväzkov je katastrofou ako pre manželstvo tak aj pre kňazstvo. Opäť to má súvis s ľudskou podstatou aj duchovným prežívaním, preto tie záväzky máme a preto by sme ich mali rešpektovať.
malá poznámka k manželstvám kňazov: u gréckokatolíkov môžu muži do vysviacky a teda prijatia sviatosti kňazstva prijať sviatosť manželstva. Gréckokatolícka a rímskokatolícka cirkev vzájomne spolupracujú, majú spoločnú hlavu Cirkvi na zemi, ktorou je rímsky pápež. Rímskokatolícki veriaci môžu prijímať sviatosti aj v gréckokatolíckom kostole a naopak.
Hmm, zaujímavé, jedni môžu a druhí nie...prečo taká nekonzistentnosť?
@billam
jedine, co z Tvojich prispevkov naozaj nechapem je to, ze ak - ako si sa sama vyjadrila veris v Boha ale bez Cirkvi - tak preco Ti ta Cirkev tak strasne lezi v zaludku a stale na nu utocis? 😉
a napr. ja tiez verim v Boha, som sucastou Cirkvi, nepaci sa mi napr. teraz ta kauza Bezak, lebo mam info aj ine ako len z medii ale napriek tomu akceptujem rozhodnutie papeza, hoci stojim pevne za Bezakom, no moja viera nestoji a nepada na tom, ci sa knazi zenia alebo nie, a ci bude zena niekedy vysvatena alebo nebude, je mi to srdecne jedno.
Boh vidi vsetko, pozna kazdeho a raz na onom svete vsetko vyjde najavo a mozno potom pochopime, co naco a preco a kto s kym a o com 😀
Ale ja som zodpovedna za svoj zivot, svoje skutky a svoju lasku voci Bohu a ludom.
casto mam dojem, ze ludia, co stale utocia na Cirkev s nou vo vnutri len nie su vyrovnani, a potrebuju sa tak navonok ospravedlnit alebo co. Nemusi to byt Tvoj pripad len taka je moja skusenost, ze utocia najviac ti, ktori pochybuju, ci na tom vsetkom - viera, Boh atd - predsa len nebude kus pravdy...
😉
@billam celibat a nezeneni knezu - neni to neco spojene s tim, aby po jejich smrti jejich majetek zustal v cirkvi? Aby proste nemeli dedice?
@inkinka tá nekonzistentnosť vyplýva asi z odlišného historického vývoja. V začiatkoch budovania Cirkvi bolo málo slobodných mládencov, ktorí by boli schopní na svätenie ako do kňazského stavu, tak i do biskupského, preto bola zavedená prax, že sa biskupmi či kňazmi stávali aj ženatí muži. Postupne sa však na Západe začala presadzovať myšlienka celibátu. Celibát spomína už Pán Ježiš, pozrite si Mt 19, 10 - 12: Jeho učeníci mu povedali: "Keď je to takto medzi mužom a ženou, potom je lepšie neženiť sa." On im povedal: "Nie všetci pochopia toto slovo, iba tí, ktorým je to dané. Lebo sú ľudia neschopní manželstva, pretože sa takí narodili zo života matky, iných takými urobili ľudia a iní sa takými urobili sami pre nebeské kráľovstvo. Kto to môže pochopiť, nech pochopí."
k celibatu len jedna poznamka - je pozoruhodne, ze vzdy sa nad tym pozastavuju zeny, ze preco sa knazi nemozu zenit a mat sex...v zivote som necitala diskusiu, kde by nejaky chlap sa pozastavil nad tym, ze reholne sestricky sa tiez nemozu vydavat a mat sex.
To mame my zeny naozaj pocit, ze chlap mysli len na sex, alebo nieco podobne?
😉
Už som to písala aj v inej diskusii. Ja som tretia generácia ateistov v našej rodine. Pôvodne sme inak boli evanjelická rodina. Sama sa ateistom necítim, ale vieru nemám vyhranenú, aj keď najbližšie mám asi ku kresťanstvu. Občas si prečítam všetky štyri evanjeliá, sú tam nádherné myšlienky, s mnohými sa stotožňujem, prelúskala som sa raz aj cez zjavenie Jána, žalmy a skutky apoštolov ma moc nebavili. Necítim potrebu patriť do nejakého spoločenstva, katolícka cirkev mi príde dogmatická, mám dojem, že od čias evanjelií sa zrejme veľa zmenilo a nerozumiem tomu, nerozumiem rituálom, celibátu, katechizmu, cirkevným zákonom a pravidlám - z ktorých mnohé sa zaviedli neskôr. Nehovoriac o krvavej a škandalóznej histórii RKC (inkvizície, Borgiovci). Nemôžem si pomôcť, ale ranné kresťanstvo mi príde také čistejšie.
A som presvedčená, že boh súdi ľudí podľa skutkov, nie podľa viery, či príslušnosti k cirkvi. A veľmi sa mi páčia myšlienky z tohoto rozhovoru http://www.sme.sk/c/4285601/jozef-miklosko-kato...
osobitne táto:
"Do neba vedie toľko ciest, koľko je aj ľudí. Nebo je veľké a nie je vyárendované len pre katolíkov. Pomestíme sa tam aj s inými náboženstvami a „dobrými" ateistami. Tí budú milo prekvapení."
Veľmi podobné myšlienky sú v knihe Kľúče od kráľovstva, od Cronina. Tá je skvelá.
@margarita tak toto nie je celkom pravda, že sa nad celibátom pozastavujú len ženy, možno muži o tom nemajú potrebu písať do diskusíí, a okrem toho muži nechodia na MK 😉 ja som sa viackrát o tom bavila aj s mužmi, vrátane toho môjho a nechápu to.. 🙂
@carodejnica súhlasím s tým, že nebo nie je len pre katolíkov 🙂 Ale na druhej strane si myslím, že v nebi nemôže byť človek, ktorý Boha z princípu odmieta, lebo nebo je vlastne miesto, kde sme pri Bohu úplne blízko a prežívame radosť z jeho blízkosti. Čiže nielen skutky sú dôležité, ale aj prijatie Boha do svojho srdca. Ak Boha po celý život odmietam a nezmením to odmietanie na prijatie ani v hodine smrti, sám sa vlastne z blízkosti Božej vylučujem a teda sa vylučujem aj z neba. Takže si myslím, že ak budú v nebi ateisti, tak takí, ktorí v živote nič o Bohu nepočuli a teda ani nemali možnosť ho odmietnuť. Pričom mi chodí po rozume aj myšlienka, ktorú vyslovil Ježiš, a síce: "Ja som cesta, pravda a život. Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa. " Čiže ak je niekomu ohlasované evanjelium, pozná ho a napriek tomu Ježiša odmieta uznať, tak tiež môže mať na druhej strane "problém"...
@czechzuzanaba zapajat sa mi velmi do tejto debaty nechce - moj obdiv (doslovny) v argumentacii ma @maja22, tak len k tvojej otazke o dedeni majetku knazov/resp.jeho pripadnuti cirkvy:
neviem sa vyjadrit k historickemu zdovodneniu celibatu - ake bolo pozazdie jeho dodov v zapadnej RKcirkvy, ako tu bolo spomenute, nie je to prijata dogma, cize celibat moze byt kedykolvek v buducnosti zruseny.
Avsak v sucasnosti iste nie je dovodom jeho zotrvavania snaha ziskat majetok knazov pre Cirkev.
Knazi, napriek tomu ze su zasvatene osoby, su rovnocennymi obcanmi statu a vztahuje sa na nich Obciansky zakonnik - cize samozrejme aj otazky dedenia zo zakona.
Majetok farnosti kde knaz posobi mu absolutne nepatri - knaz je len spravcom,farnost je samostatna "pravnicka osoba", s vlastnym uctovnictvom. V pripade umrtia knaza sa pochopitelne v dedicskom konani postupuje tak, ako u inych obcanov.
Pokial knaz nezanechal zavet (v RKC nie je ziadny uzus o tom, ze by knazi mali zanechavat svoj majetok v Cirkvy), jeho osobny majetok je predmetom dedenia zakonnych dedicov 2.skupiny (rodicia) a 3.skupiny (surodenci).
Predpokladajme, ze manzelku a deti (dedici 1.skupiny) nema...
@carodejnica kolkí katolíci čo sa bijú do pŕs akí sú nábožní budú predbehnutí ateistami.do srdca nevidíme nikomu.ja do kostola chodím,som tak vedená od malička.ale to,čo občas počujem od ľudí,ktorí práve vyšli z kostola..nesúdim.konštatujem.
@billam mrzí ma, že cítiš z môjho príspevku zúrivosť.
Nebol tam totiž ani najmenší náznak zúrivosti. 🙂
Z mojej strany je to snaha o dialóg.
Z tvojej asi nie.
Otázku som položila ja, odpoveď som nedostala.
Zrejme mi svoje tvrdenia nevieš podložiť reálnymi faktami z Biblie. Áno je to interpretácia, preto som napísala, že nie je možné ju brať a chápať doslovene, predovšetkým Starý zákon (to by sme potom mohli tvrdiť, že svet bol za 7 dní stvorený - a pritom aj dieťa chápe, že je to obrazne napísané).
Takže buď skúsime reálny dialóg, pričom ty mi najskôr objasníš tvoje tvrdenia (Ježiš mal manželku-odkiaľ to vieš? Žena-diablovo semeno=kde presne je to v Biblii citované), aby sme sa mohli v dialógu ďalej odraziť a zakladať ho na reálnych skutočostiach a podložených faktoch, a nie len na dohadoch, alebo sa nebudeme baviť (myslím, že zvolíš druhú možnosť, tá je totiž jednoduchšia a nejak som ťa tipla presne na osobu, ktorá ak nemôže rýpať a urážať iných ale má poskytovať relevantné argumenty, radšej vycúva alebo sa začne hádať, ak sa mýlim tak prepáč, rada sa nechám presvedčiť o opaku)
a ešte raz sa ospravedlňujem, ale v mojom príspevku nebol ani náznak zúrivosti, nemá tam totiž byť prečo. Mňa tvoje ničím nepodložené tvrdenia nemôžuu nahnevať, moju vieru v Boha to totiž nijako neovlyvní ;)
@malinkaaninka súdiš... napísala si, že mnohí kresťania budú predbehnutí ateistami...
toto prináleží súdiť Bohu, nie nám...
@carodejnica hovoríš mi z duše, veľmi podobný názor mám aj ja. a ešte k tomu aj my sme pôvodne evanjelická rodina.
+chlapi nemajú potrebu stále všetko riešiť a rozprávať sa o tom, prečo napr. katolícky kňazi sa nemôžu ženiť a mať deti. no aj oni to riešia. môj mm sa často zamýšľa v kostole(on tam chodí, ja iba občas), ako môže taký kňaz kázať s takou znalosťou o manželstve, výchove detí, keď to sám nezažil. môj mm je typický chlap, kým si neprežije, nevie si veľa vecí predstaviť a pochopiť. (no priznajme si, ani my ako ženy si nevieme veľa predstaviť, kým to nezažijeme. taká láska k dieťaťu...)a k farárovi má často poznámky typu: keby sa ti to stalo, inak by si hovoril. tým pádom k nemu podľa mňa nemá takú dôveru, akú by v ňom farár(alebo kňaz? ako sa volajú?)mal vyvolávať.
náš evanjelický farár, ešte v časoch keď som do kostola zablúdila častejšie, mal veľkú rodinu a môžem povedať ten rozdiel v kázňach, keď človek rodinu má a nemá. a ešte k tomu nádherne išiel príkladom rodičom,ako svoje deti vo viere vychovávať. aj rady, keď ich niekto potreboval, boli praimo "od zdroja".mne sa ten celibát kňazov v katolíckej cirkvi a vynechávanie žien z veľa veci(nemali by miništrovať napr.) zdá neprirodzený, dávno prežitý.
Ako sa hovorí, vyhýbajte sa témam o politike, náboženstve a národnosti, lebo z toho zaručene vznikne napätie...Je mi ľúto, že v tejto téme, kde som nachádzala pokoj a harmóniu sa to rozvírilo....a pevne verím, že to poslúži nejakému pozitívnemu účelu.
Viera v Boha je hlboko zakorenená v každom človeku. Aj človek ateista hľadá odpovede na otázku, že prečo sme tu, odkiaľ pochádzame a čo bude potom...a niekde hlboko cíti, že naša existencia nemôže byť dielom náhody. Táto viera je nezávislá od cirkvi.
Cirkev je spoločenstvo rovnako "zmýšľajúcich" ľudí ( určitého vyznania). Vo väčšine prípadov sa do takého spoločenstva narodíme. Je to akési dedičstvo od našich rodičov.
Som veriaca a praktizujúca kresťanka. Ani mne sa mnoho vecí na RK cirkvi nepáči ale predsa neprestanem preto chodiť do spoločenstva ( do kostola), nezačnem hľadať iné spoločenstvo a nestanem sa budhistom, lebo ich striedmy život sa mi páči. Každé spoločenstvo a organizácia má svoje pravidlá. Každá rodina má svoje pravidlá. Niekde deti idú spať o 19:00, niekde o 20:00 . Rodičia dbajú o dodržiavanie, lebo veria tomu, že pre ich deti je to najlepšie. Aj RK cirkev má svoje pravidlá, ktoré nemusia byť najsprávnejšie a nie sú ani nemenné...
A keď sme už pri rodine. Aj rodičia sú rôzni. Môžu byť prísni alebo benevolentní, pravdiví alebo klamári, pozitívne naladení alebo negativistickí....tak isto aj predstavitelia cirkvi môžu budiť pohoršenie alebo "obdiv".
Sme ľudia...
@maja22 cize ak ja budem cely zivot cista ako lalia, budem dodrziavat ( okrem jedneho 😉 )desatoro (lebo t mojho pohladu su to zakladne moralne pravidla), budem dobra... no hotova matka tereza, ale v Boha verit nebudem do neba sa nedostanem??? Trocha chore nemyslis? Vies, ja poznam vela katolikov, ktori v kostole spinaju ruky a predtym, za sociku robili svinstva. Napr. nasa byvala riaditelka v skole, udavala, detom branila chodit na nabozko atd. a dnes velka katolicka mys 😠
@veve39 pri tom dedeni si zabudla na jednu vec: 1. Ak zomrie knaz dajme tomu 70- 80 rocny, zvycajne uz rodicov nema, takze tato skupina odpada. 2. Surodencov v tomto veku uz tiez asi nie je vela, takze aj toto odpada. 3. Neopomenutelni dedici su iba deti, ktore nemoze vydedit ani zavetom. Ak ich nema (teda ak RK ziada celibat, kzaz by ich mat nemal), moze spisat zavet a vylucit tak prve dve skupiny (to len cisto teoreticky keby zili 😀 ). A veru RK zavety veeelmi preferuje (viem to od viacerych knazov) 😉
@zdraviezprirody ano, aj predstavitelia cirkvi mozu byt rozni, ale pokial su plateni z mojich dani mali by byt neskorumpovany, postihnutelny ako kazdy obcan a rozhodne by mal stat resp. obcania tohot ktoreho statu, vediet o ich preslapoch , financnych machinaciach a podobne. Rovnako by bolo minimalne slusne zdovodnit preco vysoky cirkevny funkcionar je odvolany. A veta typu: nestarajte sa, papez vie co a preco robi... je podla mna vysmech vsetkym veriacim lebo cirkev tym ukazala v ktorom storoci sa zabrzdila (tipujem take 15 st. 😀 ). Zabudla vsak na fakt, ze dostavaju nase peniaze (odluka cirkvi od statu akosi nie a nie prist). Keby RK bola odlucena od statu a dostavala by iba peniaze od veriacich (milodary a tak), tak by si velmi rychlo upravila podmieky a nove ovecky by vitala s otvorenou narucou. 😀
@cecil36 nikde nie je napisane, ze knazi (ako aj ini ludia) zomieraju len 70-80rocni, ako posledni zo surodencov 🙂 ....tiez mam informacie, aj od viacerych knazov (napr. aj v rodine) o tom, ze ziadne "tlaky" na zavet v prospech RKC nie su...presviedcat nikoho nebudem - nemam o to zaujem 🙂 , vyjadrila som svoj nazor a svoje poznanie, ktore mam z poznania konkretnych knazov RKC...
@nalla nesúdim pretože som neukázala na nikoho prstom.Boh je spravodlivý sudca,ten presne vie kto má čo v srdci.
Dievcata myslim, ze by ste sa mali zastavit. 😨 Tato diskusia od 1. strany bola velmi pekna a mila ale uz to neplati. Myslim, ze silno veriace dievcata tu zdielali svoje stastie vo viere. Ak mate niekto nejake otazky na veriace dievcata nezhadzujte ich vieru ci cirkev, ktorej doveruju. Trochu vzajomneho respektu a ucty prosim, zasluzime si to vsetky. Dakujem.
@billam niekto iny je tu s klapkami na ociach, plny zaste voci RK veriacim (kedze ti tvoria Cirkev), opovrhovania, "odbornik" na biblicke "vedy" v style Dan Brown
ostatnym zazlievas, ze sudia, pricom ty bez akeho respektu viery tunajsich prispievateliek a aspon elementarneho poznania Pisma tu davas "fakty" jeden lepsi ako druhy, v utocnom tone, ktore samozrejme musia vyvolat nesuhlasnu reakciu
moj prvy a zaroven posledny prispevok na tvoju adresu
@ivianocka ,,ako môže taký kňaz kázať s takou znalosťou o manželstve, výchove detí, keď to sám nezažil. "
lebo asi tiež žil v rodine, si myslím...mal otca aj mamu a bol vychovávaný ako normálny chlapec!
keď už to beriem že ešte naňho pôsobí Duch svätý... je to viac než by si povymýšľal alebo postrehol z okolia...sama som sa čudovala koľko odpovedí som v kostole na kázňach kňazov ktorí ,,nič nevedia" dostala...
myslela som že ako hnusne to v médiach vyznelo...pritom poslušnosť je pre kňazov tak hádam o to viac pre biskupov zásada...akéééé úbohé očierňovanie....vraj ,,v ktorom storočí žijeme..."Oni sami si túto cestu zvolili aby mal nkekto nad nimi dohľad a kontrolu !
Veď homosexualita ktorá sa tam dostala na pretras je už v Starom zákone...v Sodome a Gomore ,
to je akože zasa ,,moderné"
@inkinka keď píšeš o grékokatolíkoch tak mi príde že oni nemajú sľub chudoby...lebo veľa ľudí sa pohoršujú ako luxusne sú obliekané a študované ich deti, je to na pohoršenie..., hoci biskupom a reholníčkou sa u nich tiež môže stať len celibátnik...ja tomu veľmi nerozumiem...
ale nevadí...
Ježiš svojim učeníkom povedal aby zanechali všetko a nasledovali ho ...teda aj svoje ženy...a deti...
si myslím že z toho potom vznikol dobrovoľný celibát...
Ako prvý On dal ženám rovnoprávnosť to že si ich vyvolil za učeníčky...Máriu z Magdaly, samaritánku...
nie žeby som sa cítila ako feministka ale pozrite sa pod krížom...okrem Jána ml. všetci muži zdupkali ostali tam len ženy...
😉
Apropos. dnes 20:30 na rádiu Lumen hosťmaltský exorcista Elias Vella,počúvajte.
@billam osobne s nou súhlasím . Akonáhle začne človek uvažovať a to hovorím veriaci človek , pýtať sa , skúmat je zle. Je určitá dogma a tá sa nasleduje hlava nehlava. Boh udelil človeku tú výsadu že môže rozmýšľať a nie aby za neho myslelo pár jednotlivcov.
Som katolíčka ale z tejto cirkvi vystupujem a prechádzam do evanielického spoločenstva.
.
@olejka kňaz ktorý žil v rodine , nikdy reálne nie je v postavení manžela , otca , milenca ..... nikdy. A pretože táto skusenosť nie jeprenosná , nie je možné ju ani uplatniť v kázňach, radách pre iných.
Mám dvoch spolužiakov z gymnázia, jeden odišiel na seminár do Nitri študovať teológiu , druhý sa chcel vydat misonárskou cestou .Obidvaja svoje štúdium ukončili po druhom roku zhnusení.

@billam prepáč, ale zúrivosť a zlobu vôbec z nalliných slov necítim, skôr z tvojich... Útočíš na Cirkev, nepovažuješ za potrebné odpovedať na otázky, mám z teba pocit ako z vyšetrovateľa pri krížovom výsluchu, ktorý presne vie, čo dotyčný spáchal, aj vie, koľko by mal za to sedieť a preto sa len pýta a pýta, aby ho konečne usvedčil. Ja nemám problém diskutovať s hocikým, ale osobne sa mi lepšie hovorí s niekým, kto kladie otázky preto, lebo sa chce niečo nové dozvedieť, ako s niekým, kto kladie otázky len tak naoko, v podstate o odpoveď ani nemá záujem, lebo vie svoje a tie otázky majú "súpera" (zámerne píšem súpera a nie partnera) len obrať o čas... To sú moje pocity z tvojho vystupovania a nechala by som si ich pre seba, keby si s tým nezačala ty na nallinu adresu...Ale v tomto prípade mi to nedalo...