Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@zuzkat1 ja hovorím, chvalabohu. Neverím, že by to ľudia nezačali zneužívať. My ľudia sme schopní využiť vo svoj prospech úplne všetko 🙄 Myslím si, že by to po čase dopadlo tak, že by sme sa báli ísť do nemocnice. 🙄 Vieš, koľko ľudí čaká, až ich rodič zomrie a budú po ňom dediť? 😒 Vieš si prestaviť, že by bola eutanázia povolená a že by stačilo podpísať nejaký papier a nič by už smrtiacej injekcii nebránilo? Ja áno, žiaľ. Keď sa chce človek stať pánom života a smrti, v konečnom dôsledku ide vždy proti sebe. Nechcem sa dožiť toho, že radšej budem doma trpieť v bolestiach, ako ísť do nemocnice, lebo...
@zuzkat1 To je jasné. Ale to už bych řekla je dílem toho kulturního smýšlení a politického vlivu. Protože tenhle celoplošný zákaz zabraňuje člověku ve svobodné volbě. Lidé si to často spojují, že mají pocit, že když církev řekne potraty ne, tak tím myslí "zakažte je všude". Ale církev nemá právo cokoli zakazovat. Ona může pouze doporučovat, protože konečné rozhodnutí náleží člověku, který má právo naložit se svým životem, jak nejlépe uzná za vhodné. Takže pokud bych se měla vyjádřit polopatě - nesouhlasím s plošným zakazováním. I když to může vést k selháním. Protože důsledky svého jednání si nese každý sám. Stejně tak bych se jako @maja22 bála plošného povolení eutanazie. Nevím, jestli jsi třeba někdy navštívila hospic, nebo jestli tam někdo z Tvým blízkých nebyl. Ale to je místo, kde bych fakt chtěla trávit poslední dny svého života, kdybych nemohla být doma.
@zuzkat1 k tomu sa ale hodí práve tá podobnosť s križiackymi výpravami 😉 Ty chceš len, aby sa niekomu "pomohlo". Aj pápež chcel len "pomôcť". Ale zvrhlo sa to, lebo do toho vstúpilo množstvo ľudí. Aj do otázky eutanázie by zrazu malo možnosť vstúpiť množstvo ľudí. A opäť by sa to veľmi ľahko zvrhlo... nenápadne, skryto, ale dialo by sa to... A to hovorím o čisto ľudskom hľadisku, ani som sa tu nezmienila o tom duchovnom pohľade na vec a prikázaní: Nezabiješ...
@zuzkat1 Já rozhodně ano, protože to je místo, kde je soukromí a laskavý přístup, který bych v tu chvíli chtěla. Byla jsem v hospicu několikrát a je to pro mě velmi zajímavé místo svou atmosférou. Neřekla bych, že tam lidé chodí umírat - ti lidé jsou tam spokojení, vyrovnaní, umírají s blízkými a často tam dojde ke smíření, které se do té doby nepovedlo. Strávila jsem mnoho a mnoho času v nemocnicích, abych si uvědomila, jaký je v tom propastný rozdíl. A pokud bych nemohla být doma, určitě bych chtěla tam. Tam se nesnaží zachraňovat, ale zpříjemnit člověku poslední dny.
@zuzkat1 Takže kdyby sis měla vybrat mezi nemocnicí a hospicem tak bys vybrala nemocnici? Já chápu, že to někdo vidí jinak, ale zajímalo by mě proč konkrétně? Toto je obrázek z LDN: http://www.nmbbrno.cz/index.php?text=69
A toto z hospicu: http://www.centrum-cercany.cz/fotogalerie/hospi...
Nebo má rodina strach, že by je tam někdo duchovně masíroval?
@zuzkat1
Asi zalezi na mistu a predstavee..mista, kterych se zrejme vase rodina boji, jsou ty,co mame ve vzpominkach z dob minulych a jsme jimi ovlivneny a vyvolavaji v nas hruzu.. ☹
Dnesni doba nabizi doslova male "hotely", ktere popsala krasne @werumka
Jsou to jakasi vratka, ktera deli soucasny svet od "pristiho"...a ten prestup neni bolestivy..dochazi doslova ke smireni...
Nekdo sam hleda, kde by se mu libilo.... 😉
@irriss To máš pravdu. S těmi pozůstalými je to fakt... Je třeba znát ten rozdíl, kdy lidé v té rodině jsou smíření se smrtí někoho blízkého, jsou smíření s ním a mají mezi sebou urovaný třeba křivdy z minula. Než když tam zůstane spousta otazníků, které už nikdo nezodpoví. A když zemře někdo mladý, tak je to zase další kapitola...
@zuzkat1 Tím, že jsem nemocná, tak nad smrtí přemýšlím. Ne, že bych se jí bála. Ale přemýšlím nad ní.
@zuzkat1 Ale já o tom nepřemýšlím každý den 😀 Ale realita je taková, že je možné, že tu časem nechám manžela i děti. To je prostě fakt. O to víc se snažím život naplnit. Pokud je člověk každý den konfrontován se svým zdravotním stavem, se svými omezeními, tak smýšlí trochu jinak.
@werumka ..prave proto Tve poznani..bezprostredni zprostredkovani informaci pres ne, jsi pochopila o cem tu pisu JA.. 😉
Situace je takova, ze doufam, ze slova, ktere jdou prostrednictvim Francesca "nenapadne" do eteru,ze si z nich vezmou priklad pro zamysleni - k srdci - jak politikove,tak mladez ci rodice..v neposledni rade nemocny clovek....a samotni pani "farari-kolegove"...
jsou to vzkazy, ktere jsou zaroven body, na ktere se nejen on bude soustredit..a jsou jadrem zmeny... 😉
Zdanlive fraze, o kterych uz davno vime. 😉 .ale jsou receny tak, ze se zakotvi v sdci i v nasich myslenkach..prochazime se se slovy, jako by byl sam Francesco vedle nas..Presne jako "svate umeni" Karola 😉 Stal se Zazrak..
Mondanità è demonio... 😉
Pesimismus-nepripoustejte si ho, nepoustejte ho... je to dablova nastraha...
Lide nemaji za nim jezdit na namesti, maji si setrit korunky a nebo je darovat tem, co potrebuji... 😉 atd..atd...
Pri vstupu do sveho bytu prohlasil, ze je pro neho samotneho prilis veliky, ze je pro 300 lidi...
t.j. asi se budu stehovat.. 😀 😉
Preji krasnou sobotu a nedeli 🙂
@irriss Manžel mi ukazoval fotku Jana Pavla I. a úplně dostala jejich podoba! Fakt zajímavý. Těším se, až budou přenosy ze setkání mládeže, kam pojede. To určitě bude skvělý.
Říkali jsme si s mužem včera u toho vína 😀 proč ho nezvolili už tehdy, když zemřel Jan Pavel II. - ale pak jsme přišli na to, že tím, jak si jsou podobní, tak by došlo k ještě většímu srovnávání - zřejmě by se začalo říkat "jo, to je ten slabý odvar Jana Pavla - je trochu jako on, ale není to ono." Proto jsem ráda, že mezi nimi stál Benedikt.
Tož já si taky myslim, že bychom v jeho bytu mohli bydlet všichni až do pátýho kolene 😀

@zuzkat1 Ty zákazy už jsou dílem konkrétních zemí, které se sice odvolávají na křesťanství, ale zatím jsem nezažila žádný celoplošný zákaz něčeho. Opět to hodně vychází z kultury. Naopak když jsem jednou na jedné křesťanské akci v Brně zažila, že tam po areálu někdo vyvěsil fotky potracených plodů, tak mi to bylo proti srsti. Proč? K čemu? A navíc - proč v křesťanském prostředí? 😕 Eutanazie, stejně jako ostatní zmíněné, je strašně snadno zneužitelné. Ta hranice mezi tím "nezachraňovat za každou cenu" a "dobrovolně zemřít" je velmi tenká. A řekla bych, že tím trendem v církvi je držet ta doporučení spíš tvrdší. Je to podobné jako s antikoncepcí - je jasné, že každý pár je jiný, někteří nemohou mít děti ze zdravotních důvodů a tam je na místě třeba používat navíc i kondom. Jenže kdyby se řeklo: "používejte si všichni kondomy, jak se vám líbí" - tak si vždycky nějaký alibista tohle vyloží různě. A proto považuju za správné, když lidé mají vyšší ideály, než které jsou pak třeba schopni dosáhnout. Není potřeba dávat ideály dolů jen proto, aby byly snadněji dosažitelné. Ale to už je zase jen filozofování.