Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@werumka
Ja se o tom ZDE nechci rozepisovat..ale ma to sve duvody, proc nebyl "kdysi"zvoleny....a nekdo dokonce i rika, ze BYL zvoleny 😉 😵 🤐
Jsou totiz i mnohe moznosti..jak "byt a pritom nebyt zvoleny" 🤐
......🤐
ale to je zakulisi,ktere jednou napise sam cas a dejiny..v soucasnosti to neni mozne..jako dejiny to bude krasne rozuzleni - doslova Pohadka, kdy Dobro zvitezi nad Zlem...
tesim se, az moji (pra)vnukove budou mit tuto knizku v rukach a ja se s nima budu ucit do skoly..a budu moci "hrde" rict:
Byla jsem u toho.. 😢 😉 🙂
@irriss Pokud nějaká taková kniha vyjde, tak doufám, že nezapadne do přihrádky konspiračních teorií a bude poučením pro budoucí časy. Je klidně možné, že měl víc zastánců, ale nakonec na těch lístcích bylo víckrát jméno Josepha Ratzingera. Ale osobně jsem ráda, že mezi jím a Janem Pavelm je ta pauza - právě kvůli možnosti toho srovnávání.
@fra to je možné no skutočnosť ako odfajčil Bezáka,bez vysvetlenia, ktorý prišielna machinácie s pozemkami a peniazmi v cirkvi a ani ho pred ukončením svojej "vlády" nevypočul a dal len na to čo mu nabulikal Sokol je veľmi smutné........ 😒
len dúfam že súčasný pápež,mu dá zase možnosť a bude biskupom tam kde má byť...je to súčasný kňaz ktorý si tiež vie nájsť cestu kukaždej vekovej kategii a to ako ho Sokol za pomoci dalších odfajčil je smutné...
P.S.Nie som z Trnavskej diecézy ale BB, no aj tak sa mi to nepáči čo s ním urobili
@irriss Já naštěstí dneska jen hlídala plotnu. Když se tady jeden zakecá, tak je schopný spálit i čaj 😀
Já myslím, že František má potenciál leccos vyřešit, nebo aspoň naťuknout a ukázat cestu. Ale třeba ohledně té mafie - to asi zůstane věčným problémem.
@zuzkat1 Koukám, že Tvoje dcerka je o týden starší než náš syn 🙂 Jó, to byla tehdy zima. Jeli jsem z porodnice v závějích 🙂
@asaela ty si mi odporučila dejepis, ja tebe biológiu. Viem, o čom boli križiacke výpravy, boli to vojenské výpravy, vyhlasované cirkvou namierené proti neveriacim, a na rozšírenie vlastného územia. Zvláštne, že ich vyhlasovali pápeži, zástupcovia boha na zemi. Strašné medzery mám v tom dejepise, fakt. Biológiu som ti odporučila preto, lebo sa v nej popisuje vznik života, je to vedecky dokázané, že vznikol tak, ako vznikol, že nevznikol za 7 dní lusknutím prstov nejakého boha...
@pia22 tebe sa verejne ospravedlňujem, keď som našla túto skupinu, prečítala som si len pár posledných príspevkov, kde sa riešilo, kto verí, kto neverí, myslela som, že je to skupina zameraná skôr na pre a proti... neskoro som zistila, že je to skupina pre... takže chápem, že ma beriete ako mamičku ktorá sa prišla so svojím dieťaťom biť a hádať na ihrisko, kde bol doteraz pokoj. Už sa vám tu nebudem miešať.
"komunistickym" dejepiscom za za tych 40 rokov podarilo skutočne mnohych ľudí obalamutiť jednstrannym vykladom, myslim že sa to bude davať doporiadku minimalne dalších 40 rokov, ak sa to vobec podarí ...
@denotka "Biológiu som ti odporučila preto, lebo sa v nej popisuje vznik života, je to vedecky dokázané, že vznikol tak, ako vznikol, že nevznikol za 7 dní lusknutím prstov nejakého boha..." Tak tento zpátečnický názor už moderní církev nehlásá, buď si jistá 🙂 To, co je popsáno v knize Genesis, je nutno brát obrazně, nikoli doslova a jako učebnici "biologie", tam by to kulhalo, viz. např. spolknutí proroka Jonáše velrybou. Jak každý ví, musel by mít Jonáš rozměry planktonu, aby přes velrybí kostice prošel, ale pak by toho zas moc nenaprorokoval a takových nesouladů, z nnichž plyne, že moudrý člověk dnešní doby nestuduje biologii podle Starého zákona je tam víc, např. podle Genesis by první byli stvořeni ptáci a až poté plazi, samozřejmě že evoluce toto dávno opravila, první byli na Zemi plazi, až poté se z nich vyvinuli ptáci...atd. atd. Ale nic z toho stejně nikdy nevyvrátí tu základní tezi, že se to vše neudálo samovolně, že v tom mohl být nějaký vyšší záměr, impulz, myšlenka, Slovo...cokoli je libo. Mohl (byl=říkají věřící). Nic víc, nic míň. To je právě ten rozdíl mezi věřícím a nevěřícím...protože Bůh je stejně nedokazatelný, jako nevyvratitelný. Kdo si jej nepotřebuje dokázat, ten v něj věří. Kdo to potřebuje, ten nevěří. Ale ani jeden z nich ho nevyvrátí (opět, první nepotřebuje, druhý neumí).
@elana ak boh existuje ti co v neho neveria, pridu o vsetko, ale ak aj neexistuje, ti co v neho veria nestratia nic....majú nádej na večný život
@juliakocka co znamena ze pridu o vsetko?
@zuzkat1 nová učebnica neznamená automaticky nový pohľad... Naši historici boli dlhé roky vystavení vplyvu rôznych politických objednávok a to ich veľmi poznačilo. Musí vyrásť úplne nová generácia historikov, bez politického zaťaženia a s novým prístupom k dejinným faktom.
@denotka myslím, že je rozdiel medzi obrannou a útočnou výpravou... písala som o tom už dnes, tak sa nebudem rozpisovať znova, len som chcela poukázať na isté okolnosti, ktoré sú pri tejto téme často ignorované...
@zuzkat1 prísť o všetko znamená prísť o život - ten večný... Lebo ak nič po smrti nie je, proste ťa zakopú a koniec, zaspíš, ale nič sa ti "nesníva", tak je to v pohode, či veriaci, či neveriaci, budú na tom všetci rovnako. Ale ak Boh existuje, nie je tak, že zaspíš a koniec. Zrazu sa ocitneš pred Ním a tam to už nebude také jednoznačné, nebudú na tom všetci úplne rovnako...
@denotka :D:D pocula si niekedy o vybojnych arabskych kmenoch (a ich panovnikoch), seldzuckych turkoch, pocula si o arabskej expanzii (aj do europy) a niecco o geografii a osidleni v tom case? mozno ta to inspiruje si o tom nieco zistit. len aby si nebola velmi zahanbena, vzhladom na tie hluposti, ktore tu prezentujes. a skus este reagovat v adresovanych prispevkoch na to, o com sa s tym clovekom bavis, a nie miesat hrusky s jablkami odveci- nepostrehla som, ze by sme rozoberali nase predstavy o tom, ako vznikol svet nic take tu nepadlo. co ak som napriklad budhistka?:D naco ma obtazujes svojim neuhlasom s biblickym obrazom o stvoreni sveta, preco ma to ma zaujimat, ked to vobec nebolo predmetom nasej diskusie a nema to ani ziaden suvis s kriziackymi vypravami? este raz, prajem pekny den a prijemne studovanie a rozsirovanie obzorov ;)
@zuzkat1 no nadej na večný život, lebo ateisti skončia v pekle
@zuzkat1 ano tak to je, pretože podmienkou aby bol človek spasený, je viera že ježiš kristus je syn boži, že zomrel za naše hriechy a preto ti je všetko odpustené a môžeš s ním ísť do neba
@juliakocka tak tomu Potom celkom nerozumiem. To znamena ze pred bohom si nie je kazdy rovny.niektori su si rovnejsi.

@zuzkat1
@irriss Nechte si ty fórky, nebo řeknu muži, až se vrátí z fotbalu, že pro mě není dost dobrej 😀 Ne, on velkým dílem může za to, že jsem jaká jsem. Protože díky němu jsem omezila svoje cholerický výlevy 😀