Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@vejula máš pravdu v tom, že skutočne už po smrti asi nič nezmeníme. To je už pre našu dušu definitívne. Je rozhodnuté, či duša pôjde do neba, alebo do večného zatratenia. Ale do neba nič nečisté nevojde, ak naša duša nebola pri smrti v stave milosti, oheň ju prečistí... To je očistec, v ňom je už vlastne rozhodnuté, že duša je spasená...
@zuzkat1 Já to chápu asi jinak, protože i v tom, co jsem četla nebo se vyslechla nikdo neříkal, že když je člověk věřící, tak půjde do nebe a když ne, tak není. Kdyby to tak bylo, tak by lidé neměli rovné šance a vymykalo by se to tvrzení, že Bůh má všechny lidi stejně rád. Základem je to, aby člověk žil dobrý život, ať už s vírou nebo bez. Víra už je taková nástavba, dar, který může pomoci v tom směru, uvažování. Mnoho lidí třeba řekne, že desatero dodržují, ale věřící nejsou. Nvediím důvod, proč by lidé měli být třeba po smrti děleni na věřící a nevěřící. Naopak si myslím, že kdo dostal v životě dal víry a promrhal ho je na tom hůř, než ten, kdo víru neměl, ale žil dobře. Osobně si to představuju tak, že když někdo i při pohledu na samotného Boha řekne, že s ním být nechce, tak on mu nemůže bránit a tlačit ho do nebe 😀 Tuhle jsme s mamkou říkaly, že když někdo řekne, že v nebi budeme "na věky", tak to zavání pěknou nudou 😀 😀
Jinak pokud je někdo věřící a praktikující a chce si vzít nevěřícího, problém to není. V kostele se mohou normálně vzít. Jen ten nevěřící partner podepisuje lejstro, že nebude věřícímu bránit v praktikování víry a ve výchově dětí ve víře. Ve farnosti máme taková manželstí taky.
Včera som čítal príbehy ľudí, ktoré ma veľmi zaujali:
Prvý bol o živote rímsko katolíckeho kňaza menom Augustín Pozdech. V druhej svetovej vojne protestoval proti násiliu na Židoch. Väznili ho fašisti a potom aj komunisti. Zomrel zabudnutý vo väzení, aj keď to bol skutočný hrdina. ☹
Ďalší príbeh je príbeh židovky Gizely Fleischmannovej – pomáhala zachrániť mnohých židov. Poslali ju do Osvienčimu s poznámkou „Návrat nežiaduci“, čo sa ihneď po príchode aj „zabezpečilo“.
John Henry Weidner bol členom cirkvi adventistov, riskoval život, bol niekoľko krát mučený, aby zachránil stovky židov.
Corrie Ten Boom – pravdepodobne babtistka – spolu so svojou rodinou cez vojnu ukrývala židov a pomáhala im. Z celej svojej rodiny prežila v koncentračnom tábore iba ona...
Tí ľudia boli členmi rôznych cirkví, vyznávali rôzne učenie, ale jedno mali spoločne. V pravej chvíli stáli na pravej strane, na spoločnej strane, verím, že na Božej strane. Myslím, že to je asi to najdôležitejšie aj pre nás, aby sa vedeli napriek rozdielom, ktoré vyznávame, postaviť v pravej chvíli na tú správnu stranu. Páčia sa mi slova prvého menovaného – kňaza Pozdecha:
„Pomáhal som vždy každému, kto ma o to požiadal. Nech bol žid, evanjelik alebo maďar.“
a slová Johna Weidnera, keď sa ho pýtali, prečo kvôli iným riskoval život:
„Boli to deti Božie, boli to ľudské bytosti.“
Takéto „náboženstvo“ sa mi páči, také by som chcel v živote žiť.
@maja22 Ahoj. Podla coho vies, ze take miesto existuje? V Biblii sa totiz pise, ze ked Jezis pride na zem, ludi si rozdeli na svojich a tych, ktori ho odmietli, svojich si zoberie do svojho kralovstva a ostatni pominu a nie ze budu trpiet v ocistci. V Biblii Boh vzdy rozdeluje ludi na 2 skupiny a to podla toho, ci su s Bohom alebo s Diablom. Ludia ktori sa rozhodli pre Boha dostanu vecny zivot s Nim na Novej Zemi a ti, ktori ho odmietaju, ti zomru. Jedine, co tam je, ze zomru podla toho, kolko toho vo svojom zivote spachali, teda niekto bude zniceny hned a niekto bude umierat dlhsie. Pan Boh nam dava zivot, ktory je postacujuci na to, aby sme sa rozhodli prenho alebo nie. Preto ked zomrieme, je jasne, ci budeme zachraneni alebo zniceni. Vecny zivot nikto neziska dobrymi skutkami alebo vlastnym utrpenim, ale len ked prijme Jezisa, ktory zomrel za jeho hriechy. Tak je to aj napisane v Biblii, ze "nikto nepride k Otcovi, iba cez Jezisa Krista". Tiez by som chcela povedat, aby tento moj prispevok nebol brany zle, nemam zaujem sa s nikym hadat, iba vyjadrit svoj nazor podla vlastneho vedomia a svedomia 🙂
hej mohla by som vas poprosit neja´ke typy na dobré krestanske filmy...dakujem by som si rada nieco pozrela
@vejula určite nie každá duša a určite nie s hocikým... Ale zdá sa mi, že napr. sestra Faustína, ktorá nám namaľovala obraz Božieho milosrdenstva, či deti, ktorým sa zjavila Panna Mária (tuším vo Fatime) mali možnosť nahliadnuť do pekla i očistca a všetci boli z toho otrasení, bol to hrozný zážitok, veľmi odvtedy zintenzívnili modlitby za hriešnikov a často sa za nich postili, veľmi ich to poznačilo... Ja som čítala viacero takýchto príbehov, už sa mi to aj trošku mieša, ale podstatu si pamätám...
@juliakocka
Zitra tu pobezi film o Francescu.
a nadherny film je "Preferisco paradiso" o San Filippo Neri 😉
..Don Bosco
@werumka Boh bude rozhodovat podla srdca cloveka a aj podla jeho poznania. Teda ludia, ktori maju velke poznanie, teda o Bohu vedia a nerozhodnu sa prenho budu posudzovani prisnejsie ako nejaky African v busi, ktory o Jezisovi nikdy nepocul. Kazdopadne Pan Boh ma svoje spravodlive meritko, podla ktoreho rozhoduje.
@juliakocka milujem tento film: http://www.pomocnudznym.sk/fireproof 😵
@zuzkat1 @irriss
v roku 1989 bola vykonaná poprava Ted Bundy. Bol usvedčený z vraždy dvadsaťtriročnej ženy a podozrivý z ďalších zabití. Celý svet sa tešil, ľudia sa zhromaždili pred bránami väznice, niesli plagáty: Bzučiak - to najlepšie pre teba! (bol popravený v el. kresle), Opekaj sa v pokoji! Elektrické kreslo - pokoj nášho domova. atď. Diskdžokej miestnej rozhlasovej stanice vyzýval poslucháčov, nech o siedmej hodine vypnú všetky elektrické spotrebiče, aby mal popravca dosť "šťavy".
Celý svet sa radoval, že sa zbaví Teda Bundyho.
Až na jedného človeka. Päťtisíc kilometrov od Lake City - na druhom pobreží - žila žena, ktorej Ted Bundy krátko pred svojou smrťou telefonoval. Bola to jeho matka.
"Navždy zostaneš mojím milovaným synom," zašepkala do telefónu.
Ste matky, myslím, že tomu rozumiete, a Boh je lepší ako matky, Boh je tvorcom matky, Boh je tvorcom aj materinskej lásky.
@maja22
@juliakocka
tak pro vzpominku:
ja to obrecim take vzdy a pak mi tato pisnicka hraje v myslenkach cele tydny a mam nezvycajny usmev na perach.. 🙂 😉
@jaron ja som minule videla popravu ceausescu a jeho ženy. Teda cely dokument a nakoniec tam ukazali ako ich postavili po ich zvrhnutí k stene a ako do nich vystrielali cely nabojnik. Ludia si to hanravali a puštali dookola a nemohli sa toho nabažiť - presne takto tam svedčila jedna žena, aky to bol užasny pohlad.
Mne to prišlo morbidne, aj ked mal na svedomý mnoho ludí. Manžel mi vysvetloval, že by som sa na to inak pozerala, keby vdaka nemu prišli o život moji príbuzní- Ale neviem, aj tak, pride mi to príšerné cele

@zuzkat1 vrah, čo zabil 20 detí určite len tak jednoducho nepovie "je mi to ľúto". Ak ale dovolí, aby Boh zmenil jeho srdce, je takýto človek oveľa menej nebezpečný, ako človek, ktorý kradne v práci "šróbiky", ale nikdy si nechce svoju vinu priznať, vraví pred Bohom, že veď to nič nie je, veď to robia všetci, veď on je ina dobrý... tento by bol v nebi skutočne nebezpečný....
(samozrejme ten vrah musí niesť zodpovednosť tu na zemi - spravodlivý trest)