Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
tiež ma katolicky p. farar odmietol pokrstiť kym si moji rodičia nedaju do poriadku cirkevne manželstvo... no, nedali si lebo tomu neprikladali žiadnu doležitosť, ale šli ma hned dať pokrstiť vedľa evanjelikom, tí ma pokrstili bez problemov ... a ked som sa obratila a rozhodla som sa že budem katolička, bola som si po papier o krste na evanjelickej fare a tam mi pán farar zaželal, aby som bola lepšia katolička ako som bola evanjelička... a mal veru pravdu, bola som skutočne zlou evanjeličkou resp. vlastne žiadnou evanjeličkou som nebola, len som to mala na papieri, do ev. kostola som nevkročila a Bibliu som otvorila len ked som pisala na biologiu referat na temu o vyvoji nazorov na vznik života ...
@zuzkat1 v tomto s tebou suhlasím a myslim si že olejka nema pravdu s tym že by sme nemali diskutovať s tym kto o to prejavi zaujem (samozrejme, ak to nevedie k vzajomnemu urážaniu sa)... možno sme ti chceli len sprostredkovať svoje nazory a pocity veriaceho človeka ku ktorym sa nemaš ako inak dostať ... tento uryvok to myslim vystihuje...
„Všetky bežné aktivity cirkvi musia mať na zreteli ohlasovanie,“ povedal František ešte ako kardinál Bergoglio v rozhovore pre portál Vatican Insider. „Zahŕňa to veľmi silné napätie medzi centrom a perifériou, medzi farnosťou a štvrťou. Musíme vyjsť zo seba samých, ísť na perifériu. Musíme predísť duchovnej chorobe cirkvi, ktorá sa bude porovnávať len so sebou samou: keď sa to stane, cirkev ochorie. Je pravdou, že keď vyjdeme na ulicu, môžeme sa dostať do incidentov, to sa stáva každému mužovi a každej žene. Ale ak cirkev ostane uzavretá do seba samej, zostarne. Ak by som si mal vybrať medzi cirkvou hrboľatou, ktorá vyšla na ulicu a cirkvou chorou na uzavretosť, nepochybujem, že by som uprednostnil tú prvú.“
@fra ano suhlasim.kazdy ma na vyber.vybrala som si ateizmus-necitim sa byt satanistom. Myslim ze viera-pre mna forma kultury sa moze tak ako ine kultury nenasilnou formou prezentovat. Kto chce prida sa kto nie tak nie. Neviem preco mnohym vadi ak sa niekto ako ja pyta a zaujima o tieto veci. Nikoho som tu dufam neurazila a ani to nemam v plane.
@zuzkat1 Myslim, že v tom hraje roli opatrnost z obou stran - protože věřící se bojí, aby je nevěřící nenapadali (každý den čtu něco o černoprdelnících a blbcích a i když vím, že některé ta prohlášení jsou naprosto zcestná, tak radši nereaguji, protože by mě to mrzelo). A nevěřící zase mají strach, že se je věřící budou snažit natlačit do víry. Je to tak trochu oboustranný strach...
@zuzkat1 možno máš pravdu, no ak by to bolo o tom, že sú sexuálne nevybúrení a manželstvo kňazov by to vyriešilo, potom by nedochádzalo k znuežívaniu detí ale k znásilňovaniu žien, nie? aspoň tak mi to dáva logika. ak niekto niečo také spraví, je to o tom, že je psychicky chorý a potrebuje odborníkov všeho druhu. a opakujem, jedna zo zásad trestného práva je: pokiaľ niekto nie je právoplatne odsúdený za trestný čin, hľadí sa naňho, ako keby tento čin nespáchal. takto to platí pre všetkých bez výnimky.
@veve39 diky ale mne nefunguju tie tvoje linky...
pravoslavni maju pravu vieru iba neuznavaju papeza...
este je tu druhy kde je tento list papezovi,
http://en.gloria.tv/?media=416319
tito odtrhnuti byzantinci a ukrajinski pravoslavni ..tzv.kliatbou...Vychodna schizma teda..kto tuto historiu pozna... 😉
kritizuju beatifikaciu Jana Pavla II, udajne bola v duchu New age..
.ako aj respektovanie homosexualov v Argentine, dovolenie adopcie deti homosexualnym parom...fakt je to velmi ostre a
nakoniec vyzyva
Pre lásku Božiu a spásu duší,voláme a prosíme Vás, aby ste sa verejne vzdali súčasných herézy : Ducha Assisi a apoštolskej myšlienky (HCT), a tým eliminovali ohavnosť spustení v cirkvi . Je tiež potrebné zrušiť neplatnú beatifikácie Jána Pavla II. Ak tak neurobíte, nebudete môcť byť pastiermi katolíckej cirkvi v duchu pokánia a obrátenia. Budete aj naďalej Apoštolát zvolených odpadlíkov. oficiálne hierarchická štruktúra katolíckej cirkvi nebude cirkev Krista , ale antikrista. ale potom to bude pre vás lepšie, aby ste urobili to isté ako Benedikt XVI včas.vyzyvame Vas aby ste sa vzdali herezy, ducha Assisi.
@fra ,,,,olejka nema pravdu s tym že by sme nemali diskutovať s tym kto o to prejavi zaujem (samozrejme, ak to nevedie k vzajomnemu urážaniu sa)... možno sme ti chceli len sprostredkovať svoje nazory a pocity veriaceho človeka ku ktorym sa nemaš ako inak dostať ... tento uryvok to myslim vystihuje....
fra to ma mrzi ze si ma takto nepochopila...urcite si diskutujte o com chcete...
len som tym chcela povedat ze Boh ma pre toho cloveka nacasovanie ...ak myslite ze mu mozte svojimi myslienkami sprostredkovat Bozi dotyk a Lasku....kludne...do toho... 😉
@denotka tak to je riadne smutné, a už som tu písala, že ak sa nebude kajať a v hĺbke svojho srdca to úprimne neoľutuje, dopadne strašne zle. Ale ver, že prapodstata nášho náboženstva je tak krásna, že ani takéto správy mojou vierou nezalomcujú a poznám strašne veľa kňazov, ktorí si zaslúžia pomenovanie ,, služobník boží" vrátane môjho bratranca, kamaráta a farára z našej farnosti.
@zuzkat1 Vobec mi to nevadi.. a ani som Ťa nechcela urazit ale keď hovoríš že si si vybrala ateizmus...hmmm
poznám ateistov...a tí o Bohu diskutovať nebudú...
...možno mňa to záujmom vtiahlo , lebo si sa pýtala, keď si tu spomínala východné naboženstvá a to s touto cirkvou moc nemá spoločný základ....možno taký normálny rozdiel nebudeš hľadať v katolíckom katechizme ani v Biblii..tak hádam MK pomôže....a táto téma pomôže.. 😉
Oni totiž niektorí neveriaci ľudia majú náboženstvo v jednom šuplíku s okultizmom a špiritizmom, sa tam nájsť od Koránu cez kurz jogy až po anjelské karty všetko...aj to čo tam vôbec nepatrí.... 😉 tým vôbec nevravím že ateista je to isté čo satanista....to naozaj nie...len toľko že aj náš nový pápež tvdí ,,Kto sa nemodlí k Bohu modlí sa k diablovi!"
Napokon nik nemôže za to že sa narodil v rodine bez vyznania..Boh miluje rovnako všetkých...pre každého má svoj plán 😉
@olejka ale to nie su pravoslavni ako pravoslavna cirkev, to su odtrhnuti grekokatolici, nefunguje ten link z wikipedie co som dala, ostatne by mali fungovat, aj ten funguje co dala @fra...z toho co zbezne o nich viem, im hlavne prekaza Jan Pavol II., po jeho blahoreceni aj Benedikt XVI
tento clovek je ich duchovna autorita, byvaly RKC knaz, exkomunikovany z Cirkvi, pripajam copy info z tyzdennika Postoy:
"Ako som napísal ešte začiatkom minulého roka v týždenníku .týždeň, Dohnal je zvláštnou postavou. V sedemdesiatych rokoch pôsobil ako farár v obci Slušovice a bol konfrontovaný s ŠtB. V životopise jeho priaznivci uvádzajú, že ovocím jeho modlitby bola schopnosť rozoznávať okultné praktiky. Po stretnutí v Assisi napísal list pápežovi Jánovi Pavlovi II. a skritizoval ho, že svojím konaním vzbudil veľké pohoršenie v cirkvi.
V deväťdesiatych rokoch Dohnal pôsobil v Trebišove a Prešove, kde niekoľko rokov prednášal dogmatiku na miestnej gréckokatolíckej bohosloveckej fakulte. V tom čase vystupoval na rôznych charizmatických stretnutiach po celom Slovensku. Z východu Slovenska bol preložený do Prahy, kde v roku 2003 organizoval protesty proti novému gréckokatolíckemu biskupovi, Slovákovi Ladislavovi Hučkovi. Z Čiech Dohnala preložili na Ukrajinu, kde bol bez súhlasu Svätej stolice vysvätený za biskupa, čím upadol do exkomunikácie. Medzitým bol z rehole baziliánov vylúčený. V auguste 2009 s ďalšími nelegálne vysvätenými biskupmi založil tzv. Synod Ukrajinskej pravovernej gréckokatolíckej cirkvi, ktorého centrum sa nachádza v západoukrajinskej obci Pidhirki."
Ja len tak medzi recou....mimo vasej diskusie... Kedze sa blizi Velka Noc.
S detmi sledujeme na History Channel taky mini serial na 4 nedele a vola sa : The Bible
http://www.history.com/shows/the-bible/about
Kazda cast ma 2 hodiny a vysielaju to iba v Nedelu. Vcera sme pozerali zaciatok a moje decka to teda pozerali cele a boli uplne uchvatene...tolko otazok mali, ze az!
Pri jedne scene sa ma syn pyta- "mama, preco Boh nezabil Faraona, preco nechal jeho ludi tak dlho trpiet a Mojzis musel na neho urobit tolko vela trikov?
Ma niekto na toto odpoved pre 7 rocne dieta? Pomoc.... 😅
@werumka no ja som tiez zvazovala ci sem napisem lebo som nechcela provokovat,kedze mam skusenost ze divne na mna pozeraju ked poviem ze som ateista. Pritom neviem co je na tom zle ked chcem pokecat o viere. Nikoho neurazam,ja si skor myslim ze urazlive voci mne bolo co napisala olejka
@olejka ok tak odvolavam poslednu vetu predosleho prispevku. Asi som ta zle pochopila. Ja hej neverim v boha.ale zas nehadzem to na kopu s okultizmom atd. A cudovala by si sa ale poznam neveriacich ktori diskutuju o bohu ako o filozofii. No moze to fakt vyzniet divne ze tu otravujem,ale naozaj za tym nie je ziaden bocny umysel. Skoda ze je naozaj malo debat na tuto temu medzi dvoma tabormi ktore nekoncia hadkou.lebo potom mame zbytocne predsudky. Co sa tyka rodiny babka je veriaca,stryko tiez-nechodia po kostoloch ale veria v boha.mama tiez tak dako.ale nemala som taku vychovu k bohu no ani proti nemu.
@zuzkat1 To je asi trochu bolest dnešní doby. Mně nevadí debatovat, když je to na slušné úrovni, dotazy mě neiirtujou a naopak mě to nutí dohledávat, co sama nevím. Ale někteří lidé mají z takových diskuzí špatné zkušenosti a tak se jich raději vyvarují hned v začátku, což je pochopitelné. Někdy mám pocit, že pro ateistu to tady musí vypadat jak v jednom díle ze Simpsonů, kde Lisa přišla ze školy s pětkou z testu, protože u každé otázky nenapsala jako odpověď "to Bůh" 😀 A tak nějak zjednodušeně možná někdy může ten náš svět působit na nevěřící. Ale ve své podstatě vše, o co se tu snažíme je podávat ty věci tak nějak zjednodušeně a pochopitelně. A někdy to může být na někoho možná až moc.
@krisia samozrejme prezumpciu neviny nepopieram ale mnohi boli aj odsudeni.a ja to vnimam tak ze volia lahsiu cestu ako sa vyburit. Dieta je lahka korist. Ale odhliadnuc od toho si myslim ze by sa mali sobasit Ved ako som pisala boh povedal milujte sa a mnozte sa.tak preco oni nemozu. A niekde v dakom casopise som citala ze stare klastory boli prepojene podzemnymi chodbami.zenske s muzskymi.naco asi...
@veve39 ano...ortodoxny...ja ked vidim ciernu capicu hned mi pride ze je to pravoslavny..
dala som to sem lebo papez je tu sotva tyzden a uz je to na konflikt ze je konzervativny a s Argentinskou premierkou na noze kvoli svojmu neoblomnemu stanovisku..
,,,,
Než Argentina v roce 2010 jako první latinskoamerická země zlegalizovala sňatky homosexuálů, kritizoval kardinál Bergoglio toto opatření jako „destruktivní záměr proti Božímu plánu“ („není to obyčejný politický boj; je to pokus zničit Boží záměr“). Adopce dětí homosexuálními muži označil za „formu diskriminace dětí“. Prémiérce Argentiny oponoval i v otázce antikoncepce a umělého oplodnění, v nichž zastával konzervativní stanovisk""""
a z tejto druhej strany je prave kritizovany tymto Elijahom
,,Argentina sa stala prvým štátom v Južnej Amerike, ktorý legalizoval manželstva rovnakeho pohlavia a prijatie adopcie od homosexuálov. Kym ste vy , ako na primát Argentíny, nedokázal viest kňazov do ozajstneho obratenia a pokánia spočívajúcim vzdaním sa herézy Liberálnej teológie, ste zodpovedny za homosexuálnu epidémiu v Argentíne.."""".
@zuzkat1 tak to sa ospravedlnujem...naozaj ma to mrzi...
@zuzkat1 Hele, když jsem koukala na přímý přenos z volby papeže, tak ve studiu České televize chvíli po volbě byl i Tomáš Halík (nevím, zda ho znáš) a ten říkal, že si myslí, že třeba ten směr, že kněží by se mohli ženit není tak vzdálený. Že si myslí, že vzdálené je svěcení žen 😀 Ale že v tomhle zřejmě bude papež František možná vyvíjet nějakou iniciativu. Každopádně tyhle všechny věci jsou na dlouho.
@olejka oni su taki odstiepenci...neviem o nich nic blizsie, len sa o tom dost pisalo, ked ti 3 mladi novoknazi + diakon z BA a TT diecezy urobili to halo okolo "exkomunikacie" vsetkych nasich predstavitelov Cirkvi- nasich biskupov, vyucujucich na RKC bohosloveckej fakulte, reholnych predstavenych ...pokial sa nestotoznia s ich vyhlaseniami a nevyhlasia ich za platne, vtedy sa pisalo-hovorilo, ze vietor vanul z tej Ukrajiny, kde je centrum tohto toto odstiepeneho kridla...trochu viac o tom hovoril nas p.farar, pre ktoreho to bolo obzvlast bolestne v tom, ze vsetkych 4 ucil na fakulte a jednemu z nich bol konzultattom v diplomovke...aj jeho mladi knazi "exkomunikovali"...oni su nejake ultraortodoxne kridlo a z toho, co som vtedy citala, ich najviac tazi JPII., ktoreho povazuju ua "odpadlika"...oni uz ked studovali na RKC bohosloveckej fakulte museli tam byt asi dosadeni (tak sa vtedy aj mediach tusim spekulovalo) tymito ortodoxnymi kruhmi, ktore nie su v jednote s nasou Cirkou

@werumka No hej, to už je ten "ľudský faktor". 😉 Aj kňaz je len človek. Prípadne zebra. 🙂