Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
S radosťou oznamujem, že na MK v sekcii Súkromných diskusií vzniklo prvé katolícke spoločenstvo Nádej, tak na nás myslite vo svojich modlidbách 😉
@mizulienka ahoj, neviem ci este hladas, dnes som nasla toto 🙂
http://www.kumran.sk/velka-noc-moja-prva-biblic...
dufam ze pomoze..
@werumka narniu poznam ale len film. Videla som prve 2 ale hej viera je o tom ze verim.chapem no ja som dost racionalny typ a viera mi spada skor do emocionalnej sfery. Ja proste musim mat vsetko odovodnene,ale chystam sa kupit tu knihu o krestanstve a ateizme co mi tu odporucal dakto a uvidim co mi to da
@jaron v prvom rade dakujem za chvalu🙂 hej to s tym nebom nehovorim ze chapem,ale akceptujem. Ak dobre chapem co sem dala @katja78 tak si nebude clovek pamatat zivot na zemi.to tiez neviem ci je dobre.a katja dufam ze neobtazujem otazkami.nevravim ze je to haluz.len ako som uz pisala som racionalne zalozena a potrebujem mat dake pevne body.
@fra hej predstavujem si ho ako cloveka.Ved clovek bol stvoreny na obraz bozi.
@maja22 ano mne sa prihodilo nieco co nemal dopustit.a napriek tomu ze v neho neverim som mu to vycitala lebo som to nemala komu vycitat☹
@elana vidis.som ako tomas.uverim az uvidim🙂
@zuzkat1 to mi je ľúto 😔 Neviem, či ti tento príbeh v niečom pomôže, ale mne sa páči: Veci nie sú také, ako sa zdajú
Dvaja anjeli pútníci sa zastavili, aby strávili noc v dome bohatej rodiny.
Rodina bola nepohostinná a odmietla anjelov nechať v miestnosti pre hosťov. Miesto toho boli ubytovaní v studenej pivničnej miestnosti. Akonáhle si ustlali na tvrdej podlahe, starší anjel uvidel dieru v stene a opravil ju. Keď sa mladší anjel udivene pýtal prečo, starší odpovedal:
"Veci nie sú také, akými sa zdajú byť."
Ďalšiu noc si išli odpočinúť do domu veľmi chudobného, ale pohostinného farmára a jeho ženy. Potom, čo sa s nimi manželia podelili o trochu jedla, čo mali, povedali anjelom, aby spali v ich posteliach, kde si dobre odpočinú. Ráno po svitaní našli anjeli farmára a jeho ženu v slzách. Ich jediná krava, jej mlieko bolo jediným prijmom rodiny, ležala mŕtva v chlieve. Mladší anjel sa pýtal staršieho, ako sa to mohlo stať. Prvý muž mal všetko a ty si mu pomohol, vyčítal. Druhá rodina mala málo, ale bola ochotna podeliť sa o všetko, a ty si dovolil, aby im zomrela krava. Prečo??
"Veci nie sú také, akými sa zdajú," odpovedal starší anjel."Keď sme boli v pivničnej izbe, všimol som si, že v tej diere v stene bola zásoba zlata. Kedže majiteľ bol posadnutý chamtivosťou a neochotou zdieľať šťastie, utesnil som stenu, aby poklad nemohol nájsť. Keď sme ďalšiu noc spali vo farmárovej posteli, prišiel si anjel smrti pre jeho ženu. Dal som mu miesto nej kravu. Veci nie sú také, akými sa zdajú."
"Väčšinou nepoznáme všetky súvislosti. I keď máš vieru, potrebuješ tiež dôveru, že všetko, čo prichádza, sa vždy deje v tvoj prospech. A to sa ukáže až časom. Niektorí ľudia prichádzajú do nášho života a rýchle odchádzají preč, niektorí sa stávajú našimi priateľmi a zostanú na chvíľku. Napriek tomu zanechávajú v našich srdciach nádherné stopy - a my nezostaneme nikdy úplne rovnakí, pretože dobrí priatelia nás premieňajú!
Včerajšok je história. Zajtrajšok tajomstvo. Dnešok, prítomnosť je dar.
Život je neobyčajný a chuť každého momentu neopakovateľná!
Našla som ho tu: http://www.jewel.sk/forum/index.php?topic=1332.0
@zuzkat1 - ani nie, že by sme si nič nepamätali a dostali retrográdnu amnéziu...mne z tých veršov v Zjavení (ale asi by bolo dobré, aby si ich prečítala celé, celý kontext: http://www.svatepismo.sk/listovat.php?kniha=73&... ) vyplýva, že Boh má moc uzdraviť úplne bolesť v našom srdci, a tak zažiť zmierenie a odpustenie (ako písal Jarko). Že to, čo nám spôsobovalo nesmierny zármutok (píše sa o "tých, čo prichádzajú z veľkého súženia: oprali si rúcha a zbielili ich v Baránkovej krvi") vie Boh vyliečiť, z toho mi automaticky nevyplýva, že by sme na to zabudli.
Ak sa v Izaiášovi píše o "novej zemi a novom nebi, a predošlé ani na um neprídu", to chápem, podľa popisu nižšie ( http://www.svatepismo.sk/suradnice.php?suradnic... ), že budú platiť úplne iné zákonitosti, ktoré my (porovnávajúc našu realitu) nemôžeme chápať.
A ešte jeden odkaz na dnes z 1.listu Korinťanom:
4 Moja reč a moje ohlasovanie nespočívali v presvedčivých a múdrych slovách, ale v prejavoch Ducha a moci,
5 aby sa vaša viera nezakladala na ľudskej múdrosti, ale na Božej moci.
6 Medzi dokonalými hovoríme aj múdrosť - no nie múdrosť tohoto veku ani múdrosť kniežat tohoto veku, ktoré spejú k záhube,
7 ale hovoríme tajomnú Božiu múdrosť, ktorá bola skrytá a ktorú Boh pred vekmi určil nám na slávu.
8 Nik z kniežat tohoto veku ju nepoznal. Veď keby ju boli poznali, nikdy by neboli ukrižovali Pána slávy.
9 Ale, ako je napísané: "Ani oko nevidelo, ani ucho nepočulo, ani do ľudského srdca nevystúpilo, čo Boh pripravil tým, ktorí ho milujú."
10 Ale nám to Boh zjavil skrze Ducha, lebo Duch skúma všetko, aj Božie hlbiny.
11 Veď kto z ľudí vie, čo je v človeku, ak nie duch človeka, ktorý je v ňom? Tak ani čo je v Bohu, nepozná nik, iba Boží Duch.
12 A my sme nedostali ducha sveta, ale Ducha, ktorý je z Boha, aby sme vedeli, čo nám Boh daroval.
13 A o tom hovoríme nie slovami naučenými od ľudskej múdrosti, ale slovami, ktoré nás naučil Duch; duchovné veci duchovne vysvetľujeme.
14 Živočíšny človek neprijíma veci Božieho Ducha; sú mu bláznovstvom a nemôže ich pochopiť, lebo ich treba duchovne posudzovať.
15 No duchovný posudzuje všetko a jeho nik nemôže posúdiť.
16 Veď kto poznal Pánovo zmýšľanie, aby ho poúčal? My však máme Kristovo zmýšľanie.
Podľa mňa Boh sa nám zjavil do tej miery, aby to, čo človek nevyhnutne potrebuje na prijatie istých vecí vierou, sa mu nebilo s logickými faktami. Aspoň ja osobne som pri prežívaní svojej viery nič také nenašla. Ide to ruka v ruke, akosi nezávisle, len to prvé sa nedá dokázať, ale ani vyvrátiť. Ale večný život nám Boh odhaľuje len v jemných náznakoch, lebo to podstatné pre nás, je tu na zemi - prijať, spoznať a milovať Ježiša ako Jeho Syna, ktorý umrel a po 3 dňoch vstal z mŕtvych, podľa predpovedí, aby priniesol Bohu Otcovi výkupnú obetu za všetkých ľudí, aby už nik nemusel otročiť hriechu, ale aby mal nádej na večný život. 🙂 🙂 🙂
@zuzkat1 - vo svojom blogu mám 2 citáty, ktoré trochu opisujú tú ko-existenciu vecí faktických a vecí, ktoré treba prijať vierou:
"Ľudia majú pravdu obyčajne v tom, čo tvrdia, a mýlia sa v tom, čo popierajú." Maritain
"Čo nie je možné Bohu ako Bohu, to je možné Bohu ako Človekovi." Pavol Eirene
Ale asi aj na tieto 2 tvrdenia by bolo treba širší kontext 😅 ale tým Ťa už nebudem zaťažovať 🙂 dobrú noc 😉
Nuž čítala som čo ste popísali. babky...fak sa teším aké liberálne diskutovanie...skoro by som povedala že som v téme Sloboda v našej cirkvi......
obdivuhodné ako s snažíte spracovať ateistu ,žiaľ toho neprerobíte...lebo vedecky je ateizmus vyššia forma náboženstva....
😉
exorcisti vravia že ateizmus je dokonca totožným so satanizmom...No nie celkom popierať existenciu Boha, tým nie lebo satanisti v Boha veria...žiaľ viac než niektorí kresťania..keď kradnú a zneuctievaju ,,premenené oblátky"teda Božie telo
....vieme čie je to dielo a takisto keď popiera niekto existenciu zla či je to veriaci, či neveriaci....
Hneď mi vždy prišlo vhod argumentovať obrazom Guadalupskej Panny Márie,alebo zazračnými uzdraveniami v Lurdoch...alebo dokonca eucharistickými zázrakmi...ale viem že hoci som veriaca sama som týmto veciam neverila...hoci v Boha áno...takže asi ako to pôsobí na ateistov...
😝 zastretý zrak je ľudskými silami neliečiteľný...na toto má kvapky iba Pán...
ale zato sa pýtam či Boh nemá svoje načasovanie pre toho komu otvorí oči..a každému z nás ich už minimálne raz otvoril...o čo sa vlastne usilujeme???
A pokiaľ ide o to kto pôjde do neba a kto nie...či sa tam budem dobre cítit s človekom ktorého nemám rada...myslím že nebo je stav duše...nie je to miesto....
takisto očistec...to je vidieť svetlo a túžiť po ňom...urobila by som všetko aby som mohla ale som zašpinená od hriechu a nemôžem tam...ak by pomohlo odpustiť tomu kto mi ublížil...odpustila by som ..hneď teraz...ibaže nechem toho človeka vidieť...odpúšťam a je to moje rozhodnutie... .lenže ak toho človeka vidím tá zlá emócia sa mi vráti a ja zasa som zatrpknutá...zasa nemôžem ďalej...
a to svetlo Božej lásky k sebe nemôže pustiť zatrpknutých lebo vie že by zhoreli...od Jeho lásky...
tak som v duševnom stave pekla...stále sa po spovedi snažím odpustiť ale je to len zametanie smetí pod koberec...tváriť sa že som odpustila...no sama to neviem...nedokážem to .
A Boh to vidí ,Jemu klamať nemôžem...ak Mu to nezverím a nedám si,,umyť nohy!"
Ježišom...nemôžem predstúpiť pred Jeho tvár...Pri Bohu nikomu nikto nevadí...neprekáža , je to stav beztiaže...proste ľahkosť...bolo by to úžasné...
Kedysi som si myslela že očistec je miesto...nie ,je to takisto stav duše...možno pre ateistu stav hľadania...pochybovania či som naozaj ateista...??
citátik:
Život , to je trochu času, ktorý nám bol daný, aby sme sa naučili milovať a tak sa pripravili na stretnutie s Večnou Láskou. /Abbe Pierre/
😉
«Non dimenticate che il Signore non si stanca mai di perdonare. Siamo noi che ci stanchiamo di chiedere il suo perdono. Buona domenica e buon pranzo». Così Papa Francesco ha concluso il suo primo Angelus in piazza San Pietro.
@zuzkat1 Asi je to trochu o úhlu pohledu, protože já jsem také racionální typ (aspoň mi to pořád všichni říkali 😀 ) a proto se té teologii snažím věnovat, protože mi nestačí, že je něco řečeno, ale potřebuju to sama pochopit a uchopit. Ale tím, že každá na to koukáme odjinud, tak některé něco přijde racionální a druhé ještě ne a naopak.
Niekedy je dobre počuť aj kritiku... 🤐 🤐
List byzantskeho patriarchu sv.otcovi Františkovi....
@zeta dakujem velmi pekne, aj ja som ju nasla a celkom sa mi pozdava 😉
@olejka tu je nieco viac o byzantskom patriarchate, bez kanonickeho postavenia a jeho predstaviteloch, exkomunikovanych z Cirkvy, ktori nie su v jednote s papezom...odtial viali vetry aj v pripade 3 novovysvatenych exkomunikovanych knazov a diakona (z BA a TT diecezy), ktore sa medialne dost pretriasali cca pred 3rokmi
@olejka
este trochu info
vy jste tu takové duše moudré...pomozte mi s úvahou, dejte mi pár tipů jak uvažovat, jak se poprat s touhle situací ze života (na konci rozuzlím a podám konkrétní jména, pokud to některý milovník h...e nedešifruje už během čtení):
intro: nevěra je špatná věc, výměna dosud žijící manželky za krásnější, mladší, perspektivnější je věc ještě horší. Na tom se asi shodnem a nemusíme být ani věřící, ale zejména věřící ví, že Bohu se toto jednání asi bude protivit a my bychom (býti Bohem), těžko jej požehnali.
příběh: byl jednou jeden bohatý a úspěšný člověk. V mládí se zamiloval do ženy svého srdce, vzali se a narodily se jim děti. Jenže jak čas letěl, manželka stárla, začala se uzavírat do sebe, přestala o sebe pečovat, o jejich vztah také a povětšinou trávila své dny na modlitbách. Manžel měl pocit, že nic dobrého ho už nečeká a začal se poohlížet jinde a našel-mladou, krásnou, plodnou. Zapudil svou starou ženu i jejich společné děti (zejména syna, kterého vydědil) a vzal si tu novou. A i s ní děti měl, Bůh tedy tento sňatek nejen naplnil, ale i posvětil a to měrou nevídanou. Protože (a teď to rozuzlení): jedním z dětí z tohoto (podle obecně platné křesťanské morálky) hříšného spojení Přemysla Otakara I. s Konstancií Uherskou, byla sv. Anežka Česká. Jejím bratrem pak Václav I, otec Krále železného a zlatého Přemysla Otakara II. 🙂
už nad tím uvažuju hodně let, tady je plno moudrých dam (a pán), třeba mi dáte nějaké další náměty k přemýšlení. Každopádně tak či tak-i toto je pro mne důkazem, že Bůh opravdu jedná někdy zvláštně a nepochopitelně-a přesto ne špatně.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Byzantský_katolick...
tu je spravny link čo davala veve, wikipedia potvora preraba dlžne na niečo čo sa potom neda linkovať
@elana 🙂 A čo Ti nejde do hlavy? 🙂 Boh si jednoducho vie použiť aj zlé na to, aby to premenil na dobré. V mojom blízkom okolí je tiež taký prípad: Muž zanechal svoju ženu a vzal si inú a s ňou má syna. Ten ich v podstate nemanželský syn je teraz príkladným otcom, manželom a dovolím si povedať, že aj kresťanom. 😉
@ewellina jasně, tohle je povrchní náhled na věc, to chápu, taky to bylo pochopitelně první, co mě napadlo. Ale když na to nahlídnu optikou nevěřícího, tak mi z toho vyjde jen a jen to, že klidně si zahřešme, když máme náladu, protože kdoví, k čemu to bude dobré 😅 Proto mi přijde, že ten příběh stojí za úvahu, že ho nelze odbýt jednou větou že "Bůh použil".
@elana myslim že podobnych prikladov sa najde dosť aj v Biblii... ako dalši napad na premyšlanie napríklad ten Jarkom spomínaný trojuholník David- Uriaš- Betsabe - ktora sa dostala aj do Ježišovho rodokmeňa a David ktorý bol Božím miláčikom... dalšia z Ježišovho rodokmeňa Tamar Judova nevesta a kopa dalších prikladov... život asi nejde priamočiaro, presne ako si to napísala na konci
@elana Boh naplnil ten "hriesny zvazok" a obdaroval ho vynimocnymi detmi (z pohladu duchovneho ci mocenskeho)...ale to je len to, co vidime my, svojimi ocami, to je len pohlad sveta
my nevidime, ako bola naplnena spravodlivost...my nevidime do srdca toho muza, ked sa v nom ozvalo svedomie - ci pocas zivota, alebo az v case poslednych chvil, nevidime, co citil, ked sa o tejto zrade voci manzelke "rozpraval" s Bohom, v duchu, alebo realne mozno aj s nou...a v zmysle spravodlivej tvare Boha nevidime to, ako si tuto zradu "odtrpel" ci odcinil
keby sme sa na to divali len pohladom neveriaceho, tak je to naozaj "na slucku" 😎 ...ten kto zradii dostane hojne, ba až vrchovato, druhy je opusteny a zradeny....ale my verime, ze pozemskym zivotom nas zivot nekonci, a vsetky slzy raz budu zotrete a utrapy prebolene..a spravodlivost naplnena
@elana To je zajímavý - myslím, že je potřeba oddělit osobu rodiče a dítěte. Dítě nikdy nemůže za své rodiče - proto je třeba od některých kněží dost špatné, když odmítnou pokřtít dítě, které nebylo počaté v manželství - to dítě za to nemůže. A to dítě má svojí vlastní cestu a je na něm, jak ji využije. A kdyby to ti rodiče neudělali? Tak by si Pán Bůh stejně našel cestu, jak to v tom světě táhnout 😀 Taky nepřemýšlíme nad tím, zda třeba matka, která šla na potrat, náhodou takhle zabránila žít někomu, kdo by našel lék na rakovinu.
jasně, já se nepřišla přece hádat 😅 Jen mi to přišlo zajímavé...jak spletité to někdy může být a jak nic není v životě černobílé a jak Boží vůle (záměr) se někdy vyjeví až opravdu hooodně ex post a jak to celé může být necitlivé vůči některým zúčastněným (zde původní manželka a jejich děti). Mmch. nato, že se P.O.I. jeví jako amorální lump, tak se mu ty dětičky poměrně dařily, s tou první ženou měl mj. dánskou královnu Markétu (Dagmar), která proslula láskou k chudým a dodnes je v těch zemích velmi uctívána.
@werumka Reagujem na toto:
" proto je třeba od některých kněží dost špatné, když odmítnou pokřtít dítě, které nebylo počaté v manželství "
Žiaden kňaz nesmie odmietnuť pokrstiť, krst sa môže len ODDIALIŤ. V prípade dieťaťa, ktoré nebolo počaté v manželstve je to veľmi individuálne. Pokiaľ však kňaz vidí, že tam nie je zaručená kresťanská výchova, tak vtedy by kňaz mal ten krst oddialiť buď kým sa ono samo nerozhodne, alebo kým rodičia nedokážu, že chcú žiť a aj žijú kresťanským životom.

@igiana Ona teologie patří oficiálně mezi vědy také. Někdy si lidé neuvědomují, že diskutovat na toto téma není stejné, jako si povídat o vaření. Čímž se nechci nikoho dotknout, protože asi nikdo z přítomných není vystudovaný teolog. Pokud ano, omlouvám se dvojnásob 😀 Ovšem nelze teologii brát jako nauku o víře - tím, že si ji vystuduji, tak se stanu věřícím. To je zase jiná kapitola. Filozofie víry je podle mě trochu jiná kolej.