Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@ewellina mýliš sa, ateista môže pochopiť viac, ako si myslíš, napr. aj preto, lebo nemá " oči viery", iba tej " jednej" a iba tej "pravej", každý veriaci - moslim, katolík, budhista, ...- verí , že tá jeho je tá pravá a jediná, síce toleruje tie ostatné, ale svoju považuje za tú hlavnú a jedine pravú ( katolíci), toleruje lebo existujú, čo je logické, ateista nemá problém a ani predsudky sa dívať napr. na hinduistov očami ich viery a nedíva sa na to ako na čosi, čo nie je pravé a jediné, má širší záber...ty tvrdíš, že nemôže to vidieť, lebo neverí, to isté si myslí aj hinduista o tebe ako katolíčke, síce z jeho pohľadu hidnuistu totiž nedochádza k pojmu to pravé a jediné, on to totiž vidí ako iný názov bohu, kt. ty dávaš, ale opačne, a to je zaujímavé, tomu tak nie je 🙂, budhista nemá problém vojsť do katolíckeho chrámu a modliť sa , u teba asi ten problém by bol, bolo by to pre teba asi rúhačstvo a modlárstvo, neviem, iba si myslím, prax to ale potvrdzuje...
takže argument, oči viery je dosť vrtkavý, a nemá až taký význam aký mu tu dávaš
ateista veľmi dobre chápe eutanáziu, celibát atd,. ale má na to iný názor, pojem chápať a mať iný názor sa navzájom nevylučuje a tieto dva pojmy si si dala do rovnítka, kt nemá logiku
čerešnička na torte je vymedzenie niekoho do role " telesného " človeka, a seba do role " duchovného"- pravdepodobne do niečoho vyššieho nad telesným, síce chápem že sa držíš katolíckej doktríny, ale popravde, rozdiel medzi veriacim v boha a ateistom je v názore, nie v tom, čo si tu nezmyselne definovala, takže, neuveríš, ale aj ateista vie pochopiť veriaceho, vie pochopiť duchovno, dokonca svoje duchovno má a verí - a on tvrdí, že mu oči viery nezahmlievajú iné názory a vidí ich oveľa jasnejšom svetle, má iný názov na to, čomu ty hovoríš boh, má iný názor, hovorí sa tomu o.i. sloboda a tolerancia, naopak to z " neznámych" príčin nefunguje, prečo asi? 😉
p.s. chcel by som ťa počuť, keby si sa narodila v zemi ako napr. pakistan, alebo dubaj, ako naturálna arabka, bola by si muslimkou, s veľkou pravdepodobnosťou, čo by si tu napísala ohľadne toho pravého a jediného náboženstva ...
@nazorotca mala som na mysli "oči kresťanskej viery".
Ako vieš, že seba som zaradila do kategórie "duchovného človeka"? 🙂 Ja nežijem ani zďaleka tak duchovne ako by som chcela. To bolo len v teoretickej rovine napísané.
Čo sa týka tých ostatných náboženstiev, z časových dôvodov sa do tejto debaty púšťať nejdem.
vyplynulo to z textu
tiež si myslím, že je to na väčší priestor
je to jedno, ako si sa dostala , v zásade miesto kde žiješ prevažuje - v pakistane sú aj iné náboženstvá, ale drvivá väčšina je muslimská
@zuzkat1 jen doplním Werumku, že jáhenské svěcení může muž přijmout kdykoli během svého života, tedy nejen v posledním járu v semináři. A jak padlo: je to takový "kvalifikovaný pomocník" kněze, může udělovat některé svátosti, ale jiné ne (např. zpovídat nesmí), může sloužit mši, ale pouze tzv. "bohuslužbu slova"-to jest část do proměňování chleba a vína (v praxi se to samozřejmě snadno děje tak, že si přinese vysvěcené hostie např. do domova důchodců a tam starouškům odslouží mši vlastně "se vším všudy"). Náš jáhen (bohužel shodou okolností zrovna včera zemřel) byl vysvěcen někdy v šedesáti letech, měl ženu, 7 dětí, plno vnoučat a pravnoučat...a taky teda přijal to svěcení a pomáhal při mši. Byl to velice moudrý a vzdělaný muž, takže ho kněz často nechával i kázat.
jinak během obřadu jáhna od kněze poznáš tak, že jáhen má tu barevnou "šálu" (prosímvás kdo víte, jak se to jmenuje? já mám vokno 😀 ) která mu vede přes prsa napříč, zatímco kněz ji má kolem krku. Je na to takový starý vtip, který nám říkal náš farář, neb se traduje mezi seminaristy a knězi běžně, že jáhen ji na krku mít nemůže, protože tam má už manželku 😅
@zuzkat1 je pravda, že viera je aj záležitosť emócií, ale (aspoň pre mňa) viera určite nemôže byť bez dôkazov, faktov, poznania, aj v živote platí, že čím viac niekoho poznáš, len tým viac mu môžeš dôverovať (niekedy aj nedôverovať 🙂 samozrejme záleží, aký je ten človek), takže viera by mala byť určite postavená aj na poznaní, to sa nevylučuje, práve naopak, potrebuješ poznať, aby si mohla dôverovať
čo sa týka polemiky ateizmus - viera odporúčam perfektný program úvah bývalého ateistu Cliffa Goldsteina - je to zábavné i seriózne (ukazuje napr. mnohé veci, ktoré sa mu na ateizme páčia, ale ukazuje aj podľa neho jeho tenký ľad, cituje mnohé knihy Nitscheho, Dawkinsona atď.)
v niektorých častiach napr. fiktívne polemizuje s Dr. Dawkinsonom, ktorý je v súčasnosti (ak ešte žije) popredný predstaviteľ ateizmu
skús aspoň jeden diel (majú zhruba 25 min.), ak chceš, či by ťa tento štýl zaujal, je to viac filozofické ako náboženské, dosť logické úvahy, otázky a pod.
http://www.hopetv.cz/archiv-poradu/poslucharna/...
napr. diel:
Promiňte, Dr. Dawkinsi – Kýchání do tajfunu
http://www.hopetv.cz/archiv-poradu/cliff-18.html
alebo si vyber diel podľa názvu, ktorý sa ti páči
(Dávam sem odkaz, aj keď je stránka venovaná RKC cirkvi, pretože si myslím, že v dokumentoch nerieši vzájomné rozdiely učenia medzi kresťanskými cirkvami, medzi protestantizmom a RKC, zámer dokumentu je iný)
...požehnaný deň prajem všetkým....prosím vás, chcem sa spýtať, kde v biblii je napísané, že pápež je nástupca krista???...lebo všade sa o tom píše, hovorí, a mne to nejak nejde do hlavy, či ozaj má kristus nástupcu, alebo či je to len ľudský výmysel...ďakujem
@werumka my mame na morave muzovho otca a prave minule sme sa rozpravali a oni ze v susednej dedine je jahen (neviem, ci sa to sklonuje tak) ja som netusila o com rozpravaju, nevedela som, ci to mame aj na slovensku...
baby slovenky, ako sa to u nas vola? diakon?? 😕
@juliakocka nie nástupca, ale zastupca Krista na zemi.
@zuzkat1 - to vôbec nevadí, že odpoveď v Tebe vyvolá ďalšie otázky...podľa mňa to len svedčí o tom, že viera, náboženstvo, Biblia sú veľmi obsažné a majú definovaných množstvo pojmov a predebatených veľa právd 😉 čo píšeš o tých alter-smeroch...tiež by som neverila, pokiaľ by som si to neoverila 😉 napr. si pamätám, že môj brat v puberte si nakúpil všakovaké knihy od Casey-ho, a všelijakých iných alter-spisovateľov, dokonca celé prázdniny bol ochotný chodiť do potravín na brigádu, aby si zarobil okolo 2000 Skk na kurz Silvovej metódy, ktorý trval 2 dni. No a keď už ten slávny kurz absolvoval (pričom tam išiel s veľkým očakávaním a nadšením), zistil až potom, že je to brain-wash a škoda peňazí, škoda jeho námahy 😅 😅
Podľa mňa normálne zmýšľajúci človek so sedliackym rozumom vie prekuknúť blaf. 😉
@mizulienka @zuzkat1 , jáhen = diakon 😉
Baby, mám otázočku... keďže čoskoro ma čaká pôrod a potom budem musieť riešiť antikoncepciu.... Rozmýšľam nad meraním bazálnej teploty, zatiaľ s tým nemám žiadnu skúsenosť... a neviem ani ako to je po pôrode keď dojčím a menštruácia ešte nieje alebo je nepravidelná... Ďakujem za rady🙂
@katja78 Když nad tím tak přemýšlím, tak bych řekla, že takovým spojovacím článkem mezi různýma sektama je to, že dávají jednoduché odpovědi na všechno - prostě rychlé, srozumitelné vysvětlení. Řekla bych, že velká náboženství - třeba i Islám - mají složitější logiku, k závěrům nejde dojít jedinou větou, nelze vše z jedné věty pochopit, jako to často v sektách nabízejí.
@ekia Ahoj, pokud myslíš symptotermální metodu, doporučuju si zde obejdnat publikaci, která se věnuje této metodě po porodu a při kojení + si k tomu přiobjednat i záznamové tabulky. Vše potřebné se v tom uceleně dočteš. http://www.cenap.cz/o-ppr.php#pb_koj-tab.jpg

@zuzkat1 To už je na každom človeku, komu (alebo či vôbec niekomu) sa rozhodne veriť. Ja som sa rozhodla veriť Ježišovi Kristovi.