icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

ewellina
19. mar 2013

Keby aj existovala tzv. vyprovokovaná ovulácia, tak to vajíčko aj tak nedozrie zo dňa na deň, potrebuje na to nejaký čas, nie? Ako dlho trvá, od začatia dozrievania po uvoľnenie vajíčka? Vie niekto?

zuzkat1
19. mar 2013

@ewellina to nie je ze keby aj...to existuje. Mam aj kamosky co tak otehotneli.dokonca aj pocas menstruacie. to je dokazane.

garzonka
19. mar 2013

Ovulacia znamena samotne uvolnenie zreleho vajicka z vajecnika. Cize je podla mna nezmysel ak pohlavnym stykom dojde k ovulacii. Pokial by pohlavny styk sposoboval nejaku zvysenu aktivitu luteinizacneho hormonu, tak dajme tomu by casom mohlo dojst k ovulacii, ale vajicko by muselo najprv dozriet (tak ako pise ewellina)

werumka
19. mar 2013

@zuzkat1 Tyjo, tos mi měla říct dřív, bych se těch 5 let chránila jinak 😀 😀 Ne, přirozeně si dělám srandu, ale zrovna tuhle metodu velmi dobře znám na vlastní kůži, takže vím, o čem referuju 🙂 Rozhodně mám cyklus mnohem lépe vysledovaný než někdo, kdo půl života baští pilulky 🙂 Tady máš odkaz na spolehlivost symptotermální metody - vychází to z dlouhodobých studií v zahraničí. Zároveň je tam srovnání třeba jen s měřením bazální teploty, ale i s hormonální antikoncepcí. http://www.ladycycle.com/index.php/en/safety

ewellina
19. mar 2013

@zuzkat1 Otehotnenie počas menštruácie ešte neznamená, že to bola vyprovokovaná ovulka.

ewellina
19. mar 2013

@garzonka Ale ako dlho trvá ten proces?

werumka
19. mar 2013

@zuzkat1 U té vyprovokované ovulace se počítá s tím, že už je dozrálý folikul a při sexu praskne. Ale to je známka hormonální nerovnováhy, kterou je samozřejmě mít na paměti dřív, než začnu něco sledovat.

katja78
19. mar 2013

@garzonka asi si myslela FSH, nie LH...LH stúpa v krvi až po prebehnutej ovulácii, má za úlohu vznik žltého telieska z miesta uvoľneného dozretého vajíčka na vaječníku

ewellina
19. mar 2013

@werumka ak už je ten folikul dozretý, tak telo malo vysielať už niekoľko dní znaky, že sa to blíži. Takže pri dodržiavaní pravidiel by k otehotneniu nemalo dôjsť, nie?

werumka
19. mar 2013

@katja78 FSH má za úkol dozrávní folikulu - ale luteinizační hormon stoupá 24-48 hodin před vypuzením vajíčka. Je to počátek ovulace. Jedná se o prudký nárůst, který po ovulaci opět prudce klesne. Je to princip ovulačních testů.

werumka
19. mar 2013

@ewellina Nemělo - ale jak říkám - já jsem sledovala cykly rok, než jsem tuto metodu začala používat jako antikoncepci. Doporučuje se ten rok sledovat právě z tohoto důvodu - aby člověk vysledoval, jak mu tělo na co reaguje. Může třeba dojít ke dvěma ovulacím během několika hodin. Ale ne během dnů. Zároveň může ovulace nastat v různou dobu cyklu.

katja78
19. mar 2013

@werumka som si to teda blbo zapamätala 😖 sorry @garzonka 😔

werumka
19. mar 2013

@katja78 V pohodě, stane se. Tu funkci jsi ale napsala dobře 🙂

garzonka
19. mar 2013

@katja78 nic sa nedeje 😉

garzonka
19. mar 2013

@ewellina nasla som na internete: neviem ci myslis toto :
V době 40 až 90 dní před menstruací dochází k tomu, že se vyčlení 10 až 20 folikulů a ty začnou narůstat. Časem jeden folikul začne jasně dominovat a ostatní zaniknou. Vajíčko v dominantním folikulu postupně uzrává a přibližně 36 až 40 hodin před ovulací je zralé. Samotná ovulace se spouští přibližně 18 hodin před uvolněním vajíčka

ewellina
19. mar 2013

@garzonka Vďaka, ale tam to nie je také jasné.

garzonka
19. mar 2013

@ewellina Jednoznacn to asi nebude nikde napisane , lebo u kazdej zeny to moze trvat inak a keby si to chcela zistit u seba, tak asi len kazdodennym sledovanim svojho cyklu z hormonalnej stranky (v nemocnici , hoci neviem ci sa nieco take robi, ale mozno aj ano)

werumka
19. mar 2013

@ewellina Co vím, tak vajíčko jako takové dozrává plus mínus 28 dní. Tj, další vajíčko začíná dozrávat po ovulaci.

irriss
19. mar 2013

@werumka
A muze se stat i to, co nam..ze se narodi dvojcatka, sice v ten samy den, ale maji rozdil plus/minus 28mi dni..kazde z nich je pocate pri jine ovulaci.. 😉
t.j. jedno dvojcatko se narodilo ve 28.tydnu
2. dvojcatko ve 31.tydnu a 3. nas cestou uz na pocatku opustilo🤐

werumka
19. mar 2013

@irriss Četla jsem ... mrzí mě to. A jak to u Tebe probíhalo? Nejdřív bylo vidět jen jedno miminko, pak dvě, a pak tři?

irriss
19. mar 2013

@werumka
Ne..u mne byly videt vsechny 3 s tim, ze jedno nas opousti...ale "postylka" mu byla videt az do konce... 😔 Jak tvrdili lekari...jedno z devcat je identicke s timto 3tim..ale kdysi jsem nechtela vedet,se kterym...i kdyz ted to povazuju za dulezity clanek jejich zivota,pro objasneni nekterych zivotnich situaci,ktere se s nima vlecou.. 😎 ale to uz se nikdy nedozvim..

werumka
19. mar 2013

@irriss A úplně od začátku mezi sebou měli 3 týdny rozdíl? Já akorát vím, že někdy jak se tam ty dvojčátka melou, tak to druhé roste pomaleji. Některé věci už se zpátky vzít nedají....Taky někdy dochází i k syndromu mizejícího dvojčete už na začátku těhotenství, aniž by o tom ta žena třeba věděla.

zuzkat1
19. mar 2013

@ewellina
@werumka nejdem vas presviedcat. Mne to aj gynekolog povedal a mam kamosku ktora tiez na toto verila a otehotnela. Ja by som na toto nemala odvahu.

zuzkat1
19. mar 2013

Ja som bola tehotna 3x a poslednykrat to nebolo pocas tej beznej ovulacie. Otehotnela som takmer hned po ms.

werumka
19. mar 2013

@zuzkat1 Mně spíš fascinují lidi, kteří mají odvahu na přerušovanou soulož a toto jim připadá méně bezpečné 😀 A co přesně gynekolog povídal?
Každý máme kamarárdy, kteří počali za různých okolností. Ale detailní okolnosti vědí jen oni sami a někdy ani to ne. Já mám třeba zkušenost, že jsem měla ovulaci 9. den cyklu. Takže 3 dny po skončení menstruace. Takže dejme tomu, kdybych měla sex ještě při menstruaci, mohla jsem otěhotnět. Ale neotěhotněla bych při menstruaci 🙂
Já vycházím z dlouhodobých studií - taktéž gynkologů - a neznám nikoho, kdo když toto poctivě dodržuje, by neplánovaně otěhotněl. Ale samozřejmě moje okolí není vypovídající složkou populace.

werumka
19. mar 2013

@zuzkat1 "Běžná ovulace" je zavádějící pojem. Žádná žena neovuluje vždy ve stejný den. Ani v půlce cyklu ne. Může ji mít 20. den cyklu, může jí mít 8. den cyklu. Záleží na hormonech. Pokud ovulace přijde jeden cyklus výrazně dříve, je to známka toho, že předchozí cyklus byl s největší pravděpodobností anovulační. Já mám mezi ovulacemi tak týdenní rozpětí a není to nic divného.

zuzkat1
19. mar 2013

@werumka povedal mi ze mozem otehotniet kedykolvek vdaka vyprovokovanej ovolacii.ja verim viac prerusovanemu styku.

zuzkat1
19. mar 2013

@katja78 moj lekar a kopa clankov v casopisoch ako napr. Dieta...
U p.kuffu sme boli z vysky v ramci praxe🙂 jeden z mala predstavitelov cirkvi ktorych si vazim...

katja78
19. mar 2013

@zuzkat1 čo ja viem, tak "provokovaná ovulácia" bola uvádzaná ako možná u ľudí naposledy v učebniciach gynekológie niekedy v 60-tych rokoch. Časopis Dieťa by som v tomto zmysle nebrala ako bernú mincu, hoci sa pod to podpísal doc.Korbeľ 😕 Tiež sa mi veľmi páči diela o.Kuffu 😉

zuzkat1
19. mar 2013

@katja78 ale do tychto casopisov prispievaju gynekologovia. A moj dr je fakt odbornik. Mala som a stale mam problemy a paci sa mi jeho pristup aj odbornost.
A ty patris do jeho farnosti? ci ako sa to hovori. My sme tam stravili len 1den a rozpraval hlavne o cinnosti s ludmi ktorym pomaha.sme tam obedovali popozerali sa,popytali a isli dalej. Naozaj sympaticky clovek.