Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
Ovulacia znamena samotne uvolnenie zreleho vajicka z vajecnika. Cize je podla mna nezmysel ak pohlavnym stykom dojde k ovulacii. Pokial by pohlavny styk sposoboval nejaku zvysenu aktivitu luteinizacneho hormonu, tak dajme tomu by casom mohlo dojst k ovulacii, ale vajicko by muselo najprv dozriet (tak ako pise ewellina)
@zuzkat1 Tyjo, tos mi měla říct dřív, bych se těch 5 let chránila jinak 😀 😀 Ne, přirozeně si dělám srandu, ale zrovna tuhle metodu velmi dobře znám na vlastní kůži, takže vím, o čem referuju 🙂 Rozhodně mám cyklus mnohem lépe vysledovaný než někdo, kdo půl života baští pilulky 🙂 Tady máš odkaz na spolehlivost symptotermální metody - vychází to z dlouhodobých studií v zahraničí. Zároveň je tam srovnání třeba jen s měřením bazální teploty, ale i s hormonální antikoncepcí. http://www.ladycycle.com/index.php/en/safety
@ewellina Nemělo - ale jak říkám - já jsem sledovala cykly rok, než jsem tuto metodu začala používat jako antikoncepci. Doporučuje se ten rok sledovat právě z tohoto důvodu - aby člověk vysledoval, jak mu tělo na co reaguje. Může třeba dojít ke dvěma ovulacím během několika hodin. Ale ne během dnů. Zároveň může ovulace nastat v různou dobu cyklu.
@ewellina nasla som na internete: neviem ci myslis toto :
V době 40 až 90 dní před menstruací dochází k tomu, že se vyčlení 10 až 20 folikulů a ty začnou narůstat. Časem jeden folikul začne jasně dominovat a ostatní zaniknou. Vajíčko v dominantním folikulu postupně uzrává a přibližně 36 až 40 hodin před ovulací je zralé. Samotná ovulace se spouští přibližně 18 hodin před uvolněním vajíčka
@werumka
Ne..u mne byly videt vsechny 3 s tim, ze jedno nas opousti...ale "postylka" mu byla videt az do konce... 😔 Jak tvrdili lekari...jedno z devcat je identicke s timto 3tim..ale kdysi jsem nechtela vedet,se kterym...i kdyz ted to povazuju za dulezity clanek jejich zivota,pro objasneni nekterych zivotnich situaci,ktere se s nima vlecou.. 😎 ale to uz se nikdy nedozvim..
@irriss A úplně od začátku mezi sebou měli 3 týdny rozdíl? Já akorát vím, že někdy jak se tam ty dvojčátka melou, tak to druhé roste pomaleji. Některé věci už se zpátky vzít nedají....Taky někdy dochází i k syndromu mizejícího dvojčete už na začátku těhotenství, aniž by o tom ta žena třeba věděla.
Ja som bola tehotna 3x a poslednykrat to nebolo pocas tej beznej ovulacie. Otehotnela som takmer hned po ms.
@zuzkat1 Mně spíš fascinují lidi, kteří mají odvahu na přerušovanou soulož a toto jim připadá méně bezpečné 😀 A co přesně gynekolog povídal?
Každý máme kamarárdy, kteří počali za různých okolností. Ale detailní okolnosti vědí jen oni sami a někdy ani to ne. Já mám třeba zkušenost, že jsem měla ovulaci 9. den cyklu. Takže 3 dny po skončení menstruace. Takže dejme tomu, kdybych měla sex ještě při menstruaci, mohla jsem otěhotnět. Ale neotěhotněla bych při menstruaci 🙂
Já vycházím z dlouhodobých studií - taktéž gynkologů - a neznám nikoho, kdo když toto poctivě dodržuje, by neplánovaně otěhotněl. Ale samozřejmě moje okolí není vypovídající složkou populace.
@zuzkat1 "Běžná ovulace" je zavádějící pojem. Žádná žena neovuluje vždy ve stejný den. Ani v půlce cyklu ne. Může ji mít 20. den cyklu, může jí mít 8. den cyklu. Záleží na hormonech. Pokud ovulace přijde jeden cyklus výrazně dříve, je to známka toho, že předchozí cyklus byl s největší pravděpodobností anovulační. Já mám mezi ovulacemi tak týdenní rozpětí a není to nic divného.
@katja78 ale do tychto casopisov prispievaju gynekologovia. A moj dr je fakt odbornik. Mala som a stale mam problemy a paci sa mi jeho pristup aj odbornost.
A ty patris do jeho farnosti? ci ako sa to hovori. My sme tam stravili len 1den a rozpraval hlavne o cinnosti s ludmi ktorym pomaha.sme tam obedovali popozerali sa,popytali a isli dalej. Naozaj sympaticky clovek.

Keby aj existovala tzv. vyprovokovaná ovulácia, tak to vajíčko aj tak nedozrie zo dňa na deň, potrebuje na to nejaký čas, nie? Ako dlho trvá, od začatia dozrievania po uvoľnenie vajíčka? Vie niekto?