icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

billam
22. mar 2013

Neviem odkiaľ máte, že vsetka HAK zabíja embya???...vnutromaternicove telieska nezabijaju žiadne embrya...a dokonca existuju take, ktore nie sú hormonalne, pripadne len levonorgestrel. Vnutromaternicove telieska zabranuju prieniku spermií do vajcovodov - vytvorením hlienu okolo krcku a zabranuju dozretiu vajíčka, takze o žiadnom oplodneni nemôže byt reč.

andelka
22. mar 2013

@billam je fakt že přesný účinek všech tělísek, hormo i nehormonálních jsem ani nezkoumala, prootže mi to prostě není příjemná představa..nechci mít v sobě stále něco, navíc kamarádky co tělísko mají nebo měly, nejsou zrovna moc spokojené,měly komplikace, bolest, krvácení...
Hodně jsem špekulovala o antiko po porodu, horem dolem...všechno má svoje negativa,nic není ideální...jak já se těším až budu moct být jen na STM 😅

billam
22. mar 2013

@andelka telieska /treba vybrat vhodne/ sú indikovane kojacim matkam, onkologickym pacientkam, ktore nesmú otehotniet a to len preto, že nepustaju do tela hormóny /ako ktore/ Ja som mala konkrétne Mirenu 5,5 roka. Krvácanie je len prve tri mesiace /ako kto/ a potom je pokoj. Kazda z nás je ina, jednej to teliesko sadne, ina má problemy. Mne ju lekár dal aj na úpravu MS. Po 5,5 roku mi ju vybral a uz je to treti mesiac a mam presne na den MS a trva len 3 dni. Po pol roku si ju dam opat zaviest. Vyhovuje mi to aj po tej stranke, že sa nemusím starať, či som zjedla tabletku, či mam plodny/neplodny den, nemusím merať teplotu ani sledovať hlien...a nase milovanie je vzdy spontánne, nie naprogramovane a vieme si to užiť 🙂

andelka
22. mar 2013

@billam to je super že ti to vyhovuje 🙂 mně se ta představa právě dost příčí 😖 fakt jsem to špekulovala dost dlouho horem a dolem...tolik antikoncepčních prostředků je, a já si nemůžu vybrat 😀 ještě tak nejmenší problém mám s tím, co se používá jednorázově, jen v případě potřeby a s tou vidinou, že když to jde, tak ideálně nic.

lucka_220809
22. mar 2013

@maja22 ty ked sa modlis, je to monolog? 🙂)) ja sa teda vzdy modlim s tym, aby Boh ma viedol a dal mi poznat, co chce, a vzdy viem,ze to moze mat za nasledok to, ze mi to naozaj vlozi do srdca a ja potom budem vediet a budem to musiet akcpetovat.
Mozno v tom je ta chyba, ze ludia ani nepredpokladaju a nepoznaju, ako sa mozu dat viest Bohom. Mne skor pride, ze to je ten monolog...
Ale ja stale vravim,ze sa nestaviam na zadne proti tomu, ja to respektujem a myslim, ze to je ok, ked si niekto zvoli taketo metody. Len tvrdim,ze tak ci tak je to antikoncepcia, a to, ze sa to tvari trochu inac, na podstate veci tazko nieco zmeni. Vcera tu jedna kocka pisala inej, ze STM je predsa rovnako spolahliva a presna ako hormony. Tak potom ake "davam sancu Bohu, aby vyjadril svoj nazor" .. je to to iste. Ked Boh chce, prezervativ mu tazko bude prekazkou.. 🙂)) Ked uz to tak za vlasy idem pritahovat ...

billam
22. mar 2013

@evkasus page not found

katja78
22. mar 2013

v marcovom DIeťati na str. 62 je pekný článok od Zuzky Csontosovej o "Veľkej noci a význame utrpenia v našom živote"

evkasus
22. mar 2013

@billam neviem preco...mne funguje...nieco z textu:

"Spoločnosť Bayer a ďalší výrobcovia abortív majú vďaka Obamovmu mandátu o zdravotnej starostlivosti znovu šancu na slušný zisk. Mandát ukladá povinnosť hradiť celú škálu antikoncepcie, vrátane Mireny. Inými slovami, my, daňoví poplatníci, prispejeme k bohatstvu akcionárov spoločnosti Bayer.

Finer označuje vnútromaternicové telieska, vrátane Mireny, ako prostriedky proti počatiu. Avšak ony fungujú na princípe potratu už počatých detí, nie iba ako zabránenie počatiu. Teliesko je v podstate maličké zariadenie na potraty, ktoré bráni tehotenstvám tým, že svojou v prítomnosťou v maternici mechanicky prekáža uhniezdeniu oplodneného vajíčka.

Je pravda, že Mirena nie je len obyčajné vnútromaternicové teliesko. Obsahuje navyše syntetický hormón levonorgestrel, ktorý brzdí ovuláciu s účinnosťou niekoľkých mesiacov. Aj keby došlo k „ojedinelej“ ovulácii, hormón progestín môže aj naďalej zabrániť počatiu. Zahusťuje hlien krčku maternice, a tak zabráni spermiám, aby sa dostali k vajíčku. Napriek tomu môže stále dôjsť k počatiu. Počaté bábätko tak začína svoju 5-7 dňovú púť vajíčkovodom. Ale len dovtedy, kým v maternici nenarazí na neľútostného nepriateľa v podaní telieska, ktoré ho mechanickými pohybmi zničí. Hovoríme o potrate v rannom štádiu tehotenstva."

billam
22. mar 2013

@evkasus no väčšiu blbost som necitala 🙂...autor článku nemal ani základne medicinske vzdelanie. Mirena nie je v maternici!!! Je na krcku a obopina krcok. Nemôže dojst k pocatiu, pretoze nedozrieva vajicko!!! Žena nema menstruaciu - to vidi aj sama, že nic sa z jej tela nevyplavi...pretoze vajicko sa vyplavuje len počas menstruacie - ked nie je menstruacia, nie je vajicko a z toho vyplýva, že nie je potrat...takto mozu oblbovat tych, ktori tomu veria 🙂

evkasus
22. mar 2013

@billam no ja neviem. Autorom je S. W. Mosher (Prezident institutu pre vyskum populacie).
Vo svojom clanku spomenul i stranku http://lifeaftermirena.blogspot.ca/2008/02/so-y...
Kde zeny pisu svoje skusenosti.
Ale kazdy nech si zvazi podla seba.

billam
22. mar 2013

@evkasus uz si počula o marketingovom boji? Každý si presadzuje svoje preparaty 🙂 Teliesko je nieco ine ako tabletka. Tabletky by som ani ja do seba neladovala. A úplne najhorsie je postinor - kde naozaj ide o znicenie oplodneneho vajíčka.

katja78
22. mar 2013

@billam nechcem sa tu nejako montovať, tiež som si doteraz myslela, že keď sa mirena volá "vnútromaternicové hormonálne teliesko", tak je vo vnútri maternice, a nie že "obopína krčok maternice" 😕

V príbalovom letáku sa píše:
1. ČO JE MIRENA A NA ČO SA POUŽÍVA

Mirena je intrauterinný inzert (IUS) v tvare T, ktorý po zavedení uvoľňuje hormón levonorgestrel do maternice. Účelom tela systému v tvare písmena T je prispôsobiť systém tvaru maternice. Zvislé rameno tela v tvare T nesie zásobník liečiva, ktorý obsahuje levonorgestrel. Na spodnom konci zvislého ramena sú do slučky zviazané dve tenké vlákna na odstránenie systému.

A tiež sa ďalej píše, že:
"Vo veľmi zriedkavých prípadoch nastane otehotnenie aj počas používania Mireny. Ak ste však otehotneli počas používania Mireny, riziko zahniezdenia plodu mimo maternice (mimomaternicové tehotenstvo) je relatívne zvýšené. Asi 1 z 1 000 žien, ktoré správne používajú Mirenu má mimomaternicové tehotenstvo za jeden rok. Táto hodnota je nižšia ako u žien, ktoré žiadne kontraceptíva nepoužívajú (asi 3 až 5 z 1 000 žien ročne)."

http://www.liekinfo.sk/liek-mirena-ins-itu-1x52...

evkasus
22. mar 2013

@billam Ano, myslim, ze v tomto pripade ide o marketing Pro-Life.

billam
22. mar 2013

@katja78 vsetky telieska, ktore sa vkladaju do posvy sa volaju vnutromaternicove telieska. Ani Dana sa nevklada priamo dovnútra maternice. A uz len z toho posledného článku vyplýva, že AK dojde k nezelanemu otehotneniu /a to len vtedy, ak je teliesko mimo svojej polohy/, tak tehotenstvo je mimomaternicove, pretoze teliesko je na krcku maternice - čiže to oplodnene vajicko sa nema ako dostat do maternice.

katja78
22. mar 2013

@billam 😕 😕 😕 dosť nelogické, čo píšeš

katja78
22. mar 2013

@billam fakt si myslíš, že mirenu nemáš vo vnútri maternice? 😕

billam
22. mar 2013

@katja78 mala si Mirenu, ked si taka mudra?

katja78
22. mar 2013

@billam viem čítať 😉 nepotrebujem niečo skúšať, aby som pochopila, ak sa v oficiálnom príbalovom letáku píše napr.:
" Vnútromaternicový systém, ktorý bol vysunutý mimo dutinu maternice, nie je účinný a musí sa odstrániť čo najskôr, ako je možné."

ten istý zdroj.

andelka
22. mar 2013

Podle mě je tak na hraně, to T by mělo být na úrovni čípku, čiže vrch v děloze a spodek u čípku, bývají tam takové "drátky", někteří chlapi je můžou i cítit při styku, záleží jak jsou dlouhé (ty drátky a i něco jiného)😀

billam
22. mar 2013

@katja78 ale si ju nikdy nemala 🙂....Mirena sa nedáva dovnútra, načo by mi tam bola, ak by bola vnútri??? 🙂...je prichytená o krcok...ťažko s niekym debatovat, ked to nevyskusal, nikdy to nemal a ide presviedčať, že to je inak. Vies mi vysvetlit ako by sa oplodnilo vajicko, ked žiadne nedozrie??? A ako by sa cez krcok, na ktorom je Mirena este dostalo do maternice??? 🙂 🙂 🙂

werumka
22. mar 2013

Tak abychom to uzavřely. Člolvěk nemusí být doktor, aby některé věci, které jsou dostupné na intrnetu, věděl sám. Tu je obrázek zavedené Mireny.
http://zena-in.cz/clanek/otazky-kolem-mireny-ne...
A jinak - pracuje mimo jiné na principu toho, že nedorůstá děložní sliznice a tudíž se vajíčko (ať už je oplodněné nebo ne) nemůže uhnízdit. A proto není ani menstruace, nemá se co vylučovat. Tudíž, když náhodou k oplodnění či ovulaci dojde, žena o tom neví. Tudíž se nedá ani s určitostí říct, kdy a jak často k tomu dochází.

fra
22. mar 2013

tuje letak od vyrobcu a su tam aj velmi nazorne obrazky
http://labeling.bayerhealthcare.com/html/produc...
.
a okrem ineho na strane 22-23 sa píše
.
It is not known exactly how Mirena works. Mirena may work in several ways. It may thicken
your cervical mucus, thin the lining of your uterus, inhibit sperm movement and reduce sperm
survival. Mirena may stop release of your egg from your ovary, but this is not the way it works
in most cases. Most likely, these actions work together to prevent pregnancy.
.
nerozumiem celkom dobre medicinskej problematike a ani v angličtine nie su lumen, ale vychadza mi z toho toto:
vyrobca sam nevie uplne presne ako to funguje, ale može to fungovať niekolkymi sposobmi: - zahustuje cervikalny hlien, stenčuje vystelku maternice, zabranuje pohybu spermií a redukuje prežitie spermií. Mirena može zastaviť ovulaciu avšak nie je vo vačšine pripadov. Vačšina tychto akcií spoločne predchadza tehotenstvu...
.
tie ostatne veci chapem, jedine čo mi nie je jasne to stenčovanie vystelky maternice- laicky z toho vyvodzujem, že ak by sa aj vajičko a spermia nejakym sposobom spojili a dieťa by sa počalo, nemá sa kde uhniezdiť, kedže je vystelka maternice velmi stenčená a prípadne zárodok kvoli tomu odumiera- ale budem rada ak mi to niekto s medicinskym vzdelanim vysveli lepšie

billam
22. mar 2013

@andelka ano smerom ku vchodu posvy sú drotiky, ktore slúžia na to, aby mohol lekár vytiahnuť Mirenu....chlap to necíti, iba ak by bol obdareny trosku väčšou dĺžkou 🙂...ale ani v tom by nebol problem, lebo lekár moze skrátiť drotiky.

katja78
22. mar 2013

@billam oplodnené vajíčko sa cez krčok asi ťažko dostane do dutiny maternice..ono sa tam dostane presne z opačnej strany.
A ako dozrie vajíčko...no to sa spýtaj výrobcu, ktorý to pripúšťa, a pritom tam vôbec nepíše, že iba v prípadoch, keď je mirena zle zavedená...

andelka
22. mar 2013

@billam jj, to vím..reagovala jsme na to kde vlastně se Mirena nachází..mám kamaráda který to cítí 😅 kamarádčin manžel taky, občas, má je právě zkrácené kvůli tomu.

mracik
22. mar 2013

AK dojde k nezelanemu otehotneniu /a to len vtedy, ak je teliesko mimo svojej polohy/, tak tehotenstvo je mimomaternicove, pretoze teliesko je na krcku maternice - čiže to oplodnene vajicko sa nema ako dostat do maternice.
@billam toto si ako myslela 😕 to ako myslíš, že maternica je s vaječníkmi prepojená cez krčok 🤐

z toho, čo píšeš mám pocit, že nielenže nevieš ako funguje vnútromaternicové teliesko, ale ani netušíš nič o anatómii ženských pohlavných orgánov.

mexx
22. mar 2013

Ja sa tu uz riadnu chvilu zamyslam, preco som si doteraz myslela, ze vajicko pride z uplne ineho smeru... 😅 😀 😀 😀 Ale ako citam @katja78 - tak som si tusim myslela dobre. 😀

fra
22. mar 2013

tu je absolutne jasne kde ta mirena je a čo odikal prichadza