Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@tinkaro ja katolík nie som, ale zaujíma ma to, napr. aj preto, ako je to opačne, keď niektorí protestanti neschváľujú počúvať RKC prednášky a pod.
stále však nepíšeš konkrétne, neviem, či sa dá k tomu vyjadriť, ako často na prednášky, na aké prednášky, počúvať, čo hovoria (čo hovoria?), konať ako?
preto ma to zaujíma, lebo keď to nie je konkrétne, tak sa mi zdá, že je to trochu neviem ako vyjadriť ten postoj - či fanatický, dogmatický, zaslepený alebo postoj s predsudkom, tak nejako - či ho už má katolík voči protoestantom alebo protestant voči katolíkom, to je jedno - ten postoj je, že človek nerozmýšľa, či je niečo dobré a či zlé, ale stačí mu vedieť, že je to katolík (tak pre takého protestanta bude všetko od neho zlé), alebo že je to protestant (a pre katolíka bude všetko od neho zlé), aj keby pri tom tá opačná strana tvrdila niečo, ako vlastne verí aj tá druhá strana. - tento postoj nezdieľam, ani keď majú k nemu tendenciu niekedy niektorí moji spoluveriaci
tak preto sa stále pýtam - čo konkrétne? podľa toho podľa mňa by mala byť aj odpoveď - ak sa to nezhoduje s učením RKC, tak samozrejme by sa katolík s tým nemal zapodievať
@tinkaro Pokiaľ ide o to, že počúvajú protestantské prednášky, tak toto je určite dosť nebezpečné. Nebezpečné je to kvôli tomu, že popri pekných a pravdivých veciach (ktoré u protestantov určite sú), človek "zhltne" aj to, čo je v rozpore s učením KC. To isté si myslím o protestantských knihách.
To by musel byť človek veľmi dobre teologicky podkutý, aby dokázal niečo také čítať a vedieť si vyberať len to, čo je pravda. Myslím, že nikto by si nemal namýšľať, že takéto čítanie alebo prednášky by určite zvládol bez ujmy.
Na druhej strane, ako hovorí @fra , aj ja poznám ozaj horlivých protestantov, ktorí by mi mohli byť v horlivosti, aj vo vytrvalosti v modlitbe vzorom. Ale to isté aj v KC - niektorí majú perfektný vzťah s Bohom, iní sú takí vlažnejší.
presne ako jaron nerozumiem, čo je to konkretne, ako konkretne zle žijú pod vplyvom protestanstkych prednašok? nenavštevujú nedelne sv.omše v nedeľu a prikazane sviatky? nechodia na spoveď? nechodia na sv. prijimanie? neuznavaju papežsku autoritu a celkovo učiteľsku autoritu cirkvi? tak potom už asi ani nie su katolici ...
.
na druhej strane si nemyslím, že musia byť pre katolikov nutne zlé prednášky poriadané nejakou protestantskou denominaciou ak nie su v rozpore s učením cirkvi, len na to treba to učenie najprv asi veľmi dobre poznať 🙂
.
osobne si myslím, že každy človek by mal uprimne hladať skutočnu pravdu a ked ju najde držať sa jej a prehlbovať o nej svoje poznatky a snažiť sa žiť podla nej ... ak by som napríklad vedela, že viera mojich predkov nie je správna, asi by som ju nechcela zachovavať len tak zo zvyku, ale by som hladala skutočnú a živú pravdu...
nechce sa mi čítať celá debata o RKC verzus protestanti, ale z vlastnej skúsenosti viem povedať.... bola som niekoľkokrát na Službách Božích v kostole ECAV, napriek tomu, že som vieru praktizujúca katolíčka, a mám len pekné zážitky a odniesla som si len hodnotné myšlienky. Nemala som pocit, že je to nebezpečné.
@ewellina moja kamarátka žila v zahraničí a chodila na evanjelické omše, z ktorých bola nadšená a keď ju prehovárali, aby sa stala evanjeličkou, povedala "v žiadnom prípade, pretože vy neuznávate P.Máriu". Takže ja si nemyslím, že je nebezpečné navštevovať evanjelické prednášky alebo čítať ich knihy.
záleží na téme, napr. u nás sú veci, kde by nebol väčšinou pre väčšinu z vás problém (keď som občas dával odkaz na nejakú prednášku, boli to väčšinou také) - napr. kresťan a depresia, "Ježiš ide na druhú stranu" (o jeho vzťahu k pohanom , samaritánom a pod.), zamyslenie k Veľkej noci atď.
ale ak by to boli témy ako história cirkvi, budúcnosť (Zjavenie a pod.), 10 prikázaní - jasné, že by to riadne škrípalo 🙂
a tiež záleží na konkrétnom prednášateľovi - o čo mu ide (točí sa celé jeho kresťanstvo iba "protikatolícky" alebo mu ide o Ježiša a ľudí atď.
@ewellina moj "liberalnejši" postoj je asi sposobeny tym, že som na to šla naopak- najprv som uverila a stala som sa kresťankou (hoci pokrstena som bola už davno) - no a potom som dosť dlho rozmyšlala- mama oficialne evanjelička, otec oficialne katolik, ale v skutočnosti som nepostrehla nejaky vplyv viery na život mojich rodičov ... ako píše C. S. Lewis - to, že sa stanete kresťanmi znamena, že ste vošli do haly, lenže v nej nemožete ostať cely život, musíte sa rozhodnut vstupiť do nejakej izby- tak som teda trochu skumala do ktorej "izby" mam vstupiť, trochu som sa modlila a rozhodla som sa pre RKC (možno aj hlavne kvoli tomu, že som mala v blízkosti pár úžasných katolíkov) ... a až postupne rokmi vlastne objavujem všetky jej bohatstvá a teraz som skutočne rada že som tu...
tiež záleží na okolnostiach a konkrétnom jedincovi, či je zrelý vo svojej viere, príčina, prečo siaha po prednáškach a pod. inoveriacich (je zrelý, budje vzťahy, chce poznať iný pohľad atď. alebo prežíva pochybnosti, niečo mu chýba, nie je si istý... alebo je hľadajúci)
absolútne vyhýbanie sa iným názorom a pod. však myslím, že nikoho vo svojej viere neupevní, skôr naopak
@fra Ja tiež tak podobne, hoci som bola pokrstená a vychovávaná v katolíckej viere, ale tak v mojich 16-tich až 24-och rokoch som privoňala ku protestantizmu a veľmi sa mi to páčilo. Potom som si našla priateľa - evanjelika, ktorý mi dal ultimátum - buď prestúpim k protestantom alebo sa rozídeme. ☹ Tak som začala viac veci skúmať, čítať, modliť sa za túto vec, lebo už to začalo byť vážne. Nakoniec som zostala katolíčkou a s priateľom sme sa rozišli. Veľmi mi pomohli aj knihy od Scotta Hahna, aby som sa dokázala zorientovať.
Tu je dosť zaujímavý pohľad, prečo nečítať protestantské knihy, skopčila som to z netu:
O. Eirene o protestanskej literature:
citácia:
Medzi mnohymi katolíkmi je rozsírené cítanie protestantskych ako aj pravoslávnych kníh. Cirkev mala kedysi takzvany INDEX kníh. Boli to knihy, ktoré katolíci mali zakazané cítat. Cirkev tento "index" teraz uz zrusila. Nie preto, ze by sa hanbila za to, ze ho mala, ale preto, ze situácia sa zmenila. Nechcem sa teraz o tom rozpisovat, ale chcem povedat iba tolko, ze napríklad uz len samotná skutocnost, ze dnes sa publikujú státisíce kníh, z ktorych väcsina je proti katolíckej viere, uz preto nie je mozné vsetko sledovat a dat na index. Dá sa povedat, ze fyzicky nie je mozné vsetko sledovat. Cirkev vsak nikdy nezrusila (a nemôze zrusit) "prirodzeny index". To znamená, ze krestan to, co ohrozuje jeho vieru, nemá cítat.
V prvom rade si musíme uvedomit, ze katolícka Cirkev má prislúbeného Ducha, ktory jej nikdy nedovolí zblúdit v ucení. Iné cirkvi toto prislúbenie nemajú. Je pravdou, ze "Duch vanie kam chce" a ze Duch Sväty pouzíva neraz a mozno aj casto aj nekatolícke cirkvi na privádzanie dusí k spáse. Je tu vsak jeden velky rozdiel: V katolíckej Cirkvi Duch Sväty vanie vzdy, kdezto v protestatskych ako aj pravoslávnych cirkvách táto záruka nie je. V katolíckej Cirkvi máme istotu, zatialco v inych je iba moznost, ze to alebo ono pochádza od Bozieho Ducha. Preto je nemúdre a aj nebezpecné venovat cas cítaniu nekatolíckych nábozenskych kníh.
Nemúdre je to preto, lebo je velké mnozstvo vybornych katolíckych kníh, ktoré ani do smrti vsetky neprecítame. Na druhej strane cítame knihy, ktoré nemajú ziadnu záruku z Hora, a okrem toho sú pravidelne naladené protikatolícky. Prinajmenej teda strácame cas, v ktorom môzeme cítat neporovnatelne prospesnejsie knihy.
Cítanie nekatolíckych kníh je aj nebezpecné, lebo sa nám otupuje ostrie katolíckeho pohladu a môze to viest az k odpadu viery.
Nekatolícke krestanské knihy sú nebezpecné tym, ze obsahujú ozajstné pravdy, ktoré ludí pritahujú (ved sú katolíckymi pravdami), ale k nim sú nenápadne pridané bludy, nepravdy, omyly a casto aj vyslovené lzi.
Katolícke pravdy sú také vznesené, ze i ten najväcsí intelektuálny génius sa v nich zamotá, ak sa nedrzí Cirkvi. Iba milost Bozia nás môze ochránit pred zblúdením. Ale ci sa neoberáme o milost Boziu, ked si dovolíme cítat nekatolícke knihy? Ved Boh dáva svoju milost iba pokornym (1 Pt 5:5). Ci to nie je pycha, ktorá nám nahovára, ze môzeme cítat vsetko, ze my sme dost múdri, nez aby nás niekto mohol zviest? Kto si je prílis istym, ze cítanie nekatolíckych kníh mu nemôze uskodit, ten môze dopadnút v tom lepsom prípade tak ako dopadol apostol Peter.
Je zaujímavé, ze protestanti, ako aj pravoslávni, sú vo vseobecnosti ochotní cítat navzájom svoje knihy, ale akoby jednym hlasom dohovorení, odmietajú i len vziat do ruky katolícku literatúru. Ja si myslím, ze je to preto, lebo zly duch sa toho najviac bojí, bojí sa sily katolíckej pravdy, ktorá by mohla odkryt jeho lzivé zámery. Nám katolíkom vsak zly duch nahovára, ze to je vsetko jedno. Kolkí uz stratili vieru pre takéto neobozretné cítanie! Kolkí, pre svoju nerozváznost, hoci nestratili vieru, narobili si velké duchovné skody a zmätok vo svojej dusi!
Aj ja poznám katolíkov, ktorí majú tak maličké vedomosti o vlastnej viere, že stačí párminútová diskusia s hocikým "z iných dverí" a sú presvedčení, že RKC je zlá, že učí bludy a že tamtí majú pravdu 😒 Chodia do kostola, lebo sa to patrí, ale inak ani nevedia prečo... Potom sa stane, že po dvoch-troch rozhovoroch s inou denomináciou už "kostol" ani nepotrebujú... Plus sa pridá ohováranie kňazov a Cirkvi všeobecne... Akoby boli zrazu proti rkc zaočkovaní 😝 Z tohto mi je vždy smutno, ako málo sa zaujímame o vlastnú vieru, nevieme si obhájiť to svoje, ale zasa nechcem to zovšeobecňovať, pretože je to individuálne a poznám aj katolíkov, ktorí vedia, komu uverili 🙂 Príde mi to však na um vždy, keď vidím, ako málo javíme záujem vedieť o svojej viere viac, napr. hodiny náboženstva sú brané ako niečo "doplnkové", pričom tu je obrovské pole pôsobnosti, ako sa dozvedieť o svojich koreňoch čo najviac, lenže ak na tom nezáleží rodičom, nezáleží ani deťom, katechéti sa môžu aj potrhať... Ľudia frflú na poučenia pred prijímaním rôznych sviatostí, ale to všetko nám má byť na úžitok, povzbudenie vo viere a rast vo vedomostiach... no mnohým to príde ako "zbytočná záťaž"... Z tohto mi je smutno... ☹

@jaron ako chodiť na ich prednášky a počúvať čo hovoria a konať tak môže toto robiť katolík?