icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

maja22
19. júl 2012

@billam super, že si tu, už sa teším na tie tvoje odpovede 😉

maminuska
19. júl 2012

@maja22 k tomu že väčšie spoločenstvo , viac zlyhaní.
Iné kresťanské spoločenstvá ktoré nemajú celibát , farárom je aj žena a môžu uzatvárať manželstvá samozrejme že nemaju také škandály .

billam
19. júl 2012

@maja22 odpovedala som ti na otazku - bol to knaz a dost vyznamny....ked tá aj táto odpoved pobavila, tak ta veľmi lutujem ☹

nalla
19. júl 2012

@billam a nie sú to ľudia?

ja to neospravedlňujem

Ja sa len snažím poukázať na to, že je zaujímavé, prečo nikto nekritizuje vo veľkom lekárov alebo učiteľov ale na kňazov si každý otvára ústa. A tiež sa snažím poukázať na to, že sú to stále len ľudia a ľudia sú omylní, čiže e hlúpe očakávať od kňaza dokonalosť, keďže je len človek ;)

@maja22, áno, ja som to pochopila, mne to vysvetľovať nemusíš, ale zdalo sa mi bezpredmetné riešiť v tejto téme to, že ten kňaz vlastne vtedy konal podľa svojho najlepšieho vedomia, aj keď, musím uznať, že zomierajúce dieťa mohol pokrstiť bez zbytočných rečí....

maminuska
19. júl 2012

@maja22 ja som pokrstená a aj moji surodenci napriek tomu že moji rodičia nie su sobášení v kostole, je to o prístupe , ale ja som bola žijúce zdravé dieta, kdežto tu dieťa zomiera a to čo urobil ten farár bolo bezcitné , kde je milosrdenstvo k trpiacim ? Takéto konanie neospravedlňuje nič.

nalla
19. júl 2012

@maminuska to ale nie je už naša starosť, koľko práce s kým budem mať Najvyšší 🙂 neboj sa, aj teba si v pravý čas preklepne ;)

maja22
19. júl 2012

@maminuska keď už hovoríme o iných spoločenstvách, spomenula som si na správy spred pár týždňov. Dvaja chlapi chceli tú istú ženu, nevedeli sa dohodnúť, tak ju obstala celá tlupa a bez toho, aby jej dovolili čo len slovíčko povedať, ju od zadu popravili, nestrelili raz, vyžívali sa v strieľaní do jej úbohého tela. Nepochádza tá myšlienka o žene ako o diablovom semene náhodou z tohto spoločenstva, z ich "písma"? Neviem, len sa pýtam, lebo tu má muž nad ženou zrejme absolútnu moc... Síce táto otázka je skôr na @billam .Ale to nebolo kresťanské spoločenstvo.
Áno, existujú tisíce kresťanských spoločenstiev, kde nie je celibát, kde sú ženy farárky, kde majú úplne iný pohľad na veci ako rkc. Nehľadám ich škandály, nepošpiňujem ich meno, považujem ich za bratov a sestry vo viere v Boha. Tak trochu nechápem, prečo iní nerešpektujú moje spoločenstvo a teda aj tie pravidlá, ktoré má...

maja22
19. júl 2012

@billam nebavím sa tu, občas mi je až trochu nevoľno a to, že máš tieto veci od kňaza je pre mňa zaujímavá informácia, ale aj tak mi nedáva odpoveď, že odkiaľ tie informácie mal. Snáď si ich nevymýšľal vo voľných chvíľach. Keby mne toto nejaký rkc kňaz rozprával, pýtam sa ho hneď na zdroj, nech si to aj sama prečítam...

maja22
19. júl 2012

@nalla ok 🙂

billam
Odpoveď bola odstránená
maminuska
19. júl 2012

@maja22 nehľadáš ich škandály lebo nie sú alebo ak sú tak určite nie v tomto smere.
Kdežto v RK ani nemusíš hľadat oni jednoducho prerazia vždy budú prerážať, pretože niektoré pravdlá sú postavené proti samotnej podstate človeka.
Ak je muž , žena uspokojený tak v telesnej oblasti ako aj v tej citovej a zároveň cíti že chce vykonávať službu v prospech boha, o čo lepšie sa mu takáto služba vykonáva.

nalla
19. júl 2012

@billam je veľmi chabá informácia "povedal to kňaz"

aký kňaz, kedy to povedal, pri akej príležitosti, v akom kontexte, z kadiaľ čerpal, atď

ja tiež môžem všeličo len tak povedať a budeš to považovať za relevantnú informáciu? asi ťažko....

nalla
19. júl 2012

@maminuska naozaj naivne veríš tomu, že v iných spoločenstvách nie sú žiadne škandály, že tam nie sú homosexuáli, pedofily, a pod.? koľko sladká nevedomosť v tebe v tom prípade...

maja22
19. júl 2012

@billam nič neprevraciam. Bol to kňaz a to mi má akože stačiť? On bol ten vševedúci a ostatní sú hlúpi a tajnostkári? Mne proste na informáciu nestačí jeho kňazstvo, ak podáva úplne odlišné informácie, ako naša Cirkev učí. Najprv je zle, že sa nepýtame, všetko pritakáme a keď sa pýtame, tiež je zle, lebo neveríme hneď prvému, čo na nás kto vybalí... Niektorým proste nevyhovieš... 😝

nalla
19. júl 2012

@maja22 silný súhlas. Na jednej strane @billam píše, že sa nepýta a veríme slepo tou čo sa nám hovorí, a keď jej teda na prvý šup nezožerieme informáciu "povedal to kňaz", pričom ani len nemáme poňatia aký kňaz a prečo to povedal a pod., tak to nám má stačiť a máme sklapnúť

nerozumiem, prečo to tu admini ešte nezavreli, túto tému

maja22
19. júl 2012

@maminuska najväčšie škandály vypukajú v oblasti homosexuality a pedofílie. Myslíš, že ak je niekto homosexuál a nebol by celibát, tak by sa pokojne oženil so ženou a stačilo by mu to? Podobne ja pedofil, manželstvo by zrušilo jeho úchylku? Toto si teda ja fakt nemyslím... Iste existujú aj škandály s milenkami a deťmi, ale čo sa týka množstva, je to podľa mňa oveľa menšie množstvo, ako je neverných a rozvádzajúcich sa manželstiev. Celibát nemusí byť vôbec príčinou osobných zlyhaní, ani manželstvá netrvajú u všetkých večne, tam sú proste asi aj iné problémy, ktoré človek nezvláda..

maja22
19. júl 2012

@nalla ja nechcem zavrieť túto tému, bola vytvorená pre členov rkc, aby tu vzájomne zdieľali svoju vieru a názory, len ten názov je mätúci, preto sem chodia aj ľudia, čo si potrebujú rypnúť. Slušná diskusia hoci aj s neveriacimi je podľa mňa v pohode a za zabŕdačov môžeme mať spoločný úmysel, nech ich tá nenávisť voči rkc trošku opustí 🙂

maminuska
19. júl 2012

@nalla nuž minimálne verím tomu že tam nie su škandáli v oblasti porušenia celibátu a matia či nematia detí s kuchárkami , hospodyňami. Pretože tam jednoducho celibát nie je. A ten kto je v danom spoločenstve homosexuálny sa zrejme nebude ženit.

billam
Odpoveď bola odstránená
billam
19. júl 2012

@nalla bol to knaz Ján Suchan...máš ešte nejaku pochybnost?????

maja22
19. júl 2012

@maminuska tam môže byť škandálom zasa rozvod... len to sa dnes za škandál nepovažuje...

nalla
19. júl 2012

@billam mala by si ísť radšej von 🙂

malo by mi stačiť, e neznáma žena na internetovom fóre napíše, že neznámy kňaz povedal z neznámych príčin, že žena je diablovo semeno a Ježiš mal deti ?

tak to si fakt vedľa ak toto čakáš

maja22
19. júl 2012

@billam a čo sme ešte? Ani nechcem vedieť, čo všetko ešte v tvojich očiach som 😀

nalla
19. júl 2012

@maminuska poznám minimálne dvoch ženatých homosexuálov síce nie kňazov, ale normálne to tak funguje, že a homosexuály sa ženia aby zakryli svoju orientáciu

maja22
19. júl 2012

@billam Jána Sucháňa osobne nepoznám, ale on asi tiež nie je prameňom, len sprostredkovateľom informácie, ku ktorej sa nejakým spôsobom dostal.

maja22
19. júl 2012

No, mám robotu, je to tu zaujímavé, tak neskôr, hádam to ešte nebude zamknuté 🙂

nalla
19. júl 2012

@maja22 presne tak @billam.... pokiaľ nepoznáme zdroj týchto informácii, ťažko tomu veriť, navyše, kľudne si to mohla aj ty nejak vytrhnúť z kontextu a otočiť tak, aby si si to prispôsobila svojim teóriam

ja čakám relevantné zdroje, nie "jedna tetka povedala..."

magimary
19. júl 2012

som si istá, že Ján Sucháň by toto NIKDY nepovedal... 😉

cecil36
19. júl 2012

@maja22 ty si robila nejaky vyzkum medzi fararmi, kolki z nich maju milenky ked dokazes porovnavat mnozstvo kzazov s milenkami a nevernych a rozvadzajucich sa manzelstiev? A inak k tym rodicom dietata, nie su padnuti na hlavu, aby nevedeli, ze tam kde ziadaju sobas aj krst dietata asi chcu aj zostat. Ten sobas im bol upreny bez toho aby niekto niekomu branil vo viera. A nepomohol ani nadriadeny toho farara, pretoze to len presiel mlcanim.... Tak ked ich tam nechceli isli inam.... ale toto by sa nestalo keby cirkev nebola platena z dani, ale priamo z prispevku toho ktoreho veriaceho 😉

maminuska
19. júl 2012

@maja22 akje niekto homosexuál a zároveň kňaz , je to vôbec prípustné ? Nehlása cirkev toto ako niečo proti prirodzenosti ?
Ak je niekto homosexuál , to máš pravdu ani manželstvo ale ani celibát ho neuchráni pred homosexuálnym chovaním , rovnako ak je niekto heterosexuál, tak manželstvo mu minimálne poskytne určité sexuálne a citové vybitie, kdežto opätovne celibát nie.
Čosa týka pedofílie, toto sú chorí ľudia a takíto ľudia nemaju čo robit v žiadnej cirkvi a tak ako manželstvo ani celibát neuchráni ho pred svojím chovaním.