Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@fra tak ktore su t tie neodpustitelne hriechy? &lebo hriechproti duchu je v biblii ale o inych neviem
dedikatesso, zajímavé co píšeš. Myslím si, že vražda je mnohonásobně horší... Ale potýkám se s tím, že nedokážu odpustit, nenazvala bych to nenávistí. Ale odpuštění je daleko těžší než jsem myslela. A pak je tu taky odpuštění, chovám se k tomu člověku jako by mi nic neudělal, ale on opakuje své chování, kterým mi ublížil To je pak začarovaný kruh a mé odpuštění následuje další trápení z toho, jak se chová a co mi tím způsobuje.... Je to těžké, Jak se zachovat? Vyhýbat se mu aby mi nemohl víc ubližovat? Nebo jen pouze tím, že se objevuje v mém životě obnovuje rány, které způsobil v minulosti a není si jich ani vědom? Takže jsem vlastně zjistila, že to nebylo z mé strany odpouštění, ale zapomnění? Mám hodně otázek a žádné odpovědi.. Třeba mi poradíte... Hezký den
@dedikatessa Medzi vrazdu a nenavist by som nedavala rovna sa.
Mozno ani nie je dolezite, aby sme sa hrabali v tom, kto co povazuje a nepovazuje za tazsi hriech. Podstatna je tu schopnost cloveka mat v srdci lutost nad svojimi omylmi a hriechami. Schopnost prist pred Boha nie zo strachu, ale s tym, ze chcem prist za Otcom, ktory mi je schpny odpustit a pochopit vsetko a odovzdat mu tieto zlyhania.
Ked clovek preziva milujuci vztah s Bohom, tak ma potrebu prist a vyznat sa...lebo vie, ze Boh mu da po lutosti novu sancu.
Lutost nemoze vychadzat z nasej povinnosti voci Bohu ale z nasho pochopenia a prezivania vztahu s Bohom.
@aneriska Odpustenie niekedy potrebuje aj uzdravenie ... mozno uzdravenie zranenych emocii.
Podla mna by sa clovek nemal vzdy odsudzovat za to, ze nedokaze odpustit. Lebo niekedy to clovek dokaze iba s Bozou milostou...hlavne ak ide o tazke veci.
Ja by som sa na tvojom mieste modlila za to, aby ti Boh dal silu zmenit tvoje prezivanie tych minulych veci a aby uzdravil tvoje zranene emocie.
@evkasus
My vieme, že sme prešli zo smrti do života, lebo milujeme bratov. Ten, kto nemiluje brata, zostáva v smrti.
Každý, kto nenávidí svojho brata, je vrahom, a viete, že niktorý vrah nemá večného života, zostávajúceho v sebe.
Po tom sme poznali lásku Božiu, že on položil za nás svoju dušu. Aj my sme povinní klásť duše za bratov.…
Ján 3 :15
Preco prekrucat Pánove slová? len preto ze si nechceme priznat svoju hriesnost?
@dedikatessa akože ktoré- ved píšem- hriechy proti Duchu Svatemu
@fra ale my sme s a s majkou nebavili o hriechoch proti duchu svätému ona mala zrejme na mysli hriechy iné tak sa pytam teba kedze si sa zapojila aké su to tie neodpustitelne hriechy okrem hriechov proti duchi svetému ?
@dedikatessa zapojila som sa s domnienkou ktora mi z textu vyplynula ale ty chceš stale niečo iné ... takže sa vzdavam, nech to teda vysvetlí Majka @maja22 ako to myslela
@evkasus Díky, to je asi cesta. Dlouhá.. @dedikatessa tvé citace jsou asi přesné, ale v tom se nedá žít. Bůh chce, abychom byli šťastní a svobodní. Že člověk hřeší je bohužel jeho přirozenost. A první krok je asi odpustit sám sobě. Mít se rád i se svým nedostatkem. Zkoušet to pořád (zlepšit se). A pak mohu odpustit i druhým, až když jsem, jak píše evkasus vyléčena. Bohužel pro to, co cituješ nejsem nakloněna církvi a jejímu většinovému výkladu, protože pro mě tato cesta znamená jen trápení...
@aneriska doporučuju, pokud neznáš, knihy od marka váchy, ač katolický kněz, rozhodně u něj nenajdeš "většinový výklad".
@aneriska Podľa môjho názoru je odpustenie niekedy nad ľudské sily. Preto by som v takom prípade prosila Boha o pomoc. Je to len prirodzené, že sa pri novom ublížení vynárajú a otvárajú aj staré rany a pokiaľ sa dá, tak by som sa takému človeku vyhýbala.
Tiež je dobré si uvedomiť, že aj my sami máme chyby, ktoré zas musí (resp. mal by) niekto iný odpúšťať nám. Aj Boh nám odpúšťa všetko možné.
@aneriska A kto je pre teba Boh? co pre teba urobil? Lebo bud sa bavime o zivote s Bohom, kedy vsetko odovzdame jemu alebo sa bavime o zivote bez Boha, kedy sa spoliehame na seba.
@dedikatessa to je těžká otázka a kdybych odpověděla, že žiji s Bohem a vše mu odevzdávám, tak by to bylo přání, ale ne realita..
@dedikatessa nesuhlasim... Ked niekoho nenavidim nijak mu neublizujem. Zije si svoj zivot a ani netusi ze ho neznasam.ked niekoho zabijem tak jeho zivot tym riadne zmenim.
@zuzkat1 Ale tu nejde o zivot druheho ale v prvom rade o tvoj zivot. Suhlasit nemusis, ale slová Jezis Krista su pravda a zivot a ty mas len dve moznosti bud ich prijat alebo odmietnut. Mas slobodnu volu nikto ta nenuti. 😉
@aneriska ale realita to moze byt zálezi len na nás vzdat sa tohto zivota za cenu vecného 🙂
@dedikatessa myslela som na neodpustiteľné hriechy voči Duchu Svätému, ako písala @fra 😉
Kedy páchame hriech nevedome? Napríklad keď sa chceme zbaviť nejakého zlozvyku a aj tak nám to občas "ujde". 2. prikázanie - nespomínať meno Božie nadarmo. Niekto tak dlhé roky robí, potom si zrazu uvedomí, že je to zlé, už to viac nechce robiť, ale zvyk je železná košeľa, rozčúli sa pre niečo a to meno Božie mu z úst vyletí...
@laaska
@dedikatessa takze hriech je to co robim zle voci sebe? nie voci inym?
@zuzkat1 Ked sa bavime o nenavisti je to v prvom rade o tebe a tvojom srdci o tvojom pokáni a tvojom vztahu s Bohom. To ze tym ublizujes dalsej osobe je ,,ovocie,,hriechu. Kazdý hriech má tri stupne.
Pokusenie : mas na vyber
Hriech : konkretny čin postoj
Smrť : Kazdy hriech konci smrtou. Nemyslim tym tou fyzickou ale duchovnou
@zuzkat1 ano, hříchem je třeba i to, když se zle chováš sama k sobě, nemáš ráda sebe, poškozuješ svoje zdraví..podle mého muže je i určitým hříchem to, když máš od Boha nějaké schopnosti, které dál nerozvíjíš..je toho moc a moc, a všechno se vším souvisí. ale ano, hřícehm je to, když něc o špatného činíme, nebo si mysĺíme..sami sobě nebo druhým.
Ale s rakovinou a jinými nemocmi jako z nenávisti taky nesouhlasím. Některé určitě můžou mít psychosomatický původ, nebo je může něco ztěžovat, ale není důvod jen v tom.
@zuzkat1 kdysi jsem četla tgakový příběh, který to trošku osvětloval. Přišla starší paní ke knězi, nevím už z jakého důvodu, ale zeptal se jí,jestli ona už byla u zpovědi. A ona na to"proč? nikoho jsem nezabila?" No, to sice ne,ale on věděl, že pomlouvá koho vidí, zle jedná se snachou a uráží manžela...a to je jakoby je všechny postupně zabíjela. A navíc i samu sebe.
@zuzkat1 z veriaceho pohľadu je veľa vecí inak - všetko sa meria láskou a pravidlom, že čo Bohu patrí, to človek nemá nijako poškodzovať, ubližovať, rozhodovať o živote a smrti. Preto pre veriaceho je napríklad potrat tiež vraždou človeka, nenávisť voči inému živí v duši zlo, namiesto toho, aby v nej rástla láska... Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, aj "obyčajné" reči dokážu človeku ublížiť tak (dokonca viac) ako fyzický útok - ponižovanie, šikana, nevhodné poznámky môžu citovo labilného človeka doviesť až k samovražde... Napriek tomu takmer všetky hriechy nám Boh odpustí, ak ho o to požiadame, ak vyjadríme ľútosť a uvedomíme si, že sme sa veľmi prehrešili proti láske...

@zuzkat1 A opytam sa ta takto co si myslis aky rozdiel je medzi vrazdou a nenavistou? Vies ze ked niekoho umyselne zabijes tak ho vlastne nenavidis? a Ked niekoho nenavidis vo svojom srdci je to ako keby si ho zabila? Pretoze pre neho nemas lásku a je to pre teba mrtvy clovek. Zit cely zivot s pocitom nenavisti voci niekomu alebo stravit v base cely zivot za vrazdu je to isté. Lenze Pán Jezis prisiel prave preto aby si ty aj ja a avsetci ludia na tejto zemi mohli toto svoje hriesne prirodzené zmyslanie a konanie zmenit. Vola sa to cinit pokánie a odovzdat svoj zivot do ruk Pána Jezisa. A ked más ducha svätého ktorý je tu pre nas a v nás ten ta bude napominat a utvrdzovat t vo vsetkom co co robis. 🙂 Na hlavu je tak akurat zmyslanie ludi ich samolubost a vsetko co vidis naokolo kazdy sme hriesny kazdy mame prvotinu ducha sveteho v sebe inak by sme nemohli vediet rozpoznat dobré od zlého a kazdemu dal Boh slobodnu volu sa rozhodnut ci chce byt otrokom tohto sveta alebo drzitelom vecneho zivota 🙂 Nie je nic medzi tym 🙂