icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

ewellina
4. apr 2013

@jaron Ja som na rodičovskej, malá mi spí a teraz som mala obedovú pauzu. No sú tu zaujímavé témy, to je pravda, ale idem už dať prať, žehliť a tak. Pekný deň. 😉

jaron
4. apr 2013

niekedy môže človek prestať veriť učeniu svojej cirkvi aj tak, že bude do hĺbky skúmať učenie svojej cirkvi

jaron
4. apr 2013

@ewellina aj ja už asi hodinu odchádzam, tak dúfam, že už naozaj odídem 🙂

andelka
4. apr 2013

@zuzkat1 mamka šla tehdy za knězem se mnou.Ona totiž asi 2roky předtím prodělala operaci, za 5 minut 12..a tehdy slíbila že když to dobře dopadne, nechá mě pokřtít (ona sama je ale nějak časem to zmizelo)..já jsem o tom nevěděla..a přišlo to samo, nikdo mě k tomu vědomě nevedl..Ale asi to souvisí s tím,jak člověk v dospívání hledá sám sebe a tříbí si vlastní názory a hodnoty. Já doufám, že kluci budou citliví k Boží přítomnosti..nebudu jim nic nutit, jednoho dne s ebudou muset sami rozhodnout, jestli řeknou Bohu ano i za sebe, a dají se biřmovat..ten základ jsme jim dali my, křest, ale další cestu si budou muset prošlapat sami.
Když jsem byla malá, bála jsem se smrti, toho konečna...z toho mě pak vyvedla právě víra, nebojím se,důvěřuju. 🙂

fra
4. apr 2013

@jaron hehe, ja tu už od rána kreslím jednu izbu a mam len niekolko čiar

jaron
4. apr 2013

@fra ja som sa konečne odmlčal a začal aj trochu robiť 🙂

zuzkat1
4. apr 2013

@andelka vidis ja sa prave bojim ze po smrti pride vecnost...

andelka
4. apr 2013

@zuzkat1 😅 😕 víš co, jak všichni plašili s koncem světa a kdesicosi...a u nás klídek...co s emá stát stane se a kdy co bude, ví jen Bůh..a já nemám strach, plně důvěřuju 🙂 velmi osvobozující pocit.

andelka
4. apr 2013

A bát se věčnosti?V Boží náruči?nesmysl.

vejula
4. apr 2013

@irriss moc nerozumiem

zuzkat1
4. apr 2013

@andelka teraz sa asi chytis za hlavu... Mne by koniec sveta vadil len kvoli malej,inak vobec nie... A vecnost trva uz tento pozemsky zivot... A tento nazor mam pokial mi len pamat siaha. Odkedy mam malu tak sa sustredujem na nu a aspon v nej vidim zmysel.

andelka
4. apr 2013

@zuzkat1 nokaždý jak myslí..já vím že jsi na malou hodně vázaná...naše děti jsou děti boží..nemám strach ani o ně, Bůh je má rád, a on ví, jaký život povedou..jestli krátký nebo dlouhý..nám byli jen svěření.

zuzkat1
4. apr 2013

@andelka svojim sposobom ste vy veriaci asi stastnejsi nez my... Teraz sa mozno zle vyjadrim ale nemyslim to v zlom... Vy ste akoby odovzdani osudu...nech sa deje co sa deje je to vola bozia... Moje dieta nepatri bohu... Je to moje a manzelove... Nase dieta...

andelka
4. apr 2013

@zuzkat1 odevzdaní..to by bylo taky příliš zjednodušující...ale ano, bůh je nadevším, ani my nepatříme jen sami sobě..

andelka
4. apr 2013

Mně se často vybaví modlitba, či jak to nazvat..
"Pane, dej mi sílu unést vše, co změnit nemám sil.."
Někdy prostě naše plány nevyjdou, něco se nedaří podle našich představ, ani kdybysme se na hlavu postavili..a pak prostě nezbývá než svěřit vše Bohu a díky víře i tyhle věci zvládnout.

zuzkat1
4. apr 2013

@andelka uz som to tu pisala ze obdivujem ludi ktori su po roznych tragediach schopni verit v boha

andelka
4. apr 2013

@zuzkat1 no, dokud se člověku daří dobře, tak kolikrát prostě na Boha nemá čas, nepotřebuje ho. Kolikrát si lidé vzpomenou až když o něco vážného jde. Právě tragédie pomáhá víra v Boha překonávat. Když si vzpomenu na Joba..

zuzkat1
4. apr 2013

@andelka ano chapem co hovoris a prave to je obdivuhodne ze po tragedii na boha nezanevru...
A co sa este tyka tych spovedi... Verim ze vy co ste tu to myslite uprimne a predpokladam ze vase hriechy ani nestoja za rec...ale poznam ludi a je ich vacsina ktori to beru tak ako som pisala. Robia co chcu a potom si myslia ze staci spoved

maja22
4. apr 2013

@zuzkat1 ak by si raz chcela "vyskúšať" vzťah s Bohom, najlepšie by bolo asi zabudnúť, ako sa správajú iní. 😉 Lebo niekedy narazíme na ľudí, ktorých príklad nás doslova tiahne a niekedy na takých, že nás ich spôsob života popudzuje. Ale ak chceme sami hľadať Pravdu, najlepšie je začať od Ježiša 🙂 .

dedikatessa
4. apr 2013

@zuzkat1 Najlepsie je zacat od seba nepozerat co zlé robia druhy ale vidiet co zlé robim ja. Ty nebudes súdena za hriechy druhych ale za tie svoje. Neexistuje velky a maly hriech. Hriech je hriech lebo Pán Jezis povedal :
Počuli ste, že otcom bolo povedané: Nezabiješ! Kto by teda zabil, pôjde pred súd. No ja vám hovorím: Pred súd pôjde každý, kto sa na svojho brata hnevá. Kto svojmu bratovi povie: Hlupák,pôjde pred veľradu. A kto mu povie: Ty bohapustý blázon, pôjde do pekelného ohňa.
Lebo ked nenávidime je to ako keby sme zabili, nie rukami ale v srdci a to je to isté. 😉

maja22
4. apr 2013

@dedikatessa nemyslíš, že aj v tom Ježišovom príklade sú hriechy "odstupňované"? Za niečo pred veľradu a za niečo do pekelného ohňa 😉 😀 To len tak, aby reč nestála 😉

dedikatessa
4. apr 2013

@zuzkat1 Vsetko co máme na tomto svete nepatri nám ale v prvom rade to patri Bohu. On jediný má pravo rozhodovat o nasom zivote ked odovzdas svoj zivot do jeho ruk, tak aj keby si ostala na svete sama ako prst nezanevres na neho lebo on ta neopusti. V biblii je pribeh o Jobovi ktorému Boh vzal uplne vsetko vsetok majetok, celu rodinu do posledneho a este aj strasne trpel na tele a predsa nezanevrel na Pána 🙂 lebo nic tu nie je nase 🙂

dedikatessa
4. apr 2013

@maja22 Lenze tam nejde o slovickarenie ale o porovnanie Nezabijes a nebudes zlorecit svojmu bratovi... nie je vecsi a mnesi hriech dáva to na jednu uroven 😉

maja22
4. apr 2013

@dedikatessa ja to chápem, ale tiež nie je hriech ako hriech, lebo sú hriechy odpustiteľné a hriechy neodpustiteľné. A tiež rozumiem aj tomu, že iní veriaci ako katolíci majú problém pochopiť, prečo rkc delí hriechy na ťažké a ľahké, keď každý hriech je previnením sa voči Bohu, sebe či blížnemu. Každý hriech by sme mali vo svojom srdci oľutovať, Boha odprosiť a sľúbiť polepšenie. Už som tu však spomínala, k čomu to delenie hriechov slúži. V katolíckych chrámoch sa denne konajú sväté omše, ak je to možné a pri každej svätej omši sa slávi Eucharistia - Pánova večera, pri ktorej dochádza k premeneniu chleba a vína na Ježišovo telo a krv. Veriaci sú pozvaní prijať telo Pána Ježiša. Má nám byť na povzbudenie, posvätenie, pomoc v každodennom živote. Ježišovo telo však nesmieme prijať, ak sme v stave ťažkého hriechu - čiže sme sa vedome a dobrovoľne previnili skutkom alebo myšlienkou. Lenže za hriech považujeme aj zanedbanie dobrého, máme možnosť vykonať dobrý skutok a neurobíme ho - napr. vidíme susedu, ako vlečie nákup a neponúkneme jej pomoc, hoci máme voľnú ruku aj čas... Toto ak oľutujeme, môžeme pristúpiť k sv. prijímaniu. Neviem, či som to vysvetlila dostatočne, ale to rozdeľovanie hriechov na ťažké a ľahké je pomôckou pre veriacich, aby správne zhodnotili, či sú v stave prijať Ježišovo telo alebo nie. Ak nie sú, na očistenie slúži už tiež spomínaná sv. spoveď. Toto sú veci, ktoré môžu byť pre kresťanov iných denominácií ťažšie pochopiteľné a verím, že sa im nepáči "škatuľkovanie" hriechov... Spoločné máme to, že veríme, že do neba nič nečisté nevojde 😉

dedikatessa
4. apr 2013

Lebo odplatou za hriech je smrť, ale darom Božím z milosti je večný život v Kristu
Ježišovi, v našom Pánovi.
Milost dáva Pán kazdemu, aka spravodlivost by bola keby Pán niekomu neodpustil hriech a inemu ano? Ved on prisiel na tento svet zomriet za kazdeho jedneho z nas, Za vrahov a smilnikov za klamarov . Kto jepodla teba spravodlivy na tomto svete? Ved práve preto ze zidia mali rozdiely medzi hriechmi mali vecsie a mensie tak Pán Jezis ich napravil a poukazal na to ze za kazdy jeden hriech sa budeme pred panom raz spovedat a kazdy z nas ma rovnaku sancu aby mu hriechy boli odpustene. Ty si myslis ze vrahovia ktory obratia svoj zivot a uveria v Pána nemaju sancu na odpustenie? alebo ktore su to tie hriechy ktore Pán neodpusta?@maja22

dedikatessa
4. apr 2013

@maja22 a kedy sa nevedome dopustas hriechu ?

zuzkat1
5. apr 2013

@dedikatessa takze ked niekto zabije suseda a ja poviem bratovi ze je hlupak. Je to to iste? to je uz naozaj na hlavu postavene.

andelka
5. apr 2013

@zuzkat1 ve své podstatě ano, oboje je hřích. Ale já stejně jako maja, beru v potaz jakési dělení.. ale snažím se to nebrat na lehkou váhu, lehčí i těžký hřích jsou oboje špatné. A jak psala maja, opravdu, nekoukej co dělají jiní, to je jejich věc, jejich a Boha..jemu se budou zpovídat, ne tobě. 😉

andelka
5. apr 2013

Přiznám se, že jsou doby, kdy k přijímání nechodím, protože těžší hřích mám, a než se z toho dostanu a rozhodnu se pro změnu a jdu ke zpovědi, tak to trvá, není to snadné..a nechci přijímat "nehodně", to by byla svatokrádež.

fra
5. apr 2013

@dedikatessa samozrejme, vrahovia majú šancu na odpustenie, to vieme všetci.... maja asi myslí hriechy proti Duchu Svatému, či?