icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

zuzkalenka
1. máj 2013

Ahojte pridám sem už aj piatok a aj nedeľu lebo nebudem doma 🙂 🙂 🙂

Takže piatok:

Svätých Filipa a Jakuba, apoštolov Č
(sviatok)
1 Kor 15, 1-8
Ž 19, 2-3. 4-5
Refrén: Po celej zemi rozlieha sa ich hlas. alebo Aleluja.
Jn 14, 6-14
Aleluja, aleluja, aleluja.
Ja som cesta, pravda a život, hovorí Pán; Filip, kto vidí mňa, vidí Otca.

zuzkalenka
1. máj 2013

A tu je na nedeľu:

6. veľkonočná nedeľa B
Sk 15, 1-2. 22-29
Ž 67, 2-3. 5. 6+8
Refrén: Velebte Pána, všetky národy. alebo Aleluja.
Zjv 21, 10-14. 22-23
Jn 14, 23-29
Kto ma miluje, bude zachovávať moje slovo, hovorí Pán; a môj Otec ho bude milovať a prídeme k nemu.

zuzkalenka
9. máj 2013

PRIKÁZANÝ SVIATOK – Nanebovstúpenie Pána B
(slávnosť)
Sk 1, 1-11
Ž 47, 2-3. 6-7. 8-9
Refrén: Pán vystupuje do neba za hlaholu poľnice. alebo Aleluja.
Ef 1, 17-23 alebo Hebr 9, 24-28; 10, 19-23
Lk 24, 46-53
Choďte a učte všetky národy, hovorí Pán; ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta.

olejka
Odpoveď bola odstránená
olejka
10. máj 2013

Meditácia na text - Skutky apoštolov 18, 9 - 18

Pán povedal v noci vo videní Pavlovi: "Neboj sa, len hovor a nemlč, veď som s tebou ja a nik nesiahne na teba, aby ti ublížil, lebo mám v tomto meste mnoho ľudu." Zostal tam teda rok a šesť mesiacov a učil u nich Božie slovo.
Keď bol v Achájsku prokonzulom Gallio, Židia svorne povstali proti Pavlovi, priviedli ho pred súdnu stolicu a hovorili: "Tento navádza ľudí, aby protizákonne uctievali Boha." Ale keď sa Pavol chystal otvoriť ústa, povedal Gallio Židom: "Židia, keby šlo o nejakú krivdu alebo o podlý zločin, vypočul by som vás, ako sa patrí. Ale keď sú to spory o slovo, o mená a o váš zákon, to je vaša vec. Ja v takýchto veciach nechcem byť sudcom." A odohnal ich od súdnej stolice. Tu všetci chytili predstaveného synagógy Sostena a pred súdnou stolicou ho zbili. A Gallio sa o to vôbec nestaral.
Pavol tam zostal ešte veľa dní; potom sa s bratmi rozlúčil a odplavil sa do Sýrie a s ním aj Priscilla a Akvila. V Kenchreách si dal ostrihať hlavu, lebo mal sľub.

Meditácia

Pán povedal Pavlovi: "Neboj sa..., veď som s tebou" (Sk 18, 9 - 10).

Znova a znova nám Ježiš vraví, aby sme sa nestrachovali. Namiesto toho by sme mali mať dôveru nie preto, že nám Ježiš zaručuje istý výsledok, ale preto, že je stále s nami. Ježiš vidí náš život ako veľký obraz, ktorý sa skladá z mnohých faktorov, ktoré naše oči nevidia. Napríklad Ježiš uistil Pavla, že má veľa priateľov v Korinte; rovnako Boh povedal Eliášovi, že v Izraeli má sedemtisíc spravodlivých mužov (1 Kr 19, 14 - 18).
Urob si inventúru toho, čo ti dnes naháňa najväčší strach, a zopakuj si tú veľkú pravdu, ktorú Ježiš povedal Pavlovi. Bojíš sa straty zamestnania alebo si nevieš nájsť novú prácu? Ježiš, robotník, je s tebou. Boh ma trh práce pod kontrolou. Takže sa neboj!
Možno máš obavy z toho, že nedokážeš naplniť očakávania svojho manžela/svojej manželky. Je Ježiš, ktorý ťa povolal do sviatosti manželstva, stále s vami? Pozná Boh teba aj tvojho partnera z každej strany? Je zodpovedný za vaše manželstvo? Neboj sa!
Bojíš sa straty človeka, ktorý ti je veľmi blízky? Ježiš, ktorý ti je bližší ako tvoj vlastný brat, je stále s tebou. Boh berie zodpovednosť za naše vzťahy, dokonca zodpovednosť za život a smrť. Takže nemaj strach!
Bojíš sa zrady, podvodu, chyby, zlyhania voči Bohu? Ježiš, ten, ktorý prekonal pokušenie, je stále s tebou. Boh ti odpustí aj ten najväčší hriech. Takže sa nemáš čoho báť!
Máš strach, že tvoje dospelé deti budú žiť v chudobe? Že ponesú následky zlých rozhodnutí? Ježiš, ktorý tvoje deti miluje viac ako ty sám, je stále s tebou. Boh, ktorý je schopný z každej situácie vyťažiť dobro, má budúcnosť tvojich detí pevne v rukách. Takže sa neboj!
Bojíš sa, že už je príliš neskoro na obnovenie vzťahu alebo poslušné kráčanie vo viere? Ježiš ako nový začiatok a zmŕtvychvstalý je stále s tebou. Boh s tebou na tomto svete ešte neskončil. Neboj sa!
Máš strach zo smrti? Ježiš, ktorý za teba trpel, zomrel a vstal z mŕtvych, je s tebou. Boh má spočítané všetky dni tvojho života. Takže sa neboj!

Pane Ježišu, ja viem, že si stále so mnou. Pomôž mi zrieknuť sa strachu a žiť v dôvere.

dedikatessa
10. máj 2013

@olejka Dave Hunt urcite nebol v new age nic nepoplietol, prave naopak ked si vypocujete napr aj tu prednasku staci vam k tomu Biblia a otvorit sa pravde. 😉

olejka
10. máj 2013

@dedikatessa ach prepac ospravedlnujem sa ja som myslela anti new age a zle som to napisala...ide o plymouthskych bratov tzv. darbistov...tie linky co som dala su jeho kritiky new age a slobodomurarstva...pise sa tam o jeho knihe ..,,Vlada antikrista"...a pokial viem ze uz nie je medzi zivymi...ja len ako kritizuju new age aj slobodomurarov...moslimov...pritom sami su odlucenci....
je to moj nazor a nic viac ako pobludenec , odpadlik...mi nenapada...prepac...

vazim si protestantov aj evanjelikov ako poznaju pismo ale v inych veciach odporuju zjavenej pravde....aj mna vlastne k pismu doviedli odpadlici od rimskokatolickej cirkvi a viem ako zle sa da interpretovat pismo...
....tebe sa zda ze prave opacne ze rimskokatolici to interpretuju zle...
ok...

velmi sa mi pacil jeden referat kde autor prirovnava vznik denominacii a stiiepenie cirkvi k sektarstvu uprostred cirkvi...nieco na tom bude....nejednota sa Bohu nemoze pacit...
a vieme ze ma rad vsetkych dokonca aj pobludencov...takze aj ked maju tuzbu po Bohu...su mimo, 😉

😉

dedikatessa
10. máj 2013

@olejka tvoj nazor vyplyva iba z toho, ze davas prednost rkc pred pravdou, ktorou je sám jezis kristus. Inak by si nemohla namietat nic na pracu, ktoru Dave Hunt spravil pocas svojho zivota, RKC ma strasne vela veci, ktore v biblii nie su pripadne ucia veci, ktore do biblie pridavaju s tym teda ja suhlasit nemozem. Ale mame slobodnu volu vdaka Pánovi 😉

olejka
10. máj 2013

@dedikatessa ja som to dala ten zbrklo napísaný prispevok zmazať lebo naozaj nie je new. Age. Ale tiež som ho predtým čítala a počúvala toho davea hunta.a poviem tí dalsi prípad plymouthskeho brethona ...sú na ceste k inému Bbohu... crowleyl.nehnevaj sa dedi..ale kazdy môže padnúť..nemal sa k čomu vrátiť...lebo to nebola prava viera...uprednostňujem pravdu..ak niekto povie. O rkc. Ze je. Babylonska pobehlica...toto je vazne urazanie akýkoľvek teológ by to bol..nie je ničím ako zuniacim cimbalom...bez lásky nie je viera.iba hereza...ak dopočúvas hhunta skús eliasa vellu.tomu vravím cesta k pravde..ale iba začínajúca samozrejme...hľadať musíme nadalej

zuzkalenka
11. máj 2013

Sobota po 6. veľkonočnej nedeli B
alebo Blahoslavenej Sáry Salkaháziovej, panny a mučeniceČ
(ľubovoľná spomienka)
Sk 18, 23-28
Ž 47, 2-3. 8-9. 10
Refrén: Boh je kráľom celej zeme, spievajme mu chválospev. alebo Aleluja.
Jn 16, 23b-28
Vyšiel som od Otca a prišiel som na svet; a zasa opúšťam svet a idem k Otcovi.

zuzkalenka
11. máj 2013

A pridám aj na nedeľu lebo nebudem doma🙂

7. veľkonočná nedeľa B
Sk 7, 55-60
Ž 97, 1+2b. 6+7c. 9
Refrén: Pán kraľuje, Najvyšší na celej zemi. alebo Aleluja.
Zjv 22, 12-14. 16-17. 20
Jn 17, 20-26
Nenechám vás ako siroty, hovorí Pán; odchádzam, ale prídem k vám a vaše srdce sa bude radovať.

zuzkalenka
13. máj 2013

Pondelok po 7. veľkonočnej nedeli B
alebo Blahoslavenej Panny Márie Fatimskej B
(ľubovoľná spomienka)
Sk 19, 1-8
Ž 68, 2-3. 4-5ac. 6-7b
Refrén: Spievajme nášmu Pánovi hlasom radostným. alebo Aleluja.
Jn 16, 29-33
Ak ste s Kristom vstali z mŕtvych, hľadajte, čo je hore, kde Kristus sedí po pravici Boha!

olejka
13. máj 2013

Skutky apoštolov 19, 1 - 8

"Ani sme nepočuli, že je Duch Svätý" (Sk 19, 3).Predstavte si, že ste na
svadbe. Niekoľko hostí sa premáva v elegantne vyzdobenej sále a jedia chutné a
krásne pripravené pokrmy. Vedú veselé rozhovory a užívajú si dobré jedlo a
príjemnú spoločnosť. Avšak netušia, že dvere na konci miestnosti vedú do väčšej
haly, kde je hudba a obrovský banket. Sú spokojní aj napriek tomu, že si
neuvedomujú, o čo prichádzajú.Pavol na svojej ceste po Grécku narazil v Efeze na
akýchsi učeníkov. Boli oddaní tomu, čo počuli a čo pochopili, a tak šťastne
nasledovali Boha. Ich jediným problémom bolo, že nemali o ňom úplný obraz.
Prijali krst pokánia, ktorý hlásal Ján, ale nepoznali zvyšok príbehu. Pavol im
rozprával o Ježišovi. Nikdy nepočuli o Duchu Svätom. Modlil sa s nimi, aby na
nich zostúpil Duch Svätý. Bol to čas, keď si uvedomili, že Boh ma pre nich
pripravené omnoho viac...

Ako je to s tebou? Možno si myslíš, že tvoj vzťah s
Bohom je dobrý, ale Ježiš ho robí veľkolepým. Chce, aby "tvoja nádoba" pretekala
jeho láskou, milosťou a múdrosťou. Sprav si chvíľku na to, aby si si pripomenul
svoj najsilnejší, milosťou prekypujúci zážitok s Bohom. A teraz ho vynásob
tisícom. To je to, čo chce Boh pre teba urobiť! Ak si myslíš, že predjedlo,
ktoré si ochutnal, je dobré, počkaj na hlavné jedlo.Vždy maj na pamäti, že v
tebe prebýva Duch Svätý, tretia božská osoba. Nezabudni na to, že s radosťou nám
dáva omnoho viac, ako sme si vedeli vypýtať či predstaviť (Ef 3, 20). Mysli na
všetku tú milosť a silu, ktorú nám zakaždým ponúka, keď prijímame Oltárnu
sviatosť.Choď a popros ho, aby ti dal viac života. Popros ho, aby ti dal nový
pohľad na Písmo. Popros ho, aby ti nielen pomohol pri zdolávaní hriechu, ale aby
si sa aj mohol stať svätým. Popros ho, aby si bol viac presvedčený o tom, že si
Božie dieťa. Popros ho, aby ťa naplnil radosťou, ktorá sa dotkne každého, koho
stretneš. Pros a pros, a pros. Miluje ťa. Má pre teba nádherné dary, ktoré
čakajú len na teba.

Duchu Svätý, chcem viac! Pomôž mi otvoriť si srdce a prijať všetky tvoje
dary.

zuzkalenka
22. máj 2013

sv. Rita z Cascie

Sv. Rita z Cascie sa narodila v Roccaporene pri Spolete v Taliansku v roku 1381. Jej meno je vlastne skrátené z mena Margherita, Margaréta. Už od útleho veku nosila v srdci túžbu stať sa mníškou. Jej rodičia na ňu však naliehali, aby sa vydala za muža, ktorý však – ako sa ukázalo neskôr – bol k nej veľmi krutý. Mala vtedy len dvanásť rokov. Následne prežila osemnásť veľmi smutných a namáhavých rokov. Mala dvoch synov. Nakoniec ovdovela, jej muž bol zavraždený v bitke. Obaja synovia taktiež zomreli. Ona v srdci stále mala túžbu z detstva, a tak zašla do augustiniánskeho kláštora v Cascii. Neprijali ju však, kvôli tomu, že bola už vdova. Mali totiž požiadavku, že sestry musia byť panny. Naveľa však spravili výnimku a v roku 1413 Rita mohla vstúpiť do kláštora. Čoskoro sa stala známou kvôli tomu, že žila prísnym životom, modlila sa a pomáhala v rámci svojich síl každému, kto to potreboval. Trpela však chronickou chorobou. Znášala to všetko ako obetu Bohu. Uprostred utrpenia mala viaceré zjavenia. Dostala rany po tŕňovej korune. Zomrela 22.mája 1457 v Cascii. Na jej príhovor sa stalo veľa zázrakov. Kanonizovaná bola v roku 1900. Cascia patrí k najväčším pútnickým miestam v Taliansku, dnes je centrom úcty sv. Rity a miestom zmierenia. Je tam stála spovedná služba, ktorú hojne využívajú pútnici z celého Talianska.

Podľa životopisu sv. Rity bol natočený film.

zuzkalenka
24. máj 2013

Panna Mária, Pomocnica kresťanov

Sviatok: 24. máj

Liturgické slávenie: ľubovoľná spomienka

„Auxilium Christianorum“ – Pomocnica kresťanov – je krásny titul, ktorý bol daný Panne Márii. Je známy najmä zo zvolaní v Loretánskych litániách. O nepoškvrnenom počatí, o bolestiach a nanebovzatí Panny Márie bolo napísaných mnoho kníh a traktátov, ktoré sa zaoberali najmä vyhlásením dogiem viery (toho, čo treba veriť). Tak vznikla teologická veda mariológia. Pomenovanie Panny Márie ako „Pomocnice kresťanov“ vzniklo zrejme počas pontifikátu pápeža sv. Pia V. (1566-1572). Na pamiatku slávneho a definitívneho víťazstva kresťanov nad Turkami v bitke pri Lepante pápež ustanovil sviatok Ružencovej Panny Márie. Vzývanie Panny Márie ako „Pomocnice kresťanov“ však zrejme neustanovil priamo pápež, ako sa pôvodne hovorilo. Vojaci, vracajúci sa z bitky, prechádzali cez Loreto a tam poďakovali Panne Márii, ktorú vzývali ako svoju Pomocnicu, Pomocnicu kresťanov. Zástavu flotily zanechali v chráme zasvätenom Panne Márii v meste Gaeta, v ktorom je zachovaná dodnes.

Radostné zvolanie „Pomocnica kresťanov“ bolo zvečnené v „obraze vzývania“. Benátsky senát sa rozhodol napísať pod veľkým obrazom pripomínajúcim bitku pri Lepante v Palazzo Ducale vetu: „Ani mocnosti, ani zbrane, ani velitelia nás nedoviedli k víťazstvu, ale Ružencová Panna Mária“. Vedľa starého názvu „Consolatrix afflictorum“ (Potešenie zarmútených) a „peccatorum Refugium“ (Útočisko hriešnikov) bolo pridané pomenovanie „Auxilium Christianorum“ (Pomocnica kresťanov).

Kult Pomocnice kresťanov pokračoval aj naďalej. Mal vzostupy aj pády. V devätnástom storočí sa o úctu k Pomocnici zaslúžili hlavne bl. Bartolo Longo a sv. Ján Bosco.

olejka
25. máj 2013

Bývalý satanista na ceste k svätosti
Publikované dňa 31 Júl 2011.

Hrobka blahoslaveného Bartola Longo v bazilike Panny Márie ružencovej v Pompejách. Každoročne ju navšívi okolo troch milónov pútnikov. Pompeje totiž dokážu ponúknuť oveľa viac ako ruiny. Nachádza sa tu tiež jediný kresťanský chrám, ktorý vybudoval ex-satanista.

Je to stále to isté dokola: chlapec z nábožnej rodiny ide na univerzitu, spadne do osídiel new age satanistov, stane sa ich vysokým „kňazom“, považuje to za dobrý nápad a ostentatívne odmieta Cirkev.

Bartolo Longo sa narodil v roku 1841 v meste Latiano do bohatej rodiny. Rodičia boli oddaní katolíci a denne sa modlili ruženec. Už po smrti matky v roku 1851 začal Bartolo nenápadne otáčať. Na univerzite v Neapole sa dostal do spolku s new age pohanskou skupinou , ktorá ho nakoniec „vysvätila“ za satanského kňaza. Zúčastňoval sa na seansách, vešteckých večierkoch a rôznych orgiách. Keďže sa snažil byť vo svojej novej roli aktívny, bolo mu to málo a tak pociťoval za potrebné robiť si verejné posmešky z kresťanstva, vyzývať iných katolíkov na opustenie Cirkvi a vysvetľovať im, prečo sú pre nich dobré okultné ríty.

Nič z týchto aktivít mu ale neprinieslo pokoj. Naopak, upadol do depresie, vykazoval znaky posadnutia, dostával rôzne desivé vízie a podlamovalo sa mu zdravie, vrátane mentálnej poruchy. V nastupujúcom zúfalstve začul naliehavý hlas svojho mŕtveho otca: „Vráť sa k Bohu! Vráť sa k Bohu! “ Longo sa obrátil na svojho rodáka profesora Vincenza. Tento mu s pomocou dominikánskeho kňaza Fr. Radenteho pomohol skultivovať život.

Jedného večera, pri pompejskej kaplnke mal Bartolo hlbokú mystickú skúsenosť. Zapísal: „Ako som rozmýšľal nad svojím stavom, zakúsil som hlboký stav zúfalstva a takmer som sa dopustil samovraždy. Potom som začul priamo v uchu ozvenu Fr. Radenteho, ktorý opakoval slová Panny Márie: „Ak hľadáš spásu, hlásaj modlitbu ruženca. To je prísľub Márie samej.“ Tieto slová mi osvietili dušu – Ak je to pravda, neopustím toto slzavé údolie, kým sa nestanem propagátorom ruženca.“

Na dôkaz svojej novej pozície Bartolo dokonca navštívil seansu, postavil sa uprostred, zdvihol medailu Panny Márie a zakričal: „Odmietam špiritizmus, pretože to nie je nič iné len podvod a omyl.“ V rámci sebapokánia sa stal v roku 1871 dominikánskym terciánom , prijal meno brat Rosario – na počesť ruženca. Zapojil sa do práce pre charitu a oženil sa s miestnou vdovou na odporúčanie pápeža Lea XIII.

Šťastný pár začal budovať ružencové bratstvo. Začali skromne. Bartolo potreboval obraz Panny Márie a dostal ponuku z kláštora ruženca v Porta Medina. Zaplatil bezvýznamnú sumu 3,40 líry. Maľba obsahovala portrét Panny Márie ružencovej so sv. Dominikom a sv. Katrínou Sienskou. Bol v žalostnom stave, slúžil však svojmu účelu.

Bartolo nebol z neho veľmi nadšený, s čím nás hneď vďačne a dopodrobna oboznamuje: „Je celý červivý, Madonna tam vyzerá ako nejaká dedinčanka, kúsok plátna jej chýba rovno nad hlavou, plášť má popraskaný. Radšej nehovorím o ostatných. Dominik tam vyzerá ako miestny idiot. Po ľavej strane bola svätá Ružena. Tú som neskôr zmenil na Katarínu Sienskú. Nevedel som či ho mám odmietnuť alebo prijať. Vzal som to teda.“

Potom , v roku 1873 znovu narodený katolík začal reštaurovať schátraný kostol a následne sponzorovať slávnosť na počesť Panny Márie ružencovej. Reštaurovanú maľbu umiestnil v tom istom kostole. Len niekoľko hodín od inštalácie začali ľudia referovať o uskutočnených zázrakoch.

Vidiac oddanosť pútnikov, biskup Noly povzbudil Bartola v rozširovaní kostola. Ten zavolal architekta a dal mu výzvu: „Na tomto mieste , vybranom pre uskutočnené zázraky si želáme vybudovať monument Kráľovnej víťazstiev pre túto a nasledujúce generácie , ktorý nebude monumentálny veľkosťou , ale bude o to viac hodný našej viery a lásky,“

Budova bola konsekrovaná v roku1876 astala sa cieľom miliónov pútnikov. (od roku 1939 Bazilika Panny Márie najsvätejšieho ruženca) Bartolo pokračoval v propagácii ruženca a evanjelizoval v kaviarňach a na večierkoch, kde vysvetľoval nebezpečenstvo okultizmu.

Bartolo zomrel v povesti svätosti a žiadosti o jeho kanonizáciu prúdili takmer okamžite. Beatifikovaný bol 26. októbra 1980 apápež Ján Pavol II.ho nazval apoštolom ruženca. Pápež Benedikt XVI. ho prirovnal k svätému Pavlovi z Tarzu, ktorý prenasledoval kresťanov a popísal Bartola ako „militantne antiklerikálneho a inklinujúceho k špiritizmu a poverčivosti.“ A pokračoval: „Kdekoľvek na púšť zavíta Boh, rozkvitnú kvety. Aj blahoslavený Bartolo Longo a jeho osobná konverzia je svedectvom tejto duchovnej moci.“

V bazilike som sa spýtal na blahoslaveného Bartola a čoskoro som stál apoštolovi ruženca tvárou v tvár. Ako každý v bazilike som si uvedomoval , že hrobka leží uprostred stavby Cirkvi, ktorú kedysi tak túžil zničiť. Znamenitejšiu iróniu si ťažko predstaviť.

Pozerajúc na obraz Panny Márie pompejskej visiacej nad oltárom som si vybavil slová sv. M. Kolbeho: „Kto si neželá Nepoškvrnenú Máriu za Matku, nebude mať Krista za svojho brata.“ Jeden sa neubráni pohnutiu z pocitov aké mohli Bertola premknúť, keď si uvedomil svoje hriechy.

Každý študent vie čo sa stalo v Pompejach 24.8. r. 79. Ale málokto si uvedomuje, že nové Pompeje vznikli na troskách tých starých, a to vďaka Panne Márii ruženca a jej ctiteľom. Bartolo zapísal: „Vedľa krajiny smrti sa náhle zjavila krajina vzkriesenia a života: vedľa trosiek amfiteátra poškvrneného krvou je živý Chrám viery a lásky, svätostánok Panny Márie. Z pochovaného mesta je odrazu mesto plné života, mesto novej kresťanskej civilizácie – Nové Pompeje! Nová civilizácia vedľa starej, kresťanstvo kypiace životom vedľa mŕtveho pohanstva.“

Nová bazilika pritiahla nové rodiny, železnicu, poštu, služby, obchody….milióny pútnikov tak vdýchli život mŕtvemu mestu.

Toto zmŕtvychvstanie Pompejí je dnes už navždy späté so zmŕtvychvstaním blahoslaveného Bartola Longo. Márnotratný syn je teda doma, pretože Bohu nič nie je nemožné.
Angelo Stagnaro

https://www.youtube.com/watch?v=kLi9V9oO6ew
zuzkalenka
2. jún 2013

9. nedeľa v Cezročnom obdobíZ
1 Kr 8, 41-43
Ž 117, 1. 2
Refrén: Budú sa ti klaňať, Pane, všetky národy zeme. alebo Aleluja
Gal 1, 1-2. 6-10
Lk 7, 1-10
Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna; každý, kto v neho verí, má večný život.
» kontext
Prvá kniha kráľov − 1 Kr 8, 41-43
Keď príde cudzinec, ty ho vypočuješ

Šalamún sa takto modlil v chráme: „Aj keď príde cudzinec, ktorý nie je z tvojho ľudu, Izraela, z ďalekej krajiny pre tvoje meno lebo všade bude počuť o tvojom veľkom mene, o tvojej silnej ruke a o tvojom vystretom ramene ; keď teda príde a bude sa modliť na tomto mieste, ty ho vypočuješ v nebi, na mieste, kde prebývaš, a urobíš všetko, o čo ťa cudzinec bude prosiť, aby všetky národy na zemi poznali tvoje meno a báli sa ťa ako tvoj ľud, Izrael, a aby vedeli, že tento dom, ktorý som postavil, je zasvätený tvojmu menu.“
» kontext
Kniha žalmov − Ž 117, 1. 2
Refrén: Budú sa ti klaňať, Pane, všetky národy zeme. alebo Aleluja
Chváľte Pána, všetky národy, *
oslavujte ho, všetci ľudia; - R.
lebo je veľké jeho milosrdenstvo voči nám *
a pravda Pánova trvá naveky. - R.
» kontext
List Galaťanom − Gal 1, 1-2. 6-10
Keby som sa ešte chcel páčiť ľuďom, nebol by som Kristovým služobníkom

Pavol, ustanovený za apoštola nie ľuďmi ani prostredníctvom človeka, ale Ježišom Kristom a Bohom Otcom, ktorý ho vzkriesil z mŕtvych, a všetci bratia, čo sú so mnou, galatským cirkvám.

Čudujem sa, že od toho, ktorý vás povolal v Kristovej milosti, tak rýchlo prebiehate k inému evanjeliu. Ono ani nie je iné, ibaže sú niektorí, čo vás mätú a chcú prekrútiť Kristovo evanjelium.

Ale keby sme vám hlásali my alebo aj anjel z neba iné evanjelium, ako sme vám hlásali, nech je prekliaty! Ako sme už povedali, aj teraz znova hovorím: Ak by vám niekto hlásal iné evanjelium ako to, ktoré ste prijali, nech je prekliaty!

Chcem si teraz nakloniť ľudí alebo Boha? Alebo sa usilujem páčiť sa ľuďom?

Keby som sa ešte chcel páčiť ľuďom, nebol by som Kristovým služobníkom.
» kontext
Evanjelium podľa Lukáša − Lk 7, 1-10
Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna; každý, kto v neho verí, má večný život.
Takú vieru som nenašiel ani v Izraeli!

Keď Ježiš skončil všetky svoje slová ľudu, ktorý ho počúval, vošiel do Kafarnauma. Tam mal istý stotník sluhu, ktorého si veľmi cenil, a ten bol na smrť chorý. Keď sa stotník dopočul o Ježišovi, poslal k nemu židovských starších s prosbou, aby prišiel a sluhu mu zachránil.

Oni prišli k Ježišovi a naliehavo ho prosili: „Zaslúži si, aby si mu to urobil, lebo miluje náš národ; aj synagógu nám postavil.“

Ježiš teda išiel s nimi. A keď už nebol ďaleko od domu, stotník poslal k nemu priateľov s odkazom: „Pane, neunúvaj sa, lebo nie som hoden, aby si vošiel pod moju strechu. Preto som sa ani nepokladal za hodného ísť k tebe. Ale povedz slovo a môj sluha ozdravie! Veď aj ja som človek podriadený vrchnosti a mám pod sebou vojakov. Ak daktorému poviem: ‚Choď!‘ ide; inému: ‚Poď sem!‘ tak príde; a svojmu sluhovi: ‚Urob toto!‘ on to urobí.“

Keď to Ježiš počul, zadivil sa mu, obrátil sa a zástupom, čo ho sprevádzali, povedal: „Hovorím vám: Takú vieru som nenašiel ani v Izraeli!“

A keď sa poslovia vrátili domov, sluhu našli zdravého.

oskvarka
9. jún 2013

Ahojte mám na vás technickú otázku. Chcela by som mojmu dietatku dat netradicne meno mam vzbrate Rebeka pre dievcatko a Roger pre chlapca ale teraz si niesom ista ci nebude nejaky problem pri krste ked som citala ze ku ktrstu sa ma vzberat meno podla nejakeho svateho ... ked som to hladala odkayalo ma na tento zoznam http://www.zivotopisysvatych.sk/abecedny-zoznam/ Rebeku som nasla Rogera nie. Ked som Googlila nasla som len nejakeho brata Rogera evanielika ktory umrel mucennickou smrtou. Tak teraz neviem ci je vobec mozne ho takzmto menom pokrstit. budem vdacna za kazdu informaciu. odhovarat ma nemusite uz som rozhodnuta ak to bude nutne pridame este nejake ine mono ku krstu ale bola by som radsej ak by to nebolo nutne.

andelka
9. jún 2013

@oskvarka já myslím že pokřtít se dá jakýmkoliv jménem. Ale náhodou bylo by fajn dát třeba křestní jména dvě, a to druhé po nějakém "echt" svatém (kterého máte rádi, vážíte si ho..) 🙂

zuzkalenka
9. jún 2013

10. nedeľa v Cezročnom období Z
1 Kr 17, 17-24
Ž 30, 2+4. 5-6. 11-12a+13b
Refrén: Budem ťa, Pane, oslavovať, že si ma vyslobodil.
Gal 1, 11-19
Lk 7, 11-17
Veľký prorok povstal medzi nami a Boh navštívil svoj ľud.

oskvarka
10. jún 2013

@andelka mne by dve nevadili ale neviem ako je to u nas na slovensku s pouzivanim.. ci to musis mat nutne neviem kde vsade lebo viem ze priezvysko ked mas dvojite tak ano .. vrade si ho tak musis pisat a je s tym len galiba lebo sa ni nikam do kolokny nezmesti a tak... ak by to bolo nejake prostredne meno ktore bude iba pre nas ako rodinu tak by mi to nevadilo..

andelka
10. jún 2013

@oskvarka já mám dvě křestní jména a manžel tři...rodný list jsme měli dřív jak křestní
)jsme křtění v dospělosti), ale kluci kdyby měli dvě jména, tak taky jen na křestním..na rodném jen jedno.

oskvarka
10. jún 2013

@andelka aha super dufam ze aj u nas to tak funguje 🙂 diki ...
ja som tiež bola krstena v dospelosti ale krstne mam rovnake ako rodne meno.. vyberala som si ine len birmovne

elana
10. jún 2013

@oskvarka můžeš dát Rogera jako občanské jméno a tím druhým, křestním, ho "pouze" označí kněz na křtu, takže v papírech (městská matrika, později občanka, řidičák atd.) to mít nebude, pokud to z nějakého důvodu nepovažuješ za praktické (já taky ne, nechtěla bych sama mít dvě jména na úředních dokumentech, neudělám to ani dětem). Takže kněz řekne "Rogere...nevím, Václave, já Tě křtím...atd." a křestní list se vystaví na jméno Roger Václav, rodný list z matriky pak bude pouze na Roger. Nemyslím, že by to v SR fungovalo jinak 🙂 Já mám syna Ondřeje, ale chtěla jsem, aby měl ještě jednoho silného patrona, zvolila jsem mu archanděla Michaela a tak je občansky Ondřej, ale pokřtěný jako Ondřej Michael. Můj bratr je Libor, snad žádný svatý toho jména ani nebyl (našli jsme jen nějakého starořímského biskupa Liboria, kdoví, zda je to vůbec to samé...a má jen toto jméno a jen takto ho kněz pokřtil (jako miminko).

Jinak pokud by se Tvůj syn v dospělosti rozhodl, že by chtěl i křestní (to u křtu dané) jméno používat, tak s tím není problém, manžel se nechal pokřtít v dospělosti, dostal tak i druhé jméno (které si sám vybral) a když se šel ptát na matriku, zda by mu vystavili nové doklady i se druhým křestním jménem, tvářila se úřednice, že to není problém. Nakonec si to tedy rozmyslel, ale šlo by to.

elana
10. jún 2013

@oskvarka jo a ještě něco: vím určitě, že to není problém, teď jsem si uvědomila, že kamarádka když křtila dítě taky na jméno, které určitě není svaté, tak se kněz usmál a řekl jí, nechť její syn žije tak, aby se třeba tím prvním svatým toho jména stal 😉 Takže nema problema, vyberte jméno, které se Vám líbí, kompromisy dělat nemusíte, pokud byste opravdu dvě jména nechtěli ani u toho křtu.

oskvarka
10. jún 2013

@elana mne sa tiež vidi že ono sa to považuje že toto su sväty o ktorych vieme - ten zoznam mien... ale určite je ovela viac aj takych o ktorych nevieme a možu mat akekolvek meno s tym ze ked u nas byvaju krstini tiez mam pocit ze kludne povedia sväta ... (nejake moeno ktore som napr nikdy nepocula) a neriesia ci podla zoznamu taky sväty existuje ako by sa to bralo tak ze je to vysoko pravdepodobne ze ano... ale s tym patronom to znie dobre 🙂

jaja018
10. jún 2013

@oskvarka ja som Jana ale krstné meno mám Johanna lebo vraj sv. Jana neni. A to meno je len na krstnom liste nikde inde. Ale to bolo pred 20. rokmi. Ale teraz už neni problém pokrstiť normálnym menom. Malú mám krstenu ako Liliana

oskvarka
10. jún 2013

@jaja018 to vysvetluje preco sa muzova babka vola johanka 🙂 ale to je pekne meno 🙂

elana
10. jún 2013

@jaja018 to Váš kněz dohnal opravdu do extrému...podle této jeho logiky by měl každý stát vyhrazena jen ta jména, jejichž tvar je pro jeho zemi obvyklý...samozřejmě že svatá Jana je, u nás se jí říká Jana, v Anglii Jane, ve Francii, odkud pochází Jean d´ Arc (Jana z Arku) a to nemluvím vůbec o tom, že je to ženský tvar jména Jan a jeho svatost snad nikdo nezpochybňuje. Ale on i ten Jan, co se točil kolem Ježíše, tak určitě se nepsal jako Jan, předpokládám, že v Galileji se jeho jméno psalo i vyslovovalo naprosto jinak než jak mu říkáme my, takže vlastě asi taky "neexistuje" 😅