Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@maminuska nie si prvá ani posledná, ktorej na tomto fóre došli sily a argumenty, tak ma zjazdila pre vek a bezdetnosť 🙂 ešteže toto bola téma o deťoch
predpokladám, že aj ty si jedna z tých, ktorá pôrodom dostala v pôrodnici patent na rozum
držím palce
všetko dobré
P.S. vek a "detnosť" nie je všetko ;)
Takže takto. Ako zakladateľka tejto témy vás žiadam o vzájomné rešpektovanie, neosočovanie a nenapádanie, ale v prvom rade vás žiadam o rešpektovanie nášho vierovyznania, je to naša viera a náš život, keď napádate našu vieru napádate tým nás osobne. Veríme v katolícku cirkev ustanovenú Ježišom Kristom, veríme v kňažstvo mužov v celibáte, v Ježiša, ktorý nebol ženatý a nemal potomkov /ako bolo spomenuté vyššie/, nebudem tu spomínať celé gro katolíckej cirkvy určite ho väčšina z vás pozná. Som za konštruktívnu diskusiu, ale myslím, že v tomto bode je potrebné túto diskusiu, ktorá sa tu rozbehla, ale deštruktívne zvrhla a nespĺňa žiaden účel tejto témy, ukončiť
Pozývam vás na počúvanie sv. omše a prednášky s pátrom Eliasom Vellom, ktorá prebieha na rádiu Lumen 🙂 je to obrovská osobnosť tejto doby 😵 Nech ho Pán žehná 😵 😵
Dievcata chcem Vas poprosit o nazor. S manzelom sme sa zacali bavit o predmanzelskom sexe a nevieme ako sa stavia nasa viera k tomu presne. Som sice veriaca, ale porodom som zabudla vela, vela informacii a rada by som sa toto dozvedela. Nikdy by som si nebola pomyslela, ze ako clovek starne zacina sa vazne zamyslat nad dosledkami svojich skutkov z obdobia burlivej mladosti. 😀 Prosim tato otazka nema byt vyzvou na dalsie burlive spekulacie. Dakujem. 🙂
@amdeis Ahoj 🙂
Je to taká obšírna téma (čo sa týka čistoty a sexu), že by mi na to nestačil ani celý koník 🙂 Ja by som ti to ani nevedela tak dobre podať. Napíšem len podstatu a odporučím literatúru, ktorá mne a manželovi veľmi pomohla 🙂 Napísal ju jeden pán, ktorý v mladosti žil promiskuitným životom a neskôr sa obrátil. So ženou majú 4 detičky a praktizovali čistotu ako pred manželstvom, tak i po manželstve 🙂
Ako vieme, boli sme stvorení Všemohúcim Bohom. A Boh vo svojej láske k nám, nám vymedzil určité hranice, aby sme v živote predišli mnohým zraneniam, pádom, nepokojom či nenávisti. Tými hranicami mám na mysli prikázania. Jedným z nich je aj prikázanie čistoty pred manželstvom (nezosmilníš). Boh nám však dal i slobodu, aby sme sa mohli slobodne rozhodnúť, ktorou cestou kráčať.
Ja vnímam sex ako posvätný akt, v ktorom sa manželovi darujem ako dar a splyniem s ním v jednu bytosť a prirodzene prijímam i tú možnosť, že nám Pán môže darovať dieťatko. Boh nám daroval milovanie ako spečatenie manželských sľubov: beriem si ťa, a sľubujem, že ti budem vernou manželkou a že ťa nikdy neopustím ani v šťastí ani v nešťastí, ani v zdraví ani v chorobe a že ťa budem milovať a ctiť po všetky dni svojho života. Už prvé slovo beriem, je vyjadrením absolútneho odovzdania manželov a zvyšné slová sú sľubom, že s manželom ostaneme do konca života. To pravé milovanie by malo byť: v manželstve, s úplným vzájomným odovzdaním a prijímaním (so všetkým, čo partner má, musíme prijímať i partnerovu/kinu plodnosť), nesebecké (myslieť na dobro druhého, nie na svoju rozkoš - až vtedy dospejeme k pravej rozkoši). Vtedy sa stáva milovanie niečím, čo môžeme v katolíckom jazyku označiť ako POSVäTNÁ EXTATICKÁ BLAŽENOSŤ 🙂
Už je veľa hodín, zajtra ti napíšem, prečo nám predmanželský sex škodí a svoju skúsenosť s predmanželským sexom, čo všetko nám priniesol či spôsobil a ako sme sa poučili 🙂
Trošku sa poopravím: praktizovali čistotu pred i počas manželstva 🙂
@maminuska ,,ktorý žil v rodine , nikdy reálne nie je v postavení manžela , otca , milenca ..... nikdy. A pretože táto skusenosť nie jeprenosná , nie je možné ju ani uplatniť v kázňach, radách pre iných.
Mám dvoch spolužiakov z gymnázia, jeden odišiel na seminár do Nitri študovať teológiu , druhý sa chcel vydat misonárskou cestou .Obidvaja svoje štúdium ukončili po druhom roku zhnusení."
Veríš žekňaz nevraví to čo sám chce?Ale že zastupuje samého Boha ak hovorí k ľuďom a prehovára k nim...
takisto môže k Tebe hovoriť človek o ktorom si myslíš že sa vôbec nevyzná a mal by podľa Teba možno radšej držať ústa...pritom keď ozaj veríš, zistíš že aj cez nepríjemných ľudí a rýpavé poznámky k Tebe môže prehovoriť práve Boh...
Kedysi som tiež nechodila do kostola kvoli Bohu...a ani som o tom nevedela abola som z toho sklamaná...
ľudia sklamú ľahko. aj teraz sa musím snažiť aby ma kázeň a slová kňaza nevyviedli z miery...modlitba k Duchu svätému vždy v tomto pomáha......
je to len o mojom aktuálnom stave či zaberie alebo nie...
Veľakrát sa mýlime a nevidíme že to ja mám problém a blok...hriech...zaujatosť...predsudok...nechcem to k sebe pustiť...lebo to má podobu poučujúceho celibátnika nevidím v tom ani štipku Boha...pritom stačí jedna spoveď a blok padá...
☹
O tých ,,zhnusených"spolužiakoch je... to vec ducha či šli do seminára kvôli Bohu a povolaniu alebo kvoli tomu co sa im paci a potom sa im to co sa im paci zhnusilo, lebo to nebola ich predstava ...hľadali seba a nerátali že odovzdanie sa Bohu znamená že práve seba sa treba vzdať...že toto sa mi nebude páčiť ...ak On koná s ľuďmi, okresáva a otesáva nás tak ako nás to môže bolieť a byť nám to riadne proti srsti...si myslim.
😉
čitam postupne tak budem postune aj reagovať. Čo sa tyka celibatu, nepozastavuju sa nad tym len ženy... Mnoho mužov v mojom okoli vidi nezmyselnosť v celibate.
Čo sa tyka môjho nazoru, stotožnujem sa s niektorymi staťami v Biblii, tušim PAvol pisal, že je ušlachtilejšie ostať sam a nehladať si partnera(partnerku) byť zasväteny bohu, ale ak ma človek pocit, že by bol tymto spôsobom vystaveny väčšim hriechom - ako smilstvu a pod, tak nech si radšej najde manžela manželku ako by mal hrešiť, lebo toto nieje hriech.
PRví kresťania, ktory hlasali evanielium mali tiež manželky. Ja si myslim, že celibat by mal byť na zaklade dobrovolnosti. A knazi, ktorí cítia silu toto niesť nech to nesu, ale knazi, ktorí sa tymto spôsobom života citia ohrození vo svojej čistote, pre tych je podla mna lepšie ked si najdu manželku a vyvaruju sa tymto hriechom, ktore vyplynu z ich slabosti v tejto oblasti
@amdeis čo presne by si chcela vedieť? RKC predmanželský sex nepripúšťa, hoci v praxi už mnohí kňazi vo sv. spovediach dajú rozhrešenie aj takým párom, ktoré spolu žijú. Pre mnohých je nepochopiteľné, prečo má rkc k predmanželskému sexu odmietavý postoj, ale už existuje naozaj veľa kníh, ktoré tento postoj vysvetľujú, nielen predmanželský sex, ale aj manželskú čistotu a mne sa veľmi páčili aj prednášky otca Pavla Hudáka na túto tému, ktoré odzneli pre vysokoškolákov v UPC a boli nahrané a poskytnuté tak aj iným. Vysvetľuje veľa vecí a používa pri tom jednoduchý jazyk (s východniarskym prízvukom 😀), je to jednoduché, krásne a stačí mať pri počúvaní otvorené nielen uši, ale hlavne srdce 🙂
@amdeis Dnes ti napíšem svoj príbeh, skúsenosť s predmanželským sexom.
Pred tým, ako som spoznala svojho muža som mala krásny vzťah s Bohom, bolo to niečo neopísateľné, Pán sa dotkol môjho srdca a cítila som nevysvetliteľný pokoj, keď prichádzali do môjho života každodenné problémy, Pán mi dal tú možnosť, aby som na ne mohla hľadieť Jeho očami. Rada som zotrvávala v tichosti a počúvala jeho vnuknutia. Jedným z nich bolo, že mojím poslaním je vychovávať deti, ale keďže som nemala priateľa, ktorý by so mnou zdieľal podobné ciele, prosila som Pána, aby mi niekoho poslal do cesty 🙂 A stalo sa tak 🙂 Krátko po tom, ako som sa vrátila z jednej mariánskej púte (kde som úpenlivo prosila o partnera) mi počas varenia (nie vo veľmi vhodnom čase 😅 zvonil mobil a môj budúci manžel ma pozval na rande 😎 Ale to bol len začiatok 🙂 Hneď na prvom rande som ho priviedla do kostola (nebol zvyknutý chodiť často do kostola) a predstavila Bohu v dôvere, že je to muž, ktorého mi poslal 🙂 Odvtedy sme chodili na bohoslužby často, skoro každý deň a aj môjho priateľa sa dotkol Boh 🙂
Po roku sme sa zasnúbili, aj keď sme vedeli, že rodičia od nás očakávajú vyštudovať VŠ, zamestnať sa na lepšej pozícii, niečo našetriť a až potom sa vziať. My sme to však cítili inak, naša túžba vziať sa bola taká veľká, že sme si hľadali zamestnanie všade, kde sa len dalo, aby sme sa mohli zosobášiť a osamostatniť. Nebolo to však jednoduché, ja som s robotou nemala problém, ale môj manžel. Ale všetko sa dá vyriešiť, keby sme mali dieťa, šiel by na rodičovskú dovolenku a popritom si robil externe VŠ, ja by som chodila do roboty. Keby sme dieťa tak skoro nemali, manžel by chodil na brigády a uživili by sme sa. Taká bola naša (podľa všetkých okolo nás) naivná predstava. Všetko vyzeralo, že klapne. Problém bol, nejako to oznámiť rodičom. Samozrejme, stretli sme sa s odmietavým postojom. Ako sme sa k tomu postavili my? Jednoduchšia cesta by bola ísť na VŠ, na privát a žiť spolu, lebo naša vzájomná túžba bola obrovská, čím viac nám bránili, tým väčšia. Ale chceli sme sa zachovať , ako chcel Boh, cítili sme obaja, že v jeho vôli je, aby sme sa vzali, cítili sme, že nám pomôže. Zháňali sme robotu a ohlásili sme sobáš. K našim sme prišli s hotovou vecou. Bolo to to najťažšie obdobie. A vtedy prišlo naše zlyhanie. V momente, ako sme ohlásili svadbu som mala pocit, že mu patrím a mojou jedinou túžbou bolo, byť jeho. Prvýkrát sme sa milovali 10 mesiacov pred svadbou. A odvtedy sa to ťahalo až kým som neotehotnela. Vedeli sme, že hrešíme, napriek tomu sme pokračovali, bolo to silnejšie než my. Modlili sme sa spolu a o pár hodín sme sa milovali. Bolo to ťažké, vedela som len jedno, kým nás Pán nepožehná pred oltárom, nebudeme šťastní. Chodili sme na spoveď, ktorá nám veľmi pomáhala, no vydržali sme max. mesiac. My sme si totiž nedali povedať a stále sme boli spolu. A keď sú dvaja v jednom kuse spolu, je to ešte ťažšie. Naivne som si myslela, že každé naše milovanie je prejavom vzájomnej lásky, ale mýlila som sa. Zakaždým som si uvedomovala opak, ale až keď bolo neskoro. Pretože toto milovanie neprinášalo ovocie lásky, ale hnevu, rozhorčenia a smútku. Viac hádok, nepokojov a bolesti. Bolo to sebectvo a sebauspokojovanie. Žiaľ, je to tak. Vytvorili sme si zranenia, ktoré sa nám znova a znova vracajú. A musíme s nimi bojovať.
Obaja sme veľmi túžili po dieťatku a Pán nás požehnal. Nádherné, tu je vidno, aká veľká je Božia láska. My sme hrešili a Pán nás obdaroval, dal nám dieťatko. Bolo to niečo úžasné, keď som budúcemu manželovi oznámila, že bude otcom, tiekli mu slzy radosti – na chodbe u môjho lekára.
Odvtedy, ako sme sa vzali, cítime silu Ducha Svätého a Božiu pomoc. Je to úžasné, akú veľkú radosť nám Pán môže vkladať do sŕdc, len vďaka manželstvu. Pri každom milovaní Boha pozývame k sebe a robí zázraky, ktoré neviem slovami opísať. Je to ťažké i teraz, zachovať milovanie v čistote, ale snažíme sa. Je to dlhá cesta a sme len na jej začiatku.
Ja ti môžem odporučiť literatúru, ktorá nám sadla zo všetkých najviac: Radostná zvesť o sexe a manželstve. Je písaná veľmi jednoducho a dotýka sa srdca. Vysvetľuje nielen predmanželskú čistotu, ale aj čistotu v manželstve, celibát, umelé oplodnenie a neplodnosť, homosexualitu a antikoncepciu.
@mamkabeika môžem sa ťa spytať na jednu tvoju vetu? A to konkretne tuto:Je to ťažké i teraz, zachovať milovanie v čistote, ale snažíme sa. Ake je nečiste milovanie v manželstve??? To by ma zaujimalo, lebo čo sa manželskeho sexu tyka, tak myslim, že je dovolene všetko, čo neponižuje tvojho partnera ani teba.... to iste som počula z ust knaza.
@vejula no podľa mňa to myslí tak,že nečisté milovanie v manželstve je také, pri ktorom používaš akúkoľvek formu antikoncepcie-okrem uznanej Cirkvou /Bilingsova metóda/, t.j. brániš počatiu.
milovať sa v manželstve máš tak, aby ste boli "otvorení" pre prijatie nového života.
to,že sa im to ťažšie zvláda myslí asi to, že majú možno problém počas plodných dní-že po sebe túžia 😉 ale ak neplánujú bábo, tak sú zdržanliví
no neviem, ja som to tak pochopila.
možno sa mýlim
@macamac aha, no ak je to takto myslene tak je to ok... I ked pravdupovediac ja toto vnimam trošku inač. A dokonca mam pocit, že knayi to ani nejako neriešia, ked važne sa inak neda - ked nemaš možnosť počitať plodne a neplodne dni popri dojčení - merani BT nemožne, cyklus rozhadzaný...
No ja som sa pytala preto, lebo doteraz u niektorych veriacich ludí pretrvava nazor o povolenych či zakazanych polohach a podobnych pravidlach. Pretože s tymto teda vôbec nesuhlasim.
@acacia uhm, važne zaleži na to na akoeho knaza natrafiš.... Mne sa pači ta teoria o tom, že je povolene všetko, čo neponižuje partnerovu ani moju dôstojnosť... Ale tiež som počula rôzne teorie, mne to pride pritahnute za vlasy. Neviem si predstaviť, že by boh či Ježiš Kristus dal ludom zoznam povolenych a zakazanych polôh 😅 To su podla mna presne tie veci, ktorym si komplikujeme život a tym aj vzťah s Bohom
@olejka @maja22 @mamkabeika myslim, ze toto mi stacilo, dakujem vam. 🙂 Odporucanu literaturu si pisem na zoznam. 😉
@vejula Nicméně evangelium není jedinou směrnicí víry v katolické církvi. Je to magisterium, tradice a evangelium. Něco se v církvi prostě nese a následující generace to přebírají. Dogmaticky není stanoveno žádné morální dogma, takže bych to asi neřešila a přidržela se toho, co píšeš (co neuráží partnery).
Další věcí je, mít na paměti, že spojení mezi mužem a ženou má obsahovat "spojivou" a "plodivou" část...
@vejula Ja som vyčítala tak, i to tak cítim, že milovanie je obnovou manželských sľubov. A pred oltárom sľubujeme: beriem si ťa, a sľubujem, že ti budem vernou manželkou a že ťa nikdy neopustím ani v šťastí ani v nešťastí, ani v zdraví ani v chorobe a že ťa budem milovať a ctiť po všetky dni svojho života. Takže je podstatné: úplné odovzdanie a prijímanie (malo by byť vzájomné, ale sú prípady, keď to jeden z partnerov odmieta, nie je veriaci a neprežíva to tak, vtedy sa to posudzuje osobitne), nesebecké, otvorené pre deti (pred oltárom sľubujeme, že prijmeme deti). Tým pádom sa vylučuje akýkoľvek typ ochrany či antikoncepcie (kondómy, tabletky, náplaste, telieska, operačný zásah u oboch pohlaví) taktiež prerušovaný styk či ejakulácia mimo pošvy ženy, lebo vtedy neprijímame partnerovu/kinu plodnosť a sami rozhodujeme či budeme mať dieťa/nie, hráme sa na Boha. Ale Pán nám dal príležitosť prirodzene ovplyvňovať svoje počatie, nie sme plodné celý cyklus, taktiež nám dal menopauzu, ... O tom všetko viete. Takže treba skúšať, meranie BT, hlien. Vtedy Pána k milovaniu pozývame. To je podstatné. Boh nám dal slobodu a rozum a žiada od nás, aby sme podľa svojich možností uvažovali o max. počte detí. Pri plánovanom rodičovstve, však dávame slovo aj Bohu, aby nás viedol, môže nám zoslať dieťatko, aj keď my ho neplánujeme, On vie, čo zvládneme a čo nie. Ale pri antike či iných praktikách Bohu doslova zakazujeme vstúpiť do našej spálne.
Taktiež sú povolené akékoľvek praktiky, ak to nevadí obom manželom (orál, anál,...), podstatou je, aby sa snažili o ejakuláciu do pošvy, nie nikde mimo. Obaja partneri by sa mali snažiť o orgazmus toho druhého, samotný orgazmus však nemusí byť vždy, vnímame ho ako dar od Boha, ako hore spomínanú posvätnú extatickú blaženosť 🙂
Mne sa veľmi páči odpoveď, ktorú som raz čítala od jedného veriaceho muža a prevzala som ju tiež, ktorý na otázku - Koľko plánujete mať detí? - odpovedá - Všetky, ktoré nám Boh pošle. 🙂 Mne sa tá odpoveď veľmi páči, aj ja chcem všetky, ktoré mi Boh pošle 🙂 . Pričom Bohu hovorím aj moje predstavy a dúfam, že sa aspoň trochu približujú tým jeho 😀 .
@mamkabeika suhlasim skoro so vsetkym,az na ten oral a anal sex-teda sex ako taky mabyt vzdy vyvrcholenim muza do zeny-zensky orgazmus vsak moze byt aj pred aj po milovani a moze jej byt dopomozeny nou samou alebo muzom. Oralny sex by vcelku mohol byt ale zase len ako predohra,lebo potom sa lahko moze stat ze sa nemilujeme s manzelom ale si len robime navzajom dobre-co nie je to iste. Analny sex...hm-mne osobne sa to absolutne hnusi a to bez prepacenia- a navyse je velmi nebezpecna kvoli prenosu infekcii ci pre muza alebo pre zenu-kedze predpokladame,ze budu chciet manzelia sa naozaj milovat a teda vzajomne sa spojit v jedno telo. Inak ta predstava ze moj muz mi picha medzi h...-to je des! takze uz len z tohoto dovodu si myslim ze je to amoralne,ale proti gustu...
otazka pre vsetkych: aky mate nazor na odvolanie p.Bezaka? tymto vsak nechcem rozvirit hadky!!! ja len ci si myslite ze je to tak lepsie alebo nie?
@slniecko2 ak si dobre spomínam, tak práve debaty na tému otec Bezák tu rozvírili stojate vody a prišlo k náramne búrlivej diskusii, kde sa spomenulo všeličo... Ťažko sa vyjadrovať k niečomu, o čom máme len sprostredkované informácie, môžeme sa hlavne modliť, za seba, Cirkev, za otca Bezáka...
@slniecko2 Aj mne sa takéto niečo hnusí, aj manželovi 🙂 My sme klasika 🙂 Podľa mňa je to dehonestujúce 😒 Je to pravda, že niekto to praktizuje, ale nikomu by som nič na to nehovorila.
Podstatou je, aby sme nehľadali, kam až môžeme zájsť, vtedy totiž niečo nie je v poriadku. Dôležité je to, čo naozaj cítime v srdci a žiadne praktiky nepotrebujeme.
Poznám páry, ktoré riešia rôzne pomôcky a kadečo (pre mňa nepochopiteľné) a už ani to im nestačí. Vtedy by som im poradila začať odznova a s Bohom. Vtedy je milovanie najkrajšie 🙂
A my s mm to môžeme len potvrdiť. Stačí nám jedna poloha a každé jedno milovanie je iné a stále krajšie a krajšie 🙂 Pán robí zázraky, len ho treba pozývať 😵
@mamkabeika uplne suhlasim-ten analny sex som len spomenula preto,lebo az nehorazne vela chlapov to skusalo alebo to chce skusat,ako mi niekedy hovoril moj manzel(ktoremu sa to hnusi a keby aj nie tak ma smolu). Pre man je to jednoducho uz ten nezdravy chtic - s jedlom rastie chut a presne ako si napisala,ze potom uz nic nestaci a clovek chce ist dalej a dalej.
@mamkabeika tvoj príspevok dnes 22.18h - svätá pravda 🙂
teoreticky sa stotožňujem 🙂
ale- naozaj sa nedá riadiť tou "jedinou" metódou vždy a každému
napr. sú manželia,kde mm pracuje mimo /kamioňák, v cudzine,.../ alebo striedavé smeny.... a- čo ak by prišiel domov napr. 3 mesiace za sebou počas plodných dní ženy? majú byť zdržanliví alebo zakaždým byť otvorený životu? jasné, že druhá možnosť by bola lepšia 😉
skrátka- niekde je to "technicky" nemožné a je to začarovaný kruh
ja v tomto si myslím, že ak je manželstvo sviatosť, tak v sviatosti snáď občasné "naplánovanie si plánovania" by Boh nemusel brať ako "ťažký hriech" 😉 / to mu nechcem klásť podmienky-len moja úvaha 😀 😉 /
ja som vždy zo srandy hovorila kňazom- tak to som mohla byť slobodná a byť v ťažkom hriechu s Ferom, Janom,... 😀 😀 😀 - to fakt len na odľahčenie témy 🙂

uff,trošku chladnejšie hlavy a dalo by sa tu krásne diskutovať.aj by ma to zaujímalo.ale trošku sa to zvrhlo..