Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@maja22 ja som sa na toto pytala etickej poradkyne na stranke www.lpp.sk liga par paru a vyplynulo mi z toho,ze jednoducho neexistuje vacsie zlo a mensie zlo-mozno pre tych ktori nie su krestania-pre nich nieje taky prisny sud,ale ak raz viem,ze za manzelsky a teda cisty akt milovania sa povazuje len uplne spjenie dvoch tiel opacneho pohlavia bez akejkolvek antikoncepcie,tak potom aj ked je mozne tehotenstvo rizikove-bud sa manzelia maju zdrzat a milovat sa az v poovulacnej dobe neplodnosti alebo vobec nie. lebo aj ked napr.jeden z manzelov ochrnie alebo ma tazku nakazlivu chorobu-ani to nie je ospravedlnenim na robenie si dobre ako nahrazke milovania sa- vtakom pripade je to kriz ktory musia manzelia prijat.
@slniecko2 no áno, podobne zmýšľam aj ja, ale keď si predstavím situáciu, že žena alebo muž sú priam ochromení strachom, že si plodné dni nejako zmýlia, resp. nezvládajú vlastné sebapozorovanie, tak vtedy je normálny sexuálny život priam nemožný, mne vtedy príde použitie kondómu niečo ako "liek" pre ich psychično, aby mohli fungovať aj po tejto stránke... Možno to celé vnímam zle, ale proste viem, ako psychika dokáže človeka úplne zblbnúť a nezdá sa mi vhodné, aby manželia roky sexuálne abstinovali, lebo proste majú strach... Už pár mesiacov je veľká obeta, ale toto sa fakt môže ťahať roky, psychický blok sa spracúva veľmi ťažko... A manželský akt vlastne uvtrdzuje manželov v dvoch veciach - v plodení detí a v manželskej láske. Ak aj plodenie detí nie je možné, tak v manželskej láske by to fungovať malo, či nie?
@macamac Vieš, aj mne to vŕtalo v hlave 🙂 S naším apetítom, to aby sme mali 15 detí 😀 Ale keď sa všetko zverí Bohu, nie je o čom. My s mužom sa zatiaľ milujeme doslova ako príde 😝 Po pôrode som mala zaujímavý cyklus, takže sme nemali šancu 😅 Lebo s meraním BT som na tom ešte len skúšobne, nemám v tom prax, ešte sa nepoznám. Tak sme pri každom milovaní prosili Boha, nech nám zošle dieťa, ak je to v Jeho vôli. Pol roka som neotehotnela, a to sme sa vyslovene snažili. Až tento mesiac, keď sa mi vyriešili určité zdravotné problémy, sa nám podarilo počať. Je to všetko v Jeho moci 🙂
Prečo potom niektoré páry majú všetko v poriadku a nemôžu otehotnieť ani 8-9 rokov? Poznám takých, ktorým sa to po takom dlhom čase podarilo a následne mali aj 3 deti rok po roku. Je to krásne, ako to Pán riadi 🙂
Všetko by sme to mali riešiť vo svojom svedomí, vo svojom vnútri s Bohom a s manželom. Je to veľmi citlivá téma a verím tomu, že Pán posudzuje každý prípad individuálne, veď každého z nás stvoril ako jedinečnú bytosť a každého z nás pozná 🙂
@maja22
@mamkabeika nase svedomie nemusi byt dobre-to si treba uvedomit ako prve-ani pocity nemusia byt tie spravne-staci si uvedomit ako ktore veci moralne aj ine ludia vnimaju v rozlicnych kulkturach a v case. Boh nam dava vecne pravdy a to sa tyka v kazdej oblasti aj v tej sexualnej-ved nie sme tak zavisli na sexualite ako sa nam to svet snazi nahovorit-moj manzel nesexoval az do svadby co bolo ked mal 23 rokov-kazdy mu tvrdil,ze to nie je zdrave a to nevydrzi, mame spolu tri deti takze tri sestonedelia,niektore tehotenstva sme oabstinovli aj ten deviaty mesiac, teraz som sa dozvedela ze milovanie ma byt vzdy spojive a otvorene aj k pocatiu a tak uplatnujeme meranie BT,sledovanie hlienu a krcka maternice a realne hrozi,ze manzel bude chodit len na vikendy domov mozno aj na dlhsie. Ani mne to az tak nevyhovuje,ale vieme ze ak by sme to umyselne riesili prerusovanou sulozou alebo masturbaciou-pachame tazky hriech-nie mozno kvoli tomu samotnemu,ale kvoli tomu,ze vieme ze je to nespravne a aj tak sme mudrejsi ako Boh. Moj manzel ani ja nemame potrebu si byt napriek tomu neverni a praveze ma tento sposob posuva k lepsiemu prezivaniu nasho milovania.
@mamkabeika a čo by si radila v pripade, že je žena po CS, lekari jej neodporučaju otehotnieť minimalne rok, aby sa rana scelila a nehorzila ruptura maternice. Ak žena kvôli dojčeniu nema cely rok menštruaciu.... MAla by toto riskovať? JA totiž poznam nejeden pripad, kedy žena počas dojčenia celkom bez menštruacie otehotnela neplanovane.... Napr moja mam otehotnela ked som mala 3-4 mesiace, dojčila a nemala menštruaciu. Čo potom žena v takej situacii?
@slniecko2 sme na to veľmi podobne ako vy, taktiež sme čakali až do svadby, tiež uplatňujeme ppr, tiež chodí manžel domov len na víkendy a aj to nie pravidelne, akurát máme zatiaľ len dve detičky a orientujem sa podľa bilingsovky, lebo na meranie BT som lenivá... 🙂 Takže zamýšľala som sa nad tým už dosť a pravdupovediac, vadilo by mi, keby sme z nášho intímneho života vyradili Boha a snažili sa ísť podľa vlastných predstáv. Neviem si to vôbec predstaviť, asi by som stratila tú radosť, ktorú mám z toho dnes. A nad tými ťažkými chorobami a psychičnom sa zamýšľam zatiaľ len teoreticky, chvalabohu, lebo často si predstavujem rôzne katastrofické scenáre, nielen v tejto oblasti, mám príliš bujnú fantáziu, čo sa strachu a takých výmyslov týka 😝 Čiže moje predstavy môžu byť aj chybné, beriem to z toho ľudského hľadiska...
@vejula prvá neprichádza menštruácia, ale ovulácia. Pokiaľ si žena sleduje svoje telo už pred otehotnením, získa určitú predstavu o to, ako jej telo funguje, ako vyzerá hlien, ktorý je bezpríznakový, ako vyzerá hlien, ktorý už naznačuje plodnosť, všíma si bolesti v podbrušku, bolesti hlavy trebárs, proste, dá sa to odsledovať. Čestne priznám, že po prvom pôrode som sa aj ja občas bála, či to určujem správne, asi 2x som premýšľala, či nemôžem ostať tehotná, ale po druhom pôrode som to zistila úplne presne. Ako som začala s prvými príkrmami, hlien sa začal meniť, odhadla som ho na plodný a o dva týždne došiel prvý menzes. Takže je to často vec zvyku, resp. poznania vlastného tela. Vtedy, keď som si nebola istá, som to oznámila manželovi, aby vedel, čo všetko sa môže stať a podľa toho sme sa zariadili, tiež som to zahrnula do modlitieb, povedala som Bohu, že som ochotná prijať dieťatko, ale radšej by som bola, keby to bolo trochu neskôr 🙂 Proste si myslím, že vo vzťahu s Bohom sa dajú veci prehodnotiť, aj vydiskutovať, ale môže prísť aj k nečakaným situáciám, keď to treba predýchať a s pokorou prijať... Čo je asi tá najťažšia vec, prijať veci s pokorou...
@maja22 tak ja neviem, hlien som si skušala sledovať, ale vôbec mi to nesedelo. Dokonca ako som už teraz chcela otehotnieť tak som nemala skoro žiaden hlien a myslela som, že asi mam ešte anovulak, kedže stale dojčim. A potom som zistila, že som tehotna, pričom som takmer žiadny hlien nezaznamenala... Tak ja neviem. Podla mna ani ten hlien nejde vždy spozorovať. Su proste ženy, ktore ho moc nevylučuju, napriek tomu otehotneju.
Vieš ono by až take nešlo s pokorou prijať veci, ale ked je raz nebezpečenstvo tak skoro otehtonieť po CS... Vieš tym može ohroziť žena seba aj dieťa....
Po prvom CS ešte dobre ok. Ale ak by nedajbože aj druhy pôrod skončil CS - vtedy je už ta jazva ovela viac oslabena ako po prvom, tak by som nechcela riskovať otehu po dvoch mesiacoch. Či mysliš, že je ok to risknuť? Mne osobne by to vyhovovalo najviac, a mm tiež. Nevyživame sa v tom, že si musime davať pozor, ale tak zas nechcem si potom niečo vyčitať ak by sa dačo pokašlalo
@vejula Ahoj, to je zajímavá diskuze toto. já bych se vtírla 😀 My jsme antikoncepci dost řešili na přípravě na manželství. Chodili jsme na ni k manželům, kteří už spolu nějaký ten pátek jsou a oni sami nám říkali, že pravidlo číslo jedna zní: "Antikoncepce nesmí být na úkor zdraví a vztahu". Vzhledem k tomu, že jsem věděla, že jsem nemocná a nemůžu mít dítě, kdy chci, tak to bylo poměrně důležité téma. Mluvila jsem o tom i s knězem a ten říkal to samé. Ano, pokud by šlo o zdraví, je lepší přistoupit k zástupné antikoncepci. Ale ne ve smyslu, že přitom hodím za hlavu sledování přirozeného cyklu. A ne za cenu, že ta antikoncepce bude potenciálně zdraví nebezpečná (což prostě hormony v nějakém procentu jsou). Neplést si antikoncepci s pohodlností.
@slniecko2 Celibát v manželstve je niečo ako liek v dnešnom pokrivenom svete 🙂 Posúva manželstvo správnou cestou. Ale treba si uvedomiť aj to, že by sme mali prijímať Božiu vôľu. Pretože Pán nám môže požehnať aj mimo plodných dní, preto by sme mali byť otvorení dieťatku. Pretože jediným spoľahlivým riešením, aby sme mali nami určený počet detí je celibát do menopauzy. A to od nás Boh nechce. My si máme kontrolovať svoje telo, spoznať samé seba, kedy sme plodné, kedy nie. Máme sa rozhodnúť či sa milovať mimo alebo počas plodných dní, ale nechať to všetko na Bohu, na Jeho vôli.
@vejula Ešte to raz zopakujem 🙂 Treba prosiť Boha o pomoc. Pýtať sa na jeho vôľu. Žiadnu situáciu v živote nám neposiela len tak, chce, aby sme sa niečo naučili, alebo nás chce posunúť ďalej vo viere či vo vzťahu k manželovi. Treba sa pýtať Boha, ja by som na tú otázku žene neodpovedala. Nech má otvorené srdce a spýta sa Boha, čo od nej chce. Možno si želá, aby prežívali s manželom až dovtedy, kým jej nenabehne normálny cyklus celibát. Možno ich to má pripraviť na nejaké ťažšie obdobie ich vzťahu, celibát predsa zocelí vzťah.
A ak to majú problém vydržať, prosiť Boha s pokorou o pomoc, veď on ich pozná, vie, akých ich stvoril. A ak párkrát zlyhajú, modliť sa a zveriť to Bohu do rúk, Bohu predsa nie je nič nemožné. Dokáže zabrániť aj ruptúre maternice, verte tomu. Keď zošle dieťatko, dokáže ho ochrániť, ak je to v Jeho vôli. Je to všetko o dôvere k Bohu. A nie je to ľahké. Treba ho prosiť o ten dar dôvery, lebo my ju sami v sebe nenájdeme.
@vejula Neskúšala si ovulačný slinný tester???...je spoľahlivejší ako meranie bazálnej teploty...nie žeby som chcela poučovať, ale v mojom prípade už len toto/tester/ a potom ešte oddanosť a neustále presviedčanie samej seba /keďže vieru treba stále posilňovať a pochybnosti sa vlúdia ľahko.../úž len sme v Božích rukách....po tom aký zázrak Boh spravil v mojom treťom tehotenstve nemám dôvod mu neveriť ,nepriek lekárom ktorí mi už po druhom odporúčali sterilizáciu...takže ja si myslím toto ale nemusí to samozrejme vyhovovať keždému...
a sedieť na každý rizikový prípad...
keby som mala také tehotenstvo že sa fakt nemôžem ani pohnúť ...lebo aj cestou na wc môžem potratiť...asi by som tu takto ,,nefrajerovala"..verím že sú aj vážnejšie stavy a ak sa rozhodne niekto pre sterilizáciu... netreba súdiť ...ale ako potom rozoznám Božiu vôľu...keď sa pre niečo rozhodnem...toho som sa bála a preto som ju znova odmietla.
@werumka bolo to síce pre vejulu...ale nemyslím že antikoncepcia je ok... je to len môj názor, ale pokiaľ nie je predpísaná zo zdravotných dôvodov je to barbarstvo voči telu a nedôvera k Bohu...zaujímavé že takéto čosi Ti vetoval kňaz...nuž sú aj iní...vieš mohla by si si tú informáciu ešte overiť u iného...viac ludí -viac názorov...
takto , aby sme sa chápali...ja za antikoncepciu nepovažujem sledovanie plodných dní bazálnou teplotou a slinným testerom...lebo toto nemusí celkom sedieť ak dojčím...teda nechávam zvyšok celé Bohu ...ak napriek poctivému sledovaniu dá...a vznikne život...potom idem do toho s Ním a budem zas nástroj Jeho plánu...
toto ale nevolám antikoncepciou ale ako spoluprácu s Bohom skôr ,,koncepciou" 😉
@olejka Ano, já ten postoj chápu. Papeži se vyčítá, že zakazuje kondomy v Africe. Přitom on je nezakázal. Pouze poukázal na to, že jejich situaci nevyřeší používání kondomů. Jejich situaci vyřeší věrnost. Ale není to o tom, že by řekl, "kondomy ne". Existují rizikové případy, kdy je to žádoucí. Ale jak říkám - musí to být v součinnosti se svědomím a s tím, že to nebudu využívat slepě jako antikoncepci z pohodlnosti. Bůh nechce, aby byla antikoncepce na úkor stávajícího života. Ano, dělám, co je v mých silách a zbytek nechávám na Něm. Jinak myslím, že spolehlivější, než ovulační tester na sliny jsou ovulační testy do moči. Mám s nimi skvělou zkušenost.
@olejka ano schvali aj knaz v rizikovych pripadoch ...napr. zena je po narocnej liecbe a nemoze proste otehotniet z dovodu ze jej telo bolo vystavene silnym davkam liekov alebo radioterapii... po takych liecbach proste zena nemoze isty cas otehotniet a meranie bt je nevhodne najma preto ze telo je rozhadzane tak vtedy knaz schvalil pouzivanie barierovej antikoncepcie...
ono sa hovori ze zakladom je poznat mieru a Boh dal ludom rozum a ked sa ma zena rozhodnut ci zariskuje a ohrozi svoj zivot a tym riskuje aj traumu u svojich deti tak potom si myslim ze sa radsej rozhodne pre barierovu antiko... aj ked sa najde vela ludi ktori ju aj za to odsudia... ale ja si myslim ze sudit bude Boh a rozhodne najma miera lasky a to aj lasky k manzelovi a detom
@mamkabeika ano suhlasim mame mat k Bohu doveru ale aj on mal doveru voci nam a dal nam rozum na to aby sme ho vyuzivali .... nechce z nas mat tupe teliatka co len tak idu a na vsetko prikyvuju.... aspon ja to vnimam ako diametralne iny vztah ako ty ano dovera je dolezita ale myslim si ze ist do roznych rizik a pokusat a ako sa hovori tahat potom pana Boha za nohy mi vobec neprijde ako spravne
ano clovek ma urobit maximum s ohladom na svoje svedomie a cely svoj zivot dat do Bozej vole ale nie len nemo prijimat a napinat a sponovat to... a najma ak uz tam nejde len o neho ale aj o dalsie osoby
@werumka tak k pápežovi ja sa nejdem vyjadrovať..čo schválil viem že aj kondóm , aj hak ale iba v extrémnych prípadoch....skôr odstrašujúcich prípadoch...
vieš som dosť čerstvo obrátená, dlho mi trvalo kým som uverila že je to svätý človek...verím ale že nerozhoduje sám a to môže jeho svätosť pred ľuďmi ovplyvniť ☹
,, Bůh nechce, aby byla antikoncepce na úkor stávajícího života"to je pekne napísané...
,,Jinak myslím, že spolehlivější, než ovulační tester na sliny jsou ovulační testy do moči. Mám s nimi skvělou zkušenost." tak to zírám..lebo ja práve s testikom na moč nie, neviem sa z neho vysomáriť..s akou značkou máš skúsenosť? ak sa smiem spýtať
Posielam víkendový pozdrav z Rodinkova ( www.rodinkovo.sk ) 🙂 a želám požehnaný vikend všetkým🙂.
@maznacik007 tak to zasa čumím... akože si dôvod nájde asi každý prečo už neotehotnieť, veď vieš čo všetko dnes ľudia majú aké choroby .... mne to príde že ak by Boh nechcel , nedopustil by...
možno ma budete mať za fanatika ale moja teta otehotnela s rakovinou , teda kvôli tehotenstvu sa nemohla liečiť..nemohla a zomrela ked malo dieta rok...plus ostali ešte dalšie dve deti a po jej smrti sa ujo znova oženil a s ďalšou ženou mal ďalšie dieťa...ak by to nebol Boží plán...si myslím že by ďalší život nevznikol.. ☹
nechcem to tu rozbúriť ale je to vec svedomia ako kto chápe Božiu vôľu..ako to človek cíti vo svojom vnútri... 🤐
@olejka Se omlouvám, ujela mi ruka na počítači 🙂
Je pravdou, že církev je prostě velké ukupení, které nemůže řídit jeden člověk. Má pod sebou mnoho sekretářů a biskupů, kteří za něj vyřizují různé záležitosti. Ale když se třeba začteš do nějaké knihy, kterou sám papež napsal (i v době, kdy ještě papežem nebyl) - například rozhovory s ním. Tak je to krásný čtení.
Ovulační testy kupuju na Ebay.co.uk - značka One Step. Vychází to asi na 300 Kč/půl roku. Je ale potřeba zjistit, jaká citlivost testů Ti sedne. Někdo potřebuje citlivější, někomu stačí méně citlivé. Co přesně Ti na nich nesedlo?
Ovulační tester považuji spíš za experimentální metodu, protože podle něj mnohdy ovulují i muži 😀
Myslím, že Tvá teta je dobrým příkladem toho, že v této situaci by neublížila stávajícímu životu (životu dítěte, které už v ní v tu dobu rostlo). V tu chvíli se člověk musí obracet s důvěrou na Boha, aby si tuto situaci vyřešil po svém. A je vidět, že i z něčeho špatného může vzniknout dobro, když se pak strýci narodilo další dítě. Ale nemůžeme si slepě říkat, že vědomě budeme riskovat zdraví (ve chvíli, kdy ještě těhotná nejsem) a pak to nechávat na Bohu, ať to vyřeší. Ano, on nám pomůže, ale máme svobodnou vůli, abychom svůj život ovlivňovali. Bůh nemůže za to, když nějaký fanatik postřílí lidi v kině. Protože ten člověk se pro to vědomě a dobrovolně rozhodl.
@pingu1 Děkujem za kompliment. My jsme totiž ta církev taky 😀
@werumka
@mamkabeika
@olejka dakujem vam všetkym za odpoved. JA už totiž teraz riešim, čo bude po pôrode.
mamkabeika, keby som mala držať celibat kym nedostanem menštruaciu, tak to by sme sa asi zblaznili obaja aj s mužom. Pri malom som dostala prvu menštruciu po 19 mesiacoch od pôrodu, kedže intenzivne dojčim doteraz. A ta dôvera v Boha je velmi dôležita. To si uvedomujem... Ale teda ako človek sa nemôžem zaručiť, že je moja viera tak silna, že dokaže prekonať všetky strachy neistoty z toho, čo ak. JA obdivujem ludí, čo sa dokažu čisto spoliehať na vôlu Boha a je to podla mna velky prejav lasky voči nemu. Ja si to sice uvedomujem, ale pochybnosti su velke.... Neviem, či sa dokažem tak odovzdť vôly Boha pričom mam tie prirodzene ludske pochybnosti.
@olejka
@werumka čo sa tyka ovulačnych testov, na každom jednom sa piše, že sa nesmu využivať ako antikoncepcia. Že test sa sice môže javiť ako negativny a ano ovulacia nemusi prebiehať, lae mužska spermia je schopna v tele ženy vyjdržať aj 3 dni a o tie tri dni už ovulacia prebehnuť kludne môže. Čo sa tyka ovulačneho testu na sliny, v letaku je hned pisane, že ktore ženy ho nemaju vyživať a medzi tym bolo aj dojčiace ženy... Takže neviem.
werumka, ja si teda tiež myslim, že voči takymto situaciam sa aj knazi stavaju celkom s pochopením. A vlastne sami moc nevedia čo povedať, ako poradiť, ako obisť tu antikoncepciu. Čo sa tyka HAK tu odmietam a využivať určite nechcem, takmer každa jedna HAK je v krajnom pripade abortivna, čo teda ja uplne odmietam...
Čo sa tyka vyjadrení papežov, biskupov.... Ako som už pisala, pre mna je cirkev spoločnosť ludí, ktorí žiju s bohom. JE podla mna velka nepravda trdiť, že my bežní kresťania nemôžme dosiahnuť takeho ducha ako napr nejaky biskup či papež. Najväčšia zaruka je určite prosiť ducha svateho o poznanie priamo od neho, lebo každy kto klope tak sa mu otvorí. PRečo by sa Boh a jeho duch schovaval pred tymi, ktorí ho chcu poznať? To mi nedava zmysel. Tym nechcem povedať, že odmietam vyjadrenia knazov či biskupov to nie, môžu byť plny ducha svateho, ale neverim v pritomnosť ducha u človeka len titulom ktorý ustanovil človek. To ludí vedie trochu k pasivite, každe vysvetlenie hlada vo vyjadreniach predstavenych cirkví, pričom zabuda prosiť priamo boha o poznanie. NEpripada si hodný pritomnosti pravdy priamo od najvyššieho, kedže je len radový kresťan. To je podla mna omyl... Dlho som nad tymto takto nerozmyšlala, ale určita osoba mi trošku otvara oči a mne to dava celkom vyznam.
@maznacik007 Ako by si to riešila? Použila antiku alebo kondóm? Aby si náhodou neotehotnela po cisaráku? Veď ani antika nie je na 100%, aj s kondómom môžeš otehotnieť 😉 A potom čo? ísť na potrat?! K tomu tá antika vedie! Presne ako píšeš: Boh nám dal rozum a pevnú vôľu. Ľudia nie sú zvery, aby sa nedokázali ovládať!
Predstav si situáciu: Si chorá, milovanie nezvládaš, ako po psychickej, tak po fyzickej stránke a ako to má riešiť tvoj partner? Chudák, už nedokáže vydržať, čo urobíš? Pošleš ho za susedou, veď má na to právo? Jasné, že nie, on ťa miluje a z lásky k tebe vydrží, nie? Tak by to malo byť! Aj my by sme mali z lásky ak nie k Bohu, aspoň z lásky k sebe vydržať 😉
Jediná ochrana, ktorá funguje na 100% je CELIBÁT 😉 , či chceš alebo nie, koniec koncov si to musíš pripustiť. Pretože nič lepšie ani ľudia nevymysleli ani nevymyslia, vďaka Bohu. Boh riadi svet, pretože, keby bolo na ľuďoch, už dávno by sa vyhubili.
@vejula Sme len slabí ľudia a len Boh vie o každom z nás, ako nás stvoril a aký máme s tým problém. Niekto väčší, niekto menší. Už hore som písala, každý prípad posudzuje osobitne. Verím tomu. Sme hriešni a treba s pokorou prijať to, že nemôžeme vydržať. Treba ho prosiť o silu. My sami ju v sebe nemáme.

@slniecko2 začalo to niekde na s. 8. Napr. aj ja som tam dala odkaz na jeden článok, ktorý dnes už považujem za bezpredmetný...