Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@olejka ano, treba drzat post za knazov a oni sa budu prezierat....
popripade ako naposledy pripad polskeho knaza, ze zaplatil UPT jeho sluzobnici za jej "zbuchanie". ale to sa asi moze... sem tam neaky odpustok 😝
ak by som mohla, tak si zrusim sviatost krstu. nikdy mi nic nepriniesla... je to hriech nasilne krstit deti, ked sa ktomu nemozu deti vyjadrit.
co sa tyka rodicov, nemaj iluzie, nikdy nezili ako krestania. na poslenom scitani ludu som im pripomenula, aby sa neopovazili vyplnit RKC kolonku 😀 . teta co to spisovala len pozerala - typicka dedinska klepna, ze sme bez prislusnsti k cirkvi 😉
myslim si, ze to vase pochlebovanie fararom je len iluzia, nema ziadny prakticky vyznam. ale tak je to vasa volba, tak uzivajte, nic proti tomu nemam 🙂
@kvaka su ludia, co maju iny nazor na filozofiu cirkvi. preco by sme aj my nemohli vyadrit svoj nazor?
si zober temu UPT, tak tam sa tiez vyjadruju odporcovia UPT a nik ich nevyhana.
mne viera ako taka nevadi, to v ziadnom pripade, ale o cirkvach sa to povedat neda. a nielen o RKC. v takom islame, kolko je dobrych, ludi a kolko fundamentalistov?
vo vela pripadoch prislusnost k cirkvi vypropdukovala milionove straty na zivotoch.
@maca_p ale však iný názor je OK a úplne v pohode,
ale pri troche diplomacie by to snáď mohlo byť bez nejakých útolkov a narážok na to, čo si my vážime a čo je pre nás viac, ako pre tých, ktorí "cirkev nemusia", nie? 😕 😉
verím totiž tomu, že tu nás je veľa takých, ktoré máme s kňazmi úplne inú skúsenosť, ako ty píšeš (a ako o nich píšeš: "oni sa budú prežierať"), hoci ich možno ani osobne nepoznáš...
ja za seba poviem, že poznám úžasných bohuverných kňazov, ktorí svoju vieru žijú a za svojich veriacich by položili aj život, preto sa ma osobne dotýka, keď niekto na nich "paušálne a univerzálne" napíše opovrhujúce slová...
to je akoby si nadávala na môjho ocina, (ktorého ja milujem) hoci ho nepoznáš.
Skrátka nás to zabolí, čo je síce pre niekoho nepochopiteľné, ale je to skrátka tak.
a takisto to nemení nič na tom, že iný názor sa dá vyjadriť aj inými slovami, nielen pohŕdaním a útokom.
@maca_p
@kvaka presne, každý kto zakladá na verejnom fóre neakú tému, by mal rátať s každým názorom, ved preto je to diskusia
cirkev - to je jedno aká, ale myslím, že teda RK má najviac ovečiek na Svk, je biznis pre vyvolených a tí čo hlásajú tie prikázania či čo, ich sami nerešpektujú .... úbohé
a ruku na srdce - kolko tých ludí čo sedia v nedelu na tej omši v tom kostole sú takí akí by mali podla svojej viery byť???
pretvárka, biznis, a kostoly plné pokryteckých ľudí - úbohé
pre mňa je človek,ktorý žije podla svojich presvedčení a zásad a hoci nikdy nevkročil do kostola, mnohokrát lepším človekom, ako niekto kto sa za kresťana vydáva,ale zije a koná ako najvetšie hovado - a bohužial to je väčšina
chodíte do tých kostolov len aby vás susedia videli a nebodaj vás neohovárali
@magimary mas pravdu.
ja som sa tiez stretla s okej ludmi. ale farari, ktori su okej pre mna, su skoro vzdy infant terrible pre RKC na slovensku. zober si odvolavanie bezaka a potom prislo odvolavanie fararov, ktori suhlasili a stali za nim.
ale niekto tu potom napise, ze bezakom sa autorka temy nechce zaoberat... jasne, ti najpoboznejsi (eber ma prosim zle) aspon mne sa zda, idu slepo za tym, ktorych im urcia celni predstavitela.
@maca_p
@luci78p nemam pocit, ze by som niekoho z temy vyhanala.... ja som len dala legitimnu otazku na dovody, preco je
@maca_p v tejto teme....
nikomu jeho nazor neberiem, akurat sa citim dotknuta v hlbke srdca sposobom, ako je ten nazor podany....
pre mna je Cirkev matkou, knazov su vazim, aj ked suhlasim, ze nie vsetci su hodni toho, ze su knazmi, ale davat vsetkych do jedneho vreca a zovseobecnovat a pausalizovat - to sa mi jednoducho nepaci....
Zivot v Cirkvi mi dava vela, a mozem vas ubezpecit ze drviva vacsina knazov su hodnotni ludia... ale o tom vas nejdem presviedcat... kazdy mame inu skusenost a hladame a vidime to, co chceme vidiet.....
@kvaka alebo niekto nehľadá a radšej nevidí 🙂 🙂 🙂
mne teda takýto život nechýba, som pokrstená, v približne 2 rokoch, moji súrodenci v cca 10 rokoch, do kostola som chodila pravidelne do takých 16, aj som čítala na omšiach tie čítania, ale úplne som zmenila názor
nezdá sa ti čudné, že kňaz má rúcho za neviem kolko, kupujú sa čerstve kvety do kostolov, pozlátené poháre, rekonštrukcia fary, biskupský urad sa stavia s takých luxusných materialov že som skoro padla na riť .... a oni vyberajú almužny od starých babičiek čo majú 200 e dochodok???? ježišikriste, čo ste slepí všetci????
ved tie zbierky idú na to aby sa mali cirkevní hodnostári ako prasatá v žite
@luci78p "chodíte do tých kostolov len aby vás susedia videli a nebodaj vás neohovárali"
ooo, dakujem za takú presnú charakteristiku, to sa tu dozvedá človek o sebe veci, čo sám doteraz netušil 😅 😅 😅
Takže Ty si lepšia ako veľká vačšina kresťanov? ak som správne pochopila, poznáš osobne obrovské množstvo kresťanov, a vidíš im až na dno duše, vidíš ich zámery, obavy, predstavy, vidíš to, ako ich ovplyvnilo detstvo, rodina, genetika, choroby ktorými trpia, vidíš aj, akí by to boli ľudia keby sa nehlasili ku kresťanstvu a k Ježišovi, a je ti nad slnko jasnejšie že sú skoro všetci v jadre zlí a pokryteckí, na rozdiel od teba ... správne chápem tvoje slová, alebo to myslíš nejako inak?
@luci78p preco si myslis, ze slepi sme ti, ktori sme verni Cirkvi? preco sa ma snazis presvedcit o niecom, co ani zdaleka nevystihuje moje presnedcenie, moju motivaciu, moj zivot..... patrim do cirkvi, chodim do kostola z presvedcenia, vychovavam k tomu aj deti a nemienim sa toho vzdat... je to moj zivot.....
@fra samozrejme že by bolo hlúpe, keby som tvrdila že je to tak ako si to napísala, u nás v dedine je cca 500 obyvatelov, všetci kresťania, všetci sa tú velmi dobre poznajú, a myslím,že v tom kostole sedí s presvedčenia málokto z nich a nemysím,že inde je to inak, len si to nedokážu priznať a nenarážala som na veriacich ludí a na tých ktorí skutočne veria , ak takí naozaj ste, ale práve na tých pokrytcov - alebo je celá cirkev bez hriechu a všetci veriaci sú lepší ako neveriaci ???
a narážam práve na cirkev ako na organizáciu ... a tam si myslím,že mi moj názor vyvrátiš len ťažko ... kňazi vedú ludí k skromnosti, aby sa nehnali za majetkom,ale žili duchovne ... je mi to smiešne,ked vidim aký luxus cirkev má
@kvaka ved mne je to jedno, ja vás nepresviedčam aby ste neverili v boha, ale snažím sa poukázať na pokrytectvo cirkvi ako takej , keby bol boh taký aký vo vašej viere vykreslený je, požadoval by takýto luxus, alebo neaké príspevky????
nebodaj cirkevnú daň???
ja nepoukazujem na vašu vieru ale na vašu cirkev
my sme pokrstení, chodíme v nedeľu na omšu (niekedy sa nepodarí 🙂 ), ale sme názoru, že veríme v Boha a nie v cirkev, lebo tá je v mnohých prípadoch slušne povedané prehnitá. poznáme veľa pánov farárov, ktorých si vážime, jedného máme u nás na fare, druhý nás sobášil a krstil syna, pápež Ján Pavol II bola nesmierna osobnosť...ale sú aj takí, z ktorých mi je zle....hlavne na východe, ich kázeň spočíva v tom, že treba vymenovať všetkých ktorí prispeli a hlavne ktorí neprispeli, treba riešiť práčku a auto pre pána farára, aby mal dostatočný komfort......keď sme na návšteve u babky na východe, radšej ani nejdem do kostola, lebo by som sa zbytočne vytočila.....v konečnom dôsledku by každý mal veriť, niekto v Boha, niekto v niečo iné......
@daniela1978 presne tak, podla mňa viera - ozajstná a cirkev nemajú v podstate nič spoločné
@luci78p ak veríš v Boha tak musíš veriť aj v jeho cirkev, lebo ked povedal Nezabijes tak povedal aj:" Ty si Peter- Skala a nejto skale postavim svoju cirkev a brany pekelne ju nepremozu..." alebo aj:"Toto robte na moju pamiatku..."Chapes? Nemozes si vyberat-toto ano, toto nie...a neplet si cirkev s kostolmi...pokoj s Tebou🙂
ak si pokrstena aj ty patris do cirkvi, neviem ci si mala aj cirk. sobas....ale ked sa ti to tak nepaci, tak vystup, pohreb uz cirkevny mat nemusis... Ja nehovorim, ze knazi a biskupi, ktori su v cirkvi, su bez hriechu-ved su ludia, ale cirkev je BOZIA ustanovizen a byt proti nej, je byt proti jej Zakladatelovi, nie proti knazom...
@evkasus kto chce pochopí, kto nechce zatvára oči a nie som jediná s takýmto názorom na cirkev a boha, takže potom my neveriaci sme slepí a vy veriaci chápete viac ako my???
presne - všetko sa dá otočiť 😀 😀 😀 😀 každá minca má dve strany
niekto je schopný uveriť, niekto nie a pre niekoho fakty zavážia viac ako rozprávky
ale nepochopím ako môžete zatvárať oči pred hospodárením ludí, ktorým sa dokážete zveriť so svojimi myslienkami a tajomstvami a nevidite že inak hlásajú a inak konajú
to je moj názor a neviem prečo tu prekrúcate moja slová, že si myslím,že som lepšia ako kresťania, alebo viac chápem ako iný, ale ved komu dochádzajú argumenty musí skúšať aj iné sposoby, napriklad vkladať do ust inemu svoje vlastné slová 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵
@ninuska8 ano mala som cirkevny sobáš - to bola myslím jedna z mojich posledných návštev kostola, pretože už vtedy som mala svojské názory na túto tému, dokonca knaz nas nechcel zosobasiť, ale pre pokoj babičiek v rodine malé všimné v obáločke vyriešilo zrazu jeho dilemu, moje dieťa je pokrstené, ale ak budem mať ešte niekedy jedno, nedám ho pokrstiť, nech sa rozhodne samo
a aký je váš názor na to, že knaz nechce pokrstiť dieťa slobodnej matke????Ked uz tak boh prijme kazdého,prečo knaz bráni tomuto malému stvoreniu vstupiť do tohto krásneho spoločenstva?????

@maca_p je to pekne ze hovoris co mas na srdci, priamociarost je dobra vec...a si na spravnom mieste...ak su tvoji rodicia sobasni, tak dakuj Bohu aj za sluzbu ktoru im poskytol knaz sviatost a ze si sa mohla narodit do svatostneho manzelstva a teraz je prave mesiac modlitieb ..mozme si povedat tak my veriaci nie vy veriaci 😉
,, 15 A ty, Kafarnaum, vari sa budeš vyvyšovať až do neba? Do pekla sa prepadneš!
16 Kto vás počúva, mňa počúva, a kto vami pohŕda, mnou pohŕda. Kto však pohŕda mnou, pohŕda tým, ktorý ma poslal."
toto su slova Jezisa z Evanjelia podla Lukasa kapitola 10
netreba pohrdat nikym..nikdy nevies ako mozes vybocit z cesty...predpoladam ze vsetci tu dobre poznaju problematiku lakomstva a takisto ziadostivosti po majetku....za knazov ktori trpia tymto hriechom sa mame modlit..
Pôst za kňazov 2013
Pozvanie k 40 dňovej reťazi pôstu a modlitieb za kňazov
Ak ti záleží na svätosti kňazov a na nových povolaniach do kňazstva, tak ťa pozývame, aby si sa od sviatku Sedembolestnej Panny Márie 15. septembra 2013 pripojil k 40 dňovej reťazi pôstu a modlitieb za kňazov. Trvať bude do 24. októbra 2013. Počas tohto obdobia sa chceme spájať v úmysle pomôcť našim kňazom. Ak naše pozvanie prijmeš, môžeš si vybrať ľubovoľný jeden deň v tomto období a obetovať ho za našich duchovných otcov.
Za čo sa postiť a modliť?
Pôstne úmysly môžu byť rôzne. Naše obety a modlitby potrebujú aj kňazi starí a chorí. Kňazi so zraneným srdcom, spútaní rôznymi závislosťami, alebo takí, ktorí sa cítia vyhorení. Pôst môžeš obetovať za pastiera vo svojej farnosti, za kňaza, ktorý ťa krstil, či vyslúžil a aj dnes vysluhuje sviatosti. Ale aj za tých kňazov, ktorí ti najviac pomohli na ceste k Bohu. Môžeš ho tiež obetovať za nové povolania do kňazstva, či za odvahu pre chlapcov urobiť konkrétne rozhodnutieako reakciu na Božie povolanie.
Ako sa postiť?
Spoločenstvo Modlitby za kňazov, ktoré 40 dňovú reťaz pôstu a modlitieb zastrešuje, odporúča pôst, ako ho v Katolíckej cirkvi prežívame na Popolcovú stredu a Veľký piatok. To znamená, že iba raz za deň sa dosýta najesť a zdržať sa mäsitého jedla. Ak máš zdravotné obmedzenia a nemôžeš sa týmto spôsobom postiť, môžeš si vybrať inú, tebe primeranú, formu pôstu.
Prosba kňazom
Spoločenstvo Modlitby za kňazov prosí aj samotných kňazov, aby sa k pôstu pripojili a odslúžili na tento úmysel sväté omše.
Požehnanie
Akciu podporili obaja metropoliti - o. arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský, aj o. arcibiskup Mons. Bernard Bober a dali jej svoje požehnanie. Rovnako tak aj bratislavský eparcha Gréckokatolíckej cirkvi vladyka Peter Rusnák.
Otec arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský sa o tejto iniciatíve vyjadril, že sa: „z nej teší a vyprosuje hojnosť Božieho požehnania a duchovných síl všetkým ľuďom dobrej vôle, ktorí sa k tejto cennej myšlienke pripoja.“