Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@luci78p nezlob se, ale Ty ses svou rétorikou a argumentama zasekla někde v 50.-80. letech (pozlacené kostely, ornáty zlatem protkávané, příspěvky) plus teda ještě vylepšenou těmi aktualitkami o zneužívání dětí (které nepopírám, bohužel se to opravdu dělo/děje, v církvi, stejně jako ve skautských oddílech, jako v kroužcích vyšívání...je to smutné, ale je to o lidech, jako vše, toto si každý musí srovnat se svým svědomím, ať je věřící nebo ne).
co Ti vadí? kdo konkrétně? Kostely a biskupské rezidence jsou historické stavby, ano, po staletí se v nich shraňoval majetek (ale neboj, nebyl získaný bičováním poddaných kteří ohybali záda, většina pochází z darů mecenášů)-co s ním teď? Zlato oloupat, kalichy roztavit, obrazy prodat, chudým rozdat a pak co? po nás potopa? ok, může být. Vyšívaná roucha...víš kde se berou? Myslíš že kněz nakráčí 3x ročně k Versacemu s prosbou o vyšití luxusního hadru, akorát místo hlavy Medůzy bysem si tam prosil kříž? Haha, nenech se mýlit-šijou a vyšívají je povětšinou řádové sestry, které to často i dotují ze svých platů (ano, i téhle zhůvěřilosti se církev dopouští, že její příslušnice, "státní zaměstnankyně" pobírají podle svého vzdělání a věku mzdu, kterou pochopitelně nemají vcelku zač utratit. Nějaké příspěvky v kostelích-no nevím teda, nejsou na to žádné kvóty, vybírají pouze ministranti, což jsou v 99% děti různého věku, ale ti určitě se na nikoho nějak neošklíbají když nedá nic, stejně jako ho obdivně neplácnou přes rameno, když hodí dvě stovky.
církev zřizuje různé hospice, školky a školy, domovy pro přestárlé a bezdomovce, pořádá charitativní koncerty, koneckonců i ty kostely jsou jen budovy, které se musí čas od času opravit...jako nevím jak bysis představovala, že by to mělo v praxi fungovat, kdyby byla zcela bez peněz.
@luci78p ja nepoznam kanaza, ktory by nechcel pokrstit dieta matke, ktora sa zaruci za jeho krestansku vychovu aj nadalej... ale naco bude krstit dieta takej, ktora to ma sama na haku a urobi to len preto pokoj svojich babiek, ako si to napr. urobila ty so svojim sobasom, ja kebyze sa raz nechcem sobasit v kostole tak ma ani otec ani matka nedonuti 😲 ...ale zas, sak to je vsetko take akesi krajsie v tych kostoloch nie? a prave preto nemam rada tento sposob spravania sa k cirkvi, idem si len nieco vziat-pekny obrad, spev, kulturny zazitok a pod....cize tvoj postoj. Si velmi vlazny clovek a Niekto ta prave "uz uz vypluva z ust..."prajem Ti Bozieho ducha🙂
@elana 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 je to zbytočne rozoberať s ľudmi ktorý majú úplne iný názor , je to strata mojho času, ale tak aj v dnešnej dobe sa stavajú kostoly a poriadajú sa zbierky medzi veriacimi ešte na to a na to .... knaz na nie práve ojazdenom VW 😀 možno by namiesto toho kostola a fary - ked necelé 3 km je druhý mohli naozaj postaviť a zriadiť ten hospic alebo niečo podobné, moj známy robil omietky na biskupskom urade, nerezové inštalácie , kožené sedačky, plazmy, 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 a k tomu, že mu nevyplatili za robotu okolo 2000 e sa ani nevyjadrujem 😀 😀 😀 😀 😀 😀 povedal že do kostola už ani nevkročí , že dal cirkvi dosť do konca svojho života 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
bohužiaľ, toho zlého je viac ako toho dobrého
@ninuska8 ja poznam knaza ktory nechcel pokrstit dieta práve preto, že rodičia neboli manželia,isť krstiť svoje dieťa do inej farnosti je pre kresťana potom aký zážitok???? a dotyčná je nahodou veriaca a pravidelne chodí do kostola,
pre mňa svadba v kostole nebola ani kulturny zazitok ani som sa nerozplyvala nad atmosferou, proste som to neriešila,bolo to tak, ani nikto nič iné nečakal a kebyze mam svadbu na úrade, nič by sa pre mna nezmenilo
@luci78p ked chces vidiet zle, tak vidis, ze je toho viacej, kto chce vidiet dobro, vidi viac dobra...myslis si, ze tymto co pises naburas nejak nasu mienku o cirkvi? Nie. Ale ty by si svoju naburat mohla, len na to treba trochu poitivneho postoja k zivotu a nie neustaleho hundrania 😎 Be cool
@evkasus už idem za chvílu preč, ešte jedna vec ... moja malá bude budúci rok tretiačka, ak bude chcieť ísť na 1.sv. príjm.,nebudem jej v tom samozrejme brániť, je to jej rozhodnutie, ale podmienka je,aby rodič chodil na nauky a omše ... načo tam ja budem chodiť??? bez toho ju nezoberú, samozrejme, mne je to jedno, ja to pre nu urobím, ale načo bude dobrá tá moja pretvárka????samozrejme ešte sa to budem s knazom snaziť vydiskutovať, že moja pritomnosť je zbytočna, uvidime ako to dopadne, určite dám vedieť 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵
@evkasus aha,ale tak potom by nemalo záležať na tom či sú rodičia zosobášení, žijú nadivoko,alebo je matka sama, pretože ani zosobášení rodičia si nemusia uvedomovať podstatu sviatostí a viery ...vid moj pripad, takze to by mali knazi tazké rozhodovanie, kto je alebo nie je hoden sviatostí, podla mna súdia tiež povrchne
@luci78p je mi luto ked mas s cirkvou same zle skusenosti, ani ja nemam najperfektnejsie, ale musis si uvedomit, ze aj knaz je len clovek, o to viac sa mas za neho potom modlit... nikomu by nemalo byt odobrate pravo na krst, ale kedze sa krsti dieta, zodpovednost za neho nesu rodicia, ti rucia, ze ho budu dalej vychovavat ako krestana...ako mozu dvaja ludia, ktori sa nechcu zosobasit, alebo su rozvedeni, viest dieta k Bohu, ked sami od neho odisli...to nedava logiku, a ked uz tak velmi chces, chod sa nieho opravneneho opytat na tie NASE zakony, lebo ja ti ich presne nevysvetlim...no myslim, ze ty to ani nepotrebujes pocut, kedze si sa nacisto distancovala od cirkvi a pretala si verit...
a tá cirkev sa ako ten automat na cukríky správa ... hodíš správnu sumu peňazí a máš čo chceš 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@luci78p U nezosobasenych partnerov je to zjavne a to Cirkev nemoze ignorovat.
U zosobasenych to zjavne nie je a partnery to mozu zakryt...ale to je uz otazka, co tym ziskaju, ak klamu sami seba.
Ak davaju pokrstit svoje dieta z ich strany formalne...lebo pri krste su urcite sluby, ktore su vyslovovane v mene dietata...
ale tá cirkev zoberie čo dáš, a dá ti čo chceš 🙂 napriek tomu, že vie, že oklamaná ... a AKOZE je to naozaj 😀 😀 😀 😀 xi šak mi tu budeme dorána 😀 😀 😀 😀 😀 idem ja uz dačo robiť .... 😀 😀 😀 😀 😀

@evkasus pretože ako píšem na začiatku , som chodila do kostola, a v takom veku ma zaujimali uplne iné veci,ale časom sa človek začne zamýšlať a formuje si názor, alebo ty máš vyhranené názory na všetko od narodenia????? ja nie