Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@evkasus
@luci78p ja si myslim, že pokial je dieťa už vo veku, že samé chce prijať sviatosť, nemal by knaz davať nejaké podmienky rodičom... Dôležité je asi aby do kostola chodila dcerka... To či je tam s kamaratkou alebo mamou je podla mna dosť nepodstatné. Mne by to asi prišlo čudné, keby mi povedal knaz, vieš čo moja draha, nemôžeš isť na prijímanie, lebo tvoja mama nechodí do kostola... PRečo by malo dieťa doplacať na niečo, čo nieje v jeho silach to zmeniť?
@luci78p a preco jej vlastne dovolujes chodit na nabozenstvo ked sama neveris??? ked povedia vsetky deti ze ideme skakat do studne, tak ju tiez pustis len zato ze chce? Ona chce byt krasna princezna, ty chces oslavu aj s darcekmi..., ale o tom to je??? sak to je proti zdravemu rozumu toto tvoje zmyslanie. Obieleny hrob-zvonku krasny-vnutri prehnity.
Kiezby ta tuzba tvojej malej, ktora verim, ze je aj o nieom inom, ako je len pekna slavnost, lebo detske srdiecka su pre Boha otvorene, priviedla k poznaniu o com to tu je...
@evkasus myslim, že to je dosť nepodstatné.... Tiež mam kamaratku, ktorá napriek tomu, že rodičia su neveriaci si na zakladnej škole dala sama spraviť krst aj prijimanie, lebo sa dostala do partie kamaratok, ktoré do kostola chodia a proste chcela aj ona prijať sviatosti. Fakt si neviem predstaviť, keby jej knaz povedal, vieš čo moja mila, nemôžeš, lebo tvoji rodičia nechodia do kostola. To je absolutne irelevantné....
Ona chce byt krasna princezna, ty chces oslavu aj s darcekmi..., TOTO SOM NENAPISALA a pozornejšie čítaj,zatial nechce ani ona, ale predpokladám, že bude chcieť ísť a ja nemám s tým problém ....
a vyjadrila som sa taktiež prívlastkom že v takejto veci...to znamená že kebyže chce brať drogy, tak jej budem brániť, ženy,všetko prekrúcate 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
a ona ani netuší ešte ze sa aj neake darčeky pri tom dávajú 😵 😵 🤐 🤐
k tomu nabozenstvu ... u nas v skole je 23 deti cca od 1 - 4 všetky chodia na nabozenstvo, su tam 3 ucitelky,tak neviem si predstavit ako by sa podelili
@vejula Samozrejme ze je to irelevantne...ale ja tu vychadzam z toho, co pise o sebe @luci78p
Podla mna ani v jej pripade knaz nepodmienuje prijatie sviatosti dietata tym, ze jej matka sa fyzicky zucastni na kazdej pripravnej sv. omsi. Knaz predpoklada, ze zapoji takto aj rodicov aby zosilnil ucinok a uvedomenie si tej slavnosti v rodine.
@luci78p chapem, aj u nas je to tak so skolou, no ale kto nechce, tak dieta na to nabozenstvo neda, potom fakt musis predpokladat, ze bude chciet ist na prijimanie... mna len zaraza ten paradox, ze ak je niekto tak proti nejakej veci, ako si ty proti viere a cirkvi, tak s nou nechce mat nic spolocne predsa, teda aspon ja by som nechcela, naco potom take pokrytectvo, aby ludia nepovedali? Keby som ja bola presvedcena o niekom ze neexistuje, tak k nemu v nedelu dieta neposlem, ale radsej ho vezmem do zoo...prepac, ale ako som uz povedala, si vlazna!
@ninuska8 ja si myslim, že lucia v nedelu dceru do kostola neposiela.... ale ani jej nebrani. Či mysliš, že by jej v tom mala ako spravna neveriaca braniť???? Nechava dcere v tomto slobodnu vôlu a nepretlača jej svoj nazor na vec. LEpšie akoby mala pred nou očiernovať cirkev Boha.... či? Mala by robiť toto aby nebola pokrytecká
@vejula Lucia ma uz na existenciu Boha a Cirkev svoj vyhraneny nazor...a preto mi je divne, ze chce pustit svoju dcerku do tejto skazenej a pokrivenej spolocnosti...
Ide tu len o logiku.
Ale nikto tu nepopiera, ze Boh je nad vsetkym a ze moze prehovarat k jej dcerke, aj keby Lucia bola najvacsia ateistka na svete.
@ninuska8
@vejula ale mne je jedno čo povedia ludia, ked mi ONA povie,že chce isť pojde, ked povie že nechce isť nepojde a ludia su mi ukradnutý 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 😵 nedokážete to pochopiť??????
pokrytecké by bolo, keby neverím a idem s nou na to prijmanie a idem s nou do toho kostola v nedelu ja sa ukazať so širokym usmevom na tvari
@luci78p ahoj, neda mi nepodporit ta v tvojich myslienkach. ja som bola vychovana ako "veriaca a chodiaca do kostola", tento nazor som dost rapidne zmenila v puberte a uplne ked som sa vydavala. v skratke uvediem, ze cirkev robi chybu (a myslim si, ze si to casom uvedomi, mozno prave tento papez urobi raznu zmenu), ze detom odobera prava byt clenom cirkvi len preto, ze rodicia su napr. neveriaci. to je podla mna to iste, ako keby som inteligentnemu romovi zakazala chodit na strednu skolu, hoci zakladnu zvladol v pohode, len kvoli tomu, ze jeho rodicia neboli schopni ukoncit ani len zakladne vzdelanie.... trosku mozno od veci porovnanie, ale predsa... je zle branit dietatu, aby uskutocnilo v ponimani nasej spolocnosti dobru vec, ked ono chce, len preto, ze minulost jeho rodicov e ina.. aj preto zdielam nazor, hoci dceru mam pokrstenu, ze viac s nou riesit nejdem. ak bude mat ona svoj nazor napr. na sv.prijimanie a bude tuzit po tejto sviatosti, tak jej to umoznim ja ako matka a dufam, ze aj cirkev ako institucia. ja mam vyhodu v tom, ze mam sviatosti. pravdu povediac, sralo by ma, keby som bola neveriaca, ale mojej dcere by sa taketo veci zapacili a dokonca by verila, zeby jej cirkev neumoznila zdielat tuto vieru spolu s nou...
takze moj zaver, dufam, ze cirkev ako institucia (ja jej uz niekolko rokov v duchu hovorim "politicka strana") sa pozbiera, dostane rozum a bude s radostou medzi seba prijimat ludi a deti, ktore budu po tom tuzit bez ohladu na to, ake vierovyznanie a ci vobec nejake, maju jeho rodicia.. zaroven dufam, ze cirkev tu bude do buducna naozaj nezistne (doteraz mam svoje i cudzie skusenosti ine...), aby naozaj pomahala chorym a chudobnym (ako si dobre
@luci78p poznamenala, ze mnohe cirkevne auta ci fary by sa dali porovnat s vilami a fárami zbohatlikov)... ja ako tak sledujem dianie a chovanie cirkvi a jej hodnostarov, nemozem sa ubranit myslienke, ze chorych a chudobnych maju v pazi (cest vynimkam) a ze na to, aby prijali noveho clena si kladu nezmyselne podmienky. ked to porovnas s cirkvou za tazkeho komunizmu, tak to je nebo a zem. vtedy bola cirkev naozaj vdacna za kazdu novu tvar, dokonca krstili a prijimali clenov potajomky!!!! aj napriek tomu, ze rodicia neboli veriaci, pretoze mnohokrat rodicia krsteneho dietata boli napr. vysokopostaveni funkcionari, no napriek tomu chceli poskytnut dietatu krst a dalsie sviatosti, tak cirkev s radostou brala medzi seba ludi, hoci musela cusat, ze ich nabera. dnes je to naopak. cirkev (aj to zalezi od farnosti) si urcuje pravidla hry a mne sa to zda divne...
uz som sa stretla s tym, ze jedna farnost odmietla zosobasit dvoch ludi len preto, ze nemali obaja (obaja boli veriaci) vsetky sviatosti, cize krst, prijimanie, birmovka a ina farnost zas - paradoxne - zosobasila dvoch ludi, hoci jedna z nich mala len krst, prijimanie a on bol dokonca neveriaci!!!! tak si potom zober tie paradoxy a rozdiely.
ja nikomu nebranim vo viere, je to hlupost, ani veriacich nevyvysujem nad neveriacich - este vacsia hlupost, takisto ani naopak nezmyslam, nech si kazdy vyznava, co uzna za vhodne, ale fakt by cirkev ako taka mala stanovit jasne "pravidla" hry a nie len tak hala-bala, potom to vyzera smiesne a trapne..
moja osobna skusenost. moja znama nemohla pokrstit dieta, lebo bola slobodna matka, mne ina farnost dieta pokrstila, hoci som rozvedena a dieta mam tiez prakticky ako slobodna matka.... tak uz potom co mam na to povedat?
a prosim vas, neobute sa tu do mna a nekopte do mna, ani do mna nehadzte kamenom, lebo moje slova neutocili na vasu vieru, ale len vyjadrili moj postoj k rozporuplnej sucasnej cirkvi 😉 😉 😉
zbadala som tuto temu a reku, ze nakuknem 😉 ale presne ako som predpokladala.... len som cakala kedy natrafim na vetu typu....som si len povedala svoj nazor, ale to sa tu asi nenosi.... 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Cirkev nie je Papez a niekolko knazov Cirkev je kazdy jeden krestan a jej hlavou je Jezis. Prepacte mi nasledujuce slova, ale musim...
Jezis ta miluje tak, ze trpel neopisatelnymi bolestami aby ta zachranil. Jezis zije! Miluje ta nepredstavitelnou laskou a nechce od teba nic viac iba LASKU.
@evkasus ja neodsudzujem veriacich ludi , ktorí veria naozaj preboha, toje neskutočné ako vyberáte veci s kontextu 😀 😀 😀 😀 na to či boh prehovara k mojej dcere mam svoj nazor, ale nech sa rozhodne sama a ked bude väčšia a schopná pochopiť všetky argumenty nech sa rozhodne čo dalej, správne by bolo teraz odomna, že ona napriklad veri,že boh existuje, jej povedať ze to nie je pravda, nech si to vyhodí z hlavy?????myslím že ona ešte také argumenty nedokáže pochopiť a časom si to v tej svojej hlávke usporiada sama, to svojim detom všetko striktne diktujete podla seba a nenecháte s nich vyrastať ludí s vlastným názorom ?????????
proste vyrastá v silne katolickom prostredí a ja ju nedokázem od takýchto veci izolovať .... čiže správnejšie by bolo,keby som jej zabránila vkrociť do kostola 😀 😀 😀 😀 presne ten názor ako niektorí knazi na ktorých poukazujem - neveri rodič,vyhodme aj dieta 😀 😀 😀 😀 😀 treba mat trosku aj nadhlad

@evkasus ved práve preto, že pojdu všetci jej rovesníci, ale tak ako malé dieťa bude určite schopná tomuto všetkému ešte uprimne uveriť, určite to najskor preberiem s knazom na rovinu, uvidím ako sa k tomu postaví