icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

luci78p
2. okt 2013

@fra myslim že @mandragora22 nespája štb a cirkev len poukázala na KONKRETNY prípad

fra
2. okt 2013

@luci78p ja nepopieram, že niektorí knazi s štb spolupracovali - ale to boli v skutočnosti dezertéri ... ale v globale jednym z hlavnych cieľov štb bolo zničiť a rozložiť cirkev - možno aj prostredníctvom pár zradcov

fra
2. okt 2013

@luci78p akože nespája, a toto je čo?
"este za stareho rezimu priam z matkinej rodiny viem o pripade, kde prave "NASA" CIRKEV mucila knaza iba preto, lebo pomohol chudakovi v nudzi. preco? pretoze ten chudak v nudzi bol oponista-odporca byvaleho totalitneho rezimu. ten matkin rodinny znamy (knaz) mu v istej veci pomohol, STB, CI AKO SA VOLALI, mu na to prisli, zavreli ho a mucili"

luci78p
2. okt 2013

ano,ale netvrdí že štb bola cirkev !!!!!!!!!!! poukazala na konkretny pripad - a ako aj ty sama priznávaš, spojenie niektorých knazov s štb určite existovalo, takže tak

fra
2. okt 2013

@luci78p akože netvrdí ked tvrdí? Ale nejdem sa o tom s tebou dalej hadať, snad nam madragora sama objasní ako to myslela

luci78p
2. okt 2013

@fra ale musela byt v tom cirkev, ked @mandragora22 tvrdí, že zanevrel na cirkev ked odtial vyšiel
ospravedlnujem sa , varim aj čitam, takze ked to pozeram pozornejšie, ano , ale myslim že sa @mandragora22 vyjadrí k tomu ako to vlastne myslela

luci78p
2. okt 2013

@fra a čo sa týka prekrucania dejín, myslím že Biblia je toho živým dokazom, akurat som rano na nete citala dobry članok na tuto temu, ak sa mi ho podari ešte najsť, pošlem ti link

fra
2. okt 2013

@luci78p verím tomu, že tam mohol zanevrieť na Boha (a tym padom aj na cirkev), keď tam videl toľko ukrutnosti a zverstiev a svinstva, verim tomu, že ho tam mohli sklamať ľudia- možno aj z cirkvi, ktorým predtym veril, len ta konštrukcia že štb je vlastne cirkevná organizácia ma trochu rozhodila, sorry

lusika02
2. okt 2013

nesudte, aby ani vas nesudili...
kto chce mat stale pravdu a skodit druhemu ma v srdci hnev, kto ma v srdci hnev nemiluje, kto nemiluje.....
plevy zhoria v ohni...za kazde jedno slovo budeme sudeni...nikto nie je bez hriechu.....
vsetci do jedneho ci sa nam to paci, alebo nie budeme raz stat pred tvarou Pana a pozrieme sa na nas zivot...je to tazke, ale skusme zit tak, aby sme sa tam potom neprepadli od hanby 😉
Krasny a pozehnany den zienky zlate 😉

sherynkamalinka
2. okt 2013

ja mam na vas otazku, pripravujem syna na prve sv. prijimanie. Dlhu dobu som nechodila do kostola pretoze ma odmietli vyspovedat z dovodu, ze som vydata len na urade....dost ma pan dekan ponizil ale o tom nechcem...chcem sa vas spytat, od kedy znie Apostolske vyznanie viery Verim v Boha otca vsemohuceho.....Verim v ducha svateho, v svatu cirkev KATOLICKU...ked som pred 10 rokmi chodila do kostola modlitba znela Svatu cirkev VSEOBECNU...To co su akoze za zmeny toto...

katja78
2. okt 2013

@mandragora22 viera je dar, takže 100% istotu môžem mať len ja sama pre seba, ale moja istota Ťa nepresvedčí 😅 netneš do živého, ani to mojou vierou nijako nezakolíše...písala som proste úvahu pre Luciu o tom, že desatoro máme každý človek, či kresťan, ateistu, deista, moslim, budhista...VPÍSANÉ do svedomia, takže to asi nebude výplodom nejakého smrteľníka 😅 nič viac, len som logicky uvažovala 😉

mracik
2. okt 2013

@sherynkamalinka je to už niekoľko rokov, ide o to, že aj v latinskej verzii vyznania sa používa grécky výraz "cathólicam" (ktorý tiež znamená všeobecná) a nie latinský výraz. 😉

zabka4
2. okt 2013

@sherynkamalinka cirkev robi vela zmien. Mozno by niekoho prekvapilo ze aj dnesna biblia je uz zmenena. za Nera bola zmenena, pretoze cirkev mala problem s uznanim reinkarnacie, cize to ze clovek sa sem narodi viac krat, no vzdy len ako clovek, pretoze zakony bozie ho inak nepusita. nemoze sa vtelit do zvierata, ako to tvrdia niektorí, ktorí si to chcu ako vzdy zdvôvodnit podla seba. zviera je zbytostnej rise, kam sa vracia po smrti. duch sa vracia do jemnohmotnosti,kde si musi prezit a napravit svoje chyby, a to podla zakonu rovnorodosti,kazdy kam patri, cize napr. zlodej k zlodejovi, tyran k tyranom a tam preziva na sebe vsetko co robil tu na zemi. az pokial si neuvedomi a skutocne neolutuje to co pachal a nezatuzi po zmene. tam neexistuje ziadne uplatkarstvo, nikto tam Svetlo neoklame. potom sa dostava do vyssich sfer, kde este odcinuje nejake chyby. ale uz nezije v temnote(nie vsetci ale vetsina, staci sa pozriet co sa deje s ludstvom) ale vo svetlejsich sferach, no na raj to este nieje. tam sa dostane az dokonaly ludsky duch, ktory je svojim duchom cisty. a taketo veci cirkev zatajuje, aby mala stale ovecky pohromade. 🙂 velmi vela ludi bude neprijemne skalmanych po smrti. ked zistia, ze to ako zili nestacilo, k tomu aby sa dostali do raja. Nikto z ludskych duchov nikdy neuzrie Boha, pretoze je nam nerovnorodý. je daleko nad nami. to co sa pise v biblii, že uvidime božiu tvar sa nemysli doslovne. Ale ze ho budeme vidiet v jeho diele, vo vsetkom co stvoril. v dokonalosti, ktora je jedine u Boha. Boh je obrovska sila energie, ktora udržuje toto stvorenie žive. tak silna, ze ludsky duch nedokaze ustat tu silu. zmizol by. tak ako si cirkev meni vsetko co sa jej nepaci, zmenila aj vyznam syn cloveka a bozi syn. vysvetlenie podam tym kto by mal zaujem,pretoze je to na dlhsie pisanie.
ale ano cirkev zmenila vseobecnu na katolicku, tu vidis tu povrchnost, ze katolici potrebuju sa oddelovat a byt niecim viac. a pritom ani jedno nabozenstvo ci sekta na zemi nie je z uplnej pravdy. ani jedno.

katja78
2. okt 2013

@luci78p - no Ty si skús zas pozrieť túto knihu, je na webe: http://web.natur.cuni.cz/~repko/hlinka-vvv.htm

@mandragora22 - prečo si naivne myslíš, že ja verím v "súčasný stav Cirkvi"? predovšetkým verím v milosrdného Boha Otca, Syna a Ducha svätého...a som súčasťou Cirkvi, možno tak ako Ty (ak si pokrstená). To automaticky neznamená, že súhlasím so zlými vecami, ak sa v nej nejaké nachádzajú, prečo toto neustále vsugeruje svet veriacim ľuďom??? 😅 😅 😅 . Ale Cirkev ma obohacuje predovšetkým tým dobrým, čo mi poskytuje, v prvom rade samotného Krista, sviatosti, ktorými ma požehnáva a tiež spoločenstvom ľudí, ktorých som povinná milovať tak ako seba. Nie som bez hriechu, ani Ty, ani nikto z nás, ale hľadať stále chyby iných, to nie je dobrá cesta. A práve Cirkev ma učí "milovať aj nepriateľa"...mne nebráni stále sa snažiť toto žiť napriek tomu, či niekto stratil vieru, alebo akú chybu urobil...chápeme sa?

katja78
2. okt 2013

@mandragora22 - mňa zas vie nadchnúť, že viem, že všetko to krásne - východ slnka, kvapku rosy, detský smiech, letiaceho orla...za všetkým stojí BOH, On všetko stvoril, "skrze Neho povstalo všetko, a bez Neho nepovstalo nič z toho, čo povstalo" ako sa píše v Jánovi...takže skôr mám potrebu za všetko nádherné mu poďakovať ako malé dieťa ďakuje svojmu rodičovi za každú maličkosť, ktorej sa mu dostane... 😵 😵 😵

lusika02
2. okt 2013

@zabka4 🙂 som katolicka a nemyslim si ze som nieco viac skor naopak 😉 mne cirkev nic nezatajuje jasne mi dala najavo ze je peklo, ocistec a raj. Verim v Bozie milosrdenstvo a teda, ze uvidim Jezisa z tvare do tvare este predtym ako skoncim v ocisci bo ja som hrisnik slaby, ubohy a obrovsky 🙄

Katolicky v preklade znamena vseobecny 😉
@sherynkamalinka

katja78
2. okt 2013

@mandragora22 - mrzí ma, že si sama živiteľom rodiny 😔 možno si nájdeš čas, aby si konfrontovala to, čo si myslíš, že o stredovekej histórii Cirkvi vieš, s tým, ako to asi bolo..
http://www.inky.sk/Viera/Prednasky/KatolickeSka...
hej, tento sumár zostavil kňaz, už ho tu raz odmietli a zosmiešnili 😅 celkom bez argumentov a s predsudkami (zasa raz...), ale pracoval len s historickými knihami od renomovaných a uznávaných historikov (českých, slovenských aj svetových) a samozrejme odkazy sú na konci textu...tiež už chodím do práce, dnes mám voľnejšie, tak som nakukla 😅 ale dala som si tú námahu a celý text prelúskala, takže naozaj odporúčam 😉 😉 😉

luci78p
2. okt 2013

@katja78 letmo som to prebehla, večer to pozriem lepšie , ale vyjadrenie že Darwinova teoria je zastarala sa mi zdá pritiahnuté za vlasy
http://slovakia.humanists.net/vvbo.htm
upútala ma celkom táto veta : Predsudky, povery a staré báchorky len pomaly a neochotne opúšťajú vedomie a myslenie človeka, zvlášť ak ich pomáhajú udržiavať štátom platení funkcionári cirkvi.

sherynkamalinka
2. okt 2013

@lusika02 tak potom preco to zmenili

luci78p
2. okt 2013

@katja78 k histori cirkvi 😀 😀 😀 😀 wikipedia.org/wiki/Križiacka_výprava
@mandragora22

lusika02
2. okt 2013

@sherynkamalinka neviem mne je to jedno moju lasku a vieru v Boha to nijako neoplyvnuje. Si dobra maminka, verim, ze dobre pripravis synceka na prve sv. prijimanie.

inkinka
2. okt 2013

@mandragora22 je to smutne, ze odmietol pokrstit dieta matky, ktora si to zelala, z dovodu, ktory si uviedla. Je to zranujuce a dehonestujuce pre nu, pre dieta a proti Kristovym slovam o nebraneni pristupu malickym k nemu. Tento isty knaz cital potom veriacim pastiersky list, ktory odporucal ucast na pro life pochode a vyzyval k ochrane zivota od pocatia...a konkretnej zene, ktora zivot ochranila a porodila, dieta vychovava v mozno tazkych podmienkach, vmietol opovrhnutie do tvare. Aka nekonzistentnost v reci a skutkoch.

Stretla som viacero knazov, ktorym empatia nechyba a taketo rany trochu zmiernuju, ako napriklad evanjelicku fararku, ktora pochovala mesacne dieta, ktore odmietol pochovat katolicky knaz, pretoze este nebolo pokrstene (zomrelo skor, ako to stihli). Tym nechcem povedat, ze iny katolicky knaz by ho nepochoval, verim, ze je ich väcsina. Chcem len povedat, ze chapem, preco su mnohi ludia sklamani z cirkví (vsetkych, nielen RKC).

Myslenie sa stale vyvija, myslim, ze nik, kto si mysli, ze veri, nie je v konstantnom stave mysle, prechadza pochybnostami, uprimny clovek priznava, ze ano, aj knazi. Luci sa mozno sklamala, detske predstavy su kristalovo ciste a nejdu dohromady s realitou. Ale Kristus povedal, parafrazujem, presne znenie si nepamätam, ze budete mat aj nehodnych knazov, pocuvajte, co vam hovoria, ale necinte tak, ako oni.

fra
2. okt 2013

@zabka4 "Mozno by niekoho prekvapilo ze aj dnesna biblia je uz zmenena. za Nera bola zmenena "
musela som si to pozrieť na wiki, a vidím,
Claudius Caesar Nero alebo len Nero (* 15. december 37 – † 9. jún 68)
Ako mohla byť za Nera Biblia zmenená, ked vtedy pravdepodobne ešte veľka vačšina Noveho zakona nebola napísaná?
A už celom určite nebola zaradená do Noveho Zakona, kedže spisy u ktorych bola uznana božia inšpirácia sa vyberali až na neskorších konciloch, dokonca až do 4. storočia? A Stary zakon si opatrovali Židia, tie spisy boli rozširene na celom blizkom vychode, to by ma zaujimalo ako by sa tam dala globalne zrušiť taka vec ako reinkarnacia? Nejaky cisarsky uradnik by chodil od domu k domu a všade by nechal písma prepísať? Neverím.

ninuska8
2. okt 2013

@fra to su nezmysly tych, co su jednostranne informovani...
@zabka4 ja verim, ze Boh-Jezis je pravda, tak verim ze aj cirkev, ktoru zalozil je z pravdy, teda verim v cirkev! Viem ze sa v cirkvi v minulosti spachalo vela zleho a vela sa deje aj dnes...ale to je o ludoch, ja som clenom cirkvi-nevesty Boha, a preto nemozem toto spolocenstvo sudit, ked do neho patrim. To ze ty neveris a vyberas si z Pisma veci mimo kontextu ta neopravnuje nieco take vysvetlovat...

Vsetkym odporucam knihy: Kauza KRistus, Kauza viera, Kauza Stvoritel

🙂

fra
2. okt 2013

a Kauza Ježiš ešte, tá je zatiaľ najnovšia

ninuska8
2. okt 2013

@fra hej, pocula som tu prave nemam... ale chystam sa na nu🙂

zabka4
2. okt 2013

@ninuska8 To, čo zvestoval ľuďom Kristus malo predovšetkým hlboký duchovný rozmer. No a práve v tomto duchovnom zmysle treba chápať i jeho slová, týkajúce sa Petrovho výsadného postavenia a založenia cirkvi. Tieto slová boli myslené duchovne a nie pozemsky tak, ako si ich svojim zúženým spôsobom vysvetlili ľudia. Kristus neustanovil Petra za prvého pápeža a nezaložil cirkev, ako pozemskú mocenskú organizáciu v tom zmysle, v akom ju poznáme dnes!

V skutočnosti to bolo takto: Peter, ako úplne prvý človek na zemi spoznal v Ježišovi Syna Božieho a v živom presvedčení tohto zásadného poznania to aj vyslovil. Jeho presvedčenie okamžite sformovalo v jemnejšej - v citovej a myšlienkovej úrovni určitý základný kameň zásadného poznania Božej podstaty Kristovej. Toto Petrom, ako prvým človekom sformované presvedčenie sa teda stalo skalou, stalo sa základným kameňom, na ktorom mohla byť vybudovaná cirkev. Cirkev, čiže spoločenstvo ľudí, pre ktorých sa rovnako ako pre Petra stalo poznanie Božej podstaty Krista presvedčením.

To znamená, že ten, kto je presvedčený o tom, že Kristus je Syn Boží, ktorý nám priniesol Otcovi Vôľu preto, aby sme podľa nej žili, ten kto sa podľa tejto Vôle riadi vo svojom živote, kto tak hovorí, myslí, cíti a jedná, jedine ten je členom jeho cirkvi. Súčasťou Kristovej cirkvi je teda každý, kto verí v Krista a jedná podľa jeho Vôle. Nikto iný!

Cirkev, ako pozemská mocenská organizácia, ktorá usiluje o moc a vplyv, ako každá iná svetská organizácia, cirkev, ktorej členovia sú členmi iba formálnymi a vo svojom živote vôbec nejednajú podľa Vôle Najvyššieho, ktorú nám ukázal Ježiš vo svojom učení, tak takáto, iba čisto pozemská forma cirkvi nebola a nemohla byť nikdy Kristovým plánom.

Mesiáš neprišiel zakladať nijaké pozemské mocenské organizácie! Jeho cirkev je v duchu! Je duchovná a stojí na Petrovom presvedčení o Božej podstate Krista, ako na skale! A každý, kto zdieľa toto živé presvedčenie a jedná podľa Vôle Mesiáša sa stáva súčasťou pravej cirkvi, pričom je úplne jedno, či v nejakej pozemskej cirkevnej organizácii je, alebo nie je.

Kto koná podľa Vôle Najvyššieho je členom Kristovej cirkvi! Kto však podľa jeho Vôle nekoná, nie je ani členom jeho cirkvi a to ani vtedy, keby v nejakej pozemskej cirkevnej organizácii zastával trebárs i veľmi vysoké postavenie.

Krivením duchovných pojmov sa tu na zemi môžu vzájomne klamať iba ľudia a aj to vždy iba na svoju vlastnú škodu. Ale Stvoriteľa a jeho dokonalú Vôľu neoklame nikto!

katja78
2. okt 2013

@zabka4 a čo je potom svätá omša? "mocenský kultúrny event"??? 😀 😀 😀

zabka4
2. okt 2013

@fra ospravedlnujem sa neslo o nera ale o cirkevny koncil v konstantinopole z 553 roku na ktorom sa hlasovalo o vhodnosti, alebo nevhodnosti začlenenia učenia o prevtelovaní duší do kresťanskej vierouky. Nakoniec, nepatrnou väčšinou hlasov, zvíťazilo odmietavé stanovisko.
Z uvedeného faktu vyplýva nasledovné a sice, že vedenie o reinkarnácii tvorilo súčasť duchovného poznania prvých kresťanov. Ako dôkaz nám môžu poslúžiť aj niektoré texty priamo z Biblie.
V Matúšovom evanieliu, v 17. Kapitole, 10. verši je veľmi nápadný už názov: "Druhý príchod Eliášov." Ďalej sa píše: "Tu sa ho spýtali učeníci: "Prečo teda hovoria zákonníci, že najprv má prísť Eliáš?" On im odpovedal: "Eliáš síce príde a všetko uvedie do pôvodného stavu, avšak hovorím vám, že Eliáš už prišiel, ale nepoznali ho a urobili s ním, čo len chceli. Tak aj Syn človeka bude trpieť od nich." Vtedy učeníci pochopili, že im hovoril o Jánovi Krstiteľovi."
Ježiš teda otvorene hovorí, že Eliáš prišiel na svet znovu ako Ján Krstiteľ. A aby sa nedalo nenamietnuť, že ide o ojedinelý prípad, tu je ďalší príklad:
V Jánovom evanieliu, v 9. kapitole nazvanej: "Ježiš uzdravuje slepého od narodenia" môžeme čítať: "Ježiš idúcky zazrel človeka slepého od narodenia. Jeho učeníci sa spýtali: "Učiteľu, kto zhrešil, tento a či jeho rodičia, že sa narodil slepý?" Ježiš odpovedal: "Ani tento nezhrešil, ani jeho rodičia, ale majú sa na ňom zjaviť skutky Božie."
Zamyslime sa však nad logikou apoštolmi položenej otázky. Predkladajú v nej dve alternatívy, za ktoré podľa nich dotyčný pyká - jeho vlastnú vinu, alebo previnenie rodičov. Ak by ale bola aktuálna prvá z nich, čiže jeho vlastná vina, položme si otázku: Kedy mohol zhrešiť, ak bol slepý od narodenia? Logicky môžno odpovedať iba jediným spôsobom: K previneniu muselo dôjsť ešte pred terajším zrodením - v predchádzajúcom živote.
Ježiš svojou odpoveďou nepopiera právoplatnosť a logiku apoštolmi položenej otázky. Veď akoby aj mohol, keď vo svojom predchádzajúcom výroku o Eliášovi sám pripúšťa možnosť opätovného vtelenia. Ponúka iba tretiu možnosť, s ktorou apoštoli nerátali.
V súvislosti s uvedenými biblickými textami sa človeku chtiac, nechtiac natíska otázka: Ak sa v samotných evanjeliách nachádzajú zmienky o reinkarnácii, malo vôbec právo nejaké zhromaždenie hlasovať a následne úplne potrieť toto poznanie, dovtedy ešte živé v náuke prvotnej cirkvi? Žiaľ, cirkevný koncil si o niekoľko stáročí neskôr napriek všetkému predsa len dovolil "uzákoniť" niečo, čo sa pri hlbšom skúmaní ukazuje byť v rozpore so slovami veľkého Učiteľa.
Ale majú snáď ľudia naozaj reálnu silu meniť svojimi rozhodnutiami Zákonitosti, panujúce vo stvorení, ktoré sú vo svojej podstate výrazom Božej vôle? Určite nie! Môžu ich len utajovať, kriviť a zahmlievať, čo však v konečnom dôsledku prináša škodu iba im samotným, pretože sa tak stávajú trestuhodne nevedomými Zákonov, ktorým je a zostane podrobený každý z nás bez rozdielu. Bez toho, či ich on osobne, alebo niekto iný schválil, alebo nie.
Vedomé utajovanie týchto skutočností nemožno preto vskutku nazvať inak, ako zločinom. Zločinom na celom ľudstve, ktoré bolo nezodpovedným rozhodnutím niekoľkých ľudí uvrhnuté do nevedomosti! A žiaľ, doteraz je v tejto nevedomosti zo všetkých síl aj naďalej udržiavané, čo je ešte omnoho trestuhodnejšie ...

ninuska8
2. okt 2013

@zabka4 ano, ale zabudla si na jednu vec...cirkev je Bozsko-ludska ustanovizen. Aj prvotni krestania po Petrovi, zakladali male cirkvi, na roznych miestach, ktore mali svoje hlavy-ludi urcenych na spravovanie, ludi, ktorym apostoli pisali listy aby komunikovali s dalsimi, tak sa sirilo krestanstvo -precitas si v Skutkoch apostolov, a nazabudaj na dielo Bozieho Ducha, ktory to vsetko viedol, ta hierarchia vznikla postupne...