Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@mamkabeika pokusim sa vela modliť, snad mi da Boh poznať čo odomna očakava 🙂
@vejula K těm ovulačním testům - samozřejmě, že nejde používat jenom je. Já je používám místo měření teploty, ale zároveň využívám pravidel symptotermální metody. Na potvrzení ovulace mi testy velmi dobře slouží. Na stránkách cenap.cz mají ke stažení i tabulky, které se používají v období kojení a mohou Ti poslat brožurku, kde se o STM v období kojení píše. Nevím, jak to tam mají udělané - nekojila jsem. Ale určitě toto téma rozebírají. Myslím, že důležité je zjistit, jak moje tělo v období kojení funguje - zda někdy dochází k ovulaci nebo ne, případně jestli to má nějaké symptomy. A podle toho se zařídit. Opět - udělám, co je v mých silách a zbytek nechám na Bohu.
Samozřejmě, že existují laici, jejichž duchovní život a síla je na velmi vysoké úrovni. Ovšem je třeba si uvědomit, že kněží svěcením získávají zvláštní milosti (poslání Ježíše - šiřte evangelium, uzdravujte nemocné, vyhánějte zlé duchy) - "výbavu" k tomuto všemu získává kněz svým svěcením. Laik toto prostě nemá. Ale záleží vždy na konkrétním knězi, jak se o tuto "výbavu" bude starat 🙂
@werumka uhm, skusim to mrknuť... Ono ja som pri malom nemala menštruaciu 19 mesiacov, takže vlastne počas tych 19 mesiacov som nikdy nevedela kedy to pride. Čo sa tyka hlienu, fakt neviem, ja ani počas cykov moc nezaznamenavam nejaky vyrazny hlien napriek tomu som otehu hned ked som chcela. Tak fakt neviem čo to mam za telo.
Čo sa tyka hlasania evanjelia a uzdravovania chorych v mene ježiša tušim nemusia len knazy. Či? JA neviem.. Aby sme sa pochopili, ja neznevažujem ich poslanie, len treba brať do uvahy že i knazi i biskupi a papeži môžu byť rôzni.... Nechcem vyťahovať veci z minulosti, ale velakrat boli plnší ducha ludia, ktorí sa priam vzburili systemu - napr František z Asisi.... To je krasny priklad toho ako niekto dostal skutočny dar. I ked odmietol poslušnosť a bojovať v svatej vojne a našiel si vlastny spôsob ako chvaliť Boha. A velmi krasny spôsob.
@vejula S tím souhlasím. Ale pravda je taková, že v dnešní době existuje spousta "zaručených" rad, jak dojít k Bohu a mnohdy je to ta nejkratší cesta k tomu, aby se od něj člověk oddálil. Byť v dobré víře, že dělá něco posvátného a ono je to ve skutečnosti naopak.
Je vždy důležité najít si svou cestu k Bohu, ale zároveň je dobré mít nějaké duchovní vedení, které Ti řekne "stop, tady už bys mohla udělat nějakou blbost". Nebude Tě hnát do nějaké škatulky, ale upozorní Tě, kdyby se dělo něco, co s Bohem nesouvisí.
Jinak v těch brožurkách jsou tabulky pro období, kdy ještě cyklus nenaběhnul, zkus se na to podívat, třeba tam bude něco užitečného 🙂
čitam si to tu, čítam - a by ma zaujímalo, odkiaľ vy všetci veriaci tak dobre viete, čo Boh chce alebo nechce?
Toto mi na veriacich ľuďoch rozčuľuje asi najviac - tá "vševediackosť" - čo ak Boh chcel, aby antika bola, preto niekomu "vnukol" túto myšlienku, čo ak chcel, aby sa kňazi ženili, čo ak chcel kopec vecí naopak?
Kňaz dostal špeci "výbavu" vysviackou? Nedostal, ale bolo by fasa si myslieť a veriť, že áno.
@vejula 🙂 Odo mňa očakáva, aby sme sa s manželom dali na náhradnú starostlivosť a popritom mali rozumný počet detí 🙂 S našou plodnosťou je to naozaj výzva, trochu sa toho bojím, ale verím, že mi pomôže. Spolieham sa na Neho 🙂
@minewka To, že Boh nedovoľuje HAK je logicky odvodené z jeho prikázania nezabiješ - pretože tam hrozí potrat už počatého dieťatka. A to, že sa kňazi neženia, je vecou konvencie cirkvi - keby sa pápež rozhodol, že celibát zruší, tak ok - to nie je dogmou cirkvi.
@mamkabeika ja som pisala o realnej situacii nie o mojej ale o niekom inom viac k tomu pisat neviem a ano pouzila by som kondom a zvysok by som zverila prave Bozej prozretelnosti a samozrejme by som to skombinovala aj s BT a billings... ale rozhodne by som pouzila aj ja kondom...
ja s nic predstavovat nemusim poznam par ktory toto zazil a ano po dlhom case viac ako rok celibatu ked uz bola pani vyliecena resp. uz nepodstupovala liecbu tak im zakazali lekari na tri roky otehotniet lebo mala v tele vela agresivnych latok po liecbe a mala aj vela oziarov a tak... a bolo treba s tehotentsvom pockat lebo bolo velmi velke riziko ze by to mohlo poskodit dieta... takze volili barierovu ant. ano clovek ma vydrzat ale manzelstvo sa naplna aj v laske a v milovani nie je to nic divne je to Bozi dar...
ja som si v zivote uz presla prilis vela vecami aby som len tak spoza PC dokazala posudzovat a odsudzovat rozhodnutia inych a najma v takych citlivych veciach... a tvrdit ze len ten moj pohlad je ten jediny pravy a vsetci ostatni su chudaci co to nechapu....
ja neviem co si musim pripustit.... a nemusim to ma poucovat nemusis... no vidim ze som do tejto temy prispela posledny krat...
@evening_star vôbec to z toho logicky nevyplýva, veriaci tomu dali "svoju" logiku.
Logicky by z "nezabiješ" - vyplývalo nezabíjať zvieratá, rastliny, vôbec nikoho (ak by sme to brali doslova vo všetkom a nielen v téme, ktorá nám vyhovuje...inak, ak je zabitie branie HAK, čo potom bola inkvízicia???) Poučme sa z histórie a nedopusťme opäť, aby prevládli dojmy nad pojmami a aby zase niečo nabralo obdobný smer, kedy kopec "svätých" tiež si uzurpovalo právo na "logické" odôvodnenia.
Vieme z hľadiska histórie, prečo cirkev potrebovala mať dostatočne plný košiar, rovnako vieme prečo nechcela, aby kňazi sa ženili a mali rodiny...Len to by veriaci museli byť skutočne objektívni a pripustiť niektoré skutočnosti, voči ktorým sa zubami nechtami bránia. Už vieme, že búrka nie je Boží hnev, vieme vysvetliť , čo je blesk, hrom, prečo vzniká, tak je načase zosadiť kňazov z piedestálov "božskosti", neomylnosti, vnuknutí a pochopiť, že nik nemôže byť hovorcom Boha na zemi, Boh je hovorca sám a prihovára sa každému individuálne.
"Mě" - samozřejmě. Omlouvám se za hrubku. Aby mi nebylo ještě spíláno do negramotných, když už je mi spíláno do katolíků 😀 😀
@minewka Opýtaj sa ho 😉 Všetci sme Jeho deti, stíš sa a v duchu ho k sebe volaj 🙂
Ani ja som nebola veriaca, Boh sa ma dotkol sám a nepýtal sa ma či smie 😅 Pre mňa bolo dovtedy sedieť v kostole utrpenie, bola som tam, lebo to rodina chcela. Moje sviatosti boli o tom, že som dostávala darčeky. Proti tomu, čo hovorili kňazi som sa väčšinou búrila. Nechcela som Boha poslúchať, veď prečo by som sa mala obmedzovať, veď žijem len raz, nie?
A v jeden večer prišla tá zmena. Vytiahla som z knižnice starú knihu od babky o jednej svätici, vôbec ma to nebavilo, ale nemala som čo robiť, tak zo zuajímavosti som to čítala. A vtedy som pocítila nevysvetliteľné teplo pri srdci a radosť, nechápala som prečo. Normálne som sa musela postaviť a vtedy som cítila, čo odo mňa Pán chce. V tom momente som mu patrila. Odvtedy mu patrím (samozrejme, s prestávkami, lebo mnohokrát vyhráva moje sebectvo). Nevedela som to vysvetliť, cítilo to len moje srdce, bola som taká šťastná, že si všetci mysleli, že som zamilovaná 🙂 Spolužiaci mi po prázdninách neverili, že som to ja. Odvtedy som určité veci videla Božími očami. A cítila pokoj. Nerozumiem tomu, ako sa to stalo. Nie je to fanatizmus, nie je to vďaka kňazom, tí mi len pomáhajú Boha sprostredkovať. Je to všetko vďaka Bohu.
Ten pokoj som si zničila svojím sebectvom, keď som neposlúchla Boha a s manželom sme sa pred svadbou milovali. Cítila som sa tak ďaleko od Boha ako nikdy.
No keď sme sa vzali, opäť mu všetko zverujem, všetko, každú blbosť (aj v domácnosti) a so všetkým mi pomáha, zažívam každodenne zázraky.
Ak chceš aj ty byť šťastná, pros ho o ten dar, nech sa ťa dotkne, je to niečo neoopýsateľné 😵 Každý máme na to právo 🙂 Len Boh nám dal slobodu a my sa smieme preňho rozhodnúť a nemusíme. Naše srdce nedokáže pochopiť silu Jeho lásky. Je taká veľká.
Jeho Cirkev, ktorú založil si vážim preto, že ju založil Boh a treba sa za všetkých členov modliť. Keď zlyhávajú, znamená to, že sa málo modlíme 😉 . V Cirkvi je veľa spoločenstiev, ktoré mi v živote pomohli a za to Bohu vďačím. Do chrámu nechodím kvôli kňazom, ale kvôli Bohu. Keď som niekde v zahraničí a cítim sa ako cudzinec, vkročím do chrámu a zrazu sa cítim ako doma. Jediný, ktorý ma v živote prijal so všetkým, čo mám, je Pán. Ani manžel to nedokáže. Jediný, kto ma chápe je Boh. Je škoda, že toľko ľudí prichádza o tento úžasný vzťah. Stačí sa len pokoriť a zvolať, tu som, Pane, som tu pre Teba 🙂
@minewka Ja stále tvrdím, že je to logické, lebo spolu s príkazom nezabiješ, dal Izraelitom príkaz o obetách - kde veľmi konkrétne opísal, aké zvieratá a rastliny majú obetovať. Napr. pri pasche jednoročného baránka - čiže, je úplne logické, že tým "nezabiješ" myslel človeka.
@maznacik007 Kto nezažil a nechce zažiť vzťah s Bohom, nepochopí. BOHU NIE JE NIČ NEMOŽNÉ 😉
Je rozdiel veriť v Boha a veriť Bohu, že ma neopustí 🙂
@maznacik007 Ja ťa nechcem v žiadnom prípade poučovať 😉 To by som tu už nepísala. Mňa len mrzí, že my ľudia sa dobrovoľne vzdávame toľkej radosti a šťastia, ktorú nám Boh ponúka.
Zlo nám ponúka zjednodušiť si život. Veď použi antiku, je to jednoduchšie, ako sa báť. Ale nebolo by lepšie, zveriť sa Bohu? Ja viem, že my ľudia si radšej volíme tú jednoduchšiu cestu. Ale tá nikdy nevedie k pravej radosti. A vtedy nežijeme život, ale len prežívame.
Ja som si tiež radšej zvolila jednoduchšiu cestu, s manželom som sa milovala pred svadbou. Veď načo sa budem premáhať, keď tak po sebe túžime? Áno, bolo to úžasné, príjemné, a to bolo tak všetko. Mohla som si radšej zvoliť tú druhú cestu, cestu trpezlivosti, úcty a lásky, ktorá ale nebola taká jednoduchá. Tá však prináša ovocie na celý život, nielen chvíľkovú zábavu.
@werumka Pravda, cez Božie slovo k nám Pán prehovára. 🙂
@mamkabeika
@vejula baby a ostatne ktore ste naozaj veriace a chcete sa podelit so svojimi skusenostami nechcete ist do sukromnej temy, ktoru som vytvorila?
@luk25 Chceme 😉 Ale dnes už nemám čas, čakám návštevu a chystám, čo sa dá, upratujem.... Poznáte. Tak nám daj link, alebo nás pridaj 😉
@mamkabeika jj jasne chapem, skusim vas pridat ked sa to nebude dat tak vam poslem link 🙂
@minewka Knazi nie si "bozski" ani neomilni a ani hovorcami Boha na zemi.
Knazi su prostrednikmi...sprostredkuju...napriklad sviatosti.
Boh hovori ku kazdemu cloveku, ale v celej historii vidime v biblii, ze Boh si spomedzi ludi vyberal aj takych, ktorym daval ulohy a ktori mali v jeho mene sprostredkovat niejake posolstvo ludu.
Knazstvo nie je vymysel a nevzniklo pred 2000 rokmi, ale ovela ovela skor.
To, co moze urobit knaz, nemozes ty...napriklad odsluzit sv. omsu, pri ktorej sa chleba meni na telo Kristovo. Je to specialna sviatost knazstva, ktorou dostavaju tento dar.
Ak nie je pre teba dolezita eucharistia, tak ani Kristus, a potom kto je tvojim Bohom? (recnicka otazka)
@minewka nemyslim si že veriaci su vševediaci.... A jpreto som pisala, že budem Boha prosiť nech mi da vedieť čo odomna chce.... JA som to šťastie zatial nemala, aj viem prečo - lebo stale nedokažem skutočne uveriť tomu zazraku, nedokažem uveriť tomu, že som toho hodna.. Pritom rozumom viem, že to nezaleži na mojej slabosti či sile lebo som len najstroj. Aj sa toho trochu bojim, tak obyčajne ludsky. Bojim sa že pridem o tu slobodu, pričom viem, že prave tym by som skutočnu slobodu nadobudla. JE to ťažke, som plna protikladov 😅
Ale som si ista, že ludia, ktorym duch svaty zjavil pravdu, tuto pravdu nedokažu ignorovať. Nevravim, že všetci, ktorí vyhlasuju že to čo maju maju od ducha to aj od neho maju. Ale super je na tom to, že na to aby ti dal Boh pocitiť seba asvoju vôlu nemusiš byť ani biskupom ani papežom. Stači chcieť a veriť, že Bohu nič nieje nemožne a môže prisť aj do tvojho života. JA na to stale čakam, teda vlastne čakam na to, kedy budem schopna toto všetko skutočne prijať do srdca, nie len tak sucho teoreticky ako to teraz vnimam...
KAždy kto skutočne uveri tak Boha najde, aj ty môžeš ak by si chcela, ale ak nie, Boh sa nikomu vnucovať nebude.
Ja sa momentálne zamýšľam nad tým, že ak kňazi dostali od Ježiša moc zväzovať a rozväzovať, či túto moc nemôžu použiť aj pri konkrétnych prípadoch u manželov, ktorým hrozí veľký zdravotný problém pri tehotenstve. Lebo ak sa manželia majú na znak manželskej zmluvy jeden druhému odovzdávať, pričom obaja sú ochotní prijať deti, ale vážne zdravotné komplikácie im to niekoľko mesiacov až rokov nedovoľujú, tak ak im bariérovú antikoncepciu povolí spovedník, nemalo by sa im to počítať za hriech. Uvažujem zle? Toto podľa mňa tiež spadá pod moc zväzovať a rozväzovať. Lebo si nemyslím, že je Božím prianím, aby manželia žili v celibáte. Na krátky čas áno, môže to utužiť vzťah, aj priblížiť viac k Bohu, ale dlhodobo im to môže skôr ublížiť, pretože manželia sa potrebujú k sebe túliť, byť si na blízku, držať sa za ruky, proste je jasné, že na niekoľko týždňov sa myšlienka na intímnosti dá zahnať, ale manželstvo je predsa len iná úroveň vzťahu, ako chodenie, keď na intímne veci ešte nemajú právo. Nejde o to, používať kondómy z pohodlnosti, lebo dieťa by nám spravilo škrt cez rozpočet, ale len v opodstatnených prípadoch, keď sú okolnosti skutočne zložité, život ohrozujúce. Je to akoby taký "dišpenz" - v mojich predstavách.
@maja22 Nechápem ako to myslíš zdravotne, že sa nemôžu k sebe túliť .. ked je niekto pripútaný na lôžko? Toto hraničí s jednaním .. nooo nemôžeme ako manželia spolu žiť, tak požiadam o rozviazanie manželstva .. zdeptaná polovička radšej súhlasí, než by žila v manželstve s niekým takýmto nevďačným, či ako pomenovať takého človeka. Chápem ako to myslíš, ale podľa mňa je to také ako eutanázia .. kto má právo rozhodnúť o tom, či bezvládny človek, ktorý doslova stojí rodinu peniaze svojou starostlivosťou, má milosrdne umrieť, aby už netrpel, alebo to ponechať na Boha? Iba porovnávam, priamo eutanáziu neriešim.
Ale ak myslíš zdravé páry, ale povedzme ona má problém, pre ktorú nemôžu spolu spať, túliť sa môžu, či on má problémy s erekciou, opäť som pri tom.. buď ideme do manželstva s tým, vieme o týchto veciach a akceptujeme ich, alebo ak vyvstanú počas manželstva, nespadá to pod .. v dobrom aj v zlom?
Aj v dnešnej dobe sú páry, ktoré sexuálny život majú iba doslova na plodenie detí, neviem do akej miery majú ostatné intímnosti, túlenie, bozkávanie, atď.
@lili_mia nechapem moc o čom pišeš, ale majkin prispevok som pochopila tak, že v čase ked manželsky par zo zdravotnych dôvodov nesmie spoldiť deti, lebo by bolo v ohrozeni zdravie matky či dieťaťa, tak by knaz udelil akoby nejake dočasne privilegium použivať barierovu antikoncepciu.

@pingu1 ???? My tvoj problém nevyriešime 😒