icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

lenkove
3. okt 2013

@budova108 Cirkev? Cirkev je spoločenstvo nedokonalých, hriešnych ľudí, je zjednotená vo viere v Spasiteľskú úlohu Ježiša Krista a v to, že ľudská duša je nesmrteľná /ako taká bola stvorená a vykúpená/. Ja pod cirkvou nechápem len tých hore a nehľadám v nej to aké má kto chyby (nie mne sa budú za ne zodpovedať), radšej na sústredím na seba a moju hriešnosť, moju úlohu a cestu. Cirkev mi pomáha sviatosťami a príkladom iných v nej.. A nemusí mi byť príkladom vysokopostavený biskup, stačí mi hádam babička vedľa mňa, či mládežníci (či deti, či už zosnulí, či svätci). Všetci sme cirkev...
Nemám naučené pasáže z Katechizmu, tak mi odpustite nejakú tú nevedomú herézu 😀

miska1985
3. okt 2013

Prepáčte že sa zamiešam do diskusie. Mňa by len zaujímala jedna otázka. S partnerom nie sme zobratí a som v 7-mesiaci. Nášho synčeka by sme chceli dať pokrstiť v kostole. Je to možné aj keď ešte nie sme zobratí? Vie niekto o tom niečo viac? Na nete je o tom veľa diskusií ale názor nie je jednotný.

olejka
3. okt 2013

@miska1985

snad pomoze toto
,,Rôzni kňazi, rôzne rozhodnutia

Michalovi a Ivane sa narodil syn. V malej dedinke pri Bratislave, v ktorej dnes žijú, im farár odmietol dieťa pokrstiť, pretože neboli zobratí. V rodnom bydlisku matky na východnom Slovensku pritom krst vybavili problémov. „Je smiešne, ak nás jeden kňaz odmietne a druhý s nadšením príjme. Mám pocit, že katolícki kňazi sa nezhodujú ani v základných veciach, inak by takáto situácia nemohla vzniknúť. Keď som nášmu farárovi vravel, že dieťa už mám pokrstené, žiadal názov mesta, v ktorom sa to udialo. Asi chcel kolegovi dohovoriť," smeje sa Michal.

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Kováčik fakt, že jeden kňaz dieťa odmietne pokrstiť, kým iný to urobí bez problémov, vysvetľuje tým, že rôzni duchovní môžu rôzne vyhodnotiť situáciu. „Niektorí sú prísnejší, čo sa pravidiel týka, ďalší si ich vykladajú voľnejšie. Jeden duchovný tiež môže objektívne vidieť, že krstní rodičia nie sú nádejou pre výchovu v katolíckej viere, ďalší tam tú nádej, hoci možno malú, vidí."

takisto
toto

,,Dieťa je možné dovolene pokrstiť, len ak...:

…súhlasí s krstom dieťaťa aspoň jeden z rodičov (c. 868 § 1 °1 CIC)

…jestvuje opodstatnená nádej na náboženskú výchovu dieťaťa (c. 868 § 1 °2 CIC) – čiže najlepšie rodičia naozaj žijú plnohodnotným kresťanským životom v rámci Katolíckej cirkvi (žijú primerane Kristovmu Evanjeliu, podieľajú sa na živote a poslaní Cirkvi vo svojej farnosti, na liturgii, prijímajú sviatosti - vrátane sviatostného sobáša - a sú teda schopní uviesť dieťa do plného kresťanského života v Katolíckej cirkvi).

Ak rodičia túto podmienku nespĺňajú, je potrebné, aby ich v tom zastúpil niekto iný - napríklad príbuzný, priateľ,... - kto tieto podmienky spĺňa a kto je ochotný túto úlohu a zodpovednosť na seba prijať a je aj schopný jej dostáť (čiže nežije niekde v Bratislave, ale má možnosť pravidelne a často sa s dieťaťom stretávať a vplývať tak na jeho výchovu a duchovné a náboženské formovanie)

Ak takáto opodstatnená nádej, alebo súhlas rodičov chýba, musí sa krst v zmysle práva odložiť, kým nebudú tieto podmienky splnené, alebo kým dieťa nedospeje natoľko, že sa dokáže pre prijatie krstu a začlenenie sa do katolíckej cirkvi rozhodnúť samo (porov. c. 868 § 1 °2 CIC)

V prípade bezprostredne hroziacej smrti dieťaťa sa ale dieťa môže a má pokrstiť, dokonca aj bez súhlasu rodičov (c. 868 § 2 CIC).

😉

inkinka
3. okt 2013

ach jaj...
nebrante malickym prichadzat ku mne
ako mozno tieto slova rozne vyhodnocovat?
A ked pripustime, ze je prekazkou to, ze rodicia nebudu vediet viest dieta pozadovanou cestou, tak ak je moznost, ze vychovu zastupia krstni rodicia, iste sa v milujucom , navzajom si pomahajucom spolocenstve najde niekto, kto sa tejto kardinalnej ulohy rad ujme.

katja78
3. okt 2013

@terezka1947 a to je kto? 😕 resp. som sa dozvedela, že Zabka4 svoj text len skopírovala 😨 z nejakej stránky, ktorá zaváňa sektou 😕

mandragora22
3. okt 2013

@magimary no ja si myslim, ze na to, aby si mala kontakt s bohom ci jezisom, cirkev fakt nepotrebujes. staci sa vnorit hlbko do seba a precitit to.... na toto ti fakt cirkev netreba.

katja78
3. okt 2013

@mandragora22 precítiť čo?

katja78
3. okt 2013

@inkinka bodaj by to bolo takto, ako sa domnievaš...prevažuje však fakt, že dnešní rodičia (možno aj pokrstení v RKC) svojim deťom bránia rásť vo viere...

dedikatessa
3. okt 2013

To co RKC nazyva krstom je v skutocnosti nábor novych clenov , novorodenec nepozná Pana neuveril v neho a preto nemoze byt pokrsteny biblickym krstom, iba ceremoniou, ktorá sa ,,krstom,,nazyva ale nim nie je. To nie je krst aký hlasal Jan krstitel a akym boli pokrsteny apostoli napr.apostol Pavol. Krstom sa nezmyva ziaden dedicny hriech, ten nas sprevadza celým zivotom na tejto zemi, pretoze sme hriesny cely zivot, niet nikoho bez hriechu.

magimary
3. okt 2013

@mandragora22 a kde v tej hlboko vnorenej sebestačnosti nájdem Ježiša v Hostii?
to skutočné Ježišovo telo, ktoré dostávam v Prijímaní?
hlboké vnorenie-nazvem to meditáciou-je tiež súčasťou môjho prežívania,
ale Ježiša prítomného v Chlebe mi to nenahradí a neprinesie...
a presne na TOTO mi Cirkev treba a ja som Bohu vďačná, že nám ju dal...
🙂 😉

inkinka
3. okt 2013

@katja78 myslis tym, ze vobec nedaju dieta pokrstit, alebo krst beru len ako formalitu?

dedikatessa
3. okt 2013

@magimary ale Pan Jezis nie je pritomny v tej oblátke, nic take v biblii nenajdete a v katolickej cirkvi to tiez plati len od isteho casu. Cize jeden den tam nebol a na druhy den uz bol v oblatke, nie je to troska cudné? Naco nam je oblatka ked mame ducha svätého ? Pan Jezis ma byt v nasom srdci nie v zaludku.., v nasom zivote pri vsetkom co robime,a tie premeny co sa tam akoze maju diat, tak to by som nazvala sarlatanstvo, lebo nic take sa nedeje v pritomnosti Bozej

molka
3. okt 2013

@dedikatessa máš pravdu, On nie je v oblátke, On je prítomný v HOSTII.

magimary
3. okt 2013

@dedikatessa to tvrdíš ty a tvoj názor akceptujem 🙂
je verím iné.
a prosím, aby ste sa nepokúšali zmeniť to.
bolo by to zbytočné. 🙂

katy2
3. okt 2013

Pozeram a neviem sa vynadivat, kolko herez sa vmesti na par stranok.....
A teraz trochu k pretriasanej teme....
Cirkev je tu preto, lebo ju zalozil sam Kristus. Je jej Hlavou a bude ju chranit a viest az do skoncenia sveta. Ci sa to niekomu paci alebo nie. Ci ma niekto vyhrady voci jej clenom, ci niekto kritizuje jej usporiadanie, jej dolezitost, jej hierarchiu, zakony a pod. Mna na tom fascinuje to, ze Kristus si posluzil tym najslabsim, najzranitelnejsim, najnehodnejsim, najhriesnejsim - a tym su jej clenovia - obycajni ludia z masa a kosti.... Plni roznych zraneni, hriechov, slabosti.... Ale uzasne je to, ze Boh si nevyvolil, co je svetu urodzene ale cim pohrda.... Nikde nie je napisane, ze Cirkev bude oslavovana, velebena, ale ze ju caka opovrhnutie.... A napriek tomu, ze ju tvoria hriesni ludia, je stale tu... Uz 2000 rokov.... A bude tu naveky..... Keby to bola ludska ustanovizen, myslite, ze by nebolo problem ju znicit? Ved uz padlo tolko roznych zriadeni.... A Cirkev je stale tu, napriek vsetkym utokom a zlyhaniam aj jej vlastnych clenov.... Kristus je jej Hlavou...
Je pre mna uzasne patrit do tak velkej rodiny, ze mozem v nej cerpat silu do kazdej chvile mojho zivota, ze Kristus - Boh - sa mi denne dava v Eucharistii, ze premiena moje, tak casto kamenne srdce, ze mi odpusta - odpusta prave prostrednictvom svojich nehodnych sluhov - knazov....
Je toho strasne vela, co citim, co by som chcela povedat.... a nikto ma tu svojimi predsudkami neznechuti... alebo viem, co pre mna Cirkev je, co pre mna znamena, co mi dala a denne dava.... Okusujem a prezivam to uz niekolko desatroci a nemienim sa toho vzdat, lebo pre mna viera v Boha = viera v jeho Cirkev.... 😵

terezka1947
3. okt 2013

@katja78 hm...ja som tiez tento smer nepoznala,keby nie mojho kamarata...a mojej najkamosky 😖
ta sa cez rozne seminare a knihy dostala k tejto "viere"....nakoniec s tymto "ucenim"suvisia rozne samouzdravujuce seminare,dokonca jeden renomovany MUDR.zo Slovenska ich robi...skus dat do guglu...a dalej hnutie Gral,atd...napr.linkhttp://www.sekty.sk/sk/articles/show/9... naslaby som ti toho viac,len nemam cas...inak je strasne zaujimave ako sa dosali ich myslienky medzi veriacich katolikov....smutne....ale je to tak...isteho casu som citala aj knihu od Abdrushina....fuuuuha....vsehochut a dost veci aj krestanstvom pomiesanych...

mandragora22
3. okt 2013

no ty kokos....

dedikatessa
3. okt 2013

@molka hostia rovna sa oblátka 😀 kde zijeme v rozpravke kde sa caruje alebo ?

dedikatessa
3. okt 2013

@magimary zmenit to moze iba Boh, ked ho skutocne poznate no nie ten oblatkovy ale živý Boh z Biblie nie z katechizmu

dedikatessa
3. okt 2013

@katy2 no neviem ci to co vidim v kostole je jedna velka rodina, skoda ze realita je uplne ina a v katolickych kruhoch som nikdy nemala pocit, ze ludia v kostole su mi bratia a sestri v Kristu.

dedikatessa
3. okt 2013

@magimary Áno presne takto to vsetky cirkvi ucia. Ze ludia ich potrebuju potrebuju institucie namiesto Jezisa Krista aké smutné

magimary
3. okt 2013

@dedikatessa vidíš a ja to tam zažívam denne 😵
/myslím bratov a sestry ako v rodine/

ale nepomýlila si si tému, však? 😉

dedikatessa
3. okt 2013

@magimary nie nepomylila 🙂
Ak ostanete v mojom slove, budete naozaj mojimi učeníkmi, poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí. (Jn 8, 31-32
http://obratenykatolik.sk/?page_id=220 😉

maki73
3. okt 2013

@dedikatessa naprosto souhlasím 🙂, ovšem domnívám se, že tohle "hašteření", mezi různými odnožemi křesťanské církve naopak prohlubuje celkovou slabost celé naší víry, věděli jste například, že ve Francii je ofiiálně 70% populace muslimů, nebo že v Londýně je islám oficiální náboženství a že je tam 55% muslimů ze všech věřících? Samozřejmě nepočítám ateisty, ale i tak, já osobně nejsem katolička, jsem protestantka, ale v zásadě je mi to jedno, spíše se bojím že se naše děti dožijí toho, že je budou moci za křesťanství třeba pronásledovat a naše dcery ukamenovat, není mi to jedno a hrozně se divím, že hodně křesťanských komunit místo toho, aby se snažili být otevření a ukázat svému okolí, jak krásný je život v Kristu, tak se uzavírají do sebe a ještě se snaží ty ostatní, kteří třeba také věří v Krista jen jsou prostě členy jíné církve "obrátit" na svou víru, jako by to snad byl tak zásadní rozdíl...

https://www.youtube.com/watch?v=UTzEpt49yeU
matulinuska
3. okt 2013

Maki73 mas velku pravdu. Som sice ateistka v Boha absolutne neverim,nema to pree mna vyznam verim v seba. No tiez si myslim, ze cirkev sa uzatvara pred okolitym svetom pestuje si len svoje "ovecky" a ich striktnymi pravidlami a pre mna uplne bezvyznamnymi vecami odtahujun od seba ostatnu spolocnost namiesto toho aby ludii motivovali sa k nim pridat. Tot moj nazor ako ateistky na celu situaciu co sa v cirkvi deje.

@dedikatessa a co sa tyka toho krstu. Som pokrstena nikto sa ma ako maleho dietatka nepytal ci to chcem a myslim si ze by sa malo dieta same rozhodnut ci ano alebo nie. V tejto dobe uz je to len ceremonia ktoru vela rodicov robi len kvoly financnym darom.

Mozno v tejto diskusii vyvolam poburenie vopred sa ospravedlnujem no musela som sa vyjadrit. Majte sa kreasne a uzivajte si vieru 🙂

luci78p
3. okt 2013

@magimary ako mu možes fyzicky patriť????

ninuska8
3. okt 2013

@dedikatessa "TOTO robte na moju pamiatku."

maki73
3. okt 2013

@matulinuska ne úplně s tebou souhlasím, myslím s tím křtem, proto taky nejsem katolička 🙂, u nás se "děti" křtí, až se samy rozhodnou, že je to ta cesta, kterou se chtějí dát...nejmladší znám tuším 12 let, ale já sama ještě pokřtěná nejsem, ačkoli jsem se rozhodla "už" v 15. Rozhodně to plánuji, ale letos jsem byla na 3 křtech kamarádek a byly to 19 - 21 let, takže asi tak, i tak si myslím, že až po pubertě je to myšlení vyzrálé natolik, že se člověk dokáže sám rozhodnout čemu věří a jakou cestou se chce v životě dát, nemluvě o tom, že o žádné dary u "pravého křtu" rozhodně nejde, kamarádky se nechávali pokřtít v řece a tak celkově je to hodně jiné, každopádně svým dětem taky nebudu nic nutit, myslím, že pravá víra je něco, na co musí člověk přijít sám a ne se ji naučit. Zásadní je pro mě pozorování z mého vlastního okolí, já jako jedna ze tří dcer z ateistické rodiny jsem jedna ze 2 křesťanek tuším (je možné, že to o někom nevím, divila bych se, kdyby to ségry doma řekly) a můj přítel z "katolické" rodiny nucený chodit do kostela každou neděli až do prvního svatého přijímání a pokřtěný jak "se to patří", má k církvi a jakémukoli náboženství vyloženě vypěstovaný odpor, takže pro mne bylo na začátku našeho vztahu dost těžké vysvětlování, že to co zažil on neznamená být věřící a že ne všichni věřící se se svou vírou mají potřebu ukazovat, ale že věřit v Boha znamená tak žít, ne to o sobě tvrdit...těžký oříšek...doteď s tím máme obrovský problém, protože jsem nedala pokřtít dceru (což mě zavrhli všichni starší v jeho rodině) a pak si mě na protest nevzal...což už přetekl pohár a jeho dědeček, který žije s jeho rodiči mě například ani nezdraví a dělá, že mě nevidí...takže ano i takoví mohou být "věřící" a bohužel ze zkušenosti bych si dovolila tvrdit, že u nás je to většina...

magimary
3. okt 2013

@luci78p to tu nemá význam vysvetľovať,
tým, ktorí veria aj v Cirkev, je to jasné
a ostatní nemajú záujem o pochopenie tak hlbokého tajomstva 🙂
takže nepovažujem za potrebné vyjadrovať sa k tomu. 🙂